Pesticiden verwijderen: Hoe krijg je ze van je fruit en groentes af?
Last updated on July 22nd, 2024 at 10:26 am
- 5 Manieren voor pesticiden verwijderen
- 1. Pesticiden verwijderen: Wassen met stromend water
- 2. Fruit wassen met azijn: meng water met 10% azijn
- 3. Meng water met 2% zout voor pesticiden verwijderen
- 4. Haal de schil er af, of de buitenste bladeren
- 5. Strooi zuiveringszout op je fruit en groente
- Fruit en groentespoeling kopen tegen pesticiden op je eten
- Maak je eigen anti pesticiden spray voor pesticiden verwijderen
- Waslaag citroen verwijderen in 5 stappen
- Aardbeien wassen met baking soda
- Pesticiden verwijderen: Eten zonder gif
- De feiten op een rij
- Eigen groenten in eigen moestuin
- Conclusie over pesticiden verwijderen van je groente en fruit
Pesticiden verwijderen van je groente en fruit.
Doe jij dat?
Deze week schreef ik een post over welke groentes en fruit je het beste biologisch kunt kopen, omdat ze er om bekend staan dat ze vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Maar je kunt je afvragen:
Kun je je groente en fruit niet gewoon even flink wassen om pesticiden te verwijderen?
Dan hoef je om pesticiden te vermijden niet meer biologisch te kopen, en dat scheelt in de portemonee. Maar zo simpel is het niet. Want als een beetje water de pesticiden zou verwijderen, dan zou de regen ze ook zo wegspoelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…
5 Manieren voor pesticiden verwijderen
Er zijn diverse methodes in omloop om bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk te verwijderen. Hier onder een overzicht.
1. Pesticiden verwijderen: Wassen met stromend water
Door je fruit en groentes actief te wassen met water kun je 75% tot 80% van de bestrijdingsmiddelen er af wassen*. Wrijf daarbij flink over de groente of fruit zodat de pesticiden ook echt wegspoelen. De kracht van stromend water speelt hierbij ook een rol.
Maar zelfs een combinatie van stromend water en wrijven verwijdert niet alle bestrijdingsmiddelen.
Dat komt omdat sommige pesticiden in de vrucht en groente zelf zitten.
Dat zijn zogenoemde ‘systemische pesticiden’. Dus dan helpt het niet dat je de buitenkant goed wast. Een andere reden dat water niet 100% helpt is dat sommige pesticiden een vettig laagje achterlaten op het fruit of groente. En dat krijg je er met water niet af.
2. Fruit wassen met azijn: meng water met 10% azijn
Maak je eigen mengsel voor pesticiden verwijderen. Meng water met 10% azijn, en doe daar je groentes en fruit in. Laat de boel 10 minuten lekker ‘zwemmen’ en spoel het daarna zorgvuldig af, zodat je geen azijnsmaak overhoudt. Als je geen azijn hebt, kun je ook citroensap gebruiken.
3. Meng water met 2% zout voor pesticiden verwijderen
Net als bij azijn, maak je een mengsel, waarmee je vervolgens de groenten en fruit zorgvuldig wast. Je kunt bijvoorbeeld 4 koppen warm water mengen met 2 theelepels zout. Laat het water afkoelen en leg daarna je groente en fruit er in. Laat 10 minuten liggen en spoel vervolgens goed af. Zo kun je eenvoudig pesticiden verwijderen.
4. Haal de schil er af, of de buitenste bladeren
Als de pesticiden alleen aan de buitenkant zitten, kun je er voor kiezen simpelweg de buitenkant te verwijderen. Dus weg met de schil, of de buitenste blaadjes van sla en andere bladgroentes.
5. Strooi zuiveringszout op je fruit en groente
Zuiveringszout is bijna overal goed voor! En het wordt ook genoemd als middel voor pesticiden verwijderen. Gooi ruim zuiveringszout, ook bekend als baking soda, over je groentes en fruit en laat ongeveer 2 minuten liggen. Wrijf vervolgens over de groente en fruit met een borsteltje alsof je aan het scrubben bent. Doe dit heel voorzichtig bij zachte vruchten. Daarna grondig afspoelen zodat alle zuiveringszout verwijderd wordt.
Lees ook Baking soda Nederlands!
Fruit en groentespoeling kopen tegen pesticiden op je eten
Uiteraard is er een handig iemand die inspeelt op onze angst voor pesticiden op ons eten. Op life.nl verkopen ze een fruit- en groentespoeling. Zo’n fles kost 9,32. Het is gemaakt op basis van mais en kokos, dus dat klinkt wel oké. Maar het werkt ook tegen luizen in je haren! Dat vind ik dan weer een beetje apart…
Ik heb geen ervaring met deze fruit en groentespray, en kan er dus verder niets over zeggen. Behalve dat het idee er achter me aanspreekt.
Maak je eigen anti pesticiden spray voor pesticiden verwijderen
Je kunt ook je eigen anti pesticiden spray maken en zo pesticiden verwijderen. Neem een handige spuitfles en doe daarin:
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels witte azijn
- 1 kopje water
Flink schudden! En spray dit vervolgens op je groente en fruit. Daarna 30 secondes flink schoonwrijven en vervolgens zorgvuldig afspoelen met koud water.
Waslaag citroen verwijderen in 5 stappen
Je kunt de schil van citroen verwerken in gerechten. Maar hoe krijg je de waslaag van de citroen af? Veel citrusvruchten hebben zo’n rare, vettige waslaag. Die laag zorgt ervoor dat de vrucht mooi glimt en langer goed blijft. Biologische citroenen hebben dit doorgaans niet.
Hoe kun je die waslaag op een citroen verwijderen? Hieronder een handig stappenplan:
- Spoel de citroen eerst grondig af onder stromend water. Dit verwijdert vuil, stof en eventuele oppervlakteverontreinigingen.
- Pak nu een schone borstel, zoals een groente- of nagelborstel, en borstel voorzichtig over de schil van de citroen. Hiermee kun je de waslaag mechanisch verwijderen. Zorg ervoor dat je een zachte borstel gebruikt zodat je de schil niet beschadigt.
- Vul een kom met warm water en voeg een kleine hoeveelheid azijn toe. Dompel de citroen enkele minuten onder in dit mengsel. Azijn kan helpen om de waslaag los te weken.
- Neem een schone doek en wrijf voorzichtig over de schil van de citroen. Door het wrijven kun je de resterende waslaag verder verwijderen.
- Spoel de citroen nogmaals af onder stromend water om eventuele azijnresten te verwijderen.
N.B. Je kunt hier ook waterstofperoxide voor gebruiken!
Aardbeien wassen met baking soda
Maak je je zorgen over pesticiden op je aardbeien? En wilde je pesticiden verwijderen? Ik was mijn aardbeien meestal in een vergiet onder de stromende kraan. Maar als je pesticiden verwijderen grondiger wilt aanpakken kun je de aardbeien wassen met baking soda!
Dat doe je als volgt: Meng een grote kom met water met ongeveer 4 kopjes water en 1 tot 2 theelepels baking soda. Roer net zolang totdat alle baking soda is opgelost. Leg nu voorzichtig de aardbeien erin, en wacht 5 minuten. Haal nu de aardbeien een voor een uit de kom en was ze zorgvuldig af onder koud stromend water. Wrijf de aardbeien voorzichtig terwijl je dat doet, zodat eventuele baking soda resten wegspoelen. Laat ze drogen, of dep ze voorzichtig droog.pen om oppervlakteverontreinigingen te verwijderen, maar het is belangrijk op te merken dat het niet alle pesticiden volledig kan verwijderen. Als je biologische aardbeien hebt, die vrij zijn van pesticiden, is wassen met water voldoende.
Pesticiden verwijderen: Eten zonder gif
In de Esta no.11 van 2011 las ik een artikel ‘Sprinkhanen en en krentenbollen‘ over gezond eten, en waar je op moet letten. En in de Santé van mei 2011 stond een artikel met de titel:
‘Een week eten zonder gif: kan dat?’
Gezond eten staat in de belangstelling, en dat zie je weerspiegeld in de damesbladen. Zelf was ik op het gebied van bewust eten net Doornroosje: ik sliep nog, en was me niet bewust van gevaren of aandachtspunten. Mede dankzij jullie blogs ben ik wakker geworden! En om in sprookjessferen te blijven: de vergiftigde appel in Sneeuwwitje, krijgt een heel nieuwe lading.
De feiten op een rij
Wat me in het artikel in de Santé opviel was de volgende informatie:
- Kiwi, banaan, en pruim bevatten de minste gifresten.
- Druif, peer en sinaasappel zijn vaak ‘zo giftig als wat’.
- Van de groentes zijn spitskool, witlof, bloemkool en broccoli het schoonst.
- Komkommer en aubergine kun je weer beter laten liggen.
- Super de Boer, Coop en Lidl scoren het beste op de gifmeter: hun groentes bevatten de minste gifsporen.
Dat van de Lidl wist ik toevallig, omdat de Lidl pronkt met hun goede score. Ik zie het altijd op de borden buiten staan, dat hun groente en fruit ‘veilig’ zijn.
Ik schrok hier best wel van.
Want druiven, peren en sinaasappels geef ik mijn kinderen altijd grif, in de veronderstelling dat ik ze wat gezonds geef! Gelukkig doe ik het wel weer goed met de kiwi’s.
Eigen groenten in eigen moestuin
Na het lezen van deze artikelen, word een eigen tuin steeds aantrekkelijker. Volgend voorjaar, als we op het platteland wonen, ga ik beslist mijn eigen groentes kweken. Dat gezegd hebbende, soms is er ook een stemmetje in me dat fluistert:
‘Je moet toch ergens dood aan gaan? Wat een gedoe allemaal.’
Conclusie over pesticiden verwijderen van je groente en fruit
Volgens het Voedingscentrum hoef je geen moeite te doen om je groente en fruit te ontdoen van pesticiden. Volgens hen is de hoeveelheid pesticiden die je eventueel binnenkrijgt zo klein dat het geen kwaad kan.
Maar vind je het toch geen prettig idee, dan kom je met stromend water en een stevige schrobbeurt een heel eind: 75 tot 80% van de pesticiden wordt hiermee verwijderd. Daarnaast kun je gebruik maken van water gemengd met zout, citroen of azijn. Daar leg je het fruit/groente in en laat je het gemiddeld 30 minuten weken. Daarna grondig afspoelen. Ook zuiveringszout kun je gebruiken om bestrijdingsmiddelen te verwijderen.
Persoonlijk vind ik dit een boel werk om alle pesticiden er af te krijgen. Ik ga het daarom houden bij schrobben onder stromend water in combinatie met groentes en fruit uit Nederland.
Leestip: waarom zijn de tomaten groen?
Wat doe jij om gezonde groentes en fruit te eten?
*Dat zegt het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE).
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb gelezen dat het in de VS en Canada heel gewoon is om met afwasmiddel fruit te wassen. Ik vind het teveel gedoe om alles op deze manier schoon te maken. Ik schil fruit af. En fruit zoals aardbeien daar ruik ik eerst aan. Als het naar chemie ruikt ipv aardbeien dan weet ik genoeg. Af en toe koop ik mandarijnen, en ook daar ruik ik aan. Lidl komt al jaren als beste/schoonste supermarkt qua groente en fruit uit tests, en vaak koop ik het daar. Ik koop ook liefst producten uit Nederland.
En verder, zoals ik al eerder schreef. Laag in de voedselketen eten scheelt ook een boel gif.
Volgend jaar hoop ik meer uit eigen tuin te eten en daar komt geen gif aan te pas :-)
Gewoon je neus gebruiken is eigenlijk ook een heel goed idee inderdaad! Bij de Lidl koop ik ook graag vanwege die prijs.
Met het zuiveringszout… maak je het fruit dan vochtig? Of hoe werkt dat? Of maak ik een bakje zuiveringszout dat ik daar meerdere keren voor kan gebruiken?
Zoals ik het begrijp strooi je het er simpelweg over heen Anne.
Ik ook maar dan glijd dat er zo langs af en staat die appel op een laagje bakingsoda… alleen de onderste halve cm erin.. toch? stromend water doe ik altijd misschien beter wat azijn erbij…
Eigenlijk koop ik nooit biologisch fruit. En als ik fruit was dan hou ik het even onder de kraan. Meer doe ik niet.
Zoals ik gisteren ook al schreef op je andere blog. Pesticide en andere zooi zitten door en door, dat kun je er niet afwassen.
Het zou niet door alle groentes en fruit zitten heb ik begrepen. En als het alleen aan de buitenkant zit, kun je er flink wat van afkrijgen volgens de onderzoeken.
Ik koop juist biologisch fruit(of biologisch dynamisch zelfs) omdat er in de grond waar dit groeit, meer voedingsstoffen zitten. De groenten en fruit bevatten dan ook meer. Een bloemkooltje van nu vergeleken met een bloemkool van vroeger bevat veel minder sporen en elementen…in de biologisch-dynamische landbouw zorgen ze dat de voeding in de grond ook optimaal is.
Voor mij is het dus niet genoeg om te schillen of buitenkant eraf te halen.
Overigens wil biologisch niet zeggen dat er geen gif gebruikt wordt. Zo wordt koper nog veel gebruikt in de biologische landbouw. Ook bio-groenten en fruit moet je dus wassen.
Zijn al die oplossingen een beetje uit grootmoeders hoed getoverd? Of zijn ze daadwerkelijk evidenced based?
Zelf ben ik van goed afspelen en in de zomer in geval van een fruitvliegjesplaag leg ik het fruit iig in een bak water met azijn, wat btw echt goed helpt!(tegen de fruitvliegjes dus)
De azijn en citroen lossen een eventueel vettig laagje van pesticiden op omdat ze zo zuur zijn. Dus daar zit duidelijk een gedachte achter.
Tsja en zuiveringszout helpt voor alles. En de naam is natuurlijk ook veelbelovend : )
Bedankt! Ik had precies dezelfde vraag
Zelf kook ik altijd een scheutje olie mee met de groenten.
Zou dat voldoende zijn ?
Hoihoi, ohhh kijk nou dan doe ik het wel redelijk goed toch dan ja. Dankjewel voor dit informatieve artikel. Voorbeeldje: Als ik zelf andijvie snij dan doe ik het in de (schone) wasbak vol water én dus een flinke schep zout. Dit roer ik door en laat dit zo’n 10 min. staan zodat alle zand én eventuele beestjes eruit zijn. En voor de rest had ik laatst zoiets slechts meegemaakt.. ik kocht druiven pitloze, rode bij de Jumbo zat er eenmaal thuis na het spoelen een vage witte vlekkerige waas op en smaakte raar. Dus ik heb ze maar in wat water met azijn laten trekken en daarna goed gewasssen / afgeveegd en toen was t okay. Echt niet cool! Doen ze toch gekkere dingen nog met het fruit (om het gok ik goed te houden ofzo…)dan je denkt.
Ik ga eens kijken bij dat spul in flesje, klinkt interessant.
Liefs, Mijntje.
Jakkes zeg, wat betreft die druiven van de Jumbo! Dat klinkt echt niet goed. Fijn dat een badje met water en azijn uitkomst bood!
ik zet niet biologische groenten in lauw water met zuiveringszout minstens half uur laten staan, daarna in het vergiet, dan nieuw water in het teiltje en gladde groenten/fruit was ik dan met een oud washandje, dan wrijf je het laatste eraf. En als de groenten schoon zijn dan pas snijden en niet meer wassen ivm. vitamine verlies. biologische sla/broccoli was ik in gewoon zout water om alle beestjes te doden/verwijderen.
Maar het meeste koop ik toch echt biologisch want alle verschillende soorten bestrijdingsmiddel vormen in cocktail en dat is niet getest, er wordt alleen individueel getest op schadelijkheid en niet op de verbindingen die soorten aangaan in je lichaam. Bieke
Wat ben je goed bezig Bieke! Dan moet je ook best goed plannen denk ik. Zodat de groente op tijd klaar is om gegeten te worden.
Voor mij is biologisch kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld, evenals onze eigen gezondheid. Daarom stellen wij het als prioriteit, ook al is ons budget niet hoog :)
Ik geloof dat ik dit een heel goed idee vind, om (meer) te kiezen voor biologisch. Mijn gezondheid en een betere wereld zijn mij ook meer waard dan voordelige prijzen. En daar komt bij dat biologisch geteelde groenten en fruit vaak ook lekkerder en voller van smaak zijn.
Ook biologische levensmiddelen worden bespoten weet ik uit goede bron. Heel bekend is kopersulfaat bij de aardappelen. En dat spul wil je echt niet binnenkrijgen……????. Als je echt onbespoten wilt kan je beter zelf kweken.
Vind ik ook ! Fijn om te horen dat er meer mensen zijn, die dat uitgangspunt hebben!
In biologische groente en fruit zitten ziektes die je niet wil binnen krijgen (juist omdat ze niet bespoten zijn tegen die ziektes).
Ik koop nooit biologisch. En ik was groente en fruit nooit, tenzij er veel zand in zit.
Afspoelen onder stromend water doe ik eigenlijk altijd. Zo heel af en toe ben ik zo fanatiek om ook nog wat azijn te gebruiken maar vaak schiet dat erbij in. We hebben een eigen moestuin op een biologisch complex. Helaas heeft de biologische boer die de velden daarnaast bezit, zijn bedrijf overgedragen aan een niet-biologische boer. Dus wat er door de wind nu allemaal op onze tuin terecht is gekomen??? Vast wel het een en ander.
Dat lijkt me best balen Superheldin. Dat je vanwege je ‘buurman’ toch andere stoffen op je groentetuin krijgt.
Ik eet geen biologische groentes/fruit. En daar sta ik nog steeds achter. ;)
Fijn dit soort tips, ik was mijn groente en fruit met baking soda. Absoluut aan te raden
Dat vind ik interessant Nienke. Wat zijn je overwegingen om bewust geen biologische groente en fruit te eten? Meestal hoor ik het juist andersom.
Het idee van de blog is leuk, de stukken erop ook maar komop zeg. Kun je nog meer advertenties en irritante reclames/clickbait er op zetten??
Van clickbait ben ik me niet bewust, en ik vind het het aantal reclame en advertenties helemaal niet zo veel moet ik zeggen. Jammer dat jij het als veel ervaart.
Loll voedingscentrum zegt ook dat je beter niet meer fruitstukken per dag kunt eten… Ik kwam er achter dat als je toch meer fruit eet je kans hebt dat je teveel pesticiden binnen krijgt… xD Dat vond ik wel bijzonder. Zou dat de reden zijn dat je beter maar 2 fruitstukken per dag kunt eten?
Dat is inderdaad bijzonder Corina…