Reacties

Pesticiden verwijderen: Hoe krijg je ze van je fruit en groentes af? — 31 reacties

 1. Ik heb gelezen dat het in de VS en Canada heel gewoon is om met afwasmiddel fruit te wassen. Ik vind het teveel gedoe om alles op deze manier schoon te maken. Ik schil fruit af. En fruit zoals aardbeien daar ruik ik eerst aan. Als het naar chemie ruikt ipv aardbeien dan weet ik genoeg. Af en toe koop ik mandarijnen, en ook daar ruik ik aan. Lidl komt al jaren als beste/schoonste supermarkt qua groente en fruit uit tests, en vaak koop ik het daar. Ik koop ook liefst producten uit Nederland.
  En verder, zoals ik al eerder schreef. Laag in de voedselketen eten scheelt ook een boel gif.
  Volgend jaar hoop ik meer uit eigen tuin te eten en daar komt geen gif aan te pas :-)

  • Ik ook maar dan glijd dat er zo langs af en staat die appel op een laagje bakingsoda... alleen de onderste halve cm erin.. toch? stromend water doe ik altijd misschien beter wat azijn erbij...

  • Het zou niet door alle groentes en fruit zitten heb ik begrepen. En als het alleen aan de buitenkant zit, kun je er flink wat van afkrijgen volgens de onderzoeken.

 2. Ik koop juist biologisch fruit(of biologisch dynamisch zelfs) omdat er in de grond waar dit groeit, meer voedingsstoffen zitten. De groenten en fruit bevatten dan ook meer. Een bloemkooltje van nu vergeleken met een bloemkool van vroeger bevat veel minder sporen en elementen...in de biologisch-dynamische landbouw zorgen ze dat de voeding in de grond ook optimaal is.
  Voor mij is het dus niet genoeg om te schillen of buitenkant eraf te halen.

  Overigens wil biologisch niet zeggen dat er geen gif gebruikt wordt. Zo wordt koper nog veel gebruikt in de biologische landbouw. Ook bio-groenten en fruit moet je dus wassen.

 3. Zijn al die oplossingen een beetje uit grootmoeders hoed getoverd? Of zijn ze daadwerkelijk evidenced based?
  Zelf ben ik van goed afspelen en in de zomer in geval van een fruitvliegjesplaag leg ik het fruit iig in een bak water met azijn, wat btw echt goed helpt!(tegen de fruitvliegjes dus)

  • De azijn en citroen lossen een eventueel vettig laagje van pesticiden op omdat ze zo zuur zijn. Dus daar zit duidelijk een gedachte achter.

   Tsja en zuiveringszout helpt voor alles. En de naam is natuurlijk ook veelbelovend : )

 4. Hoihoi, ohhh kijk nou dan doe ik het wel redelijk goed toch dan ja. Dankjewel voor dit informatieve artikel. Voorbeeldje: Als ik zelf andijvie snij dan doe ik het in de (schone) wasbak vol water én dus een flinke schep zout. Dit roer ik door en laat dit zo'n 10 min. staan zodat alle zand én eventuele beestjes eruit zijn. En voor de rest had ik laatst zoiets slechts meegemaakt.. ik kocht druiven pitloze, rode bij de Jumbo zat er eenmaal thuis na het spoelen een vage witte vlekkerige waas op en smaakte raar. Dus ik heb ze maar in wat water met azijn laten trekken en daarna goed gewasssen / afgeveegd en toen was t okay. Echt niet cool! Doen ze toch gekkere dingen nog met het fruit (om het gok ik goed te houden ofzo...)dan je denkt.
  Ik ga eens kijken bij dat spul in flesje, klinkt interessant.
  Liefs, Mijntje.

 5. ik zet niet biologische groenten in lauw water met zuiveringszout minstens half uur laten staan, daarna in het vergiet, dan nieuw water in het teiltje en gladde groenten/fruit was ik dan met een oud washandje, dan wrijf je het laatste eraf. En als de groenten schoon zijn dan pas snijden en niet meer wassen ivm. vitamine verlies. biologische sla/broccoli was ik in gewoon zout water om alle beestjes te doden/verwijderen.
  Maar het meeste koop ik toch echt biologisch want alle verschillende soorten bestrijdingsmiddel vormen in cocktail en dat is niet getest, er wordt alleen individueel getest op schadelijkheid en niet op de verbindingen die soorten aangaan in je lichaam. Bieke

 6. Voor mij is biologisch kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld, evenals onze eigen gezondheid. Daarom stellen wij het als prioriteit, ook al is ons budget niet hoog :)

  • Ik geloof dat ik dit een heel goed idee vind, om (meer) te kiezen voor biologisch. Mijn gezondheid en een betere wereld zijn mij ook meer waard dan voordelige prijzen. En daar komt bij dat biologisch geteelde groenten en fruit vaak ook lekkerder en voller van smaak zijn.

  • Ook biologische levensmiddelen worden bespoten weet ik uit goede bron. Heel bekend is kopersulfaat bij de aardappelen. En dat spul wil je echt niet binnenkrijgen......????. Als je echt onbespoten wilt kan je beter zelf kweken.

  • Vind ik ook ! Fijn om te horen dat er meer mensen zijn, die dat uitgangspunt hebben!

 7. In biologische groente en fruit zitten ziektes die je niet wil binnen krijgen (juist omdat ze niet bespoten zijn tegen die ziektes).
  Ik koop nooit biologisch. En ik was groente en fruit nooit, tenzij er veel zand in zit.

 8. Afspoelen onder stromend water doe ik eigenlijk altijd. Zo heel af en toe ben ik zo fanatiek om ook nog wat azijn te gebruiken maar vaak schiet dat erbij in. We hebben een eigen moestuin op een biologisch complex. Helaas heeft de biologische boer die de velden daarnaast bezit, zijn bedrijf overgedragen aan een niet-biologische boer. Dus wat er door de wind nu allemaal op onze tuin terecht is gekomen??? Vast wel het een en ander.

  • Van clickbait ben ik me niet bewust, en ik vind het het aantal reclame en advertenties helemaal niet zo veel moet ik zeggen. Jammer dat jij het als veel ervaart.

 9. Loll voedingscentrum zegt ook dat je beter niet meer fruitstukken per dag kunt eten... Ik kwam er achter dat als je toch meer fruit eet je kans hebt dat je teveel pesticiden binnen krijgt... xD Dat vond ik wel bijzonder. Zou dat de reden zijn dat je beter maar 2 fruitstukken per dag kunt eten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder