Welke snijplank: hout of plastic? 9 dingen die je moet weten!
Last updated on October 17th, 2023 at 12:52 pm
- Mijn snijplanken
- Welke snijplank: Houten snijplanken zijn hygiënischer dan plastic snijplanken
- Welke snijplank: andere materialen voor snijplanken
- Snijplank gebruiken: tips en tricks
- Welke snijplank: waar kun je zoal uit kiezen?
- Snijplank schoonmaken: zout, citroen en schuursponsje
- Welke snijplank? Conclusie over houten en plastic snijplanken
Welke snijplank is het beste?
Is hout beter dan kunststof?
Welke kun je het beste kopen?
Ontdek nu het antwoord!
Mijn snijplanken
Ik heb twee snijplanken.
Een gele ronde snijplank, en een ovale wittige snijplank. Ik pak het liefst de gele, ronde snijplank, want die is niet zo groot. En kan dus makkelijk in de afwasmachine. Maar als ik veel moet snijden, gebruik ik toch maar de ovale plank.
Beide snijplanken zijn dus van plastic. In het verleden heb ik ook wel houten snijplanken gehad. Ik had alleen altijd het gevoel dat die minder goed schoon werden. Hout is immers poreus en plastic niet.
Maar is een plastic snijplank echt hygiënischer?
De meningen zijn verdeeld.
Welke snijplank: Houten snijplanken zijn hygiënischer dan plastic snijplanken
Volgens onderzoek aan de Universiteit van Californië is een houten plank op de lange termijn schoner en hygiënischer dan een kunststoffen snijplank. De onderzoekers vonden namelijk minder salmonella bacteriën in houten snijplanken dan in plastic snijplanken! En dat komt doordat in houten snijplanken de bacteriën onder de oppervlakte van de plank verdwijnen. En daar sterven ze een stille dood. Ze kunnen zich daar niet vermenigvuldigen.
Net goed.
Maar bij plastic snijplanken gebeurt dit niet. De bacteriën komen daar in de groeven terecht, en die krijg je niet schoon. Zelfs niet met een schuursponsje.
N.B. Níéuwe plastic snijplanken kun je nog wel goed schoonmaken. Het probleem met de bacteriën ontstaat pas als de plastic plank gebruikssporen krijgt. Dus of je moet een plastic snijplank kopen van onverwoestbaar materiaal, of je moet om de haverklap een nieuwe kopen. Een houten snijplank is dan goedkoper, en hygiënischer. Een extra voordeel van een houten snijplank is dat je mes er minder snel bot van wordt, dan van snijden op een plastic plank.
Als je een houten snijplank koopt kies dan voor esdoorn en beuken. Dat hout is flink hard, en beschadigt niet zo snel.
Welke snijplank: andere materialen voor snijplanken
Behalve hout en plastic zijn er nog meer materialen voor snijplanken. Zoals bamboe en glas. Bamboe is minder poreus dan hout, en 19% harder dan esdoorn. Het is milieuvriendelijk en je krijgt er niet zo gauw krassen in. Glas is ook niet poreus, maar weer slecht voor je messen.
Snijplank gebruiken: tips en tricks
- Gebruik aparte snijplanken voor vlees en groentes.
- Snijd nooit groentes op een plank waar je zojuist kip op hebt gesneden! Dan krijg je namelijk ‘cross contamination’. Je groente wordt dan besmet met de salmonella van de kip…
- Was je houten snijplank altijd goed na gebruik. Dat doe je met een beetje afwasmiddel en heet water. Zet hem daarna rechtop om te drogen. Bacteriën vinden een warme, vochtige omgeving fijn. Dus maak het ze zo onaangenaam mogelijk!
- Zijn er geurtjes in je houten snijplank getrokken? Snijd dan een citroen door
- midden ga met de vruchtvlees kant over je snijplank.
- Zitten er vlekken in je snijplank? Strooi er dan wat baking soda op en boen met een doek of vochtige spons.
- Het is niet verstandig om een houten snijplank in de afwasmachine te zetten. De kans is groot dat hij krom trekt. Was houten snijplanken dus met de hand.
- Plastic snijplanken kunnen wel in de wasmachine.
- Het wordt aangeraden om een houten snijplank regelmatig in te smeren met olie. Dat is een behoud voor de plank en helpt tegen bacteriën.
Welke snijplank: waar kun je zoal uit kiezen?
Bij bol.com kwam ik deze set Joseph Joseph snijplanken tegen. Ze zijn van plastic maar wat ik er zo leuk aan vindt, is dat het er 4 zijn. En op elke snijplank staat het symbool van het voedsel dat je er op kunt snijden. Ze kosten 36,99.
Hier onder een houten snijplank van het merk Butler. Deze kost 29,99.
En dan nu een bamboe snijplank! Deze is van het merk Point Virgule en kost 15,49.
Ook kwam ik een opvouwbare snijplank tegen. Hij kost 18,49. Het handige aan zo’n opvouwbare plank is dat je heel makkelijk de groentes of vlees in de pan kunt laten glijden. Zonder dat alles er aan de zijkant weer afvalt.
Snijplank schoonmaken: zout, citroen en schuursponsje
In onderstaand filmpje vertelt schoonmaakgoeroe Marja Middelkoop over een snijplank schoonmaken. Om je goed te motiveren komt Marja met een niet-zo-fun-fact: 175.000 mensen belanden per jaar in het ziekenhuis met buikklachten omdat ze hun snijplank niet goed gebruiken!
Ondertussen heeft ze op haar snijplank spekjes gesneden en ernaast ligt groente. Ze legt uit dat van de spekjes bacteriën in en op haar de snijplank zijn gekomen. Vervolgens laat ze zien hoe je een snijplank schoonmaakt.
Marja doet dit met zout, citroensap en een tandenborstel. Maar een schuursponsje is ook prima. Je doet zout en citroensap op de plank en schrobt hem hiermee schoon. Daarna de snijplank afspoelen onder de kraan. Tot slot nog even deppen met keukenpapier.
Welke snijplank? Conclusie over houten en plastic snijplanken
Er zijn snijplanken te koop in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen! Voor zowel houten als plastic snijplanken is wat te zeggen. Het voordeel van (nieuwe) plastic snijplanken is dat ze niet poreus zijn en dat je bacteriën er dus goed kunt afwassen. Maar zo gauw er krassen in komen verliezen ze dit voordeel. En dan is een houten snijplank hygiënischer.
Om het zekere voor het onzekere te nemen is de slimste oplossing verschillende snijplanken te kopen!
Eentje om vlees op te snijden, en eentje voor groentes en fruit. En maak ze na gebruik altijd zorgvuldig schoon, en laat ze drogen aan de lucht.
Hoeveel snijplanken heb jij? En wat is jouw favoriete materiaal voor een snijplank?
Deze post verscheen voor het eerst in 2015, en is geheel verbeterd en vernieuwd!
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik dacht echt dat een plastic variant beter was. Ik heb nu een glazen. Dat maakt wel veel geluid bij het snijden
Ik heb alleen een houten plank en die gebruik ik elke dag, maar maak ik ook welke dag schoon.