Borden afspoelen of niet? 2 x waarom niet!

borden afspoelen

Eerst je vieze borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet?

Ik las ergens als bezuinigingstip om je energiekosten omlaag te krijgen om je afwasmachine haar werk te laten doen, en dus níét vieze borden eerst af te spoelen.

Borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser doet?

Nou doe ik dat wel altijd, en ik vond dat juist altijd erg goed van mezelf. Maar toegegeven: het kost inderdaad wel extra water. Maar ik heb ook echt het idee dat het anders niet goed schoon wordt. Mijn kinderen zijn slordige eters, en zeker als ze langzaam eten, heeft het voedsel de neiging om vast te gaan zitten aan het bord. Soms zetten ze bijvoorbeeld zelf hun vieze macaroni bord in de afwasmachine, en dat komt er dan regelmatig oranje weer uit: niet schoon dus!1

1. Borden afspoelen is niet nodig

Volgens de site Consumer Reports is eerst je borden afspoelen niet nodig, omdat moderne vaatwassers kunnen vaststellen hoe vies de vaat is. Blijkbaar past de vaatwasser het programma hierop aan. Zij zeggen ook dat een schone vaat staat of valt met op de juiste manier de vaatwaasser inruimen. inpakken van je vaatwasser. Als je dat niet goed doet, wordt je afwas ook niet goed schoon.

2. Borden afspoelen zorgt voor een viezere vaat!

Maar er is iets nog veel ernstigers aan de hand met je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet! Volgens het programma Radar zitten er enzymen in vaatmiddelen. Die klampen zich vast aan etensresten en andere viezigheid. Dat kan niet als je het bord al hebt afgespoeld. Het gevolg van je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet is dat het afwasmiddel oplost voordat het echt iets heeft kunnen schoonmaken! En dat wil je natuurlijk niet.

Borden uit de magnetron

Op woensdag eten mijn oudste drie kinderen 'na', en wordt hun maaltijd in de magnetron voor ze opgewarmd. Ik heb het idee dat borden hier viezer van worden, en minder makkelijk schoon te krijgen zijn. Vorige week had ik boerenkool gekookt en door het op te warmen in de magnetron zat het op bepaalde plekken behoorlijk vast op het bord. Dan heb ik het idee dat voorspoelen echt wel nodig is.

Conclusie over borden afspoelen.

Je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet is beslist niet nodig! Sterker nog, het kan juist zorgen voor een viezere vaat!

Leestip: Vaatwasser schoonmaken

Spoelen jullie de vieze afwas af, voor het in de afwasmachine gaat?

Similar Posts

32 Comments

 1. Ik was met de hand af en merk ook met mijn kinderen en eten als aardappel purree en dat het echt wel nodig is goed af te spoelen, kan me voorstellen dat ze dit zouden zeggen bij een vaatwasser vanwege het water verbruik dat je daarbij hebt maar het is echt wel nodig.

 2. Nee eigenlijk doe ik dat nooit, gewoon goed afschrapen en de rest doet de vaatwasser.
  Indien er al iets vies eruit komt, komt dat doordat het verkeerd ingezet is, er kon dan geen water langs, maar door alle "hekwerken "in je vaatwasser kan dat tegenwoordig met de neiuwere bijna niet meer gebeuren.

 3. Ik haal met een pannenlikker de grove resten van de borden pannen en schalen en daarna gaat meteen de vaatwasser aan, dat gaat altijd goed.

 4. Nee, nooit. En het komt er allemaal schoon uit. Als het al niet eens schoon is, dan liep de arm ergens vast, of een verstopt gaatje. Ik hoor wel vaker dat mensen voorspelen. Ik denk dan.. Is het dan niet net zo makkelijk en zuinig om de vaat maar gelijk helemaal met de hand te doen? En er zit toch ook nog een spoelprogamma op de vaatwasser?

  Groet,
  Maria

 5. Waarom handmatig voorspoelen dat doet de machine toch, en die aangekoekte borden/pannen even inspuiten met aangemaakte afwasmiddel in een suitfles paar keer spuiten alles schoon.

  Ligt aan vaatwasser ,of inpakken voor beste resuultaat geberuik ik wel alle zo,n 3 in een tablet maar ook zout en glanspoel en ik heb hier 4 jaar zo,n 250 euro machine staan :)

  Wat wel enorme besparing geeft is mijn vaatwasser op warmwater aansluiten zo verbruikt hij geen 1,10 Kw meer per vaatbeurt maar 0,48 Kw :)meer dan 50% zuiniger :)

 6. nee, eigenlijk nooit. En het komt er eigenlijk altijd schoon uit. Een paar keer per jaar de machine laten draaien zonder afwas erin om hem weer schoon te krijgen.
  Wij gebruiken ook geen dure vaatwastabletten, maar gewoon die van de Aldi en Lidl.

  1. Ik gebruik ze ook van de lidl en dan breek ik ze ook nog doormidden.Altijd schone vaat zonder voorspoelen.

 7. Nee, doe ik nooit.
  Nu eet ik wel altijd mijn bord goed leeg.
  Er komt wel eens iets niet schoon uit, (zoals cacaoresten in een beker) maar dan gaat ie er gewoon nog een keertje in.

  Ik gebruik nog ouderwets los poeder en glansmiddel en zout, ipv tabletten, stuk goedkoper en het wordt mi ook schoner.
  Vroeger vond ik na een wasbeurt vaak nog de tablet onderin vastgeplakt.

 8. Wij hebben geen vaatwasser. (Over anderhalve week is het zo ver, can't wait!!) maar ik heb misschien wel een oplossing waarmee je water bespaart…. Waarom laat je de borden niet even voorweken in een bakje met water? Dan laat het vuil alvast wat los en loopt er niet ongemerkt heel veel water weg met het afspoelen :)

  1. Dat zou inderdaad ook een optie zijn. Nadeel is dat ik dan later alsnog de afwasmachine moet inruimen. Nu moeten de kinderen hun bord afspoelen, en daarna meteen in de afwasmachine zetten...

 9. Dat voorspoelen snap ik dan weer niet - als je daar dan toch staat, kan je net zo goed de afwas ook afmaken ? Wat is dan nog het nut van in de machine te zetten ? Het is hier het één of het ander - dubbel watergebruik lijkt me onnodig ?

  1. Met het voorspoelen spoel ik gewoon even de ergste etensresten weg, zodat het daarna goed schoon wordt. Maar dat doe ik niet met afwasmiddel dus ik vind dat niet voldoende voor een hygiënische schone afwas.

  2. De ergste etensresten worden hier gewoon verwijderd met een spatel en voila. Zelfs potten en pannen gaan in dat machien. Het is soms een hele tetris, maar er is zelden iets niet proper ...

 10. Nee nooit eigenlijk en het komt er brandschoon uit,zelfs aangegoekte ovenschalen.

  De binnenkant van de vaatwasser houd ik wel goed schoon en 1 x per maand leeg laten draaien met een scheutje antikal.

  De vaatwastabletten van De Lidl zijn het beste en daarna Sun,de rest kan je beter vergeten.

 11. Wij spoelen ze nooit af. En ze worden alleen niet goed schoon als ze te dicht op elkaar staan. Het enige wat ik voorspoel of even in het water leg zijn ovenschalen en de pan waar ik tomatensaus in gemaakt heb.

 12. Ik heb geen afwasmachine. Al baal ik daar wel van :-) Afwassen is nou niet bepaald mijn favoriete huishoudelijke klusje.
  Als iets vast in of op zit, laat ik het even weken.

 13. Wij spoelen vrijwel altijd voor! Toen onze vaatwasser een tijdje geleden kapot was en gemaakt moest worden, kregen wij van de maker de tip om vooral rijst altijd heel goed voor te spelen! Dit omdat rijst heel schadelijk is voor je vaatwasser, het zwelt namelijk ook op. Dus dan liever voorspoelen i.p.v. de kosten om je vaatwasser te laten maken.

 14. vanmorgen per ongeluk mijn vaatwasser aangezet terwijl ie nog niet helemaal vol was en ik er ook nog geen poeder of glansmiddel ingestopt had.
  Ben af en toe erg verstrooid ;-)
  Maar tot mijn verbazing was vrijwel alles helemaal schoon.

 15. nee, voorspoelen doe ik nooit. En ik gebruik maar iets meer dan een half vaatwasblokje. Heel soms, als de sproeier niet goed heeft kunnen draaien of met veel zetmeel is er een deel niet goed schoon, maar bijna altijd gaat het prima. Ik denk inderdaad dat je wel eea bespaart door het niet voor te spoelen [maar bij mij komt het vooral voort uit luiheid ;-)]

 16. haha...ja, doe je braaf die extra handelingen, is het weer niet goed! Nou ja, je kunt het gewoon eens proberen, misschien is het ook wel per vaatwasser verschillend?
  succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.