Vaatwasser inruimen: bestek omhoog of omlaag?

vaatwasser inruimen

De vaatwasser inruimen.

Het blijkt een mogelijke bron van conflicten!

Want mijn man en ik ruimen de vaatwasser verschillend in.

Persoonlijk vind ik dat híj het fout doet!

Vaatwasser inruimen: bestek vaatwasser omhoog of omlaag?

Ik zet het bestek met het handvat omlaag in het bestekbakje.

Vorken met de tanden omhoog, en messen met het scherpe deel omhoog.

Nou vind ik dat laatste wel een beetje eng. Want ik heb (te) veel boeken van Stephen King gelezen. En in gedachten zie ik mezelf, of één van de kinderen, al struikelen, en spontaan in een scherp mes vallen. Dus de hele scherpe messen zet ik toch maar met het snijgedeelte omlaag. Ook al is dat slecht voor het bestekbakje.

De rest moet echt met het handvat omlaag. Zo wordt het namelijk veel beter schoon. Maar mijn man klaagt dat hij dan vieze handen krijgt...

En eerlijk is eerlijk, er zijn ook argumenten om het bestek met het handvat omhóóg te zetten. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

Vaatwasser inpakken: 4 argumenten voor handvat omhoog

 1. Je krijgt geen vieze handen als je het vieze bestek in het bestekbakje doet.
 2. Je hoeft niet bang te zijn dat je je prikt aan vorken, of snijdt aan messen.
 3. Als alles schoon is, pak je het aan het handvat er weer uit. Wel zo hygiënisch.
 4. Kleine lepeltjes vallen anders soms door het bestekbakje heen.

Vaatwasser inruimen: 3 argumenten voor handvat omlaag

 1. Het spoelwater kan er veel beter bij als het bestek met het handvat omlaag staat. Zo wordt het beter schoon!
 2. Door het handvat omlaag te zetten voorkom je dat scherpe messen en vorken het bestekmandje beschadigen.
 3. Er kan meer in! Het blad van een lepel neemt bijvoorbeeld meer plek in dan de smalle steel!

Tsja, nu heb ik meer argumenten voor het handvat omhoog dan omlaag! Dat was niet de bedoeling. Dus ik tel het eerste argument voor het handvat omlaag gewoon drie keer! Dat mag best, want het hele idee van een afwasmachine is een schone afwas!

Kortom ik heb gewonnen bij het vaatwasser inruimen!

Vaatwasser inruimen tips en richtlijnen

Gelukkig zijn er verschillende vaatwasser inruimen tips en richtlijnen. Zo kun je in het algemeen stellen dat onderin de afwasmachine de grotere borden, ontbijtborden en pannen en dergelijke moeten. Bovenin zet je glaswerk, schoteltjes en het kleine grut. En als de afwasmachine leeg is, en je begint met inpakken, begin dan aan een uiteinde! Zet niet een bordje in het midden van de afwasmachine.

En let er op dat je kopjes en schaaltjes met de open kant naar beneden in de afwasmachine zet! Dit is iets wat  mijn kinderen steeds vergeten. doe je dat niet, dan heb je aan het eind een kopje gevuld met vies afwaswater!

Op WikiHow vind je ook handige vaatwasser inruimen tips met afbeeldingen bovendien.

Vaatwasser inpakken of inruimen?

Wat zeg jij: de vaatwasser inpakken of inruimen? Zelf zeg ik meestal de vaatwasser inpakken! Beide is prima, maar je zou kunnen zeggen dat de vaatwasser inruimen wat formelere taal is.

Leestips

Hoe zet jij het bestek in de afwasmachine?

Similar Posts

20 Comments

 1. Mijn ouders hadden tot 11 jr geleden een restaurant. ik heb ook in de afwas gewerkt bij hen. Mijn vader heeft me geleerd dat het bestek met het handvat omlaag moest, zodat het water idd het beste bij het vieze deel komt.. ;) (qua hygiene werd bestek vaak nog gepoleerd.. in een heel heet sopje even onderdompelen en met een (horeca)theedoek weer opwrijven.. ) ik zet het ook altijd met het handvat omlaag, behalve idd de scherpe keukenmesjes, ivm kinderen en grijpgrage handen en makkelijker met opruimen, zodat je idd niet op hoeft te letten. manlief lijkt het precies andersom te doen.. scherpe messen per ongeluk verkeerd om... nog net geen snijwonden gehad... en t andere bestek doet hij nu op verzoek met handvat omlaag.. als hij eraan denkt, maar altijd met t handvat omhoog gedaan.. met als gevolg vaak nog vies..

 2. Ik doe de messen met het handvat omhoog, zeker sinds ik mezelf heb gesneden toen ik de schone spullen uit de vaatwasser wilde halen... dikke snee in mijn hand van een scherp mesje dat zo lekker recht omhoog uitstak... nooit meer dus... En alles goed verdelen over de vele vakjes waar het bestek in kan, dan zitten ze niet te vol en wordt het ook goed schoon...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ik heb daar eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, het is puur gewoonte! De messen gaan met het handvat omhoog, al de rest met het handvat omlaag. Hele vieze dingen spoel ik eerst om (een lepel met mayo bv.).

 4. Met het handvat omhoog,vorken kunnen door het bakje zakken en de sproeiers blokkeren.

  Man en zoon hebben scheikunde,natuurkunde en allerlei kundes gestudeerd maar snappen niet dat 3 pannen op elkaar gestapeld nooit schoon worden,simpel omdat er geen water bijkan?

  Nu na 4 keer uitleg wel,maar omspoelen vinden ze niet nodig ,af en toe word ik er suf van ;)

 5. Hier dezelfde discussie. Manlief zet het bestek erin met het handvat omhoog en ik naar beneden om dezelfde redenen als jij. De grootste reden vind ik dat de vaat schoner wordt. Er blijven minder vieze restjes achter in het mandje en de lepels plakken niet aan elkaar zodat ze niet goed schoon worden.

 6. Wij hebben ook geen vaat wasser, soms baal ik daar wel eens van maar ach als we even samen werken en wat kletsen ondertussen ben je met een kwartiertje helemaal opgeruimd, en dat is ook goed te doen. Wat ik wel jammer vind is dat de vaat hier tot het afwassen op het aanrecht staat en dat is niet als je een vaatwasser heb,dan blijft je aanrecht altijd netjes.

 7. Met het handvat omlaag als wij dat niet doen kan ik echt om de 6 maanden een nieuw bestekmandje bestellen .
  Onze eerste vaatwasser was een siemens dat mandje heeft gewoon tot het eind dienst gedaan.

 8. Mijn kraan van de wasmachine is al een tijd stuk, dus heb ik al ruim een jaar op de machine niet gebruikt. Ben te lui om de woningbouw te bellen ;-). Dus ik was op de hand af. Maar ik zetten altijd vorken ed. met het handvat omlaag, theelepeltjes en messen met het handvat omhoog. Messen i.v.m. de veiligheid, en lepeltjes omdat ze anders door het mandje piepen.

 9. Wij konden kiezen tussen een besteklade of mandje, voor iets meer geld hebben we die met besteklade gekozen. Het bestek is nu bijna nooit nog vies, er past meer in, en je kunt alles netjes sorteren. Het is ook minder vies met inladen! En niet gevaarlijk voor vingers ;) ...
  Maar als je een mandje hebt (wat wij eerst ook hadden), dan de messen met handvat omhoog, en de rest handvat omlaag. Zo deed ik het altijd. Ook als ik met de hand afwas en het bestek in het bakje plaats...

 10. Hier ook met de handvatten naar beneden. En de scherpe messen met de handvatten omhoog. Liever geen scherpe punten die omhoog steken. Manlief doet het nu ook gelukkig goed. Als ik het andersom erin zou zetten zou het er nooit inpassen. Soms zit het mandje zo vol. Als ik hem na 2 maaltijden nog niet aan heb hoeven zetten gaat er nog zoveel mogelijk bij. Dan zit ik wel op ruim 20 sets bestek. Dat is dan wel erg vol hoor. Dan komt het er niet altijd schoon uit.Dus dan zit hij eigenlijk te vol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.