Reacties

Welke fruit en groentes kun je het beste biologisch kopen? — 33 reacties

 1. Ik las ooit dat als je groente en fruit na het kopen zo'n 20 minuten in een emmer stopt die je vult met water en daar azijn aan toevoegt dat de pesticiden verdwijnen en het niet uitmaakt of je biologisch of niet biologisch koopt. Weet jij daar meer van?

 2. Wow, ik schrik gier eigenlijk wel van. Ik koop mijn groente en fruit eigenlijk altijd zonder na te denken en kijk naar de prijs, maar hierdoor denk ik dat ik van het weekend wel even anders boodschappen zou gaan doen ;)

  • Mij beïnvloedt het ook Birgit. Ik keek ook altijd vooral naar de prijs, maar afgelopen maandag heb ik de bleekselderij laten liggen in de schappen door deze post....

 3. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheden,dat ik me biologische groenten en fruit kan veroorloven. Inderdaad het is duurder. Maar ook heel erg lekker.

  • Het eenvoudigst is inderdaad om gewoon biologisch te kopen. Maar ja, daar hangt toch wel een hoger prijskaartje aan.

   Ik hoor ook altijd dat het ook lekkerder is, en meer smaak heeft.

 4. Ik heb daar niet veel bij stilgestaan omdat wij onze groenten altijd zelf telen maar dit jaar moeten we bijna alles kopen wegens de waterschade in de tuin we hebben nog prei en witloof de paprika's mislukt en weinig tomaten gehad ,druiven in de serre zijn er genoeg, dus nu kijk ik wel naar bio er is een bio boerderij in de buurt,het is wennen als je eerst naar de winkel moet om groenten terwijl je anders maar naar de tuin of de vriezer moest maar volgend jaar beter hoop ik.

  • Even een reactie van een moestuinierster!
   Ik heb ook minder planten , dus groente of fruit, door de slakken. Een tip: STRO om de planten strooien, zou helpen om de slakken af te schrikken .En ik ben me in Permacultuur aan het verdiepen , heel interessant, veel meer gezonde grond en betere opbrengst.
   Ik hoop niet dat ik mij opdring!

  • Wat vervelend dat jullie door waterschade zo'n slechte oogst hebben gehad. Ik kan me voorstellen dat het wennen is als je er echt op uit moet dan om je groentes te kopen.

 5. Ik koop rozijnen altijd biologisch. Als druiven zwaar bespoten worden, dan is het ook beter om de rozijn biologisch te kopen. Helemaal omdat er hier nogal veel van gegeten wordt.
  Ik koop af en toe biologisch, vlees liefst helemaal, roomboter en eieren bijna altijd. Verder scheelt het heel veel als je meer plantaardig eet. In dierlijke producten gaan bestrijdingsmiddelen stapelen. En 'gewone' dieren worden gevoerd met gmo gewassen, die vaak meer bestrijdingsmiddelen bevatten.

  • Als ik het goed begrijp koop jij dus bewust bepaalde producten biologisch VeggieMo. Dat vind ik een goed startpunt. Zelf doe ik dat dus met wortels en zuurkool.

   En vlees hebben wij van het varken van mijn neef Henk, dus dat is gelukkig ook op orde.

  • Het ligt wel echt aan het soort groente of fruit Batboy. Zeker groente en fruit uit Nederland bevatten minder bestrijdingsmiddelen.

   Maar ik snap je gevoel!

 6. Uit het seizoen eten scheelt al een hoop qua kosten. En echt met een witte of rode kool (vaak rond 1 euro biologisch)kun je veel meer dan je denkt.
  Biologisch is inderdaad duurder, wij maken bv de keus om minder aan kleding uit te geven en meer aan voeding. Midden vorige eeuw ging er procentueel gezien een veel groter deel van het inkomen naar voeding. Tegenwoordig moet het allemaal goedkoper. Als je even de tijd neemt om te zoeken in je buurt (via internet) kom je tegenwoordig bijna overal wel een biologische bezorgservice tegen. Ik plan een week vooruit wat ik ga eten, en hang de planning op het prikbord. Geen gezeur meer van de kids elke dag (Wat eten we mam! En dat 10x, want ze zijn het weer vergeten;) ) Ze weten waar ze de planning kunnen vinden. Hahahah, ideaal!

  • Een weekmenu is inderdaad ideaal! Dat heb ik ook. Zo kunnen ze zelf zien wat er op het menu staat : )

   Hier in de buurt staan bij diverse boererijen tafels aan de weg met groentes en fruit er op. Maar ik kom er steeds maar niet aan toe om daar wat vaker gebruik van te maken.

 7. Oh...en bestrijdingsmiddelen verwijderen door groente/fruit in azijn te leggen? Vergeet het maar. Misschien wat van de buitenkant....maar het zit door en door. Het groeit op kunstmest, pesticiden komen in het grondwater...dat wordt weer opgenomen door de plant, dat krijg je er echt niet meer uit.

 8. Ik koop zoveel mogelijk lokaal. Ik ken die boeren, ik kan ook alles navragen over hoe ze bestrijden. Niet alle boeren hebben een BIO-keurmerk, omdat het idioot duur is. Ook niet alle bestrijding is slecht. Leuke materie om je eens in te verdiepen.
  Nog een voordeel, als je lokaal koopt, eet je sowieso meer seizoensgroenten.

  • Dat is wel handig dat je de boeren kent Greet! Bij de kraampjes aan de weg weet ik eigenlijk nooit of het biologisch verantwoord is of niet. Eigenlijk zouden ze dat er bij moeten zetten. Dat is vast ook nog goed voor de verkoop.

 9. Wij kiezen er ook voor om te bezuinigen op andere posten zodat we onze biologische groente en fruit pakketten kunnen behouden. Maar je ecologische voetafdruk is wel veel groter wanneer je biologisch eet dus het is misschien niet altijd beter.

 10. Ik eet zo lokaal mogelijk en deels biologisch en deels gewoon. Ook geen boontjes in de winter uit een ver land. Bio groentes die uit een ver land overgevlogen worden hebben ook veel nadelen. Diepvries groentes zijn dan een goed alternnatief.
  Ik heb een tijdje een bio groente pakket gehad maar nu even weer niet. Ik eet zoveel groente en fruit, ik ben vegetarier, dat alles bio een hele dure zaak zou worden. Zit toch weet te denken om dat bio pakket te nemen wekelijks, de boerderij zit hier betrekkelijk dichtbij. Koop ik de rest er los bij.
  Het is ook de moeite waard om andere dingen bio te kopen zoals eieren en zuivel, dat doe ik dan wel weer altijd. Dit laatste heeft meer te maken met de leefomstandigheden van de dieren dan met mijn gezondheid, al is dit wel een goede tweede natuurlijk.

 11. dit wist ik dus echt niet, dat het zo erg bij bijvoorbeeld mandarijnen was (heb er net een op, lol) ik woon nog thuis en heb weinig inbreng in de boodschappen maar als ik zelf wat haal, dan koop ik wel biologisch. heel handig dit lijstje, ga ik zeker bewaren..

 12. Ik koop zoveel mogelijk biologisch, geeft mij een goed gevoel, want ik steun ook die boeren, die zich ervoor inzetten! Ondanks mijn kleine portemonnai, kan ik dat al jaren doen.
  Nu heb ik bv. heel veel valappels, hazelnoten uit het park, en tamme kastanjes, scheelt veel geld!
  Mijn moestuin brengt ook geld op, maar dat wil niet iedereen, dat snap ik. Het zijn allemaal keuzes!

 13. Erg interessant om te lezen, wist dit nog niet. Koop wel mijn citrusvruchten en aardbeien biologisch bij de boer. En de appels! Smaak is veel lekkerder, en je eet fruit uit het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder