Zonnepanelen: ons proces en ervaring van 2014 tot 2023
Last updated on August 26th, 2024 at 09:02 am
- Zonnepanelen: best een grote stap
- Soms heb je een flinke duw in de rug nodig
- Zonnepanelen oriëntatie op de Energiebeurs oktober 2010
- Met panelen een duurzamere woning
- De populariteit van zonnepanelen
- Duurzaam
- Spaarrekening of zonnepanelen?
- De aanschaf van zonnepanelen
- Zonnepanelen in plaats van dakpannen
- Zonnepanelen in Radar in 2011
- Feed-In Systeem
- Energiebedrijven gratis energie
- Offerte zonnepanelen 2015
- 12 zonnepanelen voor 6645,19
- Geen zonnepanelen? Doe mee aan powerpeers.nl 2017
- Platform om groene energie te delen: powerpeers.nl
- Over Powerpeers.nl
- Check wie er groene energie willen delen bij jou in de buurt
- De voordelen van powerpeers.nl op een rijtje
- Conclusie
- Offerte voor zonnepanelen 2018
- Update mei 2019
- Update juli 2023
- Spijt van zonnepanelen?
- Oude zonnepanelen verkopen
- Waarom oude zonnepanelen verkopen?
- Hoe oude zonnepanelen verkopen?
- Zonnepaneel Noord
- Wanneer is een zonnepaneel op het Noorden dan toch een optie?
- Leestips
In 2014 publiceerde ik een blogpost over zonnepanelen.
Zoals je op bovenstaande foto ziet, hebben we ze inmiddels.
In 2021 hakten we eindelijk de knoop door, en lieten zonnepanelen installeren.
Hieronder de oorspronkelijke blogpost.
Hoera! We hebben eindelijk zonnepanelen!
Ik ben helemaal blij.
Het kan me niet eens schelen dat het prompt grijs en regenachtig weer is geworden.
Want we hebben ze!
Zonnepanelen: best een grote stap
Je kunt veel over mijn man en mij zeggen, maar niet dat we over één nacht ijs zijn gegaan. Al zo’n 25 jaar wezen we elkaar huizen aan met zonnepanelen:
‘Moet je kijken! Zonnepanelen! Kun jij zien hoeveel zij er hebben?’
En dan zuchtten we verlangend.
We kwamen echter nooit verder dan een offerte aanvragen. Tot recent een kennis van mijn vader enthousiast vertelde over zijn zonnepanelen, en hoe zijn energierekening* zo lekker laag was nu.
Soms heb je een flinke duw in de rug nodig
Dat gaf me een flinke duw in de rug. Ik nam contact op met het bedrijf waar we twee jaar geleden een offerte voor zonnepanelen en vaste airco in huis aanvroegen.De airco hebben we destijds ook gedaan, maar de zonnepanelen niet. De airco is al twee zomers een godsgeschenk overigens!
Ik vroeg een nieuwe offerte aan, en binnen 4 weken was het nu gepiept!
We hebben 20 zonnepanelen. Het maximale aantal dat op ons dak paste : )
Zonnepanelen oriëntatie op de Energiebeurs oktober 2010
Dat we niet over één nacht ijs gingen bij de keuze voor zonnepanelen, mag duidelijk zijn! In 2010 waren we al bezig met informatie verzamelen over zonnepanelen. Op een druilerige oktoberdag in 2010 bezochten we de Achterhoekse Energiebeurs. Onze missie: informatie verzamelen over panelen en zonneboilers.
De beurs werd gehouden in een grote winkel die badkamers, keukens en kachels verkoopt, en de sfeer was warm en uitnodigend. Sterker nog: het was een waar paradijs voor mensen met een klein budget, want op tafel lagen allerlei gratis spullen die je zo maar mee mocht nemen.
Nu zijn wij de blije bezitters van een linnen tas, vier pennen, een lunchtrommel voor de fruithap van de kinderen, en een fijne muts voor als het koud wordt. De ochtend was al een succes voordat we zelfs maar één zonnepaneel gezien hadden.
Terwijl Floris praatte met een meneer die zonnepanelen verkocht, probeerde ik Piet in bedwang te houden, en wandelde wat rond met Piet en Teuntje zodat Floris rustig kon praten. Op een pleintje in de winkel hing een bordje met Brasserie en het rook er heerlijk naar soep. Ik viste mijn portemonnee uit mijn tas, telde mijn geld, en informeerde wat een bakje soep kostte.
‘Helemaal niets mevrouw, ik kom het u wel even brengen!’ antwoordde de vriendelijke dame achter de balie.
Even later zat Piet te smullen van poffertjes, en Teuntje en ik van onze tomatensoep.
‘Wat hebben we het toch goed vandaag,’ genoot ik.
Toen we alles op hadden zochten we Floris op, die wel wat wijzer was geworden, en gingen we naar huis met een pak folders om nog eens rustig na te lezen.
Het idee van zonnepanelen spreekt ons erg aan, vanwege het zelfvoorzienende aspect. Maar we hikken aan tegen de aanschafkosten.
Ineke stuurde me onderstaand artikel, met dingen die ik nog niet wist! Zoals dat je tegenwoordig zonnepanelen in verschillende kleuren kunt kopen. Of ze zelfs in dakpannen kunt verwerken!
Dus ik zou zeggen: veel leesplezier met onderstaand artikel!
Met panelen een duurzamere woning
Duurzaamheid is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken en het wordt alleen maar populairder. Er zijn veel mensen die een duurzaam leven willen en dus ook een duurzaam huis willen hebben.
Voor het verduurzamen van je huis is zonne-energie een goede optie, een manier om zonne-energie op te wekken is via panelen. Hieronder lees je meer over het verduurzamen van je woning met zonnepanelen.
De populariteit van zonnepanelen
Een duurzame woning is van steeds meer mensen een wens. Dit is vooral te zien aan de stijgende lijn in de verkoop van zonnepanelen. Zo is in het afgelopen jaar het aantal geïnstalleerde panelen in Nederland verdubbeld. De grootste groei is te zien bij huishoudens. De verbeteringen in de technologie maken panelen namelijk efficiënter en goedkoper!
Ook met het uiterlijk van panelen wordt steeds meer vooruitgang geboekt. Zo zijn panelen in steeds meer kleuren en maten te verkrijgen en is het tegenwoordig ook mogelijk om de zonnepanelen in dakpannen te verwerken of zelfs in plaats van dakpannen te plaatsen. Dit alles voor een mooier geheel met het dak.
Duurzaam
Het voordeel van zonnepanelen is dat ze schone energie voor je huishouden opleveren. De panelen zetten namelijk het zonlicht om in energie. Dit houdt in dat je dus minder, of misschien wel helemaal geen stroom van energieleveranciers hoeft te gebruiken.
Er zijn mensen die zeggen dat zonnepanelen niet duurzaam zijn, omdat ze veel energie kosten om te produceren. Deze energie wordt echter binnen 1 à 2 jaar weer gecompenseerd door de panelen. De levensduur van zonnepanelen is 25 tot 35 jaar, waardoor de zonnepanelen vele jaren voor schone energie kunnen zorgen.
Spaarrekening of zonnepanelen?
Ruim een derde van alle Nederlanders heeft aangegeven hun vakantiegeld eventueel te willen investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn erg rendabel, dus is dit geen verkeerde keuze. In maximaal 10 jaar zijn zonnepanelen terugverdiend waardoor er na deze periode nog jarenlang geprofiteerd kan worden van een lagere of misschien zelfs van een niet bestaande energierekening.
De aanschaf van zonnepanelen
Er zijn veel mogelijkheden met zonnepanelen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en kleurenpanelen, maar ook kun je zelf de plaats van de panelen bepalen.
Het lijkt misschien logisch om zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen aan de gevel, aan het balkon of in de tuin te plaatsen. Het is zelfs mogelijk om panelen op afstand aan te schaffen, zodat ze het uiterlijk van je huis niet veranderen.
Bij zonnepanelen op afstand koop je panelen uit een zonnepark. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen.
Zonnepanelen in plaats van dakpannen
Kun je ook zonnepanelen in plaats van dakpannen gebruiken, vroeg ik me af. Het antwoord blijkt: Ja, je kunt zonnepanelen als dakbedekking gebruiken.
Dit lijkt me bijvoorbeeld een prima idee als je dakpannen vervangen moeten worden. Waarom dan niet zonnepanelen als dakbedekking inzetten. Zo sla je twee vliegen in één klap. Op verbouwkosten.com schrijven ze:
‘Het aanleggen van zonnepanelen als dakbedekking kost vanaf 4.000 euro voor 10 m².’
Er zijn ook dakpannen met daarin een klein zonnepaneel verwerkt. Dat lijkt me ook een prachtige optie. Maar op Essent lees ik dat ze wel 25% duurder zijn dan ‘gewone’ zonnepanelen. Het is dus wel een duurdere optie.
Ook op mijn mijn-dakdekker.nl geven ze aan dat zonnepanelen als dakbedekking de duurdere optie is:
‘Voor een dak met 500 zonnepannen (gelijkaardig aan een traditionele zonnepanelen installatie van 4.500 Wp), betaal je gemiddeld € 11.500 à 13.500 (incl. btw en plaatsing). Daarmee zijn ze, afhankelijk van het materiaal en type, zo’n 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen.’
Zonnepanelen in Radar in 2011
Op maandag 2 mei jongstleden, was er in het programma Radar een bijzonder interessant item over zonnepanelen! Daarin werd verteld dat panelen in bijvoorbeeld Duitsland een razend succes zijn, en gevraagd werd waarom dat in Nederland niet het geval is.
Feed-In Systeem
De verklaring luidde als volgt: Nederland werkte met subsidies, maar Duitsland gebruikte een ander systeem: het Feed-In systeem. Daarbij krijgen mensen die zonne-energie leveren meer geld voor hun geleverde energie, dan het hun kost om energie in te kopen.
Energiebedrijven gratis energie
Er kwamen een Nederlandse meneer, en een Nederlands echtpaar aan het woord. Hun panelen produceerden zoveel energie dat ze weer terugleverden aan hun energiemaatschappij. Maar die vergoedde hen dat niet, en ze kregen ook geen korting of zo! In het geval van het echtpaar ging het om het NUON. Dat bedrijf ‘kreeg’ dus gewoon gratis energie van het echtpaar.
Milieugeoloog Maarten Wolsink zegt in het programma dat het kabinet Rutte meer let op de belangen van energiebedrijven dan op die van de consument!
Persoonlijk lijken zonnepanelen mij een fantastische manier om niet alleen schone energie op te wekken, maar ook om de energiekosten omlaag te brengen. Hoewel de energiebedrijven dit laatste dus tegen lijken te werken.
Al jarenlang willen mijn man en ik zonnepanelen. Maar het blijft steeds maar bij dromen. Afgelopen week was ik ons gebrek aan daadkracht zo zat dat ik besloot om actie te ondernemen. Ik vroeg een offerte aan.
Offerte zonnepanelen 2015
Al zo’n tien jaar willen mijn man en ik eigenlijk heel graag zonnepanelen of een zonneboiler.
We kijken regelmatig op internet. Maar meestal klappen we vervolgens dicht door de overweldigende hoeveelheid informatie, en ons gebrek aan kennis op het gebied van panelen. Om deze impasse eindelijk te doorbreken besloten we een heuse offerte aan te vragen. In de etalage van een leegstaand winkelpand adverteerde een bedrijf uit de regio met panelen. We besloten die te benaderen.
12 zonnepanelen voor 6645,19
De meneer kwam en was 20 minuten bezig met het meten van de zon en het bekijken van ons dak. Hij kwam grondig en positief op mij over. Daarna gingen we met z’n drieën om de keukentafel zitten. Hij berekende dat we voor 6648,19 euro 12 zonnepanelen kunnen laten plaatsen. Inclusief omvormer, installatie en incl. BTW. Hij schatte in dat ons dit een jaarlijkse besparing van 580,- zou opleveren. Vooral de maandelijkse besparing viel me heel erg tegen.
Op dit moment vind ik zonnepanelen dus eigenlijk toch te duur.
Geen zonnepanelen? Doe mee aan powerpeers.nl 2017
Als ik bij mensen zonnepanelen op het dak zie liggen dan benijd ik ze altijd. Want ik wil dat ook nog steeds heel graag. Het zijn de kosten die ons steeds tegenhouden.
En zo zullen er wel meer mensen zijn die best zonnepanelen of een zonneboiler zouden willen, maar schrikken van de investering. Of die simpelweg niet een geschikt dak hebben. Of in een huurhuis wonen.
Platform om groene energie te delen: powerpeers.nl
Maar nu is er een manier om toch energie te krijgen van zonnepanelen. Of van andere natuurlijke energiebronnen als wind en water! Er is namelijk een platform waar mensen met zonnepanelen hun energie kunnen delen met anderen. Sterker nog, op deze manier kun je bij wijze van spreken mee profiteren van de zonnepanelen van je buurman. Dus:
Geen geld voor panelen? Lift mee met de zonnepanelen van anderen!
Over Powerpeers.nl
Powerpeers is een energieleverancier. Maar bij powerpeers.nl willen ze energie persoonlijker, duurzamer en transparanter maken. En met dit platform doen ze dat goed vind ik. Het idee om zonne-energie te krijgen van iemand uit Varsseveld voelt toch heel anders dan energie van bijvoorbeeld het Nuon. Wat Powerpeers verder onderscheidt van andere energieleveranciers is dat je kunt kiezen uit energiebronnen. Op powerpeers.nl kun je zien welke energiebronnen zijn gebruikt in 2016:
- Zon (9,04%)
- Water (1,8%)
- Wind (89,15%)
Check wie er groene energie willen delen bij jou in de buurt
Ik heb natuurlijk onmiddellijk gekeken wie er bij mij in de buurt panelen heeft en energie wil delen. Dat kan heel eenvoudig op het platform Powerpeers door je plaatsnaam in te vullen. Eerst had ik geen resultaat, maar bij het plaatsje Varsseveld 6 kilometer verderop had ik beet!
De voordelen van powerpeers.nl op een rijtje
- Bij powerpeers.nl weet je zeker dat je 100% groene energie afneemt, en dat draagt positief bij aan het milieu.
- Als je geen geld of geschikt dak hebt voor panelen, kun je met behulp van powerpeers toch meegenieten van zonne-energie of windenergie of energie uit water.
- Powerpeers brengt mensen bij elkaar. Ik vind het een heel leuk idee om te weten van wie ik mijn energie krijg. Het is toch grappig als dat van iemand uit de buurt is : ) Dat maakt het persoonlijk.
- Als je zelf panelen hebt kun je het teveel aan energie delen met andere mensen. En je kunt ook zien wie jouw energie gebruiken! Je wordt dan een ‘sociale opwekker’.
- Je kunt geld verdienen via powerpeers.nl met je panelen.
- Powerpeers.nl is een mooi voorbeeld van de deeleconomie, waarbij mensen steeds meer diensten en spullen met elkaar delen. Ik vind dat mooi in deze individualistische tijd.
Conclusie
Het concept van powerpeers.nl spreekt mij enorm aan. Ik ga me er in verdiepen of een overstap voor ons financieel verstandig is. En als het financieel weinig uitmaakt, dan zou ik eventueel nog overstappen naar powerpeers vanwege het groene aspect.
Meer weten of zelf kijken? Bezoek dan de site powerpeers.nl.
Wat vind jij van dit concept om groene energie zo met elkaar te delen?
Offerte voor zonnepanelen 2018
Het is een offerte voor 13 zonnepanelen. De kosten voor de zonnepanelen, inclusief installatie en allerlei ander gedoe zoals een omvormer, zijn 5564,79. De BTW-teruggave is € 885,79. De netto investering die we moeten doen is € 4679. Volgens de offerte zou ons dit per jaar 733,- schelen aan energiekosten. De jaarlijkse opbrengst als percentage van de investering is 15,6%. Dat is veel meer dan de rente die ik krijg via mijn spaarrekening.
Per maand zou het zo’n 61,- schelen aan energiekosten.
De offerte klinkt mij goed in de oren, maar ik heb er totaal geen verstand van.
N.B. Ik heb inmiddels gevraagd of er ook zonnepanelen op het dak van onze berging zouden kunnen. De offerte is nu voor zonnepanelen op het deel van ons woonhuis. Zie pijl in foto.
Update mei 2019
Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen! Dat leek ons toch een verstandiger eerste stap dan meteen maar zonnepanelen te nemen.
Lees ook mijn post over de optie van een zonneboiler.
Update juli 2023
Zoals ik bovenaan deze post al schreef: na bijna 10 jaar wikken en wegen hakten we eindelijk de knoop door, en kochten zonnepanelen. Het laatste duwtje in de rug kregen we van een oud-collega van mijn vader. Die vertelde hoe blij hij was met zijn solar panels, en dat het een goede aanschaf was.
Spijt van zonnepanelen?
Zijn er ook mensen die spijt van hun zonnepanelen hebben? Laten we eerst eens kijken wat redenen kunnen zijn voor spijt van zonnepanelen!
- Ze liggen op het dak, maar er zijn steeds problemen. Bijvoorbeeld met de panelen of met de omvormer.
- De opbrengst valt tegen.
- Je maakt je zorgen over het afbouwen van de zogenoemde salderingsregeling.
- Het is een flinke financiële investering: het kan zijn dat je spijt hebt dat je zoveel geld hebt uitgegeven. Weliswaar verdien je dat uiteindelijk terug met de besparing op je energiekosten, maar dat duurt meerdere jaren.
- Je vindt ze lelijk. Ik moet ook toegeven dat ik dakpannen mooier vind dan panelen. Het is niet persé de mooiste look.
- In de krant lees ik regelmatig verhalen over een overbelast elektriciteitsnet, en dat als je zonnepanelen maximaal opbrengen, dit wordt uitgeschakeld! En dat je dan dus niets verdiend met je panelen, omdat het net het niet kan verwerken. Enorm zuur en vervelend!
Oude zonnepanelen verkopen
Kun je oude zonnepanelen verkopen? Maar eerst: waarom zou je dat willen?
Waarom oude zonnepanelen verkopen?
De belangrijkste reden voor het verkopen van oude zonnepanelen lijkt mij dat je panelen verouderd zijn. Bijvoorbeeld omdat je een zogenoemde early adopter was, en als één van de eersten zonnepanelen had. Met als gevolg dat je nu met behoorlijk gedateerde panelen zit. Inmiddels zijn er veel efficiëntere modellen op de markt. Het geld van de verkoop van je oude panelen kun je investeren in nieuwe.
Een andere reden kan zijn dat je verhuist naar een huis met een kleiner dak. Je neemt je panelen mee, maar ze passen niet allemaal op je nieuwe dak.
Hoe oude zonnepanelen verkopen?
Zelf zou ik onze panelen niet op marktplaats durven zetten. Daarvoor weet ik er te weinig vanaf. In zo’n geval kun je als eerste stap contact opnemen met je installateur. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld een inruilservice aan.
De waarde van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:
- Staat
- Leeftijd
- Efficiëntie
- Merk
Er zijn ook speciale zonnepanelenmarktplaatsen! Daar zitten bijvoorbeeld hobbyisten op die interesse hebben in het recyclen van zonnepanelen. Tot slot zijn er ook nog gespecialiseerde recyclingbedrijven voor het verwerken van elektronisch afval. In dat geval krijg je waarschijnlijk geen geld voor je oude panelen, maar je draagt wel bij aan een milieuvriendelijke verwerking van het materiaal.
Zonnepaneel Noord
Stel je hebt alleen de mogelijkheid van zonnepanelen op het noorden. Heeft een zonnepaneel op het Noorden zin? Helaas is het inderdaad zo dat een zonnepaneel op het Noorden minder energie oplevert. De zon komt daar simpelweg veel minder ‘bij’. Het rendement van zonnepanelen op het Noorden is helaas dus een stug lager dan zonnepanelen op het Zuiden.
Wanneer is een zonnepaneel op het Noorden dan toch een optie?
- Als je simpelweg geen andere mogelijkheid hebt voor zonnepanelen. Iets is beter dan niets.
- Als het dak op het Noorden schaduwvrij is, compenseert dit enigszins voor de ongunstige ligging.
- Belastingvoordelen en subsidies kunnen de investering in een zonnepaneel op het Noorden toch de moeite waard maken, zelfs als leveren ze minder op dan zonnepanelen op het zuiden.
Leestips
- Gas water licht berekenen
- Vlekken op zonnepanelen
- duurzamer leven
- Zonnepanelen kabel doorgeknaagd
- Kun je teveel zonnepanelen hebben?
Recent schreef ik een post met een update over onze ervaringen met zonnepanelen na 2 jaar.
Wie heeft er al zonnepanelen, en hoeveel scheelt dit jullie nou per maand in de kosten?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij hebben sinds oktober 2012 8 zonnepanelen op het dak van de garage. Ze hebben ons 2600 euro gekost (er zat toen nog subsidie op). In juni 2014 hadden de panelen ruim 2700 kwh stroom opgeleverd. In mei 2014 hadden we in totaal met 5 personen een stroomverbruik van 1166 kwh. In het jaar voordat we de zonnepanelen kregen was het nog 3500 kwh. We verwachten in ongeveer 7 jaar de kosten eruit te hebben.
Gr. Jolanda
Dat is snel Jolanda! Ik hoor meestal 15 jaar als het gaat om de kosten er uit hebben.
Ze liggen er nu een jaar, acht panelen en brachten inderdaaad plusminus 1500 op.
Dat betekent in de komende 25-35 jaar een winst van 1500 kWh. Maar het grootste plezier is,mdat de maandelijkse kosten minder worden,
Ik ben nu meer enerie gaan verbruiken. Ik was al heel zuinig. Zo scafte ik eindelijk een vrieskist voor in de schuur aan en isoleerde hem extra (blijf zuinig).
Ik kocht een EconoHeat met thermostaat voor in de woonkamer. In de winter hoef ik het hele huis niet warm te stoken overdags, maar alleen’s avonds. Moest ik toc al, want gasten.
Veel mensen vinden het zot, dat ik dat doe, maar ik vind het geen bezwaar. Omdat ik in mijn uppie woon, ben ik denk ik flexibeler,
De gasten krijg ik tussen ontvangst en ontbijt niet te zien, dat scheelt ook, vrije opgang.
Die palen in de tuin waar de zonnepanelen aan hangen en zoveel panelen als je wilt, zou dat niet geweldig zijn voor jullie ? Tuin genoeg en je hoeft je dak niet meteen te vernieuwen of te verbeteren, voordat de panelen gelegd worden, dient er altijd een check van je dak gedaan te zijn.
De lagere maandlasten spreken mij ook erg aan. Dat terug verdienen vind ik minder interessant dan nu elke maand meer ademruimte.
Ik wist niet dat je dak eerst gecontroleerd moest worden, maar nu je het zo zegt is dat eigenlijk wel logisch. Er staat een grote schuur met het dak op het oosten, waar ik de panelen in mijn hoofd al op zie liggen.
Maar ja, die aanschafprijs… Ik zie in de toekomst ook studerende kinderen…
Bedankt voor je positieve verhaal!
Houd ook rekening met je leeftijd,bij het overwegen van aanschaf. Wacht niet te langZodat je er nog jaren profijt van hebt,als de aanschafprijs terugverdiend is. Wij zijn te oud,jammer genoeg.
Ik heb ook zonnepanelen (op het dak). In B is de situatie ietwat anders (of beter: was). Mijn panelen leveren ongeveer 5000 kwh per jaar, dus mijn verbruik is volledig gedekt (met gezin van 6 personen). Ik betaal dus maandelijks iets van 5 € (voor de aansluiting op elektriciteitsnet en wat vaste kosten en zo.) In B krijg je bovendien nog extra subsidie: per 1000 kwh krijg je 300 € gestort op je rekening. Maar omdat blijkbaar te veel mensen zonnepanelen plaatsten is dat nu afgeschaft voor nieuwe panelen. Ik blijf dat echter gewoon krijgen. Handig, ik zorg dat ik mijn stroonopbrengst pas doorgeef in maanden waarin ik veel kosten heb zodat ik dan telkens een extraatje heb, meestal per 2000 kwh wat dus 600 € extra inkomsten zijn. De situatie in B lijkt me voordeliger te zijn dan in Nederland… Hier moet het dak ook geïsoleerd zijn en zo voor je panelen “comform zijn” en je dus die subsidies krijgt.
Wauw, 5 euro per maand?! Dat is echt een fijn bedrag. Dat zul je maandelijks echt goed merken. In zo’n geval is het echt wel waard vind ik om dan nu wat meer geld uit te geven, omdat je er daarna maandelijks plezier van hebt.
Wij waren bezig met een verhoging van de hypotheek voor de aanschaf van een nieuwe keuken. Toen kregen we een aanbieding voor zonnepanelen onder ogen. Daar verder op gekeken. Wat bleek? De zonnepanelen konden ook betaald worden met de hypotheek! Dus de verhoging van hypotheek een paar duizend meer. De verwachting is dat de opbrengst van de zonnepanelen ongeveer evenveel is als de verhoging van de maandelijkse lasten van de hypotheek. In ons geval betalen de panelen dus zichzelf en de keuken terug.