Welke snijplank: hout of plastic? 9 dingen die je moet weten!

welke snijplank

Welke snijplank is het beste?

Is hout beter dan kunststof?

Welke kun je het beste kopen?

Ontdek nu het antwoord!

snijplank

Mijn snijplanken

Ik heb twee snijplanken.

Een gele ronde snijplank, en een ovale wittige snijplank. Ik pak het liefst de gele, ronde snijplank, want die is niet zo groot. En kan dus makkelijk in de afwasmachine. Maar als ik veel moet snijden, gebruik ik toch maar de ovale plank.

Beide snijplanken zijn dus van plastic. In het verleden heb ik ook wel houten snijplanken gehad. Ik had alleen altijd het gevoel dat die minder goed schoon werden. Hout is immers poreus en plastic niet.

Maar is een plastic snijplank echt hygiënischer?

De meningen zijn verdeeld.

Welke snijplank: Houten snijplanken zijn hygiënischer dan plastic snijplanken

Volgens onderzoek aan de Universiteit van Californië is een houten plank op de lange termijn schoner en hygiënischer dan een kunststoffen snijplank. De onderzoekers vonden namelijk minder salmonella bacteriën in houten snijplanken dan in plastic snijplanken! En dat komt doordat in houten snijplanken de bacteriën onder de oppervlakte van de plank verdwijnen. En daar sterven ze een stille dood. Ze kunnen zich daar niet vermenigvuldigen.

Net goed.

Maar bij plastic snijplanken gebeurt dit niet. De bacteriën komen daar in de groeven terecht, en die krijg je niet schoon. Zelfs niet met een schuursponsje.

N.B. Níéuwe plastic snijplanken kun je nog wel goed schoonmaken. Het probleem met de bacteriën ontstaat pas als de plastic plank gebruikssporen krijgt. Dus of je moet een plastic snijplank kopen van onverwoestbaar materiaal, of je moet om de haverklap een nieuwe kopen. Een houten snijplank is dan goedkoper, en hygiënischer. Een extra voordeel van een houten snijplank is dat je mes er minder snel bot van wordt, dan van snijden op een plastic plank.

Als je een houten snijplank koopt kies dan voor esdoorn en beuken. Dat hout is flink hard, en beschadigt niet zo snel.

Welke snijplank: andere materialen voor snijplanken

Behalve hout en plastic zijn er nog meer materialen voor snijplanken. Zoals bamboe en glas. Bamboe is minder poreus dan hout, en  19% harder dan esdoorn. Het is milieuvriendelijk en je krijgt er niet zo gauw krassen in. Glas is ook niet poreus, maar weer slecht voor je messen.

Snijplank gebruiken: tips en tricks

  • Gebruik aparte snijplanken voor vlees en groentes.
  • Snijd nooit groentes op een plank waar je zojuist kip op hebt gesneden! Dan krijg je namelijk 'cross contamination'. Je groente wordt dan besmet met de salmonella van de kip...
  • Was je houten snijplank altijd goed na gebruik. Dat doe je met een beetje afwasmiddel en heet water. Zet hem daarna rechtop om te drogen. Bacteriën vinden een warme, vochtige omgeving fijn. Dus maak het ze zo onaangenaam mogelijk!
  • Zijn er geurtjes in je houten snijplank getrokken? Snijd dan een citroen door
  • midden ga met de vruchtvlees kant over je snijplank.
  • Zitten er vlekken in je snijplank? Strooi er dan wat baking soda op en boen met een doek of vochtige spons.
  • Het is niet verstandig om een houten snijplank in de afwasmachine te zetten. De kans is groot dat hij krom trekt. Was houten snijplanken dus met de hand.
  • Plastic snijplanken kunnen wel in de wasmachine.
  • Het wordt aangeraden om een houten snijplank regelmatig in te smeren met olie. Dat is een behoud voor de plank en helpt tegen bacteriën.

Welke snijplank: waar kun je zoal uit kiezen?

Bij bol.com kwam ik deze set Joseph Joseph snijplanken tegen. Ze zijn van plastic maar wat ik er zo leuk aan vindt, is dat het er 4 zijn. En op elke snijplank staat het symbool van het voedsel dat je er op kunt snijden. Ze kosten 36,99.

joseph snijplanken

Hier onder een houten snijplank van het merk Butler. Deze kost 29,99.

houten snijplank

En dan nu een bamboe snijplank! Deze is van het merk Point Virgule en kost 15,49.

bamboe snijplank

Ook kwam ik een opvouwbare snijplank tegen. Hij kost 18,49. Het handige aan zo'n opvouwbare plank is dat je heel makkelijk de groentes of vlees in de pan kunt laten glijden. Zonder dat alles er aan de zijkant weer afvalt.

Welke snijplank

Snijplank schoonmaken: zout, citroen en schuursponsje

In onderstaand filmpje vertelt schoonmaakgoeroe Marja Middelkoop over een snijplank schoonmaken. Om je goed te motiveren komt Marja met een niet-zo-fun-fact: 175.000 mensen belanden per jaar in het ziekenhuis met buikklachten omdat ze hun snijplank niet goed gebruiken!

Ondertussen heeft ze op haar snijplank spekjes gesneden en ernaast ligt groente. Ze legt uit dat van de spekjes bacteriën in en op haar de snijplank zijn gekomen. Vervolgens laat ze zien hoe je een snijplank schoonmaakt.

Marja doet dit met zout, citroensap en een tandenborstel. Maar een schuursponsje is ook prima. Je doet zout en citroensap op de plank en schrobt hem hiermee schoon. Daarna de snijplank afspoelen onder de kraan. Tot slot nog even deppen met keukenpapier.

Welke snijplank? Conclusie over houten en plastic snijplanken

Er zijn snijplanken te koop in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen! Voor zowel houten als plastic snijplanken is wat te zeggen. Het voordeel van (nieuwe) plastic snijplanken is dat ze niet poreus zijn en dat je bacteriën er dus goed kunt afwassen. Maar zo gauw er krassen in komen verliezen ze dit voordeel. En dan is een houten snijplank hygiënischer.

Om het zekere voor het onzekere te nemen is de slimste oplossing verschillende snijplanken te kopen!

Eentje om vlees op te snijden, en eentje voor groentes en fruit. En maak ze na gebruik altijd zorgvuldig schoon, en laat ze drogen aan de lucht.

Hoeveel snijplanken heb jij? En wat is jouw favoriete materiaal voor een snijplank?

Deze post verscheen voor het eerst in 2015, en is geheel verbeterd en vernieuwd!

Vergelijkbare berichten

63 reacties

  1. Ik gebruik zelf de plastic snijplanken van Ikea. Rood en groen. Zo gemakkelijk dat ze in de vaatwasser kunnen. En k heb 2 verschillende houten rechtop voor de sier in het hoekje van mijn aanrecht staan met een draadmandje met eitjes en een pot met houten pollepels erin.

    Die laatste variant van je blog, de opvouwbare, zag k laatst ook bij de Lidl liggen. Maar omdat ik nog maar een paar weken geleden nieuwe had gekocht bij Ikea heb ik hem niet mee genomen. Hij leek me wel erg handig...

    1. Die van de Ikea kende ik niet Jet. Maar handig dat ze in twee kleuren komen. Dan kun je heel makkelijk elke snijplank een eigen bestemming geven.

      Die snijplank bij de Lidl heb ik helaas gemist! Volgende week kom ik weer, hopelijk hebben ze hem dan nog.

  2. Ik heb een grote rode snijplank en een kleine witte. Ik gebruik ze nagelang de hoeveelheid die ik ga snijden. Ik spoel ze na gebruik eerst met kokend water af en dan gaan ze de vaatwasser in.

    Ooit had ik een glazen snijplnak maar deze staat al heel lang ongebruikt in de kast. Een houten snijplank heb ik ook gehad, maar die trok krom en de geurtjes kreeg ik er niet meer uit.
    Ik houd het dus op plastic snijplanken vanwege het schoonmaak gemak. Binnenkort wel een nieuw kleine kopen want ik had deze op de nog warme pit van fornuis gezet en dus een beetje gesmolten aan een kant.

  3. De vouwbare vond ik niet handig, wat erop zat kwam nooit exact terecht waar ik wilde en lag bijsnijden ook nooit helemaal plat, weg ermee.

    Ik heb diverse plastic planken om diverse dingen te snijden, een waar ik de uienlucht niet uit krijg en dus alleen daarvoor en andere ruikende dingen gebruikt wordt. Een waar ik alleen vlees etc op snij en diverse andere, ik kies er een uit die past bij wat ik wil doen, groot of klein en soms staan er dus 2-4 bij de afwas. Soms gebruik ik er ook een als serveerblad.

    De houten vond ik nooit zo prettig zonder dat ik exact kan omschrijven waarom en ook te zwaar om met 1 hand te pakken.

    Ik gooi dus ook regelmatig een oude weg en heb altijd nieuwe in voorraad.

  4. Ik heb snijplanken van hout en van plastic. Meestal pak ik die van hout. Ik snijd geen rauw vlees of vis op een snijplank. Meestal bak ik het rauwe vlees of de rauwe vis eerst en daarna snijd ik het pas. Ik ben toch een beetje bang voor bacteriën.
    Mijn snijplank van hout heb ik altijd op het aanrecht tegen de muur aan staan. Gevoelsmatig vind ik dat meer hygienisch dan in een kast.

  5. Ontzettend handige tips vind ik dit. Want hoewel we er totaal niet bij stilstaan, is een snijplank eigenlijk een heel belangrijk ding. Je gebruikt het immers alle dagen!
    Iets waar ik me weleens zorgen om maak, is dat er ongetwijfeld kleine stukjes van het snijoppervlak in je eten terecht komen. Ik heb weleens gehoord dat dit bij houten snijplanken kankerverwekkend kan zijn. Hoe dat zit bij snijplanken van kunststof, weet ik niet.

    1. Fijn dat je de tips handig vindt Sunny Mama. Een snijplan is inderdaad erg belangrijk. Maar ook wel een beetje een vergeten keukenhulpje. Bij mij tenminste wel!

      Wat je zegt over kleine stukjes die loskomen van het snijoppervlak klinkt niet fijn inderdaad! Ik zal eens kijken of ik daar info over kan vinden.

  6. Ik heb 4 glazen snijplanken. 2 grote en 2 kleine. Ik heb ze vooral gekocht ivm de hygiëne. Ik heb bij snijplanken van plastic en hout altijd het gevoel dat er veel vuil achterblijft. Ik kreeg ze op een gegeven moment niet meet goed schoon. Het nadeel van glas vind ik wel dat ze vrij glad zijn, de groentes en het vocht glijden er makkelijker af dan bij hout en plastic, het geeft meer rommel op het aanrecht. Maar verder bevalt het me goed. Ik had er alleen niet bij stilgestaan dat glas niet goed voor je messen is.

  7. Ooit op de middelbare school is mij geleerd dat een plastic en glazen snijdplank beter zou zijn. Ik heb hier nog altijd over nagedacht en was ook echt in de veronderstelling dat hout niet hygienisch zou zijn.

    Handig en zinvol artikel!

  8. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Ik heb zo'n Joseph Joseph knock-off en meestal snij ik er gewoon fruit of groente mee (als ik het al gebruik). Toch vind ik hout veel hygienischer: afwassen gaat gewoon beter. Daarnaast behandel ik al mijn houten voorwerpen: planken borden en kommetjes (zoveel heb ik er niet, dus dat gaat prima). Eerst was ik ze af, dan gaan ze stuk voor stuk 10 a 15 seconden in de magnetron en daarna wrijf ik ze in met olie (als ze niet meer nat zijn).
    Wat ook zou kunnen is het insmeren met een zoutmengsel. Schenen ze ook al in de Middeleeuwen te doen...

  9. Doe Joseph Joseph snijplanken heb ik. Ze gaan al heel wat jaartjes mee en de messen (die er bij mij bij zitten) zijn ook heel fijn. Ik dacht altijd dat plastisch beter was. Vooral met rauwe kip.

  10. Ik vind houten fijner snijden. Ik heb het gevoel dat de spullen daar minder weg glijden. En vaak zijn ze wat hoger wat ik ook wel fijn vindt. Maar daar heb ik geen onderbouwing voor. :D

  11. Persoonlijk heb zowel kunststof als houten snijplanken. Het vlees snijd ik altijd op de kunststof plank en de groente op de houten plank omdat ik dacht dat het hygiënischer was. Nu blijkt dus dat ik het al die tijd min of meer verkeerd heb gedaan. Bedankt voor de tip, vanaf vandaag ga ik het dus helemaal anders doen.

  12. Ik heb het opgegeven en koop geen snijplanken meer. Ik weet dat hout eigenlijk het beste is maar het idee dat ik daar kip op zou snijden geeft me al het 'ik moet een nieuwe kopen en deze kan de vuilnisbak in' gevoel, ook al is dat misschien niet terecht. Plastic snijplanken heb ik nooit vertrouwd en belandden altijd na 1/2 gebruiken ergens achterin de kast, een keer snijden en er zitten al krassen op die je inderdaad niet schoon krijgt. En laten we het niet hebben over de vlekken die bepaalde groenten achterlaten waardoor het er sowieso al nooit meer schoon uitziet.
    Ik pak tegenwoordig het grootste bord wat ik kan vinden en snijd daar alles op, die kan gelijk de vaatwasser in en geen last van krassen e.d. M'n messen zijn toch al slecht dus slechter kunnen ze niet worden, maar als ik een snijplank zou moeten gebruiken zou ik toch echt voor glas gaan of iets dergelijks. Gelukkig snijd ik zelden vlees o.i.d. maar sowieso ook met andere dingen wil ik niet dat het poreus is, het droogt niet snel en dat zorgt ook weer voor bacteriën.
    Er zat een houten snijplank in een kerstpakket een paar jaar geleden. Een keer heeft daar iets opgestaan wat heeft gezorgd voor een bruin/zwarte vlek die er niet meer uit gaat, bleh, ik gebruik hem nu maar als onderzetter.

  13. Wij hebben een glazen en een houten plank.
    Glas snijden we het vlees op en de rest op de houten plank.
    En inderdaad smeren we die dan regelmatig met olie in.

  14. Erg interessant stuk om te lezen, ik heb er nooit zo bij stilgestaan! Ik heb thuis één houten snijplank en drie van plastic. Twee van die witte en een wat dunnere (die buigzaam is). Nu ik dit heb gelezen wil ik het liefst nieuwe plastic snijplanken kopen, want ze hebben al best wat gebruikssporen/beschadiging... ik ga het er eens met mijn vriend over hebben ;)

  15. Ik gebruik altijd een groot bord voor het snijden van vlees, dat lijkt mij altijd het veiligst. Brood en groente snij ik op een houten plank.

    Ik lees op kitchenprincess.nl/verschil-tussen-snijplanken over snijplanken van kurk, heeft iemand hier ervaring mee?

  16. Plastic is in deze tijden zo wie zo uit den boze.
    Houten snijplanken kan je ook weer netjes opschuren als er te veel groeven in ontstaan.
    Slagers hebben trouwens ook een houten kapblok.

  17. Ik heb er nu één van bamboe, en die bevalt heel goed. Het materiaal is heel hard, je ziet er helemaal geen snij-groeven op als je hem hebt gebruikt. Dus dat lijkt me super hygienisch.

  18. ha Nicole,

    ja... dat van die houten snijplank heb ik toevallig ook pas gelezen.
    Heb geen kunststof snijplank, dus ik hou het bij mijn mooie, opgespaard met zegeltjes van de AH.

    Goed weekend, Marlou

  19. langzamerhand zijn alle plastik snijplanken verdwenen...ik weet niet waarheen, ze hebben de benen genomen denk ik, ze voelden zich niet meer zo welkom...

  20. Wij hebben denk ik wel een lade vol met snijplanken, waaronder die van JosephJoseph (echt een aanrader!). Ook veel houten planken, en iedere plank gebruiken we voor een bepaald soort etenswaar. Dus een aparte plank voor vlees, vis, groente, etc.

  21. Heel handige blogpost dit! Fijn dat je die een update gegeven hebt.
    Nu ik er zo over nadenk heb ik een heel proces voor mijn snijplanken :-)
    Het liefst gebruik ik hout. Mijn grootste snijplank is een paar jaar geleden helaas gesneuveld bij een barbecue incident. Zijn kleinere broertje heb ik nog wel. Dat is mijn lievelingssnijplank vanwege formaat en structuur van het hout. Die gebruik ik voor vrijwel alle groentes. Als ik ui snij, draai ik de plank even om en snij de ui op de achterkant. Vanwege de sterke geur.
    Ik heb nog een paar andere kleinere snijplanken en die gebruik ik vaak als serveerplank. Voor blokje kaas en stukje worst e.d.
    Voor vlees gebruik ik een kunststof snijplank, eigenlijk omdat de echtgenoot dat liever heeft. Die houdt niet zo van de houten planken, dus dit is een concessie. Het is een plank die aan de ene kant wit is en de andere kant zwart. Witte kant gebruik ik voor kip, zwart voor evt. vis of ander vlees. Een gewoontedingetje.
    Dan heb ik nog een glazen snijplank. Ooit gratis gekregen (net als het gros van mijn houten snijplanken) en dat vind ik in het algemeen een onding, maar wel weer handig voor het snijden van een rol koekjesdeeg.
    Het kamp hout versus kunststof is inderdaad erg verdeeld; ik heb ooit iemand horen zeggen dat aangezien bij elk gebruik er kleine vezels van je plank af gaan (zowel hout als kunststof) en in je eten komen, hij er dan de voorkeur aan gaf om kleine houten vezels binnen te krijgen ipv kunststof. Daar sluit ik me wel bij aan.

  22. Ik gebruik geen snijplank. Heb er ook geen in huis. Sommige dingen als uien, komkommer en paprika kan ik uit de hand snijden. Vlees hoef ik niet te snijden. Soms gebruik ik een vrijwel randloos broodbord als snijplank.

  23. Wij hebben een van beukenhout en twee van plastic. Bamboe is te hard voor Europese messen, die worden dan eerder bot, bamboe is wel geschikt voor Japanse messen.

  24. Ik heb drie houten snijplanken, staat leuk in de keuken en ervaar ik als het meest prettig! Ik wist niet dat het dus ook hygiënischer was, fijn te weten ;)

  25. Mijn houten snijplank gebruik ik meer als soort van dienblad om lekkere hapjes op te zetten als we visite hebben. Voor het echte snijwerk heb ik 2 plastic planken, een grote en een kleinere en die zijn gewoon van de Ikea en bevallen erg goed.

  26. Oh dat wist ik niet van die bacteriën dat je dan beter een houten kunt gebruiken! Ik heb heel veel houten snijplanken, maar die staan er alleen voor de sier. Ik gebruik plastic en heb er 3. Nu ga ik ze weggooien en mijn houten gebruiken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.