Met zonnepanelen een duurzamere woning

zonnepanelen

In 2014 publiceerde ik een blogpost over zonnepanelen. Zoals je aan bovenstaande foto zien, hebben we ze inmiddels. In 2021 hakten we eindelijk de knoop door, en lieten zonnepanelen installeren.

Hieronder de oorspronkelijke blogpost.

Met zonnepanelen een duurzamere woning

Ik heb er al wel eens vaker over geschreven: het is één van mijn wensen om ooit nog een zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen. Maar ik schrik terug voor de aanschafkosten. Ook omdat we kinderen hebben in de puberleeftijd die mogelijk nog gaan studeren.

Maar ik lees al wel vast alles over zonnepanelen. Ineke stuurde me onderstaand artikel, met dingen die ik nog niet wist! Zoals dat je tegenwoordig zonnepanelen in verschillende kleuren kunt kopen. Of ze zelfs in dakpannen kunt verwerken!

Dus ik zou zeggen: veel leesplezier met onderstaand artikel!

Met zonnepanelen een duurzamere woning

Duurzaamheid is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken en het wordt alleen maar populairder. Er zijn veel mensen die een duurzaam leven willen en dus ook een duurzaam huis willen hebben.

Voor het verduurzamen van je huis is zonne-energie een goede optie, een manier om zonne-energie op te wekken is via zonnepanelen. Hieronder lees je meer over het verduurzamen van je woning met zonnepanelen.

De populariteit van zonnepanelen

Een duurzame woning is van steeds meer mensen een wens. Dit is vooral te zien aan de stijgende lijn in de verkoop van zonnepanelen. Zo is in het afgelopen jaar het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland verdubbeld. De grootste groei is te zien bij huishoudens. De verbeteringen in de technologie, maken zonnepanelen namelijk efficiënter en goedkoper!

Ook met het uiterlijk van zonnepanelen wordt steeds meer vooruitgang geboekt. Zo zijn zonnepanelen in steeds meer kleuren en maten te verkrijgen en is het tegenwoordig ook mogelijk om de zonnepanelen in dakpannen te verwerken of zelfs in plaats van dakpannen te plaatsen. Dit alles voor een mooier geheel met het dak.

zonnepanelen als dakpannen

Duurzaam

Het voordeel van zonnepanelen is dat ze schone energie voor je huishouden opleveren. De zonnepanelen zetten namelijk het zonlicht om in energie. Dit houdt in dat je dus minder, of misschien wel helemaal geen stroom van energieleveranciers hoeft te gebruiken.

Er zijn mensen die zeggen dat zonnepanelen niet duurzaam zijn, omdat ze veel energie kosten om te produceren. Deze energie is echter binnen 1 à 2 jaar weer gecompenseerd door de zonnepanelen. De levensduur van zonnepanelen is 25 tot 35 jaar, waardoor de zonnepanelen vele jaren voor schone energie kunnen zorgen.

zonnepanelen als dakpannenSpaarrekening of zonnepanelen?

Ruim een derde van alle Nederlanders heeft aangegeven hun vakantiegeld eventueel te willen investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn erg rendabel, dus is dit geen verkeerde keuze. In maximaal 10 jaar zijn zonnepanelen terugverdiend waardoor er na deze periode nog jarenlang geprofiteerd kan worden van een lagere of misschien zelfs van een niet bestaande energierekening.

De aanschaf van zonnepanelen

Er zijn veel mogelijkheden met zonnepanelen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en kleuren zonnepanelen, maar ook kun je zelf de plaats van de zonnepanelen bepalen.

Het lijkt misschien logisch om zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen aan de gevel, aan het balkon of in de tuin te plaatsen. Het is zelfs mogelijk om zonnepanelen op afstand aan te schaffen, zodat ze het uiterlijk van je huis niet veranderen.

Bij zonnepanelen op afstand koop je zonnepanelen uit een zonnepark. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen als dakpannen

Kun je ook zonnepanelen als dakpannen gebruiken, vroeg ik me af. Het antwoord blijkt: Ja, je kunt zonnepanelen als dakbedekking gebruiken.

Dit lijkt me bijvoorbeeld een prima idee als je dakpannen vervangen moeten worden. Waarom dan niet zonnepanelen als dakbedekking inzetten. Zo sla je twee vliegen in één klap. Op verbouwkosten.com schrijven ze:

‘Het aanleggen van zonnepanelen als dakbedekking kost vanaf 4.000 euro voor 10 m².’

Er zijn ook dakpannen met daarin een klein zonnepaneel verwerkt. Dat lijkt me ook een prachtige optie. Maar op Essent lees ik dat ze wel 25% duurder zijn dan ‘gewone’ zonnepanelen. Het is dus wel een duurdere optie.

Ook op mijn mijn-dakdekker.nl geven ze aan dat zonnepanelen als dakbedekking de duurdere optie is:

‘Voor een dak met 500 zonnepannen (gelijkaardig aan een traditionele zonnepanelen installatie van 4.500 Wp), betaal je gemiddeld € 11.500 à 13.500 (incl. btw en plaatsing). Daarmee zijn ze, afhankelijk van het materiaal en type, zo’n 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen.’

Lees ook mijn posts over Gas water licht berekenen en duurzamer leven.

Wie heeft er al zonnepanelen, en hoeveel scheelt dit jullie nou per maand in de kosten?

Similar Posts

8 Comments

 1. Wij hebben sinds oktober 2012 8 zonnepanelen op het dak van de garage. Ze hebben ons 2600 euro gekost (er zat toen nog subsidie op). In juni 2014 hadden de panelen ruim 2700 kwh stroom opgeleverd. In mei 2014 hadden we in totaal met 5 personen een stroomverbruik van 1166 kwh. In het jaar voordat we de zonnepanelen kregen was het nog 3500 kwh. We verwachten in ongeveer 7 jaar de kosten eruit te hebben.
  Gr. Jolanda

 2. Ze liggen er nu een jaar, acht panelen en brachten inderdaaad plusminus 1500 op.
  Dat betekent in de komende 25-35 jaar een winst van 1500 kWh. Maar het grootste plezier is,mdat de maandelijkse kosten minder worden,
  Ik ben nu meer enerie gaan verbruiken. Ik was al heel zuinig. Zo scafte ik eindelijk een vrieskist voor in de schuur aan en isoleerde hem extra (blijf zuinig).
  Ik kocht een EconoHeat met thermostaat voor in de woonkamer. In de winter hoef ik het hele huis niet warm te stoken overdags, maar alleen’s avonds. Moest ik toc al, want gasten.

  Veel mensen vinden het zot, dat ik dat doe, maar ik vind het geen bezwaar. Omdat ik in mijn uppie woon, ben ik denk ik flexibeler,
  De gasten krijg ik tussen ontvangst en ontbijt niet te zien, dat scheelt ook, vrije opgang.

  Die palen in de tuin waar de zonnepanelen aan hangen en zoveel panelen als je wilt, zou dat niet geweldig zijn voor jullie ? Tuin genoeg en je hoeft je dak niet meteen te vernieuwen of te verbeteren, voordat de panelen gelegd worden, dient er altijd een check van je dak gedaan te zijn.

  1. De lagere maandlasten spreken mij ook erg aan. Dat terug verdienen vind ik minder interessant dan nu elke maand meer ademruimte.

   Ik wist niet dat je dak eerst gecontroleerd moest worden, maar nu je het zo zegt is dat eigenlijk wel logisch. Er staat een grote schuur met het dak op het oosten, waar ik de panelen in mijn hoofd al op zie liggen.

   Maar ja, die aanschafprijs… Ik zie in de toekomst ook studerende kinderen…

   Bedankt voor je positieve verhaal!

 3. Houd ook rekening met je leeftijd,bij het overwegen van aanschaf. Wacht niet te langZodat je er nog jaren profijt van hebt,als de aanschafprijs terugverdiend is. Wij zijn te oud,jammer genoeg.

 4. Ik heb ook zonnepanelen (op het dak). In B is de situatie ietwat anders (of beter: was). Mijn panelen leveren ongeveer 5000 kwh per jaar, dus mijn verbruik is volledig gedekt (met gezin van 6 personen). Ik betaal dus maandelijks iets van 5 € (voor de aansluiting op elektriciteitsnet en wat vaste kosten en zo.) In B krijg je bovendien nog extra subsidie: per 1000 kwh krijg je 300 € gestort op je rekening. Maar omdat blijkbaar te veel mensen zonnepanelen plaatsten is dat nu afgeschaft voor nieuwe panelen. Ik blijf dat echter gewoon krijgen. Handig, ik zorg dat ik mijn stroonopbrengst pas doorgeef in maanden waarin ik veel kosten heb zodat ik dan telkens een extraatje heb, meestal per 2000 kwh wat dus 600 € extra inkomsten zijn. De situatie in B lijkt me voordeliger te zijn dan in Nederland… Hier moet het dak ook geïsoleerd zijn en zo voor je panelen “comform zijn” en je dus die subsidies krijgt.

  1. Wauw, 5 euro per maand?! Dat is echt een fijn bedrag. Dat zul je maandelijks echt goed merken. In zo’n geval is het echt wel waard vind ik om dan nu wat meer geld uit te geven, omdat je er daarna maandelijks plezier van hebt.

 5. Wij waren bezig met een verhoging van de hypotheek voor de aanschaf van een nieuwe keuken. Toen kregen we een aanbieding voor zonnepanelen onder ogen. Daar verder op gekeken. Wat bleek? De zonnepanelen konden ook betaald worden met de hypotheek! Dus de verhoging van hypotheek een paar duizend meer. De verwachting is dat de opbrengst van de zonnepanelen ongeveer evenveel is als de verhoging van de maandelijkse lasten van de hypotheek. In ons geval betalen de panelen dus zichzelf en de keuken terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.