Wat is het beste afwasmiddel? Lidl afwasmiddel W5!

afwasmiddel

Hoewel ik tot mijn grote genoegen een vaatwasser heb, heb ik ook wel degelijk afwasmiddel in huis.

Want soms heb je dingen die je beter met de hand gewassen kunnen worden. Zoals bepaalde pannen.

W5 afwasmiddel van de Lidl beste koop in 2019

Welk type afwasmiddel ik in huis heb, is meestal vrij willekeurig. Maar op het moment zit ik gebeiteld, want in mijn keukenkastje staat een fles W5 afwasmiddel van de Lidl. Afwasmiddel Lidl:

afwasmiddel

Volgens de Consumentenbond is dit het sterkste middel in hun test, en ook nog eens het goedkoopst met 0,79 cent voor een halve liter afwasmiddel.

Een jaar later in 2019 kwam dit Lidl wasmiddel uit de bus als ‘beste koop’!

Ik vind dat niet duur, en het is één van de redenen dat ik nog steeds niet mijn eigen afwasmiddel zit te maken. Ik heb niet het gevoel dat me dat veel geld bespaart, maar wel veel tijd kost.

Wat is het beste afwasmiddel?

Wil je echt weten wat het beste afwasmiddel is? Dat is volgens De Consumentenbond Dreft Extra Hygiëne Eucalyptus. Dit middel kreeg een 8,2. Ter vergelijking het Lidl afwasmiddel kreeg een 7,6.

wat is het beste afwasmiddel
1,- bij Blokker

Weetjes over afwasmiddel van de Consumentenbond

 1. Het best ontvettende middel is Dreft Extra Hygiëne
 2. De tekst extra hygyiënisch op de verpakking betekent ‘extra geconcentreerd’. Er zitten meer bacterieremmende stoffen in dan in ‘gewone’ middel voor de afwas.
 3. Van geconcentreerde afwasmiddelen heb je minder nodig dan van niet-geconcentreerde. Dus de slogan van Dreft dat het twee keer zo lang mee gaat klopt.
 4. Dreft is in de test van de Consumentenbond een stuk beter dan de meeste andere middelen.
 5. Een theelepel, zo’n 3 tot 4 ml afwasmiddel is genoeg voor een gewone afwas.
 6. Voor een pan die niet in de vaatwasser mag is 1 druppel genoeg!
 7. Meer afwasmiddel gebruiken betekent niet automatisch dat je er ook meer mee kunt schoonmaken. Bij Jumbo Afwasmiddel appel gold het wel, maar bij veel andere afwasmiddelen niet.
 8. Schuim is een goed teken. Het betekent dat er genoeg actieve stoffen zijn om de viezigheid weg te krijgen. Hoe minder schuim, hoe minder schoonmaakkracht. Hoewel ik me hier best wat bij kan voorstellen, vind ik schuim tegelijkertijd vaak ‘niet zo fris’. Bij veel schuim voel ik me juist verplicht om alles extra goed met water na te spoelen, omdat ik wil dat de resten afwasmiddel van het serviesgoed af zijn.
 9. Ecologische afwasmiddelen doen hun werk minder goed dan niet milieuvriendelijke afwasmiddelen. Maar zie punt 10:
 10. Met een goede afwasborstel kun je een wat minder effectief afwasmiddel compenseren door wat harder te schrobben en te boenen.

Afwassen versus de vaatwasser

Nadat ik in korte tijd een paar keer achter elkaar te maken kreeg met een kapotte vaatwasser ben ik heel erg overtuigd van het nut van vaatwassers! Ik zou de mijne echt niet meer willen missen. Zeker niet toen ik las dat je met een vaatwasser de afwas hygiënischer schoon krijgt dan met de hand.

Niettemin weet ik dat er mensen die afwassen met de hand ook prima vinden, en een fluitje van een cent.

Wat kun je schoonmaken met afwasmiddel?

Met een middel voor de afwas kun je verrassend veel schoonmaken. Ook veel dingen die niets met de afwas te maken hebben.

 • Vieze borden, glazen, bestek, pannen en kookgerei.
 • Aanrechtbladen, eettafels en keukenoppervlakken schoon te maken.
 • Vet en vuil van keukenapparatuur, zoals de magnetron, oven, koelkast en blender, te verwijderen.
 • Binnenkant magnetron
 • Ramen lappen met afwasmiddel dat is verdund in water en gebruikt. Spoel goed af en veeg droog om strepen te voorkomen.
 • Zeepresten verwijderen van badkamertegels
 • Vloeren als tegels of linoleum.
 • De auto
 • Speelgoed

Kan afwasmiddel een allesreiniger vervangen?

Hoewel afwasmiddel veelzijdig is, kan het NIET definitief een allesreiniger vervangen. En hier is waarom:

Afwasmiddel is spespeciaal ontwikkeld om vet en etensresten te verwijderen.

Daardoor kan het minder effectief zijn bij het verwijderen van andere soorten vlekken en vuil, zoals kalkaanslag, zeepresten, en hardnekkige vlekken op vloeren.

Maar als je allesreiniger op is, dan kun je best een paar keer afwasmiddel gebruiken!

Zie ook mijn post over de vaatwasser schoonmaken!

Welk middel gebruik jij voor de afwas?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik gebruik altijd onze vaatwasser. Behalve voor wat pannen die er niet in mogen. Daarvoor heb ik ecologisch afwasmiddel maar dat maakt inderdaad minder goed schoon dan niet ecologisch

 2. Ecologisch van sodasan. Want we willen niet elke dag weer gif door de gootsteen spoelen. Voor mij weegt dat absoluut zwaarder dan prijs of sterke werking.

 3. We hebben godzijdank ook een vaatwasser. Maar voor de pannen gebruiken we toevallig w5. Fijn om te lezen dat die het zo goed uit de test komt

 4. Ik was alleen af op vakantie en dan heb ik altijd een goedkoop merk. Ik ben zo blij dat we tegenwoordig en vaatwasser hebben.

 5. Ik gebruik dit afwasmiddel nu veel op de camping.
  Het is erg goed.
  Laatst waren ze zelfs 2 voor € 1.
  Voor de afwasmachine grbruik ik blokjes vsn Dreft, de blokjes van Lidl vind ik echt waardeloos.

 6. Wij hebben een vaatwasser, maar wassen elke avond gewoon even met de hand af. wij gebruiken Dreft en dat bevalt prima. Tijdens de afwas even gezellig samen de dag doornemen.

 7. Ik gebruik het goedkoopste afwasmiddel van onze supermarkt 0.65 euro per liter. Ik doseer de hoeveelheid afwasmiddel met een koffielepel en meestal is dat voldoende. Kom ik niet toe omdat de afwas wat vettiger is of omdat de afwas groter is of normaal, dan doe ik er gewoon een beetje bij.
  Dreft ontvet misschien net nog iets beter maar is een pak duurder. Volgens de reclame kan je met dreft ongeveer twee en een half keer meer afwas of met een gewoon afwasmiddel maar tegen dat je zoveel gerief hebt afgewassen is het afwaswater ofwel al koud ofwel vuil en aan vervanging toe.

 8. Toen onze vaatwasser kapot was snapten we inderdaad ook het grote nut ervan. wat ben je daar snel aan gewend hier. Wij gebruik eigenlijk altijd een afwasmiddel wat in de aanbieding zijn kijken nooit naar het merk.

 9. Ik vind het zo onwijs leuk dat vaak de goedkoopste producten ook nog eens het beste uit de test komen. Net als de zonnebrand van het Kruidvat. Scheelt ook weer veel geld! En daar word ik blij van ☺️

 10. Helaas moet ik er altijd nog aan geloven om met de hand af te wassen. Ik gebruik altijd Neutral wasmiddel. Misschien moet ik toch eens gaan switchen.

 11. Wij hebben een vaatwasser.. Natuurlijk gebruiken we wel afwasmiddel voor de pannen. Geloof dat we dreft hebben? En dan telkens een ander geurtje. Heerlijk hoor!

 12. Ik heb gelukkig de luxe van een vaatwasser, maar was ook geregeld met de hand af (bijvoorbeeld pannen) en daarvoor gebruik ik Klok afwasmiddel (ik ben heel selectief als het om afwasmiddel gaat omdat ik bij gebruik van verkeerd wasmiddel huidproblemen krijg).

 13. Ik heb nu die van Marcel.s.g.ree.nsoop. Bevalt goed en ruikt lekker. Ik wissel regelmatig van afwasmiddel en ik vind ze allemaal goed. Behalve die met cirroen want daar kunnen mijn handen niet tegen.
  Om extra te schrobben gebruik ik een oud washandje. Vind ik veel fijner dan met de borstel en duurzamer dan een sponsje.

 14. Wij hebben gelukkig een vaatwasser die echt dagelijks draait… Ik zou er niet aan moeten denken om alles zelf af te moeten wassen… Alleen grote pannen en bakken was ik zelf af, omdat de vaaywasser anders zo vol wordt.

 15. Lidl is me te ver weg, onderweg heb ik dan al 5 supermarkten, 2 kruidvaten en een hema gezien. Ik was op de hand af en haal de 1,1 liter dreft-citroen voor gemiddeld 2,50 bij o.a. het Kruidvat. Daar doe ik een jaar mee. Maar ik was ook alleen af als ik voldoende vuile vaat heb, Is cira 30 minuten per week inclussief opbergen. Huismerken van bijv. de Jumbo vond ik te verwaterd en daardoor duurder. Citroen bevalt me het best. Dreft groen vind ik een stuk minder effectief.

 16. Ik gebruik de vaatwasser maar de pannen was ik af met de hand. Ik ben heel blij met mijn vaatwasser aangezien ik tieners in huis heb lopen die 4 schone glazen per dag gebruiken. Zelf gebruik ik Dreft voor de afwas

 17. Dit zijn altijd interessante weetjes. Mijn vaatwasser is kapot (de scharnier van het deurtje) en ik weiger op dit moment geld uit te geven om het te laten maken ivm voorrijkosten etc. Dus dit betekent dat ik nu met de hand afwas. Niet zo’n ramp want ik heb een overwegend 2 pers huishouden. Ik koop Dreft omdat ik hier het langste mee doe. Maar nu lees ik dat ik eigenlijk te veel afwasmiddel gebruik. Yikes! ;-)

 18. Wij zijn niet echt merk vast voor afwasmiddel. Maar goed om te weten dat de w5 van lidl als beste verkozen is. Dan gaan we deze eens proberen.

 19. Ik kies tegenwoordig voor ecologische varianten van Method! Ze zijn milieu vriendelijk, in lekkere geuren en zien er ook nog eens mooi uit!

 20. Ik woon in La Palma dicht de buurt is Lidl. Ik wil graag weten welke waspoeder ik kan gebruiken in mijn wasmachine. Voor de was voor kleding en beddengoed en handdoeken enz.

  Moeten vloeibaar zijn of gewoon ouderwets poeder??

  Welke is goed Ariel of iets andere ??

  Hoogachtend,

  Dick Siesling

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.