Quooker energiezuiniger dan een snelkoker + 6 Quooker nadelen
Last updated on March 11th, 2024 at 12:04 pm
- Quooker energiezuinig?
- Wat kost zo’n kokendwaterkraan?
- Quooker met gekoeld bruisend water versus goedkoopste koolzuurhoudend water supermarkt
- Quooker versus snelkoker: 511 kWh versus 34 kWh
- Heeft een kokendwaterkraan voordelen?
- Maak je eigen kokendwaterkraan versie!
- Let op: De ene kokendwaterkraan is de andere niet!
- De vrek van de vrekkenpagina over een heetwaterkraan
- Quooker knippert
- Quooker ‘s nachts uitzetten om energie te besparen?
- 6 Quooker nadelen
- De conclusie van Genoeg
In de bibliotheek hadden ze eindelijk wat recentere nummers van tijdschrift Genoeg. In het herfstnummer van 2022 stond een interessant artikel over de vraag: is een quooker energiezuinig? Is het bijvoorbeeld goedkoper om thee te zetten met een kokendwaterkraan in plaats van met een snelkoker of fluitketel?
Quooker energiezuinig?
Voor wie niet weet wat een Quooker is: het is een kokendwaterkraan! Hij ziet eruit als een gewone kraan. Het verschil is dat er een aparte knop aan zit voor kokend water. Dat kokend hete water komt uit een reservoir dat net als een boiler is weggewerkt in een aanrechtkastje. Zo’n reservoir kan 3 tot 7 liter water opslaan, afhankelijk van het type kokendwaterkraan dat je hebt.
Er zijn zelfs kokendwaterkranen die je ook nog kunnen voorzien van koud bruisend water! Zeg maar spa rood uit de kraan. In dat geval heb je een tweede reservoir nodig met daarin een CO2-patroon. In dit reservoir wordt ongeveer 2 liter water koud gehouden.
Wat kost zo’n kokendwaterkraan?
Genoeg geeft de volgende prijzen:
- De goedkoopste kokendwaterkraan is van Howat en kost 500,-
- Een Quooker voor alleen kokend water + kraan + reservoir kost 1000,-
- Een Quooker die kokend water + gekoeld bruisend water geeft kost tussen de 2500 en 3000 euro. Voor het bruisende water heb je daarnaast nog een CO2-patroon nodig van 15 euro.
Quooker met gekoeld bruisend water versus goedkoopste koolzuurhoudend water supermarkt
Genoeg vergelijkt het verschil in prijs tussen ‘spa rood’ uit de Quooker met het goedkoopste koolzuurhoudende water in de supermarkt. Volgens Genoeg kost koolzuurhoudend water uit de Quooker ± 25 cent per liter. De goedkoopste ‘spa rood’ bij Albert Heijn of Jumbo kost 28 cent per liter. Bij de Aldi 25 cent.
Spa rood uit de Quooker is dus ietsiepietsie goedkoper.
Quooker versus snelkoker: 511 kWh versus 34 kWh
Hoe zit het dan met de Quooker versus een snelkoker? Genoeg concludeert dat het energieverbruik van een Quooker op zich verrassend laag is als je bedenkt dat dit apparaat voortdurend water heet moet houden! Volgens Quooker zelf gebruikt hun kraan 511 kWh aan elektriciteit per jaar.
Maar een waterkoker gebruikt per jaar gemiddeld 37 kWh als je hem per een paar minuten per dag aanzet. Dat is ruim 13x minder dan de Quooker.
Heeft een kokendwaterkraan voordelen?
Toch heeft een kokendwaterkraan een aantal voordelen:
- Een kokendwaterkraan kan helpen besparen op je waterverbruik. Omdat je direct warm water hebt, verspil je geen water terwijl je wacht tot het warm wordt.
- De boiler van Quooker is zuiniger dan de meeste keukenboilers.
- Bij een kokendwaterkraan gebruik je voor een kopje thee niet meer water dan je nodig hebt.
In onderstaand filmpje laten ze zien enorm handig zo’n kraan wel niet is. En ik moet toegeven: het oogt inderdaad wel erg makkelijker allemaal. Als onwillige kijker, raakte ik ondanks mezelf toch onder de indruk..
Je ziet ze ondere andere eieren koken, muntthee maken, mie koken, tomaten ontvellen, koffiezetten, flesjes en spenen desinfecteren, groente blancheren,
Maak je eigen kokendwaterkraan versie!
het voordeel van minder verspillen van water kun je makkelijk zelf bewerkstelligen. Gewoon netjes een kopje water afmeten voor je thee of koffie en dat opwarmen. Je kunt zelfs je eigen kokendwaterkraan versie maken: kook ‘s ochtends een flinke kan water en doe dat in een goede thermoskan. Zo heb je de rest van de dag heet water. Genoeg zegt:
‘Zo heb je een eigen minireservoir, dat te vergelijken is met het reservoir van een Quooker.’
Let op: De ene kokendwaterkraan is de andere niet!
Is een Quooker energiezuinig? Belangrijk om te vermelden is dat dit merk op zich een vrij energiezuinige kokendwaterkraan is. Koop je een ander merk? Dan adviseert Genoeg om goed te kijken naar het energieverbruik! Andere merken zijn Grohe Red, HotSpot Alessio en Howat. Ik besloot eens te kijken wat het jaarlijks energieverbruik van die kokendwaterkranen is. Howat: 310 kWh per jaar.
- Grohe Red kraan: De kosten in standby-stand zijn € 0,10 per dag. Per jaar bedragen de kosten dan € 36,50 berekend op basis van een gemiddelde energieprijs in Nederland. (Bron Grohe). Maar dit lijkt me raar weinig.
- Quooker: 112 euro per jaar energiekosten. (Bron: United Consumers) en volgens Pure Energie 340,- per jaar. Volgens de Consumentengids van maart 2023 zijn de stroomkosten van een kokenwaterkraan 114 euro per jaar.
De vrek van de vrekkenpagina over een heetwaterkraan
In zijn boek Bespaar op energie schrijft de vrek van vrekkenpagina.nl ook over een kokendwaterkraan. De vrek schrijft dat een heetwaterkraan je energiekosten met 15% verhoogt ten opzichte van een gemiddeld huishouden. Dat is nogal wat. Volgens de vrek gebruikt zo’n heetwaterkraan het hele jaar door constant stroom. Een ander nadeel is volgens hem dat het niet praktisch is als je gewoon een ‘handwarm sopje’ wilt of even snel wat wilt afspoelen.
Quooker knippert
Als je een apparaat hebt, dan wil je graag dat het zonder problemen werkt! Dus wat als je Quooker knippert? Is dat erg? Volgens Quooker is een Quooker die knippert een teken dat een storing is. Het is dus inderdaad wel een probleem. Hun advies is eenvoudig:
Zet de Quooker uit door op de rode letter Q bovenop het reservoir te drukken.
Vervolgens haal je de stekker uit het stopcontact, en daarna het plug-stekkertje dat in de rode kap aan de achterkan van je heetwaterkraan zit. Wacht nu 10 tellen en herhaal dan alle stappen in omgekeerde volgorde.
Quooker ‘s nachts uitzetten om energie te besparen?
Is je quooker ‘s nachts uitzetten om energie te besparen een goed idee? ‘s Nachts gebruik je hem immers niet? Maar het antwoord is:
‘Nee, het is niet verstandig om je quooker ‘s nachts uit te zetten.’
Het voegt namelijk amper iets toe. Een kokenwaterkraan is namelijk uitstekend geïsoleerd, en kost standby maar 5 cent per dag. Uitzetten voegt dus niets toe!
6 Quooker nadelen
Kokendwaterkranen zijn handig, en daardoor populair. Maar er zijn wel degelijk een aantal quooker nadelen.
- Een kokendwaterkraan is over het algemeen duurder dan een gewone waterkoker. Bovendien komen er ook nog installatiekosten bij naast de kosten voor de kraan.
- Hoewel de meeste heetwaterkranen veiligheidsmaatregelen hebben, zoals een kinderbeveiliging, heb je nog steeds wel te maken met gloeiend heet water.
- Een heetwaterkraan neemt best veel ruimte in, in je gootsteenkastje. Daar komen namelijk het reservoir en het filter. Als je al weinig ruimte hebt, is dat best vervelend.
- Het is een apparaat dat regelmatig onderhoud nodig heeft. Zoals het vervangen van de filters en ontkalken.
- De boiler heeft een aparte elektrische groep nodig. Dat kan een boel gedoe met zich meebrengen.
- Het reservoir in je keukenkastje bepaalt hoeveel water erin kan.
De conclusie van Genoeg
Ik moet glimlachen om de conclusie van Genoeg over deze kokendwaterkraan. Volgens hen kun je voor de prijs van een kokendwaterkraan beter twee zonnepanelen kopen. Die leveren samen genoeg stroom op voor je vaatwasser, koelkast, inductiefornuis én jawel, je waterkoker!
Dus overweeg je een kokendwaterkraan? Doe dat dan vooral vanwege het gemak dat zo’n kraan oplevert. Als het gaat om energiekosten ben je beter af met een snelkoker of fluitketel op inductie!
Leestip: mijn post over snelkoker versus fluitketel! en Hotbath kraan.
Wat zijn jouw ervaringen met een kokendwaterkraan? En hoe zet jij thee?
Gebruikte bronnen onder andere: Genoeg, Milieucentraal, United Consumers, Quooke, Grohe, VTWonen, Pure energie.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Sinds de quooker ook via één kraan in de handel is, ben ik fan. Wij hebben geen “spuitwater.
Wij gebruiken nu op de begaande grond niet meer heet water, maar alleen de quooker.
Onze boiler hangt namelijk op de 1e etage en door oa voor het schoonmaken mengen we nu met koud water bij.
Geen gedoe meer om het koude water wat je niet wil gebruiken op te vangen.
Bij langdurige afwezigheid zetten we de quooker uit. Onze ervaring is inmiddels dat het water in het reservoir zo weer op temperatuur is.
Ik kook weinig water. Hou niet van thee, drink dat liever koud en dan zonder thee.
Heb wel een koffiezetter van 600 watt die ik ‘s-ochtends gebruik voor 1 mok koffie. Doet er 3 minuten over en verbruikt 1,2 ct aan stroom per mok.
Ik doe ook af en toe cup a soup. Het goedkoopst is dat in een klein steelpannetje op matig gas. Doet er dan 4 minuten over en kost me 0,9 ct aan gas. In de magnetron (2,7 minuut) kost het me 2,4 ct aan stroom en in een waterkoker (1,3 minuut) 1,7 ct aan stroom. Ik reken dan met de nieuwe plafondprijzen.
Als de stroom uit een gascentrale komt, dan verbruikt die voor m’n magnetron en waterkoker meer gas dan ik zelf voor m’n steelpannetje met deksel gebruik.
Zo’n qooker is behoorlijk duur in aanschaf. Voor mijn kleine beetje warm water gaat dat nooit lonen.
Ik vind het zo knap Ximaar hoe je de prijzen zo goed weet! Zoals jij het doet klinkt heel energiezuinig.
Ik gebruik gewoon mijn waterkoker. Een thermoskan warm water klaarzetten vind ik een goed idee. Ik denk dat ik dan vaker thee zou drinken omdat ik te ongeduldig ben om op de waterkoker te wachten (ik weet het; dat is erg). Maar ik heb nog steeds geen grote thermoskan gekocht. Toch eens doen!
Ik ben benieuwd wat voor thermoskan het wordt Nicky!