Magnetron versus oven

magnetron versus oven

Wat is beter? Een magnetron of een oven? Lees nu mijn post magnetron versus oven!

Magnetron versus oven

Ik heb onze magnetron op Marktplaats verkocht, omdat we het ding toch bijna niet gebruikten. Eerlijk gezegd beschouwde ik de magnetron als een luxe artikel, en vooral handig voor mensen die veel kant-en-klaar maaltijden eten. En dus kochten we van het geld een gróte oven, waarin tenminste gerechten voor zeven personen passen.

Red de wereld: neem een magnetron

Maar toen las ik in het boek Red de wereld dat een magnetron de voorkeur verdient boven een ‘ouderwetse’ oven! Een magnetron verwarmt namelijk alleen het voedsel zelf, en niet het hele apparaat. Dus als het gaat om magnetron versus oven, wint de magnetron het wat betreft duurzaamheid. Dit wordt ook bevestigd op Milieucentraal.

Volgens Amerikaanse studies wordt er bij koken met een magnetron tweederde minder energie gebruikt dan bij koken in een oven.

Als je een kwart van je kookactiviteiten in de magnetron doet, bespaar je zo’n 25 kg CO2 per jaar.

Ik vind dit wel een beetje onthutsend, want ik dacht juist dat ik zo goed bezig was. Maar ja, die magnetron zijn we kwijt, en ik wil geen nieuwe kopen, want van ‘koken met de magnetron’ heb ik geen kaas gegeten.

Kan steen in de magnetron?

Waarom zou je stenen in de magnetron willen doen? Bijvoorbeeld omdat het massagestenen zijn, en het prettig is als die lekker warm zijn. Maar het advies is om dit niet te doen. Niet alleen worden ze niet gelijkmatig opgewarmd in de magnetron, er is ook het gevaar dat ze net als een ei ontploffen.

Geen magnetron wel een oven?

Wij hadden heel lang geen magnetron maar wel een oven. Ook in een oven kun je een maaltijd opwarmen. Het duurt alleen even iets langer. Nadeel is dat een oven meer energie verbruikt dan een magnetron. Komt het vaak voor dat je een maaltijd opwarmt? Dan is een magnetron toch een goede investering.

Is magnetron slecht?

Sommige mensen zijn huiverig voor een magnetron. Ze zijn bang dat een magnetron slecht is voor de gezondheid. Dat komt door het idee dat je eten met ‘straling’ verwarmd. Maar het idee dat een magnetron slecht voor de gezondheid is klopt niet.

Zo werkt een magnetron

In een magnetron zit een zogenoemde magnetronbuis. Dat is een elektronisch onderdeel. Die buis produceert zogenoemde microgolven. Microgolven zijn eigenlijk een soort elektromagnetische golven. Je kunt ze vergelijken met radiogolven, maar dan korter.

Als je eten in de magnetron opwarmt gaan de microgolven van magnetronbuis rondstuiteren! Daarbij raken ze je maaltijd. Hierdoor gaan watermoleculen in je eten ook bewegen. Er ontstaat wrijving, en dat betekent warmte.

Is een magnetron slecht: hier moet je wel op letten

Hoewel een het idee dat een magnetron slecht is dus niet klopt zijn er wel twee aandachtspunten.

  • Zorg ervoor dat je maaltijd gelijkmatig wordt verhit, zodat niet het ene deel gloeiend heet is en het ander nog koud. Dan kunnen namelijk eventuele bacteriën overleven. Als het gaat om magnetron versus oven dan geldt dit ook voor ovens.
  • Daarnaast is het belangrijk om alleen magnetronbestendige containers te gebruiken voor het opwarmen van eten. Maar dit geldt ook weer voor ovens.

Kortom, de magnetron zelf is geen schadelijk apparaat, maar het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik ervan en om verstandig om te gaan met het opwarmen van voedsel.

Lasagne opwarmen combimagnetron

Ik warm lasagne meestal op in onze ‘gewone’ magnetron. Maar wil jij lasagne opwarmen in een combimagnetron? Dat doe je als volgt:

  1. Zet de lasagne in een schaal die in de magnetron én oven mag.
  2. Bedek de lasagne losjes met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie om spatten te voorkomen. Onderstaande pyrexschaal heeft een deksel en kan zowel in de oven als de magnetron:lasagne opwarmen combimagnetron
  3. Stel de combimagnetron in op de ovenfunctie.
  4. Kies een geschikte temperatuur. Dat is meestal rond de 150-180 graden Celsius. Maar kijk even in de handleiding van je combimagnetron voor specifieke instructies. Dit kan namelijk per magnetron of oven verschillen.
  5. Stel de tijd in op basis van de hoeveelheid lasagne die je wilt opwarmen. Hoe meer lasagne, hoe langer je moet opwarmen. Een algemene richtlijn is 10-15 minuten. Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is en de daadwerkelijke tijd kan variëren op basis van de kracht van je combimagnetron en de dikte van de lasagne.
  6. Start het opwarmproces, en houd het in de gaten terwijl het bezig is.
  7. Controleer regelmatig of de lasagne goed opwarmt en of de gewenste temperatuur is bereikt.
  8. Indien gewenst, kun je aan het einde van het opwarmproces de grillfunctie van de combimagnetron inschakelen om de bovenkant van de lasagne licht te bruinen. Houd de lasagne nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet verbrandt.
  9. Haal de lasagne voorzichtig uit de combimagnetron.
  10. Laat hem een paar minuten afkoelen voordat je het serveert.

Belangrijke opmerking: Zorg ervoor dat de lasagne volledig is opgewarmd voordat je het consumeert. Controleer of de lasagne heet is in het midden en dat er geen koude plekken zijn.

Houd er rekening mee dat de instellingen en tijden kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de combimagnetron. Raadpleeg daarom altijd de handleiding van je specifieke apparaat voor nauwkeurige instructies en aanbevelingen.

Magnetron versus oven samenvattend

De meest energiezuinige optie is een combi magnetron. Dan heb je namelijk de voordelen van een oven en een magnetron. Heb je al een prima oven? Dan heb je genoeg aan een simpele solo magnetron. Deze Sharp magnetron kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond:

Screenshot 2023 03 03 at 13.56.36

Lees ook mijn post over je vaatdoekje in de magnetron schoonmaken en over je oven reinigen met citroen.

Wat hebben jullie?
Een magnetron?
Een oven?
Of een combinatie van deze twee?

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 toen we nog in de stad woonden! Hij is helemaal opgeknapt!

19 Comments

  1. Anonymous
  2. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh