Lokkip

lokkip

Aan een bocht in de zandweg bij ons huis, geeft een hek toegang tot het bos.

En in dat bos prijkt een witte kip.

Hij maakt op mij een wat eenzame indruk als ik hem zie scharrelen in zijn kooi. Eigenlijk heb ik medelijden met deze kip. Want deze kip heeft de ondankbare taak om vossen te lokken.

En of de kip dat zelf overleeft, is eigenlijk niet aan de orde…

Te veel vossen

Want er zijn blijkbaar te veel vossen. En dus wordt daar jacht op gemaakt.

Met behulp van kippen.

Ik ben benieuwd wanneer ik een bruine kip in het bos zie. Want dan weet ik: ‘De witte kip heeft zijn taak niet overleefd.’

kip

 

 

Similar Posts

19 Comments

 1. Wij hebben ooit eens meegemaakt dat een klein kipje bij onze wei uit een auto werd gegooid, het diertje was totaal in shok en wij hebben haar toen opgevangen, het bleek een klein lief zijdehoentje te zijn ze kon helaas niet fladderen om veilig in een boom te gaan zitten s,nachts. Ook kwam er een haan bij ook uit gezet die twee konden het goed vinden samen tot op een nacht een vos onze Tara het kipje te grazen had genomen Mo onze haan heeft dagen lang niet gegeten was compleet van slag en was zijn vriendin kwijt. Ook wij waren van slag och het arme dier. Waarom vertel ik dit ik zou dus dit niet aan kunnen zien en die kip lekker de vrijheid geven er zijn wel andere manieren om vossern te lokken of juist weg te houden.

  1. Wat lief dat jullie die twee kippen hebben opgevangen Adrienne. Het klinkt alsof ze bij jullie een goed leven hadden. Wat naar dat een vos jullie kipje te grazen heeft genomen vervolgens!

   Dat is helaas wel typisch iets voor vossen…

 2. Ik vraag me weleens af of de natuur zichzelf niet gewoon zou regelen, zonder al dat ingrijpen van de mens. Maar misschien is dat een vraag vanuit mijn stadse onwetendheid?

  1. Een goede vraag Sunny Mama. Ik weet eigenlijk niet wat de natuurlijke vijand van vossen is. Behalve dan de mens…

   Ik vond onder andere deze informatie:

   ‘De overheid heeft bepaald dat sommige dieren in zijn algemeenheid schadelijk zijn, waaronder de vos en de kraai. Zij vallen onder het zogenaamde roofwild. De aanwezigheid van deze soorten is schadelijk voor met name weidevogels.’

 3. De mens bepaald het dier betaald met zijn leven!
  Zou anders moeten kunnen
  Ik zou de kip verplaatsen elders naar toe

  1. Te veel vossen komt ook niet door de natuur. Is ook door de mens. Te veel makkelijke snacks :) Zij het kippetjes en anders wel de uitpuilende vuilnisbakken (als het daar al in komt).

  2. In Nederland kun je eigenlijk niet meer spreken van natuur, het is te veel versnipperd. Helaas moet de mens dan ingrijpen, zodat de vossen niet tot overlast zijn. Net als met zwijnen en herten. Er is gewoon weg niet genoeg ruimte om de natuur zijn gang te laten gaan.

 4. …en nu wil ken de wolf weer terug halen in Nederland. De wolf wordt dan een beschermd dier totdat er veel te veel zijn. De schapenhouders en de ouders van Roodkapjes gaan klagen! Dan zal er wel een schaap in een bos uitgezet worden zodat men de wolf…………..etc. etc.

 5. Doordat er te veel vossen zijn bij ons in duin zitten er nu van mrt tot sep heel veel meeuwen bij ons op de daken zij krijgen daar jongen en maken van s’ morgens 4 uur tot in de avond heel veel herrie en ook vallen ze je aan als deze jongen naar beneden storten en dan op jou plaats terecht komen . Zij kunnen nog niet vliegen en de ouders bewaken ze dan .Ik denk dat het wel zeker nodig is om de natuur te sturen zeker in dicht bevolkte gebieden.

  1. Dat lijkt me wel heel vervelend zeg, dat je gewoonweg wordt aangevallen door meeuwen! Toen ik nog een kind was aten mijn zusjes en ik een keer een bakje patat buiten, en toen kwamen er ook heel agressieve meeuwen op ons af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.