De Boodschappencoach: move over Stephen King!
Last updated on maart 25th, 2024 at 01:00 pm
- De boodschappencoach: waar gaat het over?
- Wat staat er zoal in
- De oplossing van Ralph Moorman
- 1. Let op de verpakking
- 2. Koop zoveel mogelijk biologisch
- Mijn acties na het lezen van De Boodschappencoach
- Cashewnoten zijn fout
- Conclusie
- Tien jaar later
In de bibliotheek haalde ik het boekje De boodschappencoach.
Dat leek me wel handig.
Maar dit is geen ontspannend boekje! Met groeiend ongemak en angst las ik wat er allemaal in ons voedsel zit. Ik las het ’s avonds in bed. Ik had echt een paar keer de neiging om het weg te gooien. Tegelijkertijd vond ik het ook wel weer belangrijk om het te lezen. Maar fijne literatuur is het niet. Zeker niet vlak voor het slapen gaan. Stephen King is er niets bij.
Daar komt nog bij dat ik me toch al gauw over van alles en nog wat zorgen maak. En bij het lezen van De boodschappencoach vroeg ik me echt herhaaldelijk af:
‘Is het verstandig dat ik dit lees? Of gaat dit een heleboel nieuwe zorgen en stress opleveren?’
De boodschappencoach: waar gaat het over?
De boodschappencoach is geschreven door Ir. Ralph Moorman. Een goedlachse jongeling die levensmiddelentechnologie heeft gestudeerd in Wageningen. Met zijn boekje wil hij mensen bewuster maken van de risico’s van moderne voeding, zodat je betere en gezondere keuzes kunt maken. Als meer mensen kritisch zijn en alleen gezonde voeding willen kopen, dan moet de levensmiddelenindustrie daar wel gehoor aan geven. Klinkt goed.
Wat staat er zoal in
- Bijna alle voeding in de supermarkt is kunstmatig. De voedingsindustrie verdient namelijk het meest aan kunstmatig voedsel. Dus daar besteden ze de meeste aandacht aan. Denk aan blikvoer, vleeswaren, margarines, zuivelproducten, sauzen, soepen, koekjes en kruidenzakjes.
- Moderne voeding bevat sporen van bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen. Die lekken uit het verpakkingsmateriaal in je eten! Getver.
- Moderne voeding zit vol geur-, smaak-, en kleurstoffen.
- Verpakkingen zijn misleidend.
- Veel dingen die gezond zouden zijn, blijken later helemaal niet zo gezond. Lekker dan.
De oplossing van Ralph Moorman
Nadat Ralph me eerst de stuipen op het lijf had gejaagd, kwam hij gelukkig ook met een oplossing.
‘Blijf met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur. Eet zoveel mogelijk als je voorouders in de tijd voor fabrikanten zich met ons eten gingen bemoeien.’
Hoe pas je dit nou toe in de praktijk? Hieronder een aantal tips voor tijdens het boodschappen doen!
1. Let op de verpakking
Let op de verpakking. Verpakkingen van kunststof, blik en aluminium bevatten ‘xeno-oestrogenen’. Dat zijn kunststoffen die lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon. Ze lekken blijkbaar in het voedsel. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor die handige kuipjes melk! Die koop ik dus ook niet meer zeg. Gelukkig was ik al overgestapt naar een fles koffiemelk. Glas is wel veilig. Evenals emaille, keramiek, hout, kurk, onbewerkt papier en natuurtextiel.
2. Koop zoveel mogelijk biologisch
In biologisch voedsel zitten geen chemische E-nummers, geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen. Overigens koop ik om die reden vaak groente bij de Lidl. Die winnen al een paar jaar achter elkaar een prijs dat hun groente relatief schoon is.
Mijn acties na het lezen van De Boodschappencoach
Ik vond het geen prettig leesvoer, maar wel nuttig. Ik ben dol op de romige tomatensoep in een zak van Unox, maar die koop ik nu niet meer… Evenmin als mais in blik. Hamburgers kocht ik nog wel eens kant en klaar, maar maak ik voortaan wel zelf van biologisch rundergehakt van de Lidl.
Cashewnoten zijn fout
Cashewnoten zijn helaas ook in diskrediet gebracht! Want ze zijn gebrand en gezouten. En die lekkere, knaloranje zigeuner gehaktschnitzels komen er ook niet meer in. Die vond ik toch al een beetje twijfelachtig, maar ik vond ze zo lekker. Maar na het lezen over plakvlees lust ik ze niet meer… Ik had er nog nooit van gehoord, van plakvlees. Alleen het woord vind ik al vies klinken. Plakvlees wordt gemaakt van goedkoop restvlees. Dat wordt aan elkaar gelijmd met transglutamine.
En misschien wordt het toch echt tijd om mijn lekkere, en handige Knorr mixen vaarwel te zeggen.
Conclusie
De boodschappencoach is geen ontspannende lectuur. Wel is het prettig geschreven, en handig opgezet. Ralph Moorman biedt handige lijstjes en overzichten van welke producten prima zijn, en welke juist afraders. Wel bekroop me zo nu en dan het gevoel van: ‘Wat mag ik eigenlijk nog wel eten, dat ik lekker vind?!’ De Boodschappencoach is interessant voor iedereen die wel wat meer wil eten over het voedsel dat we eten. En om informatie te krijgen hoe je gezonder kunt eten.
Na het lezen van De Boodschappencoach ga ik in ieder geval het boek Koken met Karin; zonder pakjes en zakjes, maar eens uit de bibliotheek halen. En ik ga mijn neef Henk, die slager is, eens vragen wat hij er nou allemaal van vindt!
Tien jaar later
Het is tien jaar geleden sinds ik deze blogpost schreef. Zoals je hierboven kunt lezen was ik flink geschrokken van de informatie in De Boodschappencoach en zat ik vol goede voornemens. Het spijt mij dan ook te moeten zeggen dat ik, na de eerste schrik, veel dingen weer vergeten ben. Zo was ik helemaal vergeten dat Soep uit een zak ‘eng’ is, en hebben we inmiddels ook wel weer eens van die oranje zigeunergehaktschnitzels….
Eerlijk gezegd was ik vergeten dat die kwalijk zijn.
Hieruit blijkt maar weer eens dat een blijvende verandering in gedrag nog niet zo makkelijk is. Weliswaar had ik grote plannen, maar die zijn in de loop van de tijd als het ware verbleekt.
Lees ook: Boodschappen per maand: wat is reëel?
Hoe doe jij je boodschappen? Koop je gewoon wat je lekker vindt, of let je op e-nummers etc.?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wij kopen eigenlijk bijna alleen basisdingen en daar voelen we ons heel goed bij.
Geloof me: met zelfgebakken muffins ben je echt niet zielig ;-)
De bewerkte dingen die we wel kopen:
regelmatig: roomboter (margarine – bah, komt er hier niet in), olijfolie in plastic fles,tomatenpassata (glazen fles) en tomatenblokjes / tomatenpuree uit blik, zuurwaren in glazen pot.
Soms: chippies (tegenwoordig meestal naturel), van die fruitrepen, geen liga maar zoiets. Omdat manlief bij het werken op locatie soms even snel iets te eten wil kunnen pakken.
Nooit: koekjes, snoep (uhm…. behalve apekoppen heel soms) en verder alles waarvan ik het etiket niet snap
Brood bakken we overigens ook zelf. Er zit aan veel gangbaar brood een bepaald smaakje wat ik vies vind. Zelfgebakken brood heeft dat niet.
eea klint misschien heel fanatiek, maar zo voelt het niet. Ik at altijd al heel puur en manlief werd ziek van pakjes en zakjes (heel hevige buikkrampen). We hebben dus nooit met kant en klare dingen gekookt.
Dan heb je ook een goede stok achter de deur, als iemand anders echt buikkrampen krijgt.
Wij kopen en koken zoveel mogelijk vers. Zelfs saus en dressing maken we zelf… Zo makkelijk om te doen en veel lekkerder. Je moet er heel even de tijd voor nemen.
Maar kant en klare maaltijden, soepen en sauzen daar doen we niet aan, tenminste bijna nooit moet ik eerlijk bekennen… Koek eten we zelden en frisdrank drinken we echt nooit…
Dus eigenlijk valt het hier wel mee gelukkig…
Ik wens je een heel fijne dag,
Lieve groet,
Mirjam
Kant en klare maaltijden eten wij ook nooit, en daarom dacht ik eigenlijk per definitie al goed bezig te zijn… : (
Hier wordt ook weinig met pakjes en zakjes gekookt. Wij eten veel Hollandse pot vaak zonder saus zodat je nog proeft wat je eet. Dus ook weinig e-nummers. Het vlees haal ik altijd bij de slager en groenten uit de tuin en anders bij de groenteboer of Lidl. Koffiemelk wel altijd uit kuipjes omdat we zelf niet gebruiken heb ik die wel altijd in huis.
Wij proberen ook zo vers en gezond mogelijk te koken. Maar om eerlijk te zijn, soms is het ook wel eens leuk en lekker om te zondigen. Ik denk dat we er ons vooral bewust van moeten zijn en voor een gevarieerde mix zorgen.
Naast gezonder is het trouwens ook super veel goedkoper als je aan de slag gaat zonder pakjes en zakjes. Van groenten uit je eigen tuin heb je een heel jaar plezier als je ze goed kan bewaren. Ik ga er het komende jaar wat mee experimenteren. Je gaat het kunnen volgen op mijn blog: zaaien, oogsten, inmaken, opeten. Ik ben alvast benieuwd.
Ook hier (bijna) geen pakjes en zakjes. Wel toevallig afgelopen week weer een keer nasi op met kruiden van inproba(goedkoop en zonder e-nummers). Over cashewnoten: bij de Lidl hebben ze zakjes ongebrande notenmix, deze week in de aanbieding ( bij onze lidl iig).
Kijk maar eens op het blog van Williene (smakelijck.blogspot.com), heel veel eenvoudige maar lekkere recepten zonder e-nummers! Zij gebruikt ook geen geraffineerde suikers, maar als je dat (nog) een stap te ver vind kun je ook gewone suikers gebruiken. Dat deed ik eerst ook, maar inmiddels gebruiken we alleen nog bij uitzondering suiker door de weeks en verder alleen in het weekend als ik iets bak.
Succes met het koken zonder e-nummers en bewerkte producten. In het begin is het erg overweldigend allemaal, veel nieuwe dingen, soms ook tegenvallers/mislukkingen, maar over een jaar wil je absoluut niet meer terug!!
Groetjes Marike
Ongebrande noten waren inderdaad beter volgens het boekje. Ik wist niet dat de Lidl die ook had.
Ach… zal ik eens wat zeggen? Van eten ga je dood! Er zitten standaard vrije radicalen in die je sluipenderwijs naar het einde brengen… Echter: eet je niet, dan ben je meestal sneller dood…
Mijn advies: laat je niet opnaaien door deze hype die ook weer zal overwaaien. Been there. Je hebt vast wel van meer gezondheidsclaims gehoord die een stille dood zijn gestorven. Wie heeft het bijvoorbeeld nog over macrobiotisch nu? En die cholesterolverlagers zijn ook onderuitgeschoffeld. En waren suikervervangers ooit niet helemaal in? De tijd zal het wel weer inhalen.
Een normale relatie met voedsel lijkt me een beter voorbeeld voor kinderen en met een beetje gezond verstand, kom je best een end.
Biologisch doe ik alleen nog de dierlijke producten. Ik vind het prima dat we dieren gebruiken, maar ze hoeven niet onnodig te lijden imo. Voor het overige heeft het weinig zin: de chemicaliën om de naastgelegen akkers zitten ook op je biologische producten. Ik heb een wijnboer eens horen verhalen over hoe de bioboer met zijn stukjes tussen de grote boeren via het verspreiden van pesticiden met een vliegtuig ‘gratis meedeed’….
Neemt niet weg dat een beetje bewustwording inderdaad goed is. Zolang de schadelijkste chemicaliën niet worden verboden, heeft het echter geen zin voor jou persoonlijk. Alarmbellen moet je vooral hebben bij dingen die heel goedkoop zijn (Tilapia) uit regio’s zoals Afrika en het Oosten. Daar is helemaal geen regelgeving, namelijk.
Trouwens: wonen op het platteland is ook onderwerp van onderzoek op dit moment. En zo wonen wij dan weer in de uitlaatgassen en onder de rook van een fabriek.
Nee hè, wat is er mis met het platteland? Ik ben benieuwd wat ze dáár weer aan gaan onderzoeken.
Ken je de boeken van Julia Kang? Ook erg interessant als je zonder toevoegingen wilt eten en zoveel mogelijk gifvrij wilt leven. Hier hebben ze de boeken gewoon in de bieb.
Heb ze ondertussen gekocht en maak regelmatig een recept uit die boeken.
In Duitsland hebben ze bij de Aldi veel soorten ongeroosterde, ongezouten noten die veel voordeliger zijn dan in Nederland.
Wij eten behoorlijk puur. Ik koop meest basisproducten. Logisch gevolg van die ingewikkelde diëten hier. Stuk gezonder en veel voordeliger.
Maar soms mis ik het gemak van zakjes, blikjes soep en ander kant en klaar spul.
Dankjewel voor de tip. Ik zal eens kijken bij mij in de bieb!
Ik probeer zoveel mogelijk puur te eten. Dat komt neer op homemade voedsel, het smaakt ook nog es lekkerder!!
Ik laat mij niet gek maken..een koekje op zn tijd is best lekker. En een keer een blik mais openen….ach beter dan een mcdonalds hamburger denk ik.
Ik heb wel wat recepten van homemade soepen op mn blog staan, aankomende maandag komt er ook weer één online.
Er zijn veel voedselguru’s… ik houd mij maar vast aan de lijfspreuk van Michael Pollan:
Eet echt voedsel. Niet teveel en vooral planten.
Dat is een handige vuistregel Karoeza.
Ik heb helemaal niks tegen E-nummers, maar eet zelf nooit met pakjes en zakjes. Puur omdat ik vind dat alles dan hetzelfde gaat smaken. En verder denk ik dat er elke keer wel weer wat nieuws opduikt dat ‘fout’ zou zijn. Ik neem dat daarom altijd met een korreltje zout (ook fout;)), want anders kun je niks meer eten.
Ik let alleen op de datum en het suiker en zoutgehalte en het gehalte aan glutaminaten (smaakversterkers).
Dat boekje had men toen niet in de bieb. Maar ik let wel op de ingredienten en verpakking. Weet de echt slechte e-nummers uit het hoofd. En zoveel mogelijk zelf maken
Ik schaam me bijna als ik de reacties hier lees. Maar ik maak me nooit druk om E-nummers of wat er wel of niet in mijn eten zit. Ik heb niet de ambitie om 120 te worden; misschien ligt het daaraan. Een beetje gezond blijven is meer dan prima. Dus ik beweeg genoeg en probeer gezond te eten. Maar dat is het wel. Of zoals Robert Long zong; van leven ga je dood.
Ik moet glimlachen om Robert Long : )
Wat is er mis met de soep in zak? (Behalve natuurlijk dat zelf maken altijd gezonder is dan iets wat uit de fabriek komt) Knorr mixen gebruik ik al heel lang niet meer. Toen ik net op mezelf ging wonen deed ik dat nog wel eens als ze in de aanbieding waren, maar zelf maken is lekkerder, gezonder en over het algemeen ook een stuk goedkoper.
En weet je, met alles is wel wat. Noten zijn gezond, maar gebrande cashewnoten zouden dat niet zijn, terwijl andere onderzoeken weer zeggen dat ongebrande cashews kankerverwekkend zijn. Als je alles wat er geroepen wordt toepast kun je helemaal niks meer eten.
Ik geloof dat er enge stoffen aan de binnenkant van die zak zouden zitten Jenn.
Ik kijk al decennia naar KeuringsDienst van Waarde, waar dit soort zaken regelmatig in worden behandeld. In de afgelopen Focus (NTR) werd aandacht besteed aan ziekmakende nadelen van utra bewerkt voedsel. 80% wat in de supermarkt ligt is utra bewerkt. Toch handel ik er onbewust een klein beetje naar. Liever iets in glas dan in blik of platic Haal ook liever bij de Indonees, dan dat ik iets indonesisch uit de supermarkt haal. Qua kosten scheelt het overigens weinig. Punt is wel dat ik een alleeneter ben en dan sneller voor gemak kies.