Hotbath kraan: is dat een goed idee? 18 opties!

hotbath

Ilse mailde me met een vraag over een Hotbath kraan.

Haar vraag was:

 ‘Wij gaan onze badkamer verbouwen, en nu overweeg ik een Hotbath kraan. Maar ik hoor daar veel wisselende ervaringen over. Is zo’n hotbath kraan een goed idee?’

Dankjewel Ilse voor deze vraag!

En voor de kans om te leren wat een Hotbath kraan is : )

Wat is een Hotbath kraan?

In eerste instantie dacht ik, op basis van de naam, dat een Hotbath kraan een kraan was voor een warm bad.

Maar Hotbath blijkt simpelweg een merk te zijn!

Een merk dat sanitair maakt. Ze maken naast kranen ook douchekoppen, badmengkranen en badkamersanitair zoals zeeppompjes.

Over Hotbath sanitair

Hotbath wordt een gerenommeerd merk genoemd. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van kranen en douchesystemen van hoge kwaliteit. Maar goed, dat zegt natuurlijk elk bedrijf. Ik heb tenminste nog nooit gehoord dat een bedrijf zei:

‘Wij zijn gespecialiseerd in producten van lage kwaliteit!’

Het bedrijf is gevestigd in Nederland en staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen, duurzame materialen en uitstekende vakmanschap. Maar de productie vindt plaats in Italië, omdat daar de experts zitten wat betreft het maken van het sanitair.

Het materiaal is van hoge kwaliteit

Een van de opvallende kenmerken van Hotbath-kranen is het gebruik van hoogwaardige materialen. Ze maken gebruik van massief messing, dat duurzaam en bestand is tegen corrosie. Dit zorgt ervoor dat de kranen lang meegaan en er goed blijven uitzien. Daarnaast biedt Hotbath verschillende afwerkingsopties, zoals chroom, geborsteld nikkel en geborsteld messing.

Op de site Badkamer XXL vergelijken ze Hotbath met kranen van de merken Hansgrohe en Grohe: die hebben ook een chroomfinish, maar die zijn ‘kunststof-verchroomd.’ Of zoals Henk Westbroek ooit zong:

‘Vriendschap is een droom, een pakketje schroot met een dun laagje chroom.’

Oftewel, het is beter als iets massief chroom is, dan alleen een dun laagje van dat spul heeft!

Hotbath kranen

Hun collectie bestaat uit de volgende kranen:

 1. Get Together
 2. Archie
 3. Archie Flag
 4. Gal
 5. Cobber
 6. Cobber X
 7. Cobber@Work
 8. Laddy
 9. Friedo
 10. Buddy
 11. Chap
 12. Amice
 13. Gringo
 14. Fellow
 15. Mate
 16. High Flow
 17. Pal
 18. Dude

Ik vraag me af wie de namen verzint! Het valt me op dat een groot deel van de namen te maken heeft met mannen en jongens. De naam High Flow lijkt me dan weer een kraan waar lekker veel water uit komt.

Eén van de leukere kranen vind ik de Amice kraan, omdat die wat meer nostalgisch is. Maar ze hebben ook hypermoderne kranen zoals deze:

hotbath kraan modern

Deze kraan doet me aan Minecraft denken!

Onderstaande Hotbath kraan vind ik ook wel leuk, vanwege het kleurtje:

hotbath kraan

Tijdens mijn research naar een Hotbath kraan viel me op dat het vaak wordt genoemd als voordelig alternatief voor Vola kranen. Toch zie ik op bol.com nog veel goedkopere kranen, met positieve reviews. Zoals onderstaande kraan van het merk Lomazoo:

lomazoo kraan

Hotbath ervaringen

Helaas heeft de Consumentenbond (nog) geen onderzoek gedaan naar kranen en dus ook niets gezegd over een Hotbath kraan. Maar op de site ervaringen.nl staan 72 reviews van Hotbath kranen. Gemiddeld krijgt dit merk een 7,5. Vijfenzeventig procent is positief, en 24% is negatief.

Wat is eigenlijk belangrijk aan kranen?

Helaas kan ik uit ervaring spreken dat een goede kraan belangrijk is. Toen wij onze nieuwe keuken kochten, was dat inclusief (dure) nieuwe keukenkraan. Maar een paar maanden geleden, begon elke keer dat iemand een warme douche nam, die keukenkraan te rammelen en druppelen!

Wij dachten dat er iets mis was met de leidingen, maar het bleek dat de keukenkraan het zelf veroorzaakte.

Voor zo’n 100 euro kwam er een nieuwe keukenkraan.

We moesten onze keukenkraan vervangen

We hebben ons daarbij laten leiden door de monteur.

Als ik nu op bol.com kijk naar keukenkranen, dan denk ik:

‘Volgens mij hadden we goedkoper uit kunnen zijn!’

Maar we waren zo opgelucht dat er geen dieperliggend probleem was, dat we klakkeloos kozen voor een nieuwe keukenkraan via het bedrijf van de monteur.

Waar moet je op letten bij een keukenkraan kopen?

Zoals ze in het Engels zeggen: ‘Too little, too late,’ is hier een lijstje met aandachtspunten voor een keukenkraan kopen.

Voor mij is het te laat, maar wellicht hebben anderen er nog wat aan!

 1. Het montage type: kranen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd! Op het aanrecht of op de spoelbak, maar ook aan de wand. Bij ons zit de keukenkraan op het aanrecht gemonteerd.
 2. De hoogte van de kraan en de draaibaarheid. Is er nog voldoende ruimte onder de kraan om pannen af te wassen? Een kraan met een ‘draaibare uitloop’ is handig omdat je dan het water op verschillende plekken in de wasbak kunt mikken.
 3. De bediening: wil je twee draaiknoppen, of wil je een zogenoemde eengreepskraan die je kunt bedienen met één hand? Die laatste is praktischer. Als je bijvoorbeeld net gehaktballen hebt staan kneden, en je handen zitten onder het gehakt, dan is zo’n eengreepskraan veel handiger. Je hoeft dan niet met je vieze gehakthanden aan de knoppen van de kraan te draaien. Zelf koos ik desondanks voor twee draaiknoppen, omdat ik die leuker vond…. Ik liet uiterlijk dus zwaarder wegen dan praktisch.
 4. Roestvrij staal en massief messing zijn milieuvriendelijke materialen.
 5. Er zijn kranen met waterbesparende functies.
 6. Tot slot zijn de prijs en het uiterlijk van de kraan belangrijk, maar die noem ik als laatste omdat ik dat van die open deur criteria vind.

Terug naar Ilse’s vraag!

Je vraag over een Hotbath kraan confronteerde mij met het feit dat we vrij klakkeloos onze keukenkraan hebben vervangen. Nu heb ik spijt dat ik niet meer research heb gedaan. Wat betreft de aanschaf van een Hotbath kraan: ik kom geen zwaarwegende redenen tegen om niet zo’n kraan te kopen Ilse.

De meeste ervaringen op het internet zijn positief.

Maar er zijn wel een paar waarschuwingen over een matzwarte Hotbath kraan: de coating schijnt soms los te laten, en je ziet beschadigingen snel!

hotbath kraan
Deze Hotbath kraan vind ik dus twijfelachtig.

Qua prijs zit een Hotbath kraan er een beetje tussenin: het zijn niet de goedkoopste kranen, maar ook niet de duurste.

Leestip

Warmwaterkraan

Wat voor soort keukenkraan heb jij? Heb je bewust voor een bepaald uiterlijk of merk gekozen?

Gebruikte bonnen onder andere: Consumentenbond, Zeg maar yes, Ervaringen.nl, Badkamer XXL, Bol.com en Hotbath

Similar Posts

5 Comments

 1. Er zijn zeker kranen erbij handig zijn. Er zijn zoveel kranen te zien. Wij hebben gewone kraan. Alvast fijn weekend gewenst. 👓

 2. Grote, in de keuken, in de douche ( een mooie met temperatuur regeling), en aan de wastafel. Waren niet goedkoop, maar gaan al bijna 20 jaar mee. Ik spring er nú onder, fijne dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.