Borden afspoelen of niet? 2 x waarom niet!

borden afspoelen

Eerst je vieze borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet?

Ik las ergens als bezuinigingstip om je energiekosten omlaag te krijgen om je afwasmachine haar werk te laten doen, en dus níét vieze borden eerst af te spoelen.

Borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser doet?

Nou doe ik dat wel altijd, en ik vond dat juist altijd erg goed van mezelf. Maar toegegeven: het kost inderdaad wel extra water. Maar ik heb ook echt het idee dat het anders niet goed schoon wordt. Mijn kinderen zijn slordige eters, en zeker als ze langzaam eten, heeft het voedsel de neiging om vast te gaan zitten aan het bord. Soms zetten ze bijvoorbeeld zelf hun vieze macaroni bord in de afwasmachine, en dat komt er dan regelmatig oranje weer uit: niet schoon dus!1

1. Borden afspoelen is niet nodig

Volgens de site Consumer Reports is eerst je borden afspoelen niet nodig, omdat moderne vaatwassers kunnen vaststellen hoe vies de vaat is. Blijkbaar past de vaatwasser het programma hierop aan. Zij zeggen ook dat een schone vaat staat of valt met op de juiste manier de vaatwaasser inruimen. inpakken van je vaatwasser. Als je dat niet goed doet, wordt je afwas ook niet goed schoon.

2. Borden afspoelen zorgt voor een viezere vaat!

Maar er is iets nog veel ernstigers aan de hand met je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet! Volgens het programma Radar zitten er enzymen in vaatmiddelen. Die klampen zich vast aan etensresten en andere viezigheid. Dat kan niet als je het bord al hebt afgespoeld. Het gevolg van je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet is dat het afwasmiddel oplost voordat het echt iets heeft kunnen schoonmaken! En dat wil je natuurlijk niet.

Borden uit de magnetron

Op woensdag eten mijn oudste drie kinderen ‘na’, en wordt hun maaltijd in de magnetron voor ze opgewarmd. Ik heb het idee dat borden hier viezer van worden, en minder makkelijk schoon te krijgen zijn. Vorige week had ik boerenkool gekookt en door het op te warmen in de magnetron zat het op bepaalde plekken behoorlijk vast op het bord. Dan heb ik het idee dat voorspoelen echt wel nodig is.

Conclusie over borden afspoelen.

Je borden afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet is beslist niet nodig! Sterker nog, het kan juist zorgen voor een viezere vaat!

Leestip: Vaatwasser schoonmaken

Spoelen jullie de vieze afwas af, voor het in de afwasmachine gaat?

32 Comments

 1. anoniem
 2. Heleen
 3. Maria-duurzaam
 4. nadasurf
  • Ellen
 5. ChoCho
  • ChoCho
 6. Sterre
 7. peggy-sue
 8. peggy-sue

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh