4 x Effectief schoonmaken met Danny + 8 x ineffectief schoonmaken met mij!

effectief schoonmakenEffectief schoonmaken is wel zo slim.

Want ineffectief schoonmaken is zonde van je tijd, en het is zo eh ... ineffectief!

Danny geeft 4 tips voor effectief schoonmaken, en daarna leek het mij leuk om eens te kijken wat ineffectief schoonmaken is!

Effectief schoonmaken? Zo doe je dat!

Jouw huis is de plek waar je wil ontspannen als je terugkomt van een lange dag werken. Het is ook de plek waar jij weer kunt opladen en daarom is het zo belangrijk dat jouw huis schoon en opgeruimd is, zodat dit geen obstakel hoeft te zijn.

In deze blog lees je hoe jij effectief kunt schoonmaken, zodat er genoeg tijd overblijft om te relaxen.

#1. Georganiseerd

Allereerst is het heel belangrijk om altijd georganiseerd te werk te gaan. Ben jij gek op lijstjes en afvinken? Dan klinkt dit waarschijnlijk niet nieuw, maar ben jij vaak chaotisch en doe jij altijd alles door elkaar? Maak dan eens een lijstje waar jij wil beginnen met schoonmaken. Kies eerst de grootste ruimte uit en werk toe naar de kleinere kamers en plekken in huis. Vink daarna af op je lijstje wat je hebt gedaan, zodat je overzicht blijft houden.

effectief schoonmaken

#2. Comfort

Schoonmaken vraagt al veel tijd en energie van ons en daarom mag je het jezelf best wel eens gemakkelijk maken. Om ook nog eens zo effectief mogelijk te kunnen schoonmaken kun je gebruikmaken van een elektrische stofzuiger. Hiermee doet de stofzuiger het werk al voor jou door de ingebouwde technologie. Dit is ideaal, want op die manier kun jij jezelf op andere klusjes in huis focussen en gaat het schoonmaken twee keer zo snel.

#3. Juiste focus

Het is erg belangrijk om je niet op alles te richten in huis. Zorg regelmatig voor een grote schoonmaak en houd het daarna steeds een beetje bij. Op die manier hoef je niet telkens één hele dag schoon te maken, maar kun je het een beetje bijhouden. Leg daarom vaker de focus op eventjes de trap, gang, keuken en de badkamer. Dit zijn namelijk plekken die veel worden gebruikt en die ook snel vies kunnen worden. Door dit bij te houden, voorkom je dat het vuil zich opstapelt.

#4. Tijd voor jezelf

Wanneer je effectief wil schoonmaken, kan het helpen om met jezelf af te spreken dat je na de klusjes even tijd voor jezelf neemt. Dit kan in de vorm zijn van ergens wat drinken, een lekker warm bad nemen of een goed boek of film kijken met een lekker kopje thee erbij! Hierdoor kun je ergens naar uitkijken en voel je jezelf na het schoonmaken voldaan.

Er zijn dus een aantal manieren om effectief te kunnen schoonmaken!

Ben jij op zoek naar een robotstofzuiger? Kies dan een robotstofzuiger met dweil. Hierdoor maak je het jezelf nog aangenamer en wordt de ruimte écht goed schoon.

6 x Ineffectief schoonmaken

ineffectief schoonmaken

Dankjewel Danny voor je tips voor effectief schoonmaken!

Alle vier tips van je tips spreken mij aan.

Ik heb bijvoorbeeld in Google Docs een handige checklist gemaakt met huishoudelijke taken. Die kan ik dan één voor één afvinken. Een robotstofzuiger maakt mijn werk makkelijker, en het huishouden bijhouden voorkomt dat het werk zich opstapelt. Tot slot beloon ik mezelf ook graag als mijn werk af is.

Vervolgens begon ik me af te vragen wat eigenlijk het tegenovergestelde is van effectief schoonmaken.

Die vraag inspireerde mij tot het volgende lijstje:

Ineffectief schoonmaken is...

 1. Eerst het hele huis gaan stoffen en daarna met een ragebol de plafonds gaan stoffen!
 2. Beginnen met dweilen in de deuropening en van daaruit verder de ruimte ingaan. En aan het eind over je net gedweilde vloer de ruimte verlaten.
 3. Met het vaatdoekje van gisteren het aanrecht en de keukentafel schoonmaken. Vaatdoekjes zijn erom berucht dat ze na een dag vol bacteriën zitten!
 4. De verkeerde schoonmaakmiddelen gebruiken. Zo wordt groene zeep wel aangeprezen als ontvetter, maar een middel als Dasty van de Wibra is veel krachtiger tegen vet.
 5. Heel snel en haastig te werk gaan, en daardoor een heleboel dingen over het hoofd zien.
 6. Niet de juiste schoonmaakspullen in huis hebben, waardoor alles klungelig gebeurt. Bijvoorbeeld geen ragebol aan een lange stok hebben, en daardoor met een keukentrap en afwasborstel het plafond proberen te stoffen.
 7. De instructies op een schoonmaakmiddel niet lezen en het daardoor verkeerd gebruiken. Zonde van je tijd!
 8. De ramen gaan lappen als de zon schijnt. Je krijgt dan geen mooie schone ramen, maar ramen met strepen!
 9. LEGO opruimen als je kinderen nog aan het spelen zijn.
 10. De vaatwasser zo vol pakken, dat de afwas niet meer goed schoon wordt omdat het water niet meer goed overal bij kan komen.

Een voorbeeld van iemand die ineffectief werkt

Als het gaat om ineffectief werken moet ik onwillekeurig ook aan Emmy uit het leuke programma Kasteelvrouw Emmy denken. Emmy gaat bijvoorbeeld alvast een kamer behangen, terwijl het dak nog gerepareerd moet worden... En de zwarte schimmel nog op de muren groeit.

Lees ook mijn post met schoonmaak hacks met koffie!

Wat is jouw favoriete tip van Danny? En heb je nog aanvullingen voor ineffectief schoonmaken?

Similar Posts

16 Comments

 1. Hahaha, het keukentrapje en de afwasborstel zie ik even voor me;).
  Ik ben ook wel van het 'bijhouden', maar schoonmaken is zeker niet mijn favoriete klus.

 2. Plafond stoffen doe ik met de stofzuiger met borsteltje. En het huishouden plannen lukt bij ons niet zo goed. We hebben een groot gezin (7 kinderen) en ik heb gewoon de tijd niet om alles bij te houden zoals ik zou willen. Komt wel weer denk ik dan. Als de jongsten ook naar school gaan weet ik dat ik mijn handen wat meer vrij krijg.

 3. Dit hoort dan ook erbij om heel grondig schoon te maken. Ragebol over de plafon doen. Of anders plumeau. Ook handig!! Tips altijd welkom..... Fijne dag.

 4. Mijn man en ik hebben beide jarenlang professioneel schoongemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat we beiden zeer effectief schoonmaken maar er ook een hekel aan hebben doordat we het al zo veel hebben gedaan.

 5. Ik ben schuldig aan 8 en 10, haha! Ik moet ook toegeven dat schoonmaken voor mij echt een moetje is en niet iets is waar ik echt blij van wordt.

 6. Bij mij lopen huishoudelijke klusjes wel eens uit de hand. Dan wil ik de deurtjes van de keukenkastjes schoonmaken maar dan ga ik ineens ook alle kastjes opruimen of zo. Maar dat ik natuurlijk niet echt ineffectief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.