Reacties

Als je kind gepest wordt — 27 reacties

 1. Om eerlijk te zijn denk ik dat pesters vaak ook al onder het niveau van 'Stop, hou op' gedaald zijn. Ik snap best dat dat eerst geprobeerd wordt, maar ik denk ook niet dat het indruk maakt.

  Wel heel erg als je kind gepest wordt. Je bent vaak voor een groot deel afhankelijk van anderen en staat dan machteloos. Gelukkig pikte de juf het na jouw telefoontje goed op. Helaas is er vaak ook een grens aan wat zo'n juf kan doen, maar laten we hopen dat het in dit geval nog indrukwekkend genoeg is om met het pesten te stoppen!

 2. Bij onze dochter op school zijn ze net weer begonnen met de kanjertraining. Dan worden er mbv petjes (4 kleuren petje, voor elk gedrag een bepaalde kleur) rollen nagespeeld van een pester, een volger, enz. 'k Heb het idee dat de kinderen er daardoor wel bewuster mee bezig zijn wat het met iemand doet die gepest wordt.

 3. Bij ons is het ook stop, hou op, maar volgens mij haalt het idd niet veel uit. Zoals Wendy zegt: een rollenspel, daar zou ik wel voor zijn.
  Gelukkig is het gauw opgelost. Het is heel naar als je kind uitgelachen of gescholden wordt. Laat je jongen maar merken dat hij geliefd en gewenst is, dat hij een kanjer is. Een goed zelfvertrouwen helpt het beste tegen pesten.

  En iedere goede moeder verandert in een leeuwin als haar welpen worden aangevallen ;-)

 4. "Stop, hou op!" werkt alleen nog maar in de eerste fase, die van het plagen. Als dat het enige is wat ze bij jullie op school doen, dan is dat bij lange na niet voldoende! Maar je hebt het goed opgepakt, en de juf ook gelukkig.
  Ik ben vroeger zelf gepest en heb daar heel lang last van gehad. Als ik ook maar 1 van de tekenen bij mij kinderen zie, ben ik in alle staten, tot moordneigingen aan toe!

  Goh, die "anoniem" ergert zich blijkbaar nooit ergens aan...... behalve aan jou dan. Raar dat hij/zij hier dan toch komt lezen!

 5. Goed stuk hoor, denk dat veel mensen het herkennen.
  Onze dochter van 5 word niet ( hoop dat het zo blijft ) gepest.
  ik ben dat vroeger wel, en zie het als overblijfmoeder ook gebeuren.
  Vresselijk om te zien, en ik vind stop hou op echt niet voldoende. Er moet aan gewerkt worden.

  Gr Deboor ( annoniem, omdat ik geen idee heb , het anders te doen )

 6. Wat vervelend voor je zoon en ook voor jou want je staat vaak zo machteloos. Goed dat je direct de juf hebt gebeld en dat ze de zaak heeft aangepakt. Ik heb geen ervaring met de huidige methodes tegen pesten. Ik ben zelf wel gepest vroeger en mijn kinderen ook. Die zijn zelfs bedreigd...
  Je wordt er allemaal niet vrolijk van.

  En die annoniem heeft zeker niets beters te doen dan mensen afzeiken? Lijkt wel dezelfde die ik eens op bezoek had. @Annoniem: Get a life!

 7. Ook hier op school is het 'stop houdt op!'
  En dat is in een spel heel duidelijk, of tijdens het stoeien.
  Maar bij ruzies is het iig veel te mild.
  Pestengedrag is moeilijk, door de gepeste te helpen, worden de pesters soms ook weer geprikkeld door te gaan.
  Ik denk dat de ouders van de pesters een belangrijke rol kunnen spelen. Moeten die het wel weten natuurlijk...

 8. Bedankt voor jullie reacties! Dat doet goed!

  @Sannah: goed dat je dit zegt! Gelukkig heb ik dit bij mijn zoon wel gedaan, hoewel ik wel even moest zoeken. Want zijn verzoek om 's middags thuis te blijven kon ik voor mijn gevoel niet inwilligen. Maar door de juf te bellen, heb ik hem hopelijk het gevoel gegeven dat ik hem serieus nam. Dat vind ik heel belangrijk.

  @anoniem: 'Stop, hou op.'

 9. Ik ben zelf als kind ook jarenlang gepest. Op de basisschool, maar ook op de middelbare school. Mijn moeder verweet mij, dat ik het zelf uitlokte. Als kind is het heel erg om gepest te worden. Het er niet bij horen, in het bijzijn van anderen voor van alles uitgemaakt worden. En niemand die het voor je opneemt. Mensen onderschatten heel erg de schade die wordt aangericht door pesten, zowel op de korte termijn als lange termijn. Als ouder zijnde wil je je kind beschermen, maar kun je helaas niet altijd overal bij zijn. Op school ben je b.v. afhankelijk van de juf of meester. Wat voor een kind heel belangrijk is, dat het weet dat het thuis veilig is. Dat zijn ouders er voor hem zijn en dat hij altijd bij ze terecht kan. Dat hij niet veroordeelt wordt en zijn hart kan luchten en samen zoeken naar een oplossing. Als school er niet goed mee omgaat, zijn er nog diverse andere mogelijkheden. Het pestprotocol is iets van de laatste pakweg 10 jaar. Of het iets geholpen heeft ? Ik heb mijn twijfels. De manieren van het pesten zijn wel verandert, denk aan hyves msn etc. Ik heb vanuit vrijwilligerswerk als admin op een forum voor pestslachtoffers dagelijks te maken met mensen, die gepest zijn of worden. Geconfronteerd worden met dingen uit het verleden en gewoon oplossingen zoeken. Een van mijn 'collega's'is een leraar uit het basisonderwijs. Hij is erg goed bekend met het reilen en zeilen op het gebied van pesten op de basisschool. Mocht je graag wat meer informatie willen over ons forum, stuur mij maar een berichtje. Ik help je graag :).
  @ Anoniem: Zoek toch eens een hobby!

 10. mijn jongste werd ook gepest, gelukkig werd dat toen door de leraar goed opgepakt maar hij is degene die daarna hulp moest zoeken om weerbaarder te worden en de pesters hoeven niets te doen dat vind ik oneerlijk. de basisschool had ook een stop houd op beleid maar sloeg niet echt aan.Ik vind het zo soft.
  Groetjes Eugenie

 11. vreselijk dat gepest!!! Het laat zulke diepe wonden na. Niet alleen bij de kids maar ook bij mama. Hou het maar heel goed in de gaten. Laat het alsjeblieft niet te ver komen, het kan behoorlijk schaden!!!
  en ik, ik stuur je een beetje kracht want dat heb je als mama zeker nodig als je kind gepest wordt!!

 12. Ha,

  Dat, stop hou er mee op, werkt voor geen meter als er opzet in het spel is.vaak helpt het beter als je het luchtig tegen de ouders van de pesters zegt. Zo van: Pietje was wel van slag toen je jantje dit en dat zei. Vaak weten de ouders van de pesters het niet eens. Ook aan de juf vragen of ze het al heeft opgenomen met de ouders van de pesters wil nog wel eens werken. De juf of meester krijgt dan door dat er iets van haar verwacht wordt.

  Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dan aan de ouders meteen vraag of ze wel vaker dat soort problemen hebben met hun kind. Ik werk namelijk bij de kinderbescherming en op een of andere manier spreken ouders liever hun kinderen aan dan mij. Denken ze dan. Flauw maar effectief.
  Voor helderheid; ik zou er natuurlijk niets mee doen dan adviseren.

  sophie

 13. Hey,

  Ik ben als kind ook gepest. Dat had verschillende redenen. Één daarvan is dat ik thuis niet leerde me assertief op te stellen. Ik had graag een assertiviteitscursus gedaan. Maar dat was er 25-30 jaar geleden nog niet. Mijn vader zei dat ik maar terug moest slaan, maar ik was als de dood dat ik iemand in het ziekenhuis zou slaan. Dat laatste, daar moet ik nu heel hard om lachen. Schriel scharminkel dat ik was met m'n kippekracht. Ha, ha!!!

  @Nonnelien; Het kan wel zijn dat het niet eerlijk is dat de pester niet op cursus hoeft, maar het is nu eenmaal zo dat je een ander niet kunt veranderen. Wel kun je zelf leren, in dit geval, om weerbaarder te worden, zodat die ander geen vat meer op je heeft. Dan is voor de pester de lol er ook snel af.

 14. Hier zitten we momenteel in hetzelfde schuitje.. Dochterlief (6 jaar) zit nu in groep 3 en ze vindt het erg leuk op school, alleen geeft ze steeds vaker aan dat kinderen tegen haar zeggen dat ze "dik" is. Ook dat ze dan stop-hou-op heeft gezegd, maar volgens mij heeft dat bij dit soort dingen ook helemaal geen zin!

  Ik ben in ieder geval blij dat ze het zegt en er zelf niet mee rond blijft lopen.. Alleen weet ik niet zo goed wat er mee te doen, omdat het volgens mij niet zo vaak voorkomt.. Deze maand zijn 10-minutengesprekken, dan wil ik het in ieder geval even aankaarten..

  Ik vind het ook ontzettend lastig om een "strategie" te kiezen.. Pijn doet het in ieder geval, want het is zo'n schat!

  Succes en ik ben benieuwd hoe het verder loopt. Hopelijk houdt het gepest snel op!

 15. Blijf stand by hoor! Op een schoolwaar onze kinderen gingen voor we emigreerden,werd er door de leerkrachten in de gaten gehouden degene die pesten en gepest werden.Dus een juf volgde ,evt,met collega binnenuit het plein en lieten het gaan en pakten de dader op. Het werd heel effectief gestraft.
  Onze zoon is zo gepest,dat we hem van school hebben gehaald,omdat hij idd een plan had om de pester voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Na een aantal jaren zit het hem nog hoog,dat we nog van plan zijn om het bij de politie aan te kaarten die het hier heel erg hoog opnemen.
  En praten met een pester werkt vaak niet echt lang hoor,want ze willen niet onder doen voor de evt. rest van de groep.
  Hier wordt ook wel gezegd,een pester is iemand die het zelf ook niet makkelijk heeft en soms ook gepest wordt elders.
  Ik wens je veel succes. Er wordt meer gepest als je denkt.
  Op onze school hier,wordt er direct mee afgewerkt en ben je niet zomaar klaar. De ouders kunnen op school komen.

  Groet, Wilma

 16. Bij ons op school hebben ze ook zo'n regel.
  Gelukkig heb ik (nog) geen ervaring met pesten...
  Maar als ik jouw verhaal zo lees, dan gaan mijn stekels rechtop staan! Ze moeten niet aan je kind komen he?!

  Hou het maar goed in de gaten hoor! Succes en wijsheid toegewenst.
  Groet,
  Lisette

 17. Kent iemand het programma over de streep? Ik denk dat dit voor de oudere kinderen, tieners, een hele doeltreffende manier is om om te leren gaan met verschillen tussen kinderen. Kinderen vertellen allemaal over iets in hun leven wat ze moeilijk vinden. Er komt een mogelijkheid om echt elkaar te leren kennen, ook de mensen buiten je vertrouwde groepje vrienden om. Al zeggen veel kinderen na afloop dat de situatie op school dan weer hetzelfde als voor het programma is, maar daar is dan een rol voor de school in weggelegd.
  Mijn kinderen zijn nog heel jong dus ik heb nog geen ervaring met pesten. Als kind werd ik niet echt gepest maar weleens buiten gesloten of door een enkeling uitgescholden. Dan zeiden mijn ouders altijd: terugschelden of slaan. En de juf zei: kom naar mij toe. Lekker verwarrend. Maar soms zie je dat kinderen van het gepest af zijn als ze 1 keer goed van zich af bijten. Dan zeg ik: hulde! Zo had ik dat met een pestkop van de middelbare school: ik had hem de huid volgescholden en gedreigd met stappen naar de conrector. Toen was ik er vanaf. Is ook goed voor het zelfvertrouwen van het gepeste kind denk ik.
  Scholen zouden meer moeten kijken naar waarom een kind pest of gepest wordt.

 18. Oh ja en als mijn kind gepest zou worden, dan ben ik een ongenuanceerde heks die door het vuur gaat voor haar kind. Ik ben heel redelijk, zal nooit voor geweld kiezen maar van mijn kind moet je afblijven.

 19. @Dee: het programma Over de Streep heb ik inderdaad van gehoord, en dat klonk heel positief.

  De tip dat de ouders van de pesters naar school moeten komen vond ik ook erg goed. Als het nog een keer gebeurd, ga ik dat aan de juf voorleggen.

  Ik merk wel dat ik hierdoor stiekem steeds meer uitkijk naar de Kerstvakantie, want daarna beginnen de jongste twee alvast op hun nieuwe op deze manier niet alle nieuwe dingen tegelijk hebben. Zo kunnen ze eerst wennen aan de nieuwe school, vanuit een vertrouwde omgeving.

 20. Dat "Stop hou op" gaat echt niet werken, ik heb het zelf vroeger vaak gebruikt maar helaas, als dank kreeg je dan een klap of stomp erbij... mijn moeder heeft het ook vaak genoeg geprobeerd te stoppen, maar pas toen ik van school ging, kreeg ze de bijval van andere ouders... te laat dus eigenlijk, want dat waren ouders van omstanders, die het kennelijk toch wel zielig voor me vonden, maar die slappe ouders hadden...
  Ik wens je zoon veel sterkte, want het pestgedrag zal helaas niet overgaan door sorry zeggen...

 21. Stop hou op werkt echt niet. Kinderen die pesten zoeken de grensen graag op. En stop hou op maakt echt geen indruk. En eerlijk gezegd bij mij ook niet. Mijn zoon werd tot bloedens toe elke keer gepakt. Ik was het zat. De school bleef bij hun stop hou op protocol. De ouders van het ettertje gaf niet thuis. Waarop ik gezegd heb zowel tegen de school als de ouders. "De volgende keer mag mijn kind jouw kind een flink pak slaag geven". Hier waren beide partijen het natuurlijk niet mee eens. Dat mijn kind elke keer onder het bloed thuis kwam, was kennelijk wel oké. Mijn zoon heeft uiteindelijk een rake klap uitgedeeld. Kennelijk zo goed. Nooit meer last van dat joch gehad.

  • Goed gedaan Melanie. Ook mijn kinderen zeggen dat Stop hou op niet werkt. Dat soort types luistert niet naar redelijkheid helaas.

   Superfijn dat het is goed gekomen nu, en dat je zoon geen last meer van ze heeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>