Gordijnen open of dicht?

gordijnen open of dichtGordijnen open of dicht?

Deze post verscheen voor eerst in 2010, toen het koud was : ) Hij is geupdate!

Gordijn dicht!

Op de eerste, ijzige woensdag van het jaar, met gevoelstemperaturen van -15, kwam Floris 's avonds thuis en begon met wilde gebaren alle gordijnen dicht te trekken.
'Om de kou buiten te houden!' verkondigde hij op hoge toon.

Ik zeg: 'Gordijnen open!'

En ik besefte dat wij weliswaar gordijnen hebben, maar dat ik die nooit dicht doe! Sterker nog, ik vond het heel erg benauwend dat ze allemaal dicht zaten. Een gevoel van opgesloten zijn.

Nou heb ik wel eens gelezen dat het typisch Nederlands is om de gordijnen open te hebben, en dat iedereen makkelijk naar binnen kan kijken. Er is zelfs een diepzinnige verklaring voor!

'Eeuwenlang hebben de dominees ons voorgehouden dat we ons niet moeten laten verleiden door de ijdelheden des levens en ons niet moeten hechten aan aardse zaken. Want dan zouden we de reden van ons bestaan uit het oog verliezen: God eren en ons voorbereiden op het leven in het hiernamaals. Door de gordijnen open te laten, laten we zien dat we deze les begrepen hebben en geen al te gekke dingen doen met ons geld.'(Bron: Verreverwanten.nl)

Lees ook mijn post over gordijnen voor dakramen.

Gordijnen dicht - rolluiken naar beneden

Eén van de mensen in mijn filosofiegroepje is recent verhuisd. Hij merkte op dat de mensen bij hem in de straat 's avonds massaal hun rolluiken naar beneden doen!

Dat zorgt voor donkere straten, met weinig zichtbaar leven.

Ik vond dat een verrassende observatie!

Want staan Nederlanders er niet juist om bekend dat ze hun gordijnen wijd open hebben, waardoor Jan en alleman naar binnen kan kijken?

Of klopt dat niet?

Nederlanders vaak gordijnen open

Een korte zoektocht op Google bevestigt mijn idee dat we bekend staan om onze open gordijnen. Het AD kopt bijvoorbeeld:

'Gluren bij de buren: woonkamer is net een etalage.

En op de Australië website SBS Nederlands staat:

'Zelfs in deze donkere COVID-19 dagen houden de Nederlanders stug hun gordijnen open.'

Ze wagen zich daar zelfs aan een verklaring: Nederlanders willen laten zien dat ze zich nergens voor hoeven te schamen, en hoe gezellig het is.

En tot slot observeren ze op de website van De Correspondent:

'Nieuwkomers verbazen zich over Nederland. Waarom hebben mensen hier ’s avonds hun gordijnen open?'

Rolluiken dicht? 20% Nederlanders heeft rolluiken

Is mijn collega filosoof toevallig in een wijk terecht gekomen waar de 'gordijnen open' cultuur niet heerst? Op nu.nl las ik dat in 2018 één op de vijf, oftewel 20% van de Nederlanders rolluiken heeft.

Op het platteland zie je meer rolluiken dan in de stad.

Op vakantie: gordijnen open of dicht?

Als je op vakantie gaat, wat is dan beter: je gordijnen open houden of juist dicht? Een argument voor dichtdoen is dat inbrekers dan niet zien wat er allemaal te halen valt bij jou thuis. Maar anderzijds zijn dichte gordijnen ook een duidelijk signaal dat zegt: 'Wij zijn niet thuis!'

Dus wat is wijsheid?

Gordijnen half dicht - half open

Op de site van Interpolis adviseren ze om de gordijnen enigszins dicht te doen, maar niet helemaal. Open gordijnen zorgen er namelijk óók voor dat inbrekers zichtbaar zijn! Combineer half dichte gordijnen met lampen die op bepaalde tijden aan en uitgaan, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Op de site van de politie adviseren ze ook om de gordijnen 'niet permanent' dicht te doen als je op vakantie gaat.

Dit zeggen Huisvlijt bezoekers over gordijnen open versus dicht

 • Ik heb plisségordijnen en die doe ik dicht zodra het donker wordt en ik binnen het licht aan doe. Ik heb graag een beetje privacy. Maar rolluiken vind ik wel een ander verhaal. Daar zou ik toch een tikkie claustrofobisch van worden. (Nicky)
 • Rolluiken aan de straatkant gaan dicht van zodra het begint te schemeren. Die aan de tuinkant blijven open tot we naar bed gaan. We hebben aan de ramen aan de straatkant ook jaloezieën, dus binnenkijken is er hier niet bij. (Myriam C.)
 • Op de bovenverdieping heb ik luxaflex. Die zijn open of dicht afhankelijk van de zon. Zodra binnen verlichting nodig is, doe ik ze dicht. Beneden heb ik aan de tuinkant ook luxaflex. Die is overdag open als ik thuis ben. In de avond, en als ik van huis ben dicht. Aan de voorkant heb ik grote ramen dicht bij een voetpad. Daar hangt vitrage die altijd dicht is. Dat scheelt inkijk en inbraak. Ik krijg daar weleens negatieve reacties op, van voorbijgangers en van personeel van de verhuurder. Dan denk ik: 'Welk belang heb jij erbij om in mijn woning te gluren?'
 • Als het donker wordt gaan de overgordijnen beneden ook dicht. De deuren hebben ook ruiten. De gordijntjes die ik er had kunnen niet meer opgehangen sinds de houten deuren zijn vervangen door kunststof deuren. Daar is niets aan te monteren, zodat iedereen ongehinderd naar binnen kijkt. Sinds mijn buurman is overleden vind ik dat onprettig.
 • De verhuurder stuurt mensen door de wijk om foto´s te maken van de woningen en stuurt bewonersbrieven hoe ze hun huis en tuin moeten inrichten. Een aantasting van de privacy en woongenot. Nu hebben veel bewoners zelfs gordijnen in de tuin gehangen om nog een beetje privacy te hebben. (Vlierbloesem)
 • Die rolluikivatie komt uit Noord-Frankrijk en is zover ik het weet het ergste in Zuid-Vlaanderen. Inmiddels is het ook al jaren in Zuid-Nederland. Qua energie valt er wat van te zeggen alhoewel het niet veel toevoegt aan goed dubbelglas. In België doen ze het ook omdat ze direct tegen een drukke weg wonen. Blijft dan ook vaak de hele dag dicht. In NL is St.Willebrord koploper. Ik weet hoe die mensen stemmen en wil daar niet bijhoren. Het verschil tussen Nederland en andere landen zijn de grote ramen. Dat zie je in Duitsland maar zelden. Als je bij een groot raam rolluiken dicht doet dan valt dat meer op. Hier in de stad zie je het weinig. Zelf heb ik ze niet en ik begin er niet aan. Mijn gordijnen zijn ook dag en nacht open. Heb wel voor een groot deel vitrage. In mijn buurt lopen mensen direct langs de huizen, geen ruimte voor voortuintjes. Het valt me op dat er bijna niemand naar binnen kijkt en anders steek ik m’n hand op. Weten de buren nog dat ik leef. (Ximaar)
 • ‘Gluren bij de buren: woonkamer is net een etalage.’ Men maakt er zelfs een traditie van om bij je buren te gaan buurten en een huiselijk concert of dichtavond bij te wonen.
  Maar niet iedereen laat de gordijnen open, vind men niet veilig. Hans
 • Ik sluit ze pas rond half 10, maar ik woon in een doodlopend hofje, dus geen last van pottenkijkers. Rolluiken heb ik niet. (Henny)
 • Huisjes kijken is ook hier populair. Luiken (waar je kunt doorkijken) zijn weleens meer dicht, gordijnen zelden, zo kan je in feite toch binnenkijken. Lie(f)s. (Lies)
 • Alleen al voor een buurvrouw doe ik de gordijnen dicht, die laat voor mijn huis de hondjes uit op het speelveldje voor mijn huis. Geen zin om tegen ………. hondjes aan te kijken en zij heeft de onhebbelijke gewoonte om pal voor je huis te gaan staan en naar binnen te gluren. Helaas niet de mogelijkheid om keuken en woonkamer om te wisselen anders zou ik dat zeker doen. Dat je als voorbijganger een huis bij het voorbijgaan even inkijkt snap ik nog wel, maar dat je dat minimaal 4 keer op een dag bij hetzelfde rijtje huizen doet dat is domweg irritant zeker als je dan ook nog eens geen boe of bah zegt als je diezelfde mensen buiten tegenkomt (Johmar)
 • Ik zie vaak rolluiken in Brabant, Limburg en ook wel Gelderland. In de Randstad zijn ze er wel maar meer als zonwering en dan dus overdag dicht en in de avond open. Ik heb screens als zonwering beneden en op de slaapkamer rolluiken. De gordijnen gaan in de avond dicht als het donker wordt en de zonwering alleen naar beneden als het te zonnig is. (Yessica)
 • Rolluiken dicht èn de overgordijnen. (Bertie)
 • Hier is alles lekker open, ik kijk graag naar buiten… (Sjoerd)

Leestips: Lees alles over je gordijnen wassen en de Xenos gordijnroede

Nu ben ik benieuwd: heb jij 's avonds je gordijnen open of dicht? En hoe zit het met rolluiken?

Similar Posts

27 Comments

 1. Wij hebben Lamellen. Die gaan pas dicht als wij naar bed gaan.

  Ik krijg ook een opgesloten gevoel. maar het scheelt wel dat wij de kamer aan de tuinkant hebben en er staat een schutting omheen. Dus inkijk hebben wij niet.

  Liefs Frederique

 2. wij hebben gordijen en luxaflex, die gaan eigenlijk aaleen dicht met oosterwind (voor de kou) maar eigenlijk liever niet. ik vind het maar niets dat ik niet naar buiten kan kijken. en de kamer wordt zo benauwd en klein dan.

  Groetjes Nonnelien

 3. Ik doe ze dicht! Voor de kou, maar ik houd er ook niet van als mensen naar binnen kunnen kijken, terwijl ik niet goed naar buiten kan kijken. Wij hebben rolgordijnen en gewone gordijnen. Vind de kamer dan ook veel gezelliger!

 4. hmm ik heb geen gordijnen in de huiskamer die ik dicht kan doen.Ik vind het ook benauwend.Ik houd van wijdse blikken zeg maar... t liefst sta ik op de blanke top de duinen( hier 2 km vandaan) en wat je dan ziet, dat vind ik lekker ( daarom word ik ook na een weekje ofzo in de bossen ehm geirriteerd ofzo... op gesloten gevoel, alles ritselt etc)

 5. Ik heb een doorzonwoonkamer, waarvan ik de gordijnen aan de achterkant wel dicht doe ( zijn meer een soort vitrage en laten de warmte door van de cv ), maar de ramen aan de voorkant gaan pas dicht als we naar bed gaan.
  Ik vind het gezelliger om de straat te kunnen zien en de huizen aan de overkant waar iedereen ook de gordijnen open houdt.
  Gelukkig hebben we dubbele beglazing.
  Ik heb er geen problemen mee dat mensen naar binnen kunnen kijken, maar het scheelt dat we een behoorlijke grote voortuin hebben.

 6. Onze keuken zit aan de straatkant en daar heb ik vouwgordijnen (waar je nog een beetje doorheen kunt kijken), die gaan dicht als het donker is. In de woonkamer (aan de tuinkant) heb ik shutters, de klepjes doe ik allen dicht met de kou.

 7. Wij hebben optrek gordijnen, die gaan al vroeg dicht, ik hou er niet van als mensen naar binnen kunnen kijken en vind de ramen dan een groot zwart gat. Achter gaan ze alleen dicht als het erg koud is. Het heeft wel te maken met inkijk, jarenlang woonde ik op het platteland, ver verwijderd van de weg etc. daar deed ik de gordijnen nooit dicht. Dat vond een vriendin weer eng, dat je gezien kan worden zonder dat jij de ander ziet.

 8. Hier in Belgie gaat idd alles dicht! Als je hier over straat loopt is het donker en ongezellig omdat iedereen de rolluiken dicht heeft. Je kan precies zien waar de nederlanders wonen en ik vind het veel gezelliger!

 9. Ik heb aan de voorkant een rolgordijn dat ik s´avonds gedeeltelijk naar beneden doe, achter heb ik geen gordijnen.
  Beneden in onze keuken (we hebben een dijkhuis) heb ik met de kou de hele dag de gordijnen dicht.

  Groeten Herma

 10. hier gaat als het donker wordt en alles is binnen de gordijnen dicht. Het scheelt zoveel in je energiekosten. _ tot 10 procent gaat zelfs via dubbele beglazing naar buiten.
  dat vind ik echt zonde geld.

 11. Aan de voorkant (keukenkant)hebben we 's avonds de luxaflex dicht, aan de tuinkant heb 'k ramen van plafond tot vloer en de lamellen zijn 's avonds nooit dicht. Hooguit overdag als de zon laat zien dat 'k heul nodig de glazen tafels af moet nemen

 12. Als het donker wordt doen wij de gordijnen dicht want er hoeft niemand naar binnen te kijken. Het gordijn op de slaapkamer gaat zelfs bijna nooit open want die ligt aan de galerij en dan kijkt helemaal iedereen naar binnen. Dat vind ik niet prettig bij mijn slaapkamer.

 13. Ik dacht juist dat de reden precies andersom was: om aan de mensen buiten te laten zien hoe mooi de (voor)kamer wel was....

  Wij hebben de gordijnen trouwens open, maar wel een grote rol plakfolie tegen inkijk op de ramen..

 14. We hebben 36 jaar donkere velours overgordijnen gehad en altijd dicht. En met de kou zelfs de luxaflex erachter dicht. Nu hebben we van plafond tot vloer lichtere In Between. Maar ondanks dubbele beglazing, zelfs al een groot deel HR++ is alles dicht met de koude. Zelfs de slaapkamers die niet meer gebruikt worden. We verwarmen alles maar we sluiten ook alles om energie te sparen. En ik voel me niet op mijn gemak bij mensen die geen gordijnen dicht doen, zulke "zwarte" ramen, het lijken dan ook spiegels.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 15. Wij hebben gordijnen, maar niet overal. Als ik ze heb wil ik ze dicht en het is inderdaad zo. Het houdt de koude meer buiten.

  Over dat ze in Nederland meer de gordijnen open houden had ik eens gelezen dat dat kwam uit de Oorlog omdat de vijanden goed moesten kunnen zien wat er binnen gebeurde (ze hebben me weer wat wijs gemaakt zeker?).

  Het is wel zo. Waar alles openstaat kijk je (ongewild)vroeger naar binnen. Ik toch !

 16. Heerlijk als het weer vroeg donker wordt, wij hebben niet veel ramen maar wel luiken voor het raam en die gaan heel bijtijds dicht. Nog gezelliger dan gordijnen omdat binnen niets veranderd. In het vorige huis gingen de gordijnen altijd dicht. Met heel grote ramen en maar gedeeltelijk dubbelglas doe je dat heus wel.

 17. Haha! Wat een omschrijving! ;o)

  Wij hebben de gordijnen niet dicht, simpel weg omdat we neppers hebben. Wel hebben we rolgordijnen, maar die gaan niet verder dicht dan een centimeter of vijf boven de afplakrand. Dit doe ik voornamelijk om de kou nog een stukje verder buiten te houden.
  Als ik zou willen zou ik helemaal niets voor mijn ramen hoeven doen. We wonen hoog en droog in een flat ;o)

 18. De gordijnen zelden. Maar de houten buitenluiken gaan met dit weer zeker dicht! Al ben ik altijd degene die de klos is om ze s'ochtends ( vaak voor mijn werk) weer open te maken. Daar ga ik dan weer: in mijn dunne uniformpje, rubberlaarzen aan, er zit nog een soort ton met grind half ingegraven ( project bijna klaar, badkamer) en nu door de sneeuw nauwelijks te zien. Dan vraag ik me soms toch even af: wat loop ik hier nou te tobben?
  Nou maar hopen dat het scheelt in de energie rekening. Moet ik erbij zeggen dat we in zeer open gebied wonen en enkel glas hebben!

 19. wij hebben hier iemand die hou de hele dag wel gordijnen open
  van slaapkamer is dat ´n fobie of zo wordt wel gek van zit er elke dag zo tegen aan
  te kijken bah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.