Au pair ervaringen

au pair ervaringen

Op NPO is momenteel weer de serie Au Pairs te zien. Zowel mijn oudste als mijn jongste dochter gingen naar het buitenland als au pair.

Mijn jongste dochter ging naar China via een zogenoemd au pair programma.

De oudste dochter ging naar Engeland via het platform AuPairWorld.

Zij vond het zo leuk dat ze in Engeland is blijven wonen : )

Au pair worden via een au pair programma

Het grote voordeel van een programma is de begeleiding. In het geval van mijn jongste dochter bestond die uit:

 • Een uitgebreid intakegesprek.
 • Een informatieve bijeenkomst waar ervaren au pairs vertelden over hun ervaringen.
 • Begeleiding vanuit Nederland.
 • Begeleiding in het land, in dit geval China.

Hieronder zie je mijn jongste dochter op het vliegveld, op weg naar haar host familie in China. Dit is in Brussel.

au pair ervaringen

Naar het buitenland via AuPairWorld

Als ik de ervaringen van mijn jongste dochter vergelijk met die van mijn oudste dochter, dan vind ik de verschillen groot. Bij AuPairWorld moet je echt alles zelf regelen.

Het vraagt dus veel meer van de potentiële au pair, dan als je het doet via een programma/bureau. AuPairWorld is simpelweg een platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Je zou het kunnen vergelijken met een soort marktplaats.

Het mooie is dat beide dochters heel tevreden zijn met hun ervaringen. Mijn oudste dochter is heel slagvaardig en regelt dingen voortvarend. Voor haar was AuPairWorld prima.

Als je wat extra begeleiding prettig vind, dan is de begeleiding van een bureau juist erg prettig. Je wordt dan toch wat meer bij de hand genomen, en je hebt een vangnet. Mocht het bijvoorbeeld helemaal niet klikken, dan kan een bureau zorgen voor een nieuw adres.

Dat kan ook fijn zijn voor bezorgde ouders die thuis achterblijven ; )

Luizen? Dan willen we je niet meer!

Eén van de collega au pairs van mijn jongste dochter bleek bijvoorbeeld luizen te hebben toen ze in China was. Haar gastgezin wilde haar per direct niet meer hebben. In zo’n geval is een bureau waarop je kunt terugvallen wel zo prettig. Als je het via AuPairWorld hebt geregeld, zul je zelf op zoek moeten naar een nieuwe host familie.

Wat doet een au pair bureau?

Een mooi voorbeeld van een au pair bureau is Nina.care. Nina.care is opgericht door de tweelingzussen Jasmijn en Lyla Kok. Zij begonnen in 2009 met een succesvolle oppasservice en sinds 2021 bemiddelen ze ook tussen ouders en au pairs.

 • De jongeren worden gescreend door het bureau.
 • Jongeren krijgen ondersteuning in de vorm van informatie en advies.
 • Nina.care gebruikt een innovatief algoritme om succesvol au pairs aan gastgezinnen te koppelen. Dat vergroot de kans op een goede combinatie van gastouder en au pair.
 • Nina.care helpt bij regelwerk zoals via, betalingen en verzekeringen.
 • Nina.care biedt een tweedaagse training. Deze is bedoeld voor je persoonlijke ontwikkeling. In de training krijg je onder andere inzicht in jezelf, wat je belangrijk vindt, en hoe je kunt omgaan met stress. Dat laatste is niet onbelangrijk. Zo krijgt in het nieuwe seizoen van de serie Au Pairs de Amsterdamse Jaimy te maken met grote kakkerlakken die door het appartement van zijn gastouders lopen….

Au pair ervaringen van mijn oudste dochter

Zoals ik al schreef beviel het mijn oudste dochter in Engeland zo goed dat ze er bleef. Na haar eerste jaar in Engeland regelde ze ter plekke een tweede adres via AuPairWorld, en daar is ze inmiddels alweer 4 jaar. Ze combineert het met haar vertaalbureau Mockingbird Services.

Dankzij Whatsapp heb ik vaak en makkelijk contact met mijn oudste dochter. Ik ben heel blij met bijvoorbeeld de mogelijkheid om elkaar met video te bellen. Ik appte haar een aantal vragen over au pair zijn in Engeland!

Waarom werd je au pair?

Omdat ik graag in Engeland wilde wonen. Dit was een goede manier om tijdelijk in het land te wonen om te zien hoe ik het vond zonder direct vast te zitten aan een huurcontract/vaste baan.

Waarom au pair in Engeland?

Engeland heeft mij altijd getrokken, voornamelijk door de sfeer in Jane Austen boeken en Harry Potter.

Waarom koos je voor AuPairWorld en niet bijvoorbeeld voor een bureau dat alles regelde?

Omdat ik de mogelijkheid wilde hebben om zelf met verschillende families te spreken en een keuze te maken. Bij een bureau kan dat niet.

Wat zou je iemand aanraden die au pair wil worden?

Denk goed na over wat je van je ervaring wilt. Als je bijvoorbeeld meer vrije tijd wilt zodat je (onder andere) de taal meer kunt leren, kun je beter voor een familie met kinderen die naar school gaan kiezen. Als je juist graag voor baby’s wilt zorgen, ben je weer op zoek naar een heel ander soort familie.

Wat zou je nu anders doen?

Niks. Ik ben heel blij met de gezinnen die ik heb gekozen.

Wat zou je precies hetzelfde doen?

Vragen voor families van tevoren opschrijven, en notities maken tijdens interviews

Tot slot

Een jaar in het buitenland wonen als au pair is een laagdrempelige manier om een ander land en andere cultuur te leren kennen. Een goed adres vind je met behulp van een bureau of een website als AupairWorld.

Kijktip

Om te zien hoe het Nederlandse jongeren vergaat in het buitenland kun je kijken naar de serie Au Pairs! Er zijn inmiddels 4 seizoenen, waarin telkens 4 jongeren worden gevolgd. In totaal dus 16 au pair ervaringen.

Wat zijn jouw ervaringen in het buitenland?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik herinner me nog een blog van je uit die tijd. Dat het loslaten ook voor jou een stap was. Fijn,dat het zo bevredigend verlopen is.

 2. Die serie vind ik heerlijk om te kijken, vooral omdat ik me zo verwonder over hoe de hostouders hun kinderen (niet;)) opvoeden.
  Leuk om hier te lezen hoe dat werkt met bureaus e.d. die zoiets kunnen regelen.

 3. Ik vind het heel dapper van jonge mensen dat ze als au pair willen werken… Ver van huis, bij onbekende mensen, helpen met jonge kinderen en huishoudelijke taken… brrrr was niks voor mij geweest. En ik kan me inderdaad nog goed herinneren hoe je beschreef dat je jongste dochter naar China ging☹️. Wel fijn dat je dochters goede ervaringen hebben met het werken als au pair.
  groetjes, Alice K.

 4. Het lijkt me als ouder best wel spannend als je kind als au pair naar het buitenland toegaat.

 5. Wat een uitdaging! Ik kan me voorstellen dat het lastig is als moeder om je dochters zo te laten gaan. Maar wat moet het een bijzondere ervaring geweest zijn!

 6. Na mijn eerste studie heb ik een maand in York (Noord Engeland) gewoond om de taal beter te leren en te kijken/ervaren waar mijn overgrootmoeder vandaan kwam

 7. Oh, leuk, dat ga ik kijken. Heb al eerder een seizoen gezien en ik vind het zo interessant altijd dat jonge mensen dit aan durven te gaan. Naar een ander land, meteen bij andere mensen in een gezin…ik zou dat niet kunnen. En wat bijzonder dat beide dochters dit wilden doen, op avontuur gaan zit in de genen! :-D Liefs!

 8. Ik heb er geen ervaring mee. Lijkt me als ouder toch een geruststelling als je weet dat er een bureau is dat bij problemen kan bijspringen

 9. Wat een kostbaar artikel voor jongeren die graag au pair willen worden. Ik ben in mijn studententijd wel naar het buitenland verhuisd maar niet als au pair. Achteraf was dat waarschijnlijk stukken makkelijker geweest, zeker het eerste jaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.