Ananas snijden in 5 minuten

ananas snijden

Ananas is mijn lievelingsvrucht! Als kind al. Mijn middelste zusje was gek op die glibberige perziken, maar ík ging voor de ananas. Maar een ananas snijden heb ik lange tijd een lastig werkje gevonden. Want waar begin je? En wat kun je gebruiken en wat niet?

Ananas  is weliswaar verrukkelijk, maar aan de buitenkant prikkelig en hard.

Met andere woorden: Hoe slacht je een ananas?

Inmiddels weet ik hoe deze koninklijke vrucht klaar kan maken voor consumptie. Hier onder een tutorial ananas snijden!

Ananas snijden in 5 minuten

Stap 1 Check of de ananas rijp is

Voordat je de ananas klaarmaakt moet je natuurlijk wel even weten of hij rijp is voor de slacht. Daar is een heel makkelijk trucje voor:

ananas

Trek voorzichtig aan het bovenste blad. Als dat er makkelijk uit komt kun je aan de slag met ananas snijden! Maar zit hij nog vast, stel het ananas snijden dan nog even uit.

Stap 2: Snijd de boven en onderkant van de ananas af

ananas snijden

Stap 3: Zet de ananas recht op op een snijplanken snijd de zijkanten er af

Doordat de onder- en bovenkant er af zijn, staat hij stabiel. Dit maakt de volgende stap van het ananas snijden gemakkelijker! Zet de ananas rechtop, en snijdt nu voorzichtig van boven naar beneden de zijkanten van de ananas af.

BILD0195

Stap 4: Snijd de ananas in grote stukken

In het midden van de ananas zit het bittere hart. Dit is keihard, niet lekker, en je krijgt er buikpijn van. Het wordt zelfs wel eens aangeraden aan zwangere vrouwen, bij wie de bevalling maar niet wil beginnen. Door het bittere hart van een ananas te eten krijg je krampen, en soms gaan die over in weeën. Dat bittere stuk wil je dus niet!

Daarom snijd je van boven naar beneden steeds een stuk van de ananas af, waarbij je niet verder gaat dan het hart in het midden. Dit kun je herkennen aan de kleur. Zie ook de foto hierboven. Je ziet in het midden van de ananas een klein rondje. Dat is het bittere hart.

En dan krijg je dit:

BILD0198

Stap 5: Ananas snijden in blokjes

Nu ga je de grote stukken in zogenaamde ‘bite sized’ stukjes snijden. Dat wil zeggen in stukjes die je in één hap in je mond kunt doen.

Verdeel de stukjes over mooie schaaltjes, en presenteer ze. Mijn man was er niet, dus deelden we de ananas met ons zessen!

ananas snijden
Hmmm, heerlijk! Er gaat niets boven verse ananas!

Ananas snijden met ananassnijder

Je kunt ook ananas snijden met een speciale ananassnijder. Ik heb ze wel eens bij de Lidl zien liggen. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook kopen bij bol.com. Het bekendste merk ananassnijder is vacu vin.

In onderstaande video zie je deze ananassnijder in actie. Ik moet toegeven: het ziet er heel makkelijk en efficiënt uit.

Een vacu vin ananassnijder kost rond de 17 euro. De goedkoopste ananassnijder kost zo’n 7 euro, en de duurste 35 euro.

Zie ook Welke snijplank!

Hoe maak jij ananas klaar? En wat is je lievelingsvrucht?

Similar Posts

6 Comments

 1. Ik hb de ananassnijder bij de action gekocht ooit, en zag ze ook id supermarkt laatst. Als ik even schat was het zo’n 2,50 als je dat hebt geprobeert, wil je niet anders meer ;-) ideaal.

  1. ja ik vind het zn prijs absoluut waard. Zou er zelfs 10euro voor over hebben. Geen geknoei en makkelijk al in schijven!

 2. Ik maak ananas ook schoon op ongeveer dezelfde manier als jij. En ik snijd het hart er goed uit, je kunt er blaren van krijgen in je mond.
  Ik weet niet goed wat mijn lievelingsfruit is, ik ben gek op heel veel soorten fruit en eet het dan ook veel. Wel merk ik dat wanneer je eenmaal fruit uit eigen tuin hebt, je die soorten uit de winkel niet meer zo lekker vindt. Dat heb ik vooral met pruimen en aardbeien.
  Ik ben dus gek op alle soorten fruit, behalve op grapefruit en appels die heel zuur zijn. En sommige soorten fruit zoals perziken kun je beter in Frankrijk eten.
  Net als sommige soorten groente. Italië vond ik echt een super land qua groente en fruit :-)

 3. Nog een tip tegen dat prikkende gevoel in je mond dat je kan krijgen van verse ananas: Spoelen in koud water met beetje zout. Nergens last meer van.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.