Reacties

Zonnepanelen: ons proces en ervaring van 2014 tot 2023 — 8 reacties

 1. Wij hebben sinds oktober 2012 8 zonnepanelen op het dak van de garage. Ze hebben ons 2600 euro gekost (er zat toen nog subsidie op). In juni 2014 hadden de panelen ruim 2700 kwh stroom opgeleverd. In mei 2014 hadden we in totaal met 5 personen een stroomverbruik van 1166 kwh. In het jaar voordat we de zonnepanelen kregen was het nog 3500 kwh. We verwachten in ongeveer 7 jaar de kosten eruit te hebben.
  Gr. Jolanda

 2. Ze liggen er nu een jaar, acht panelen en brachten inderdaaad plusminus 1500 op.
  Dat betekent in de komende 25-35 jaar een winst van 1500 kWh. Maar het grootste plezier is,mdat de maandelijkse kosten minder worden,
  Ik ben nu meer enerie gaan verbruiken. Ik was al heel zuinig. Zo scafte ik eindelijk een vrieskist voor in de schuur aan en isoleerde hem extra (blijf zuinig).
  Ik kocht een EconoHeat met thermostaat voor in de woonkamer. In de winter hoef ik het hele huis niet warm te stoken overdags, maar alleen's avonds. Moest ik toc al, want gasten.

  Veel mensen vinden het zot, dat ik dat doe, maar ik vind het geen bezwaar. Omdat ik in mijn uppie woon, ben ik denk ik flexibeler,
  De gasten krijg ik tussen ontvangst en ontbijt niet te zien, dat scheelt ook, vrije opgang.

  Die palen in de tuin waar de zonnepanelen aan hangen en zoveel panelen als je wilt, zou dat niet geweldig zijn voor jullie ? Tuin genoeg en je hoeft je dak niet meteen te vernieuwen of te verbeteren, voordat de panelen gelegd worden, dient er altijd een check van je dak gedaan te zijn.

  • De lagere maandlasten spreken mij ook erg aan. Dat terug verdienen vind ik minder interessant dan nu elke maand meer ademruimte.

   Ik wist niet dat je dak eerst gecontroleerd moest worden, maar nu je het zo zegt is dat eigenlijk wel logisch. Er staat een grote schuur met het dak op het oosten, waar ik de panelen in mijn hoofd al op zie liggen.

   Maar ja, die aanschafprijs... Ik zie in de toekomst ook studerende kinderen...

   Bedankt voor je positieve verhaal!

 3. Houd ook rekening met je leeftijd,bij het overwegen van aanschaf. Wacht niet te langZodat je er nog jaren profijt van hebt,als de aanschafprijs terugverdiend is. Wij zijn te oud,jammer genoeg.

 4. Ik heb ook zonnepanelen (op het dak). In B is de situatie ietwat anders (of beter: was). Mijn panelen leveren ongeveer 5000 kwh per jaar, dus mijn verbruik is volledig gedekt (met gezin van 6 personen). Ik betaal dus maandelijks iets van 5 € (voor de aansluiting op elektriciteitsnet en wat vaste kosten en zo.) In B krijg je bovendien nog extra subsidie: per 1000 kwh krijg je 300 € gestort op je rekening. Maar omdat blijkbaar te veel mensen zonnepanelen plaatsten is dat nu afgeschaft voor nieuwe panelen. Ik blijf dat echter gewoon krijgen. Handig, ik zorg dat ik mijn stroonopbrengst pas doorgeef in maanden waarin ik veel kosten heb zodat ik dan telkens een extraatje heb, meestal per 2000 kwh wat dus 600 € extra inkomsten zijn. De situatie in B lijkt me voordeliger te zijn dan in Nederland... Hier moet het dak ook geïsoleerd zijn en zo voor je panelen "comform zijn" en je dus die subsidies krijgt.

  • Wauw, 5 euro per maand?! Dat is echt een fijn bedrag. Dat zul je maandelijks echt goed merken. In zo'n geval is het echt wel waard vind ik om dan nu wat meer geld uit te geven, omdat je er daarna maandelijks plezier van hebt.

 5. Wij waren bezig met een verhoging van de hypotheek voor de aanschaf van een nieuwe keuken. Toen kregen we een aanbieding voor zonnepanelen onder ogen. Daar verder op gekeken. Wat bleek? De zonnepanelen konden ook betaald worden met de hypotheek! Dus de verhoging van hypotheek een paar duizend meer. De verwachting is dat de opbrengst van de zonnepanelen ongeveer evenveel is als de verhoging van de maandelijkse lasten van de hypotheek. In ons geval betalen de panelen dus zichzelf en de keuken terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder