11 Schoonmaak hacks met koffie

schoonmaak hacksIk ben dol op schoonmaak hacks!

Alle trucjes om schoonmaken en het huishouden doen makkelijker te maken zijn wat mij betreft welkom.

Jana stuurde mij onderstaand gastartikel met schoonmaak hacks met.... koffie!

Schoonmaak hacks met koffie

Wie geniet er nu niet van een kopje koffie in de ochtend om de dag goed te starten?

Wist je dat koffie niet alleen goed is voor een cafeïne boost, maar ook voor het schoonmaken van je huis?

Ja, je leest het goed! Met een beetje creativiteit kun je koffie veranderen in schoonmaakmiddelen.

5 Schoonmaak hacks met koffie

#tip 1: koffie als geurvreter

Heb je last van onaangename geurtjes in je koelkast? Maak je geen zorgen, de oplossing is simpeler dan je denkt. Leg gedroogde Senseo pads in de koelkast om nare geuren te absorberen. De koffie absorbeert de geur en laat je koelkast weer fris ruiken. Makkelijk, toch?

#tip 2: koffie voor een sprankelende vaat

Als je vaatwasser begint te ruiken naar een onaangename mix van voedselresten, gebruik dan koffiepads om het probleem aan te pakken. Leg een paar gebruikte pads in de besteklade van je vaatwasser voordat je de machine aanzet. De koffie absorbeert geuren en laat je vaatwerk weer heerlijk fris ruiken.

#tip 3: koffie als scrub

Heb je aangekoekte pannen die je maar niet schoon krijgt? Probeer dan eens gemalen koffie als natuurlijke scrub. Meng de gemalen koffie met een beetje water tot een pasta en gebruik het mengsel om de aangekoekte resten weg te schrobben. De koffie verwijdert zelfs de hardnekkige vlekken, zonder je pannen te beschadigen.

#tip 4: koffie en vlekken, het perfecte team

Heb je per ongeluk rode wijn gemorst op je favoriete tapijt? Heel vervelend, maar geen paniek! Dep de vlek voorzichtig met een doek en breng vervolgens een mengsel van gemalen Starbucks koffiebonen en water aan. Laat het drogen en borstel het voorzichtig weg. De vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon, zonder dat je dure reinigingsmiddelen hoeft te kopen.

#tip 5: koffie als natuurlijke luchtverfrisser

Wil je je huis op een natuurlijke manier verfrissen? Maak je eigen luchtverfrisser met koffie! Vul een oude sok met koffie en knoop de bovenkant dicht. Plaats de sok in je kledingkast of leg hem in de schoenen die wat frisheid kunnen gebruiken. De koffie absorbeert vocht en nare geuren, waardoor je kasten en schoenen lekker fris blijven ruiken.

En voilà, met deze eenvoudige koffie hacks wordt schoonmaken een plezierige bezigheid! Dus waar wacht je nog op? Neem de overblijvende erbij en geef je huis de frisse opknapbeurt die het verdient.

Geniet niet alleen van een heerlijk kopje koffie, maar ook van een thuisomgeving die van netheid en frisheid sprankelt.

Happy cleaning! 🧽

Nawoord

Dankjewel Jana voor dit artikel. Ik vond vooral de simpelheid van een Senseo pad in de koelkast leggen heerlijk. Makkelijker wordt het niet.

Zelf ken ik nog de volgende schoonmaak hacks met koffie

 1. De schoonmaak hack waarbij koffiedik wordt aangeraden bij een verstopte gootsteen. Maar dit is één van die schoonmaak hacks waar de meningen over verdeeld zijn! In het ene kamp zeggen ze dat een verstopte gootsteen mogelijk erger verstopt raakt van koffiedik. En in het andere kamp zeggen ze dat koffie juist helpt tegen een verstopping. Eerlijk gezegd geloof ik dat het kamp dat waarschuwt gelijk heeft.
 2. Koffiedik bevat voedingsstoffen die gunstig zijn voor planten. Meng gebruikte koffieprut met potgrond of strooi het rond planten in de tuin als natuurlijke meststof.
 3. Meng gemalen koffie met een beetje zeep om een pasta te maken die kan worden gebruikt om vette oppervlakken, zoals het fornuis of de oven, te reinigen.
 4. Maak een pasta van gemalen koffie en een beetje water om houten meubels te reinigen en te polijsten. Wrijf de pasta voorzichtig in het hout en veeg het daarna af met een zachte doek.
 5. Stinken je handen naar ui? Of naar knoflook? Meng gemalen koffie met een beetje water om een natuurlijke handenreiniger te maken! Dit mengsel helpt om geuren, zoals knoflook of vis, van je handen te verwijderen.
 6. Je kunt koffie als tapijtreiniger gebruiken. Strooi gemalen koffie op tapijten voordat je gaat stofzuigen. Laat het een tijdje zitten en het zal ongewenste geurtjes absorberen.

Let op:  Test schoonmaak hacks altijd eerst op een klein, onopvallend gebied voordat je het op grote stukken gebruikt!

Schoonmaak hacks met koffie: waarom ze werken

Er zijn twee redenen dat schoonmaak hacks met koffie kunnen werken:

 • Koffie absorbeert geuren
 • Koffie heeft een schurend effect

Het zijn die twee eigenschappen die maken dat je koffie kunt gebruiken als schoonmaak hack. Maar sommige mensen gebruiken koffie ook als scrub voor de huid:

koffie scrub

Maar er is ook nog een ander huismiddeltje met precies dezelfde eigenschappen. Kun je hem raden?

Het is.... Baking Soda!

Baking soda wordt ook altijd aangeraden bij schoonmaak hacks! Net als koffie absorbeert het geuren en heeft het een schurende werking.

Waarvoor gebruik jij koffie?

Similar Posts

17 Comments

 1. handige tips, en koffie als luchtverfrisser kende ik, mijn moeder had een stoma gekregen in het ziekenhuis en je rook daar niks, dat kwam omdat dat ergens gemalen koffie stond, en die werd iedere week vervangen
  Een @->- voor U.

 2. Ik gebruik koffie tegen slakken in de moestuin ( beetje koffiedik tussen de planten )
  Een beetje koffiedik gemengd met wat olie of boter maakt je handen schoon na het schilderen, zijn je handen gelijk zacht en verzorgd :)

 3. Koffie als geurvreter daar had ik al van gehoord, de andere tips eigenlijk niet. Maar kijk, de eerstvolgende keer dat ik iets laat vallen op het tapijt weet ik wat te doen!

 4. Goh, ik wist helemaal niet dat je zoveel kon doen met koffie. Zelf drink ik het niet, misschien dat ik het daarom niet wist. Maar ik ga het onthouden!

 5. Het lijkt wel een eerbetoon aan Rita Corita met haar liedje Koffie, koffie, lekker bakkie koffie.
  Koffieprut is ook goed tegen slakken in de tuin. Hans

 6. Ik heb eigenlijk nooit koffie in huis, omdat ik het niet drink.. maar ik heb nooit geweten dat je koffie voor zoveel handige dingen kon gebruiken. Goede tips voor in de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.