Pesticiden verwijderen: Hoe krijg je ze van je fruit en groentes af?

Pesticiden verwijderen

Pesticiden verwijderen van je groente en fruit.

Doe jij dat?

Deze week schreef ik een post over welke groentes en fruit je het beste biologisch kunt kopen, omdat ze er om bekend staan dat ze vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Maar je kunt je afvragen:

Kun je je groente en fruit niet gewoon even flink wassen om pesticiden te verwijderen?

Dan hoef je om pesticiden te vermijden niet meer biologisch te kopen, en dat scheelt in de portemonee. Maar zo simpel is het niet. Want als een beetje water de pesticiden zou verwijderen, dan zou de regen ze ook zo wegspoelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…

5 Manieren voor pesticiden verwijderen

Er zijn diverse methodes in omloop om bestrijdingsmiddelen op groente  en fruit zoveel mogelijk te verwijderen. Hier onder een overzicht.

1. Pesticiden verwijderen: Wassen met stromend water

Door je fruit en groentes actief te wassen met water kun je 75% tot  80% van de bestrijdingsmiddelen er af wassen*. Wrijf daarbij flink over de groente of fruit zodat de pesticiden ook echt wegspoelen. De kracht van stromend water speelt hierbij ook een rol.

Maar zelfs een combinatie van stromend water en wrijven verwijdert niet alle bestrijdingsmiddelen.

Dat komt omdat sommige pesticiden in de vrucht en groente zelf zitten.

Dat zijn zogenoemde ‘systemische pesticiden’. Dus dan helpt het niet dat je de buitenkant goed wast. Een andere reden dat water niet 100% helpt is dat sommige pesticiden een vettig laagje achterlaten op het fruit of groente. En dat krijg je er met water niet af.

2. Fruit wassen met azijn: meng water met 10% azijn

Maak je eigen mengsel voor pesticiden verwijderen. Meng water met  10% azijn, en doe daar je groentes en fruit in. Laat de boel 10 minuten lekker ‘zwemmen’ en spoel het daarna zorgvuldig af, zodat je geen azijnsmaak overhoudt. Als je geen azijn hebt, kun je ook citroensap gebruiken.

3. Meng water met 2% zout voor pesticiden verwijderen

Net als bij azijn, maak je een mengsel, waarmee je vervolgens de groenten en fruit zorgvuldig wast. Je kunt bijvoorbeeld 4 koppen warm water mengen met 2 theelepels zout. Laat het water afkoelen en leg daarna je groente en fruit er in. Laat 10 minuten liggen en spoel vervolgens goed af. Zo kun je eenvoudig pesticiden verwijderen.

4. Haal de schil er af, of de buitenste bladeren

Als de pesticiden alleen aan de buitenkant zitten, kun je er voor kiezen simpelweg de buitenkant te verwijderen. Dus weg met de schil, of de buitenste blaadjes van sla en andere bladgroentes.

pesticiden verwijderen

5. Strooi zuiveringszout op je fruit en groente

Zuiveringszout is bijna overal goed voor! En het wordt ook genoemd als middel voor pesticiden verwijderen. Gooi ruim zuiveringszout, ook bekend als baking soda,  over je groentes en fruit en laat ongeveer 2 minuten liggen. Wrijf vervolgens over de groente en fruit met een borsteltje alsof je aan het scrubben bent. Doe dit heel voorzichtig bij zachte vruchten. Daarna grondig afspoelen zodat alle zuiveringszout verwijderd wordt.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Fruit en groentespoeling kopen tegen pesticiden op je eten

Uiteraard is er een handig iemand die inspeelt op onze angst voor pesticiden op ons eten. Op life.nl verkopen ze een fruit- en groentespoeling. Zo’n fles kost 9,32. Het is gemaakt op basis van mais en kokos, dus dat klinkt wel oké. Maar het werkt ook tegen luizen in je haren! Dat vind ik dan weer een beetje apart…

Ik heb geen ervaring met deze fruit en groentespray, en kan er dus verder niets over zeggen. Behalve dat het idee er achter me aanspreekt.

Maak je eigen anti pesticiden spray voor pesticiden verwijderen

Je kunt ook je eigen anti pesticiden spray maken en zo pesticiden verwijderen. Neem een handige spuitfles en doe daarin:

 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels witte azijn
 • 1 kopje water

Flink schudden! En spray dit vervolgens op je groente en fruit. Daarna 30 secondes flink schoonwrijven en vervolgens zorgvuldig afspoelen met koud water.

Waslaag citroen verwijderen in 5 stappen

waslaag citroen verwijderen

Je kunt de schil van citroen verwerken in gerechten. Maar hoe krijg je de waslaag van de citroen af? Veel citrusvruchten hebben zo’n rare, vettige waslaag. Die laag zorgt ervoor dat de vrucht mooi glimt en langer goed blijft. Biologische citroenen hebben dit doorgaans niet.

Hoe kun je die waslaag op een citroen verwijderen? Hieronder een handig stappenplan:

 1. Spoel de citroen eerst grondig af onder stromend water. Dit verwijdert vuil, stof en eventuele oppervlakteverontreinigingen.
 2. Pak nu een schone borstel, zoals een groente- of nagelborstel, en borstel voorzichtig over de schil van de citroen. Hiermee kun je de waslaag mechanisch verwijderen. Zorg ervoor dat je een zachte borstel gebruikt zodat je de schil niet beschadigt.
 3. Vul een kom met warm water en voeg een kleine hoeveelheid azijn toe. Dompel de citroen enkele minuten onder in dit mengsel. Azijn kan helpen om de waslaag los te weken.
 4. Neem een schone doek en wrijf voorzichtig over de schil van de citroen. Door het wrijven kun je de resterende waslaag verder verwijderen.
 5. Spoel de citroen nogmaals af onder stromend water om eventuele azijnresten te verwijderen.

N.B. Je kunt hier ook waterstofperoxide voor gebruiken!

Aardbeien wassen met baking soda

Maak je je zorgen over pesticiden op je aardbeien? En wilde je pesticiden verwijderen? Ik was mijn aardbeien meestal in een vergiet onder de stromende kraan. Maar als je pesticiden verwijderen grondiger wilt aanpakken kun je de aardbeien wassen met baking soda!

aardbeien schoonmaken met baking soda

Dat doe je als volgt: Meng een grote kom met water met ongeveer 4 kopjes water en 1 tot 2 theelepels baking soda. Roer net zolang totdat alle baking soda is opgelost. Leg nu voorzichtig de aardbeien erin, en wacht 5 minuten. Haal nu de aardbeien een voor een uit de kom en was ze zorgvuldig af onder koud stromend water. Wrijf de aardbeien voorzichtig terwijl je dat doet, zodat eventuele baking soda resten wegspoelen. Laat ze drogen, of dep ze voorzichtig droog.pen om oppervlakteverontreinigingen te verwijderen, maar het is belangrijk op te merken dat het niet alle pesticiden volledig kan verwijderen. Als je biologische aardbeien hebt, die vrij zijn van pesticiden, is wassen met water voldoende.

Pesticiden verwijderen: Eten zonder gif

In de Esta no.11 van 2011 las ik een artikel ‘Sprinkhanen en en krentenbollen‘ over gezond eten, en waar je op moet letten. En in de Santé van mei 2011 stond een artikel met de titel:

‘Een week eten zonder gif: kan dat?’

Gezond eten staat in de belangstelling, en dat zie je weerspiegeld in de damesbladen. Zelf was ik op het gebied van bewust eten net Doornroosje: ik sliep nog, en was me niet bewust van gevaren of aandachtspunten. Mede dankzij jullie blogs ben ik wakker geworden! En om in sprookjessferen te blijven: de vergiftigde appel in Sneeuwwitje, krijgt een heel nieuwe lading.

De feiten op een rij

Wat me in het artikel in de Santé opviel was de volgende informatie:

 1. Kiwi, banaan, en pruim bevatten de minste gifresten.
 2. Druif, peer en sinaasappel zijn vaak ‘zo giftig als wat’.
 3. Van de groentes zijn spitskool, witlof, bloemkool en broccoli het schoonst.
 4. Komkommer en aubergine kun je weer beter laten liggen.
 5. Super de Boer, Coop en Lidl scoren het beste op de gifmeter: hun groentes bevatten de minste gifsporen.

Dat van de Lidl wist ik toevallig, omdat de Lidl pronkt met hun goede score. Ik zie het altijd op de borden buiten staan, dat hun groente en fruit ‘veilig’ zijn.

Ik schrok hier best wel van.

Want druiven, peren en sinaasappels geef ik mijn kinderen altijd grif, in de veronderstelling dat ik ze wat gezonds geef! Gelukkig doe ik het wel weer goed met de kiwi’s.

Eigen groenten in eigen moestuin

Na het lezen van deze artikelen, word een eigen tuin steeds aantrekkelijker. Volgend voorjaar, als we op het platteland wonen, ga ik beslist mijn eigen groentes kweken. Dat gezegd hebbende, soms is er ook een stemmetje in me dat fluistert:

‘Je moet toch ergens dood aan gaan? Wat een gedoe allemaal.’

Conclusie over pesticiden verwijderen van je groente en fruit

Volgens het Voedingscentrum hoef je geen moeite te doen om je groente en fruit te ontdoen van pesticiden. Volgens hen is de hoeveelheid pesticiden die je eventueel binnenkrijgt zo klein dat het geen kwaad kan.

Maar vind je het toch geen prettig idee, dan kom je met stromend water en een stevige schrobbeurt een heel eind: 75 tot 80% van de pesticiden wordt hiermee verwijderd. Daarnaast kun je gebruik maken van water gemengd met zout, citroen of azijn. Daar leg je het fruit/groente in en laat je het gemiddeld 30 minuten weken. Daarna grondig afspoelen. Ook zuiveringszout kun je gebruiken om bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Persoonlijk vind ik dit een boel werk om alle pesticiden er af te krijgen. Ik ga het daarom houden bij schrobben onder stromend water in combinatie met groentes en fruit uit Nederland.

Leestip: waarom zijn de tomaten groen?

 Wat doe jij om gezonde groentes en fruit te eten?

*Dat zegt het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE).

31 Comments

 1. VeggieMo
  • Anne
 2. Greet
  • Johannes
 3. Fran
 4. bieke
 5. Anke
  • Marie
  • Sylvia
 6. Yvonne
 7. Tim
 8. Corina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh