Vaatwasser en besteklade indeling

vaatwasser
Bron afbeelding: Shutterstock

Vaatwassers hebben in de regel 2 mogelijke indelingen: eentje met een besteklade bovenin en eentje met een bestekkorf onderin.

1. Vaatwassers met twee lagen

Een rek onderin voor borden en bestek + een rek bovenin voor kopjes, schoteltjes, glazen en schaaltjes. Zoals in deze Bosch vaatwasser:witgoedhuis

2. Vaatwassers met drie lagen

Vaatwassers met drie lagen hebben de volgende indeling:

 1. Een rek onderin voor borden, pannen etc.
 2. Een rek bovenin voor kopjes, schoteltjes, glazen en schaaltjes.
 3. Een besteklade. Dit systeem wordt ook wel een etagère genoemd.

Hier onder een voorbeeld van een besteklade/etagere die bovenin de vaatwasser zit van een Miele vaatwasser:

besteklade bovenin

Laten we de voor- en nadelen van de besteklade/etagere eens op een rijtje zettten.

Voordelen besteklade bovenin

 1. Omdat je onderin de vaatwasser geen ruimte nodig hebt voor het bestekmandje, heb je daar meer plek voor de vieze afwas.
 2. Je zit niet met het vraagstuk: moet het bestek omhoog of omlaag in de vaatwasser?
 3. Het bestek ligt niet zo dicht op elkaar als in een bestekmandje en wordt daardoor beter schoon.
 4. De besteklade/etagère zit hoger, dus je hoeft minder te bukken.

Nadelen besteklade onderin

 1. Sommige gebruikers klagen dat bestek dat helemaal achteraan ligt niet goed schoon wordt. De sproeiarm komt daar namelijk niet goed bij.
 2. Je hebt minder plek bovenin de afwasmachine, vinden sommige gebruikers.
 3. Je kunt niet eventjes het bestekbakje er uit tillen en het bestek in de kast opruimen. Bij dit systeem is het daarom wel zo handig als de vaatwasser náást de lade voor het bestek staat. Anders blijf je heen en weer lopen.
 4. Je moet het bestek bij voorkeur netjes in de vakjes leggen. Dat is iets meer gedoe dan het bestek gewoon in een bestekmandje gooien. Hoewel sommige gebruikers zeggen dat je het bestek ook best wat slordiger bovenin kunt gooien.

N.B. Het probleem van minder plek bij een besteklade bovenin, is niet van toepassing bij deze vaatwasser van Ikea. Kijk maar:

ikea vaatwasser

Mijn vaatwasser heeft 2 lagen

Zelf heb ik een Ariston vaatwasser. Het is een kreng, en ik heb er al veel problemen mee gehad. Ik zou dit merk dan ook echt niet aanraden. Mocht hij ooit definitief kapot gaan, dan wil ik denk ik het liefst een vaatwasser met 3 lagen. Dat lijkt me gewoon een heel efficiënt gebruik van alle ruimte in de vaatwasser. En mijn geheime plan is om er dan gewoon ook nog een bestekmandje in te zetten.

Mijn huidige bestekmandje komt namelijk ook gewoon van de kringloop. Want die van Ariston was binnen een jaar al kapot.

Zie ook mijn post over de vaatwasser schoonmaken!

Conclusie over vaatwasser

Ooit hadden vaatwassers standaard twee lagen. Maar de laatste jaren zijn bijna alle merken vaatwassers ook verkrijgbaar met 3 lagen. Het bestekmandje is vervangen door een etagère voor het bestek. Het grote nadeel aan zo'n etagère vind ik dat je er niet even mee naar de bestekkast kunt lopen.

Leestips

Welke type indeling heeft jouw vaatwasser?

Similar Posts

34 Comments

 1. Gôh, ik loop echt heel erg achter op alle ontwikkelingen geloof ik. Ik moet nog aan mijn eerste vaatwasser beginnen... Als ik daar ooit al aan begin. Want zo in mijn eentje vind ik een vaatwasser eigenlijk een overbodige luxe.

  1. Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Wij zijn met een groot gezin en dan vind ik het wel heel fijn. Maar alleen voor mezelf zou ik misschien ook wel even snel afwassen.

 2. Ik heb er sinds kort een met drie lagen omdat de oude helaas kapot was gegaan, iets met een printplaat. En ik vind de indeling goed maar ik vind de was kwaliteit vreselijk en denk er serieus over om weer op de hand te gaan afwassen. En we hebben geen goedkoop apparaat gekocht. Toch blijft de thee aanslag in de kopjes zitten, etc en dat had ik bij die oude nooit. Beetje jammer dus.

  1. Dat is zeker jammer zeg! Een afwasmachine die niet goed schoonmaakt... Kun je er niet mee terug? Want dat hoort toch niet?

   Welk merk is het? Dan gaat die op mijn niet-kopen-lijstje, meteen onder Ariston!

 3. Geen afwasmachine voor mij. De pannen en schalen kunnen er niet in. Je bent lang bezig met inladen en uitruimen.
  Het voordeel is een schoon aanrecht en dat is fijn met alle open keukens

  Ik ben blij met mijn twee spoelbakken. Supersnel klaar en ook nog een schoon aanrecht binnen 5 minuten. Met een gezin is dit vijf minuten extra.
  Ik leg de vaatte drogen op twee pannenrekken van Ikea met daarover uitlekdoeken van de Action. Afdrogen is niet nodig.

  Toen ik samenwoonde zeiden wij, voordat de koffie is doorgelopen is de vaat klaar. Hij droogde toen af.

 4. Ik heb al heel lang een vaatwasser met 3 lagen en ik vind het ideaal. Mijn besteklade is naast de vaatwasser op dezelfde hoogte als het rek. Dus van het nadeel heb ik geen last.

 5. Bedoel je trouwens niet : Nadelen van besteklade *bovenin*. Die alinea leest een beetje raar met de huidige titel. Misschien was je ook aan het denken over de :voordelen van besteklade *onderin*.

  Mijn heeft 2 lagen, maar voor de hygiëne zou ik de volgende liever met 3 lagen willen. Is iets meer werk, maar uiteindelijk heb je zo`n ding omdat je schone vaat wil toch?

 6. Ik gebruik sinds 17 jaar een afwasmachine, Miele en de bestekla bovenin vind ik handig. Maar ik weet ook niet beter en hou van het bestek zo in het gelid.
  We hebben de keukenkastjes bewust zo ingericht dat alle spullen uit de afwasmachine binnen handbereik/een paar stappen opgeruimd zijn. Op een paar uitzonderingen na, zoals de wok en hele grote pannen, die gaan naar de provisiekast.

 7. wij hebben geen vaatwasser,
  in en uitruimen is niet mijn ding..
  Na voorspoelen is de vaat toch snel klaar?
  Je hebt nog een sopje nodig voor aanrecht en fornuis.
  Bij mijn moeder een 3e rek voor bestek, wat een gedoe, zeg gepriegel,
  nee dan een mandje voor bestek, gelijk sorteren lijkt mij de beste remedie!!
  Voor een groot gezin wordt het een ander verhaal!
  Hoe vaak draait je vaatwasser per dag?

 8. Sinds 13 jaar heb ik een Miele afwasmachine. Met twee lagen , dus met bestekbakje. Maar koop ik ooit een nieuwe machine, dan heb ik liever een besteklade bovenin. Hij doet het nog steeds prima. Wel moet ik er aan denken om het filter onderin vaak schoon te maken. En ook al gebruik ik alles-in-1 tabletten, soms gebruik ik zout in het daarvoor bestemde bakje voor een beter resultaat.

 9. Wij hebben een miele vaatwasser. In het begin vond ik het niet handig dat je het bestek er 'netjes' in moest leggen, want ik was gewend aan bestekbakjes. Maar ik ben er aangewend het vind het nu wel handig. En zonder vaatwasser zou ik echt niet kunnen...

 10. Hier een afwasmachine met 2 lagen inclusief handig bestekmandje dat ik idd meeneem naar de bestekla
  Lees hierboven dat iemand zegt dat je er geen pannen in kunt doen .
  Geen idee hoe men op dat idee komt .
  Ik doe echt alles erin en het komt er allemaal prachtig schoon uit .
  Het enige waar ik altijd goed oplet bij aankoop van servies , bestek en pannen of het vaatwasbestendig is .
  Als dat er niet opstaat word het ook niet aangeschaft .

 11. hier 2 lades en een bestekbakje met een gat.
  Ik zou wel 3 lades willen, want zoals die schalen op dat plaatje liggen lijkt me ideaal.
  Ik vind het nog interessanter op welke temperatuur je m draait.
  Bij mij zijn er ook wel plaatsten waar het minder schoon wordt, maar ik draai meestal de eco was en die is minder heet.. Ik denk dat het daaraan ligt..

 12. Heb Bauwknecht,twee laden en in de tweede laag een uitsparing voor de bestrelk mand met handig handvat.
  Gebruik hem bijna nooiit .
  Was liever met de hand af
  Weet niet of hij nog werkt

  Zal eens iemand ee naar laten kijken.
  Ziet ee handig uit maar ik ben geen techneut.

  Zo.n apparte bestek lade lijkt me niks

 13. We hadden een smalle vaatwasser (want die heb je ook, voor kleinere huishoudens) die een bestekbakje onderin had. Dat vonden we niet fijn. We haalden het bakje er ook nooit uit, want de la met bestek zat er naast. En voor die paar messen en vorken van het niet-keukenbestek (ja. Wij hebben keukenbestek en dinerbestek) hoefden we echt niet veel heen en weer te lopen. Trouwens, we hoeven helemaal niet vaak heen en weer te lopen, terwijl we de helft van de keukenraad nu een verdieping hoger hebben staan dan waar de vaatwasser staat. Kwestie van dienblad volstouwen en één keer de trap op.
  Maar goed, bestekbakje gaf nooit mooi schoon bestek. Nu hebben we een lade boven in en dat is perfect. Zou echt niet meer anders willen. Vaak deden we het bestek met de hand, ipv het in dat bakje te zetten.
  Pannen wassen we met de hand af, en voor de rest draait de vaatwasser ongeveer 1x per twee dagen. Soms 1x per dag, als we bezoek hebben gehad. Scheelt veel tijd, want vooral het afdrogen vind ik rotwerk. En nee, ik vind het dus geen optie om de vaat aan de lucht te laten drogen.

  1. Fijn dat het bestek met zo'n lade wel goed schoon wordt. Vervelend dat het met het bestekbakje niet goed lukte. Dat herken ik dan weer niet. Bij mij wordt het in het bakje wel goed schoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.