|

Duurzamer leven: 4 simpele verbetertips

duurzamer leven

Duurzamer leven.

Het is actueler dan ooit.

In India was het in april al tropisch heet met temperaturen boven de veertig graden. In Brabant is het zo droog dat boeren al niet meer mogen sproeien, en afgelopen zomer regende het in de Limburg zo hard dat er een ware ramp plaatsvond

En wat te denken van die vele rare stormen die we steeds vaker hebben!

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik voel steeds meer de urgentie van een duurzamer leven!

Een duurzamer leven begint bij jezelf

Eén van de dingen die ik in dat kader doe is grimmig de advertenties met leuke jurkjes van Bonprix negeren! Als ik er eentje zie, en ik wil er op klikken, dan roep ik mezelf nu scherp tot de orde.

‘Heb je niet al genoeg kleding?’ vraag ik dan streng aan mezelf.

En dan moet ik schoorvoetend antwoorden: ‘Eh, ja eigenlijk wel…’

En dan klik ik niet!

Naast je leefstijl verduurzamen kun je ook je huis duurzamer maken voor een duurzamer leven. Jesper schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel met Tips om je huis te verduurzamen.

Tips om je huis te verduurzamen

Wil je ook duurzamer leven?

Dan kan je naast het verduurzamen van je leefstijl ook je huis verduurzamen. Je bent hierdoor niet alleen duurzamer bezig, maar je kan ook flink wat geld besparen.

In dit artikel lees je tips hoe je jouw huis kunt verduurzamen.

Isoleren voor een duurzamer leven

Door je huis goed te isoleren verlies je minder warmte in je huis. Dit kan vervolgens je elektriciteitsrekening flink verlagen. Bijvoorbeeld bij ramen en deuren kan er warmte verloren gaan door kieren.

Zorg daarom dat dit goed geïsoleerd is. Kieren kun je eenvoudig isoleren met onder andere isoleerstrips. Verder kan je jouw huis isoleren door bijvoorbeeld vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie en spouwmuurisolatie aan te brengen.

Weet je niet goed wat je moet isoleren?

Laat dan je huis checken door een expert.

Raambekleding

De juiste raambekleding kan ook bijdragen aan een betere isolatie. Met isolerende raambekleding voorkom je dat er in de winter kou naar binnenkomt, waardoor je verwarming harder moet werken. In de zomer zorgen goed isolerende gordijnen er juist voor dat er minder warmte naar binnenkomt. Je vensterbank decoreren kan ook helpen.

Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van een airco.

Je kunt bijvoorbeeld isolerende raambekleding van Veneta aanschaffen. Zij hebben een groot aanbod van isolerende raambekleding. In je hal kan er ook snel koude of warme lucht naar binnenkomen.

Door hier de juiste raambekleding te plaatsen, kun je dit verminderen. Weet je niet wat voor raamdecoratie er in de hal past? Bekijk dan eens naar deze hal inspiratie.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een dure investering. Echter, op lange termijn kan dit je veel geld besparen. Het hangt af van de ligging van je huis en het dakoppervlak of je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Door subsidies kan je een deel van je investering terugkrijgen. Zorg ook dat je jouw energieverbruik verminderd. Dit kan je onder andere doen door ledlampen te gebruiken. Kies ook voor zuinige apparaten. Geef altijd de voorkeur aan apparaten met een a-label.

Watergebruik

De hoeveelheid water je die gebruikt, kun je op verschillende manieren verminderen. Schaf bijvoorbeeld een duurzame douchekraan en mengkraan aan.

Zo kan je gemakkelijk een aantal liters minder water gebruiken per minuut. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat je de kraan dicht doet als je het water niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.

Wil je ook je levensstijl verduurzamen?

Eet dan bijvoorbeeld minder vlees en eet minder bewerkte voedingsmiddelen. Alleen al door geen frisdrank meer te drinken, kan je jouw ecologische voetafdruk verkleinen.

Nawoord

Dankjewel Jesper voor je tips voor een duurzamer leven en duurzamer huis. Ik vroeg me af wat een duurzame douchekraan is. Ik ga ervan uit dat hiermee een waterbesparende douchekop, oftewel een spaardouchekop wordt bedoeld.

Zo’n spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door.

Op iedereendoetwat.nl las ik een handig trucje waarmee je kunt kijken hoe duurzaam jóuw douchekraan is. Zie ook Hoe duurzaam leven?

Zet een emmer onder je douchekop, laat het water op temperatuur komen en laat het dan 1 minuut lopen. Zit er daarna 7,2 liter water in de emmer of meer? Zit er daarna 7,2 liter water in de emmer of meer? Dan kan het zuiniger.

Hoe zuinig is onze douchekop?

Ik heb dit geprobeerd, maar liep tegen verschillende problemen aan

 • Wat bedoelen ze met ‘op temperatuur’?
 • De timer op mijn Huawei smartphone deed het niet
 • Ik had geen idee hoeveel water er nou eigenlijk in de emmer zat…

Screenshot 2022 05 12 at 12.56.47

Maar de emmer was wel heel snel vol.

Dus tsja.. wat betekent dat nou?

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat onze oude douchekop zuinig is.

Op milieucentraal vind je een lijst met douchekoppen die gegarandeerd zuinig zijn. Ik zag het merk Grohe, maar ook Tiger Splash, wat ik veel leuker vind klinken. Bovendien heb je al een spaardouche voor 14,95.

duurzamer leven

Duurzamer leven: hoe sta ik er voor?

Dit doe ik al best aardig goed

 • Ik probeer zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen, en als ik wat koop dan bij voorkeur tweedehands.
 • Ik leen boeken uit de bibliotheek.
 • Ik vlieg niet.
 • We doen geen verre vakanties.
 • Ik lees veel op mijn eReader. Dat scheelt papier? (binnenkort een blogpost over de vraag of een eReader duurzamer is dan gewone boeken)
 • We scheiden ons afval.
 • Ik doe zoveel mogelijk op mijn gewone fiets.
 • We eten niet meer elke dag vlees.
 • Mijn man heeft een moestuin aangelegd waaruit we deze zomer veel hopen te eten.
 • Ik probeer zoveel mogelijk de groente en fruit ‘van het seizoen’ te eten.
 • Ik leef vrij kleinschalig.
 • We hebben zonnepanelen!
 • Als sport doe ik aan hardlopen. Ik loop al jaren in dezelfde sportkleding en dat hardlopen doe ik direct in mijn eigen omgeving.
 • Mijn hobby’s zijn behoorlijk duurzaam: ik lees veel, en ga graag bij iemand op de koffie voor een goed gesprek.
duurzamer leven
Duurzaam leven is best moeilijk soms!

Wat kan er beter?

 • Ik kom erg graag bij de Action, en koop daar dan toch ook nog wel eens wat….
 • We gebruiken regelmatig onze auto. Maar ik kan wil er toch bijzetten dat je op het platteland ook niet veel andere opties hebt!
 • We hebben in de woonkamer een houtkachel.
 • Soms kom ik toch in de verleiding en koop ik een leuk rokje van de Hema of toch een jurkje van Bonprix.
 • Mijn veels te dure Olaplex shampoo zit in een plastic flesje. Shampoo bars passen beter bij een duurzamer leven, maar ik vind ze zo vervelend in het gebruik.

Hoe staat het met jou als het gaat om duurzamer leven? Zie je veel verbeterpunten?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik heb zonnepanelen en een warmtepomp, aan de zonzijde overal screens, ik heb regwateropvang in de tuin. Het hele huis is voorzien van dubbel glas. Het begin is er… Het probleem zit hem in de gadgets, de fitbits, de computers, de tablets de telefoons…

 2. Er zijn bij mij zeker nog verbeterpunten als het gaat om duurzaam leven, maar qua energie- en gasverbruik zit ik bijvoorbeeld heel laag. Leuk voor de portemonnee én voor het milieu.
  Overigens moest ik lachen: ik zag nét boven jouw zin over BonPrix-jurkjes een advertentie met… een leuk jurkje. Gelukkig bleek ik dat jurkje al te hebben, dus dat scheelt dan weer;).

 3. Op het moneysavingexpert-forum (in het Engels) adviseren ze steeds: ‘warm the person, not the building’.

 4. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben de laatste tijd ook steeds bewuster van de dingen die wel of niet duurzaam zijn. Er is nog voldoende werk aan de winkel, maar beetje bij beetje komen we er hopelijk wel.

 5. Zonnepanelen hebben we nog niet maar we blijven hier niet meer zo lang wonen, ik zou ze nu niet aanschaffen nu iedereen ze wil hebben.

 6. Ik heb altijd opgelet, was in mijn jeugd heel normaal, er werd weinig weggegooid.
  Begrijpelijk als je ouders de oorlog hebben mee gemaakt.
  Mag wel stellen dat mijn voetafdruk heel klein is. Hans

 7. Wij hebben geen zonnepanelen. Gaat moeilijk bij ons. Maar in de toekomst willen huisbaas wel doen. Zo snel mogelijk….Het is zeker droogte. De boeren hebben moeilijk. Douchen doen wij paar minuten. Zo snel eruit. Ik hoop dan beter gaat verbeterpunten wat jij schrijft. Fijne weekend.

 8. We zijn er wel steeds bewuster mee bezig, sws afval scheiden, maar ook fruit en groente van het seizoen, verwarming indien aan op tijd uitzetten, onnodig water verspillen proberen we ook zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen qua auto is het lastig, aangezien ik voor mijn werk geen optie heb om met het openbaar vervoer te gaan.

 9. Ik ben altijd heel erg bezig met zo min mogelijk afval maken, duurzaam inkopen, nadenken over allerlei keuzes in mijn leven. Ik vind het leuk om te lezen dat jij er ook mee bezig bent!

 10. Ik koop vele kleding tweedehands. We vangen regenwater op voor in de tuin. Ik geef spullen die ik niet meer gebruik aan een ‘weggeefgroep’ op facebook uit mijn regio. Deze groep verdeelt daarna alles gratis aan andere mensen in mijn buurt. Zelf heb ik ook al tal van spullen uit deze groep gekregen. Boeken koop ik tweedehands en daarna geef ik ze weg, alweer in dezelfde groep. Ik pimpte mijn oude kleerkasten en heb nu een leuke ‘nieuwe-niet nieuwe’ dressing die er prachtig uit ziet. We hergebruiken vele zaken in huis, planken van een oude kast worden zo verzaagd tot leggers in een andere kast …..

 11. Ja nog veel verbeterpunten hier maar ik ben er wel bewust mee. En ik reis alleen met de trein en heb geen auto, loop veel, dat sowieso al.

 12. Een duurzamer leven hoor je steeds meer over, ik probeer ook mijn steentje bij te dragen. Met het scheiden van afval, niet aandoen van de verwarming of maximaal 5 minuten douchen.

 13. Tip voor als je zou willen weten, zonder met een maatkan bezig te zijn:
  Eén liter water is 1kg. Eerst de emmer wegen, dan vullen zoals je omschrijft, en dan op de weegschaal zetten. Dan weet je hoeveel liter er in de emmer zit. Groetjes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.