Hoe groot is jouw woongenot: 13 criteria!

woongenot

Hoe groot is jouw woongenot?

Hiermee bedoel ik: hoe tevreden ben je met je woonplek?

Woon je fijn?

Zijn er ergernissen, of dingen die je liever anders zou zien?

Er was in mijn woonwijk een onder naar het woongenot van de mensen er wonen!

Erg leuk om te zien!

Wat is woongenot?

Woongenot wordt als volgt omschreven:

'Woongenot verwijst naar de mate van tevredenheid, comfort en plezier die men ervaart bij het bewonen van een huis of een woning. '

Het woord woongenot is heel persoonlijk. Wat voor de ene mens groot woongenot is, vindt iemand anders juist vreselijk. Woongenot is dus erg afhankelijk van de persoon.

Het recht op woongenot!

Het recht op woongenot is zelfs vastgelegd in de wet! Dit recht is afgeleid van het mensenrecht, dat de primaire levensbehoeftes van mensen reguleert. In dit geval het recht op een dak boven je hoofd.

Woongenot in cijfers

De bewoners van de wijk waarin ik woon beoordelen deze gemiddeld met een 7,8! Speelvoorzieningen scoren een 7,7. Dit cijfer kan ik van harte beamen, en is ook één van mijn grootste verliesposten nu we gaan verhuizen!

Weinig contacten met de buurt

Wat betreft contacten in de buurt, kan ik makkelijker weg. Ik spreek mijn naaste buren eigenlijk nooit! Maar een eindje verderop wonen twee jongetjes waar mijn twee jongste zonen heel graag mee spelen, en die ga ik wel weer heel erg missen.

Wie ik beslist niet zal missen zijn de etterbakjes die zo graag onze kinderen pesten, en die in de winter dagelijks ons huis bekogelden met sneeuwballen.

Ik ben benieuwd hoe de buurtcontacten op het platteland zullen zijn! Ik weet al dat het de gewoonte is als nieuwe bewoner de buurt uit te nodigen op de borrel, dus dat gaan we zeker doen. En het lijkt me eigenlijk ook wel heel gezellig om meer contacten te hebben in de buurt.

Woonomgeving

Mijn huidige woonomgeving is goed: met 20 stappen kijk ik uit over de weilanden, maar ik kan ook naar het stadscentrum wandelen in 20 minuten. Groen is er veel, en de buurtsuper is maar 5 minuten wandelen. Wat dat betreft laat ik vooral heel veel gemak achter...

Sociaal-economische samenstelling

Wat betref sociaal-economische samenstelling is deze wijk denk ik een iets hogere sociaal-economische klasse. Tegenover ons wonen o.a. een gepensioneerde huisarts, een huidarts, en een dominee. En van een collega-moeder hoorde ik dat de ouders uit deze wijk op school de naam hebben 'zelfingenomen' te zijn!

Rustige buurt

De etnische samenstelling is eenzijdig, de buurtbetrokkenheid zoals ik die ervaar, klein. Ik heb geen overlast van personen, hoewel een achterbuurjongetje graag drumt. Maar zijn moeder heeft dit netjes overlegd, en dat moet kunnen vind ik. Er zijn geen ongewenste activiteiten, en criminaliteit merk ik gelukkig ook niet. (Even afkloppen!)

Wel vind ik dat er soms veel te hard gereden wordt in onze straat, en dat vind ik heel eng omdat er veel kinderen spelen.

13 Invloeden op woongenot

Voor het onderzoek werden 13 onderdelen bekeken:

  1. Woningvoorraad
  2. Woonomgeving
  3. Groenvoorzieningen
  4. Voorzieningen
  5. Sociaal-economische samenstelling
  6. Etnische samenstelling
  7. Buurtbetrokkenheid (Lees ook mijn post over vervelende buren)
  8. Overlast van personen
  9. Overlast door vuil en stank
  10. Ongewenste activiteiten
  11. Criminaliteit
  12. Veiligheidsgevoel algemeen
  13. Verkeersoverlast

Hoe tevreden ben jij met je woonplek op een schaal van 1 tot 10?
En wat is voor jouw belangrijk in je woonomgeving?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik vind het moeilijk om een cijfer te geven, maar ben over het algemeen tevreden met mijn woonplek. Ons huis staat op een prachtig plekje, je bent zo bij relatief grote steden, het is er heerlijk rustig en je hebt weinig/geen overlast van buren. Aan de andere kant mis ik wel contact met andere mensen (niet dagelijks bakkies koffie doen, maar zo af en toe...) en zit je als het er op aan komt natuurlijk wel wat verder van de bewoonde wereld af.

  2. Zeer tevreden, ik hou zo van mijn rust en ruimte.
    Wat dat aan gaat ben ik niet zo sociaal, maar ik denk altijd je hoeft iedereen toch niet te vriend te houden. Als de buren hulp nodig hebben kunnen ze hier altijd terecht. Ze wonen op een halve km bij ons vandaan.

  3. Ik ben ook hartstikke tevreden met de plek waar wij wonen. Ben gesteld op rust en ruimte. Als ik drukte, winkels en sociale contacten wil kan ik zo de stad in (7km)

  4. OIk geniet van de buurt waar ik woon. Als ik opeens erachter kom dat ik geen macaroni meer heb, haal ik het ff bij de buren. Andersom doen ze het ook bij ons. Veel groen, winkels niet ver. Veel kinderen. Gewoon super.

    Goed onderwerp. Complimentje.

  5. Wij wonen hier superrustig in een dorpje met 2500 man met de eerste stad (stadje) 8 km verderop. Hier rijden auto's ook soms zo hard, maar gelukkig is er weinig verkeer en voor onze deur alleen bestemmingsverkeer. Ik heb alleen maar aardige buren (en buren die hun tuin stofzuigen, hoe raar is dat) en allemaal leuks relatief dichtbij. En een boerderijwinkel, imkerij, sparretje en kringloopwinkel op een kilometer afstand.
    En het stikt hier van de kleine kindjes. Pestkindjes heb je overal... Hoewel mensen hier denk ik eerder elkaars kinderen durven aan te spreken op ongewenst gedrag als ze het zien en de controle dus groter is..

  6. ik woon hier ook heerlijk op een hoek.wel met de lichtdoorlatende rolgordijnen altijd naar beneden voor glurende buren en langslopende mensen die echt recht naar binnen gapen.fijne buurtjes en plek voor de jongens om buiten te skate

  7. Tja, euh, als ik vandaag een score moet geven, zal het niet best zijn denk ik ... We zijn nu 2 jaar geleden verhuisd naar het platteland, maar ik mis mijn oude woonplek nog steeds. Het huis niet zo, maar echt de omgeving en de mentaliteit van de mensen. Van mij mogen ze zo dit (nieuwe) huis oppakken en in mijn oude omgeving neerpoten, maar ja, dromen ...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.