Een goed gesprek: hoe doe je dat? 10 criteria

een goed gesprek

In de serie Au Pairs werd deze week pijnlijk duidelijk dat een goed gesprek voeren nog niet zo eenvoudig is…

Au Pairs

Ik volg de serie Au Pairs op NPO3. Daarin worden Nederlandse au pairs in het buitenland gevolgd. Met een mengeling van medelijden en interesse keek ik hoe au pair Wendie probeerde om een goed gesprek te voeren met haar host-moeder over het gebrek aan tijd voor zichzelf.

Hoe voer je een goed gesprek?

Hieronder heb ik de belangrijkste criteria voor een goed gesprek van School voor Mediation en Kennisplein Zorg voor Beter verzameld!

 1. Neem de tijd voor de ander.
 2. Geef het gesprek je volledige aandacht. Dus geen smartphone erbij!
 3. Luister oprecht.
 4. Probeer je te verplaatsen in de ander. Ga ervan uit dat je iets kunt leren van de ander.
 5. Stel open vragen.
 6. Ga uit van gelijkwaardigheid.
 7. Vertel wat je op je hart hebt.
 8. Wees je bewust van je positie/rol.
 9. Stel open vragen.
 10. Houd het gesprek kort en krachtig.

Een goed gesprek in de praktijk

Wendie had zich van tevoren goed voorbereid. Ze had zelfs een alternatief schema gemaakt voor haar host moeder. Wendie wist wat ze hoopte te bereiken met het goede gesprek: zaterdag en zondag vrij. Dus niet langer een zevendaagse werkweek. Het leek mij een heel reëel verzoek!

Maar bijna meteen gaat het gesprek mis.

En volgens mij kwam dat door de houding van de host moeder.

Een goed gesprek: arme Wendie

Hieronder zie je het fragment waarin Wendie probeert te overleggen met haar host moeder. Het begint bij 5 minuten en 13 seconden. Het onheilspellende muziekje belooft al weinig goeds….

Wendie begint het gesprek door te benoemen dat het niet loopt zoals ze graag zou willen. Vervolgens benoemt ze wat ze graag anders wil. De host moeder reageert meteen vrij fel, maar zegt dan wel: ‘Laat maar zien wat je wilt.’

Dus dat lijkt hoopvol.

Wendie begint over haar schema, waarop de host moeder haar in de rede valt en zegt:

‘Ik ga me niet aan jouw schema houden, omdat jij mij vertelt dat je je niet aan mijn schema gaat houden.’

Vervolgens nodigt ze Wendie uit om per dag aan te geven wat ze graag anders wil. Dat lijkt een opening! Wendie durft inmiddels nog maar om 1 dag vrij te vragen. Maar ook dat wordt van tafel geveegd.

Daarna stelt de host moeder voor dat ze kunnen heronderhandelen, maar vervolgt met de woorden:

‘Je tranen betekenen niets voor mij. Ik heb mijn eigen problemen. Maar dat kan jou blijkbaar niet schelen, want jij bent alleen maar hier voor een avontuur. Je zit hier nu te huilen omdat je het weekend vrij wilt. Dat betekent dat ik ook geen vrije tijd heb.

Op dat punt krabbelt Wendie terug naar anderhalve dag, maar barst vervolgens in tranen uit. Ik kon me dat best voorstellen.

Het eind van het verhaal is dat de host moeder haar au pair verliest.

Een goed gesprek: wat ging er mis?

Wendie wringt zich in allerlei bochten om correct te blijven en toont begrip voor haar host moeder. Aan haar ligt het niet volgens mij. Het maakt pijnlijk duidelijk dat je in je eentje geen goed gesprek kunt voeren, als de ander niet meewerkt.

Op basis van de criteria voor een goed gesprek dan zou ik zeggen dat het geen goed gesprek werd doordat de host moeder niet open stond voor Wendie. Ze deed soms wel alsof, maar eigenlijk wilde ze helemaal niet horen wat Wendie wilde. Ze ging in de aanval in plaats van dat ze luisterde naar Wendie.

Mogelijk was de host moeder zo geschrokken van Wendie’s verzoek om een vijfdaagse werkweek, dat ze niet meer rustig kon nadenken, en daardoor niet constructief reageerde.

Mijn conclusie over deze poging tot een goed gesprek

Ik vind dat au pair Wendie het heel goed deed. Ze had zich goed voorbereid, en ze gaf duidelijk aan wat ze graag anders wilde. En dat was beslist een reëel verzoek.

Als de host moeder niet zo bozig had gereageerd, was zij niet een goede au pair kwijtgeraakt.

Au pairs kijken?

Je kunt au pairs kijken op NPO3.

Leestips

Hoe voer jij een goed gesprek?

Similar Posts

9 Comments

 1. Phoe, ja, ik heb dat gesprek ook gezien en met kromme tenen zitten kijken. Ik vond de reactie nogal agressief en overdreven.
  Een echt goed gesprek kost tijd en die moeten beide gesprekspartners ervoor maken.

 2. Dat ligt eraan of men iets van mijn wil of niet. Ik luister naar wat iemand te zeggen heeft en doe dat zonder te onderbreken, daarna vraag ik door een opsomming of ik het goed begrepen heb, pas daarna ga ik in op het onderwerp en doe mijn verhaal.

 3. Ik bereid me altijd wel goed voor. Soms te goed; dan blijf ik maar verzinnen wat de ander zou kunnen zeggen en dat kan natuurlijk nooit. Wat ik ook altijd raar vind; dat je je helemaal voorbereid op iets moeilijks dat je van iemand wilt vragen. En dat die persoon dan gewoon ‘Oké, prima!’ zegt. Dan blijf ik altijd achter met allerlei vechtlust waar ik niks aan heb :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.