Hoe krijg je pesticiden van je fruit en groentes af?

pesticiden op groentes

Deze week schreef ik een post over welke groentes en fruit je het beste biologisch kunt kopen, omdat ze er om bekend staan dat ze vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Maar je kunt je afvragen:

Kun je je groente en fruit niet gewoon even flink wassen om pesticiden te verwijderen?

Dan hoef je om pesticiden te vermijden niet meer biologisch te kopen, en dat scheelt in de portemonee. Maar zo simpel is het niet. Want als een beetje water de pesticiden zou verwijderen, dan zou de regen ze ook zo wegspoelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…

Manieren om pesticiden van je fruit en groentes af te krijgen

Er zijn diverse methodes in omloop om bestrijdingsmiddelen op groente  en fruit zoveel mogelijk te verwijderen. Hier onder een overzicht.

1. Wassen met stromend water

Door je fruit en groentes actief te wassen met water kun je 75% tot  80% van de bestrijdingsmiddelen er af wassen*. Wrijf daarbij flink over de groente of fruit zodat de pesticiden ook echt wegspoelen. De kracht van stromend water speelt hierbij ook een rol.

Maar zelfs een combinatie van stromend water en wrijven verwijdert niet alle bestrijdingsmiddelen.

Dat komt omdat sommige pesticiden in de vrucht en groente zelf zitten.

Dat zijn zogenoemde ‘systemische pesticiden’. Dus dan helpt het niet dat je de buitenkant goed wast. Een andere reden dat water niet 100% helpt is dat sommige pesticiden een vettig laagje achterlaten op het fruit of groente. En dat krijg je er met water niet af.

2. Meng water met 10% azijn

Maak een mengsel van water en 10% azijn, en doe daar je groentes en fruit in. Laat de boel 10 minuten lekker ‘zwemmen’ en spoel het daarna zorgvuldig af, zodat je geen azijnsmaak overhoudt. Als je geen azijn hebt, kun je ook citroensap gebruiken.

3. Meng water met 2% zout

Net als bij azijn, maak je een mengsel, waarmee je vervolgens de groenten en fruit zorgvuldig wast. Je kunt bijvoorbeeld 4 koppen warm water mengen met 2 theelepels zout. Laat het water afkoelen en leg daarna je groente en fruit er in. Laat 10 minuten liggen en spoel vervolgens goed af.

4. Haal de schil er af, of de buitenste bladeren

Als de pesticiden alleen aan de buitenkant zitten, kun je er voor kiezen simpelweg de buitenkant te verwijderen. Dus weg met de schil, of de buitenste blaadjes van sla en andere bladgroentes.

5. Strooi zuiveringszout op je fruit en groente

Zuiveringszout is bijna overal goed voor! En het wordt ook genoemd als middel tegen pesticiden. Gooi ruim zuiveringszout, ook bekend als baking soda,  over je groentes en fruit en laat ongeveer 2 minuten liggen. Wrijf vervolgens over de groente en fruit met een borsteltje alsof je aan het scrubben bent. Doe dit heel voorzichtig bij zachte vruchten. Daarna grondig afspoelen zodat alle zuiveringszout verwijderd wordt.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Fruit en groentespoeling kopen tegen pesticiden op je eten

Uiteraard is er een handig iemand die inspeelt op onze angst voor pesticiden op ons eten. Op life.nl verkopen ze een fruit- en groentespoeling. Zo’n fles kost 9,32. Het is gemaakt op basis van mais en kokos, dus dat klinkt wel oké. Maar het werkt ook tegen luizen in je haren! Dat vind ik dan weer een beetje apart…

Ik heb geen ervaring met deze fruit en groentespray, en kan er dus verder niets over zeggen. Behalve dat het idee er achter me aanspreekt.

Maak je eigen anti pesticiden spray

Je kunt ook je eigen anti pesticiden spray maken. Neem een handige spuitfles en doe daarin:

 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels witte azijn
 • 1 kopje water

Flink schudden! En spray dit vervolgens op je groente en fruit. Daarna 30 secondes flink schoonwrijven en vervolgens zorgvuldig afspoelen met koud water.

Conclusie over pesticiden verwijderen van je groente en fruit

Volgens het Voedingscentrum hoef je geen moeite te doen om je groente en fruit te ontdoen van pesticiden. Volgens hen is de hoeveelheid pesticiden die je eventueel binnenkrijgt zo klein dat het geen kwaad kan.

Maar vind je het toch geen prettig idee, dan kom je met stromend water en een stevige schrobbeurt een heel eind: 75 tot 80% van de pesticiden wordt hiermee verwijderd. Daarnaast kun je gebruik maken van water gemengd met zout, citroen of azijn. Daar leg je het fruit/groente in en laat je het gemiddeld 30 minuten weken. Daarna grondig afspoelen. Ook zuiveringszout kun je gebruiken om bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Persoonlijk vind ik dit een boel werk om alle pesticiden er af te krijgen. Ik ga het daarom houden bij schrobben onder stromend water in combinatie met groentes en fruit uit Nederland.

 Wat doe jij om gezonde groentes en fruit te eten?

*Dat zegt het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE).

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik heb gelezen dat het in de VS en Canada heel gewoon is om met afwasmiddel fruit te wassen. Ik vind het teveel gedoe om alles op deze manier schoon te maken. Ik schil fruit af. En fruit zoals aardbeien daar ruik ik eerst aan. Als het naar chemie ruikt ipv aardbeien dan weet ik genoeg. Af en toe koop ik mandarijnen, en ook daar ruik ik aan. Lidl komt al jaren als beste/schoonste supermarkt qua groente en fruit uit tests, en vaak koop ik het daar. Ik koop ook liefst producten uit Nederland.
  En verder, zoals ik al eerder schreef. Laag in de voedselketen eten scheelt ook een boel gif.
  Volgend jaar hoop ik meer uit eigen tuin te eten en daar komt geen gif aan te pas :-)

 2. Met het zuiveringszout… maak je het fruit dan vochtig? Of hoe werkt dat? Of maak ik een bakje zuiveringszout dat ik daar meerdere keren voor kan gebruiken?

   1. Ik ook maar dan glijd dat er zo langs af en staat die appel op een laagje bakingsoda… alleen de onderste halve cm erin.. toch? stromend water doe ik altijd misschien beter wat azijn erbij…

 3. Ik koop juist biologisch fruit(of biologisch dynamisch zelfs) omdat er in de grond waar dit groeit, meer voedingsstoffen zitten. De groenten en fruit bevatten dan ook meer. Een bloemkooltje van nu vergeleken met een bloemkool van vroeger bevat veel minder sporen en elementen…in de biologisch-dynamische landbouw zorgen ze dat de voeding in de grond ook optimaal is.
  Voor mij is het dus niet genoeg om te schillen of buitenkant eraf te halen.

  Overigens wil biologisch niet zeggen dat er geen gif gebruikt wordt. Zo wordt koper nog veel gebruikt in de biologische landbouw. Ook bio-groenten en fruit moet je dus wassen.

 4. Zijn al die oplossingen een beetje uit grootmoeders hoed getoverd? Of zijn ze daadwerkelijk evidenced based?
  Zelf ben ik van goed afspelen en in de zomer in geval van een fruitvliegjesplaag leg ik het fruit iig in een bak water met azijn, wat btw echt goed helpt!(tegen de fruitvliegjes dus)

  1. De azijn en citroen lossen een eventueel vettig laagje van pesticiden op omdat ze zo zuur zijn. Dus daar zit duidelijk een gedachte achter.

   Tsja en zuiveringszout helpt voor alles. En de naam is natuurlijk ook veelbelovend : )

 5. Hoihoi, ohhh kijk nou dan doe ik het wel redelijk goed toch dan ja. Dankjewel voor dit informatieve artikel. Voorbeeldje: Als ik zelf andijvie snij dan doe ik het in de (schone) wasbak vol water én dus een flinke schep zout. Dit roer ik door en laat dit zo’n 10 min. staan zodat alle zand én eventuele beestjes eruit zijn. En voor de rest had ik laatst zoiets slechts meegemaakt.. ik kocht druiven pitloze, rode bij de Jumbo zat er eenmaal thuis na het spoelen een vage witte vlekkerige waas op en smaakte raar. Dus ik heb ze maar in wat water met azijn laten trekken en daarna goed gewasssen / afgeveegd en toen was t okay. Echt niet cool! Doen ze toch gekkere dingen nog met het fruit (om het gok ik goed te houden ofzo…)dan je denkt.
  Ik ga eens kijken bij dat spul in flesje, klinkt interessant.
  Liefs, Mijntje.

 6. ik zet niet biologische groenten in lauw water met zuiveringszout minstens half uur laten staan, daarna in het vergiet, dan nieuw water in het teiltje en gladde groenten/fruit was ik dan met een oud washandje, dan wrijf je het laatste eraf. En als de groenten schoon zijn dan pas snijden en niet meer wassen ivm. vitamine verlies. biologische sla/broccoli was ik in gewoon zout water om alle beestjes te doden/verwijderen.
  Maar het meeste koop ik toch echt biologisch want alle verschillende soorten bestrijdingsmiddel vormen in cocktail en dat is niet getest, er wordt alleen individueel getest op schadelijkheid en niet op de verbindingen die soorten aangaan in je lichaam. Bieke

 7. Voor mij is biologisch kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld, evenals onze eigen gezondheid. Daarom stellen wij het als prioriteit, ook al is ons budget niet hoog :)

  1. Ik geloof dat ik dit een heel goed idee vind, om (meer) te kiezen voor biologisch. Mijn gezondheid en een betere wereld zijn mij ook meer waard dan voordelige prijzen. En daar komt bij dat biologisch geteelde groenten en fruit vaak ook lekkerder en voller van smaak zijn.

   1. Ook biologische levensmiddelen worden bespoten weet ik uit goede bron. Heel bekend is kopersulfaat bij de aardappelen. En dat spul wil je echt niet binnenkrijgen……????. Als je echt onbespoten wilt kan je beter zelf kweken.

 8. In biologische groente en fruit zitten ziektes die je niet wil binnen krijgen (juist omdat ze niet bespoten zijn tegen die ziektes).
  Ik koop nooit biologisch. En ik was groente en fruit nooit, tenzij er veel zand in zit.

 9. Afspoelen onder stromend water doe ik eigenlijk altijd. Zo heel af en toe ben ik zo fanatiek om ook nog wat azijn te gebruiken maar vaak schiet dat erbij in. We hebben een eigen moestuin op een biologisch complex. Helaas heeft de biologische boer die de velden daarnaast bezit, zijn bedrijf overgedragen aan een niet-biologische boer. Dus wat er door de wind nu allemaal op onze tuin terecht is gekomen??? Vast wel het een en ander.

 10. Het idee van de blog is leuk, de stukken erop ook maar komop zeg. Kun je nog meer advertenties en irritante reclames/clickbait er op zetten??

 11. Loll voedingscentrum zegt ook dat je beter niet meer fruitstukken per dag kunt eten… Ik kwam er achter dat als je toch meer fruit eet je kans hebt dat je teveel pesticiden binnen krijgt… xD Dat vond ik wel bijzonder. Zou dat de reden zijn dat je beter maar 2 fruitstukken per dag kunt eten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.