Reacties

De Boodschappencoach: move over Stephen King! — 23 reacties

 1. Wij kopen eigenlijk bijna alleen basisdingen en daar voelen we ons heel goed bij.
  Geloof me: met zelfgebakken muffins ben je echt niet zielig ;-)

  De bewerkte dingen die we wel kopen:
  regelmatig: roomboter (margarine - bah, komt er hier niet in), olijfolie in plastic fles,tomatenpassata (glazen fles) en tomatenblokjes / tomatenpuree uit blik, zuurwaren in glazen pot.
  Soms: chippies (tegenwoordig meestal naturel), van die fruitrepen, geen liga maar zoiets. Omdat manlief bij het werken op locatie soms even snel iets te eten wil kunnen pakken.

  Nooit: koekjes, snoep (uhm.... behalve apekoppen heel soms) en verder alles waarvan ik het etiket niet snap

  • Brood bakken we overigens ook zelf. Er zit aan veel gangbaar brood een bepaald smaakje wat ik vies vind. Zelfgebakken brood heeft dat niet.

   eea klint misschien heel fanatiek, maar zo voelt het niet. Ik at altijd al heel puur en manlief werd ziek van pakjes en zakjes (heel hevige buikkrampen). We hebben dus nooit met kant en klare dingen gekookt.

 2. Wij kopen en koken zoveel mogelijk vers. Zelfs saus en dressing maken we zelf... Zo makkelijk om te doen en veel lekkerder. Je moet er heel even de tijd voor nemen.
  Maar kant en klare maaltijden, soepen en sauzen daar doen we niet aan, tenminste bijna nooit moet ik eerlijk bekennen... Koek eten we zelden en frisdrank drinken we echt nooit...
  Dus eigenlijk valt het hier wel mee gelukkig...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Hier wordt ook weinig met pakjes en zakjes gekookt. Wij eten veel Hollandse pot vaak zonder saus zodat je nog proeft wat je eet. Dus ook weinig e-nummers. Het vlees haal ik altijd bij de slager en groenten uit de tuin en anders bij de groenteboer of Lidl. Koffiemelk wel altijd uit kuipjes omdat we zelf niet gebruiken heb ik die wel altijd in huis.

 4. Wij proberen ook zo vers en gezond mogelijk te koken. Maar om eerlijk te zijn, soms is het ook wel eens leuk en lekker om te zondigen. Ik denk dat we er ons vooral bewust van moeten zijn en voor een gevarieerde mix zorgen.

  Naast gezonder is het trouwens ook super veel goedkoper als je aan de slag gaat zonder pakjes en zakjes. Van groenten uit je eigen tuin heb je een heel jaar plezier als je ze goed kan bewaren. Ik ga er het komende jaar wat mee experimenteren. Je gaat het kunnen volgen op mijn blog: zaaien, oogsten, inmaken, opeten. Ik ben alvast benieuwd.

 5. Ook hier (bijna) geen pakjes en zakjes. Wel toevallig afgelopen week weer een keer nasi op met kruiden van inproba(goedkoop en zonder e-nummers). Over cashewnoten: bij de Lidl hebben ze zakjes ongebrande notenmix, deze week in de aanbieding ( bij onze lidl iig).
  Kijk maar eens op het blog van Williene (smakelijck.blogspot.com), heel veel eenvoudige maar lekkere recepten zonder e-nummers! Zij gebruikt ook geen geraffineerde suikers, maar als je dat (nog) een stap te ver vind kun je ook gewone suikers gebruiken. Dat deed ik eerst ook, maar inmiddels gebruiken we alleen nog bij uitzondering suiker door de weeks en verder alleen in het weekend als ik iets bak.
  Succes met het koken zonder e-nummers en bewerkte producten. In het begin is het erg overweldigend allemaal, veel nieuwe dingen, soms ook tegenvallers/mislukkingen, maar over een jaar wil je absoluut niet meer terug!!
  Groetjes Marike

 6. Ach... zal ik eens wat zeggen? Van eten ga je dood! Er zitten standaard vrije radicalen in die je sluipenderwijs naar het einde brengen... Echter: eet je niet, dan ben je meestal sneller dood...

  Mijn advies: laat je niet opnaaien door deze hype die ook weer zal overwaaien. Been there. Je hebt vast wel van meer gezondheidsclaims gehoord die een stille dood zijn gestorven. Wie heeft het bijvoorbeeld nog over macrobiotisch nu? En die cholesterolverlagers zijn ook onderuitgeschoffeld. En waren suikervervangers ooit niet helemaal in? De tijd zal het wel weer inhalen.
  Een normale relatie met voedsel lijkt me een beter voorbeeld voor kinderen en met een beetje gezond verstand, kom je best een end.
  Biologisch doe ik alleen nog de dierlijke producten. Ik vind het prima dat we dieren gebruiken, maar ze hoeven niet onnodig te lijden imo. Voor het overige heeft het weinig zin: de chemicaliën om de naastgelegen akkers zitten ook op je biologische producten. Ik heb een wijnboer eens horen verhalen over hoe de bioboer met zijn stukjes tussen de grote boeren via het verspreiden van pesticiden met een vliegtuig 'gratis meedeed'....

  Neemt niet weg dat een beetje bewustwording inderdaad goed is. Zolang de schadelijkste chemicaliën niet worden verboden, heeft het echter geen zin voor jou persoonlijk. Alarmbellen moet je vooral hebben bij dingen die heel goedkoop zijn (Tilapia) uit regio's zoals Afrika en het Oosten. Daar is helemaal geen regelgeving, namelijk.

  Trouwens: wonen op het platteland is ook onderwerp van onderzoek op dit moment. En zo wonen wij dan weer in de uitlaatgassen en onder de rook van een fabriek.

 7. Ken je de boeken van Julia Kang? Ook erg interessant als je zonder toevoegingen wilt eten en zoveel mogelijk gifvrij wilt leven. Hier hebben ze de boeken gewoon in de bieb.
  Heb ze ondertussen gekocht en maak regelmatig een recept uit die boeken.

  In Duitsland hebben ze bij de Aldi veel soorten ongeroosterde, ongezouten noten die veel voordeliger zijn dan in Nederland.

  Wij eten behoorlijk puur. Ik koop meest basisproducten. Logisch gevolg van die ingewikkelde diëten hier. Stuk gezonder en veel voordeliger.
  Maar soms mis ik het gemak van zakjes, blikjes soep en ander kant en klaar spul.

 8. Ik probeer zoveel mogelijk puur te eten. Dat komt neer op homemade voedsel, het smaakt ook nog es lekkerder!!
  Ik laat mij niet gek maken..een koekje op zn tijd is best lekker. En een keer een blik mais openen....ach beter dan een mcdonalds hamburger denk ik.

  Ik heb wel wat recepten van homemade soepen op mn blog staan, aankomende maandag komt er ook weer één online.

  Er zijn veel voedselguru's... ik houd mij maar vast aan de lijfspreuk van Michael Pollan:
  Eet echt voedsel. Niet teveel en vooral planten.

 9. Ik heb helemaal niks tegen E-nummers, maar eet zelf nooit met pakjes en zakjes. Puur omdat ik vind dat alles dan hetzelfde gaat smaken. En verder denk ik dat er elke keer wel weer wat nieuws opduikt dat 'fout' zou zijn. Ik neem dat daarom altijd met een korreltje zout (ook fout;)), want anders kun je niks meer eten.

 10. Dat boekje had men toen niet in de bieb. Maar ik let wel op de ingredienten en verpakking. Weet de echt slechte e-nummers uit het hoofd. En zoveel mogelijk zelf maken

 11. Ik schaam me bijna als ik de reacties hier lees. Maar ik maak me nooit druk om E-nummers of wat er wel of niet in mijn eten zit. Ik heb niet de ambitie om 120 te worden; misschien ligt het daaraan. Een beetje gezond blijven is meer dan prima. Dus ik beweeg genoeg en probeer gezond te eten. Maar dat is het wel. Of zoals Robert Long zong; van leven ga je dood.

 12. Wat is er mis met de soep in zak? (Behalve natuurlijk dat zelf maken altijd gezonder is dan iets wat uit de fabriek komt) Knorr mixen gebruik ik al heel lang niet meer. Toen ik net op mezelf ging wonen deed ik dat nog wel eens als ze in de aanbieding waren, maar zelf maken is lekkerder, gezonder en over het algemeen ook een stuk goedkoper.
  En weet je, met alles is wel wat. Noten zijn gezond, maar gebrande cashewnoten zouden dat niet zijn, terwijl andere onderzoeken weer zeggen dat ongebrande cashews kankerverwekkend zijn. Als je alles wat er geroepen wordt toepast kun je helemaal niks meer eten.

 13. Ik kijk al decennia naar KeuringsDienst van Waarde, waar dit soort zaken regelmatig in worden behandeld. In de afgelopen Focus (NTR) werd aandacht besteed aan ziekmakende nadelen van utra bewerkt voedsel. 80% wat in de supermarkt ligt is utra bewerkt. Toch handel ik er onbewust een klein beetje naar. Liever iets in glas dan in blik of platic Haal ook liever bij de Indonees, dan dat ik iets indonesisch uit de supermarkt haal. Qua kosten scheelt het overigens weinig. Punt is wel dat ik een alleeneter ben en dan sneller voor gemak kies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder