Folders bezorgen als je 13 bent kan

SDC10194
Mijn zoon Jan (13) is dol op computeren, en doet het liefst niets anders. Maar hij wordt daarbij hevig gehinderd door mij, zijn moeder.

Want ík ben dol op frisse buitenlucht voor kinderen, en bonjour hem dus met grote regelmaat naar buiten. Daar staat hij dan braaf, doch gelaten, te wachten tot hij weer naar binnen mag.

Folders bezorgen als je 13 bent

Maar nu doet zich een nieuwe ontwikkeling voor die ons allebei verheugt: Jan heeft namelijk een folderwijk gekregen. Híj is blij omdat hij geld verdient, en ik ben blij dat hij minstens drie uur buiten is om al die folders te bezorgen. Bovendien vind ik zo’n folderwijk getuigen van doorzettingsvermogen en wilskracht. Zo wordt mijn Jan een echte Jan de Wit!

Deze week kwam de coördinatrice langs om tekst en uitleg te geven, en twee hele grote fietstassen te bezorgen. En vandaag vanaf vier uur, mogen de folders bezorgd worden. Uiterlijk dinsdagavond moet het klaar zijn. Om er zeker van te zijn dat Jan het allemaal goed door heeft, loop ik het eerste uurtje met hem mee.

Want ik ben een moeder van Jan de Wit!

Hier heeft Jan zich via internet opgegeven als bezorger. Het duurde ongeveer drie maanden, toen kreeg hij deze wijk aangeboden. Hij verdient per keer zo’n 5,70, en daarbij komt een gewichtstoeslag. Dat is deze week zo’n 5 euro, en dus verdient hij maar liefst 10 euro. Hij sprong een gat in de lucht!

Hoe oud moet je zijn om folders te bezorgen?

Mijn zoon was dertien toen hij in aanmerking kwam voor folders rondbrengen. Dat is dus best jong. Het is fijn dat folders bezorgen al op jonge leeftijd kan, want op die leeftijd zijn er verder weinig mogelijkheden om bij te verdienen.

Volgens de website van de Rijksoverheid mag je pas als vijftienjarige ‘reclamedrukwerk bezorgen’. Het lijkt mij dat folders daar wel onder vallen. Maar goed, mijn zoon kwam dus als 13-jarige al in aanmerking. En bij een bedrijf als bijvoorbeeld Spotta nemen ze ook dertienjarigen aan.

SDC10195

Om mij er van te verzekeren dat Jan (13) het principe van ‘folders bezorgen’ goed door had, ben ik de eerste keer mee gewandeld. Op school heeft Jan namelijk nog wel eens de neiging stukken van zijn huiswerk over het hoofd te zien, en ik wilde me er van verzekeren dat hij bij de folderbezorging goed oplette.

Folders bezorgen 13 jaar: de wereld door de ogen van een folderbezorger

Afgezien van het feit dat het erg gezellig was zo met mijn zoon rond te wandelen, was het ook interessant de wereld te bekijken door de ogen van een folderbezorger. Zo moest Jan bij sommige deuren zo wat op de grond gaan liggen om de folders naar binnen te schuiven: zo laag zat de brievenbus.

Brievenbussen voor folders

En dan waren er ook nog brievenbussen die zowel in hoogte als in breedte zo smal waren dat de folderstapel er niet door kon. Naast de deurbrievenbussen, heb je ook nog de ‘losse’ brievenbus, die uit twee varianten bestaat: een brievenbus die aan de muur is gehangen, en een staande brievenbus. Zo was er ergens een mooie bosgroene brievenbus in een soort klassiek, Engelse stijl.

Maar de meest ludieke brievenbus schijnt, volgens de coördinatrice van Jans wijk, in het naburige dorpje Braamt te staan, namelijk een paspop!

Eenmaal thuis keek ik met frisse ogen naar onze brievenbus, die gelukkig op ‘folderbezorgervriendelijke’ hoogte hangt, en breed en hoog genoeg is voor dikkere pakketten. Zie de foto!

N.B. De folders waren erg zwaar in de fietstassen. Daarom koos mijn zoon al snel voor folders rondbrengen met behulp van onze bolderkar.

Is jouw brievenbus handig voor folders bezorgen?

Wat voor soort brievenbus heb jij? Als je een heel bijzondere hebt, zou ik het leuk vinden als je die mailt, dan zet ik hem op Huisvlijt zodat iedereen hem kan bewonderen!

 • Onze brievenbus is al heel oud en hoort echt bij onze ( gehuurde en gemeentelijk monument) boerderij. We hebben dan ook een nee/ja sticker:-) (Ineke)
 • Onze brievenbus zit beneden, in zo’n brievenbussen muur. Op zich wel groot genoeg voor alle folders maar bij een week op vakantie zal het toch wel krap worden er in… (Ioon)
 • Maar inderdaad, er zitten brievenbussen tussen! Ik vergeet nooit die ene die mijn hand niet terug wilde geven en die andere die zich verstopte in een pijnlijke struik…. (Tineke)
 • Ik heb tijdens het helpen van mijn zoon wel eens de folders door een dichtgemaakte brievenbus proberen te duwen (het was bijna gelukt ;-)) totdat de vrouw des huizes al gillend door de gang aan kwam rennen riep dat de bus aan het huis hing. Ik schrok me werkelijk rot ;-) En nog een tip van zoon, stop geen vingers door de brievenbus ivm in huis loslopende honden ;-) (Huize steen)

Lees ook mijn post over de Trekpleister folder.

Similar Posts

6 Comments

 1. Prima! Echt een kanjer. Doorzetten wordt het wel, zeker als het kouder wordt, maar eerst wordt het no lekker lang warmer. Maar… met oud en nieuw mag je lekker kaartjes rondbrengen, dat tikt meestal ook lekker aan!!

 2. Dochter heeft ook folders gelopen.

  echter de folders moesten hier nog ter plekke (urenlang) in elkaar gevouwen worden. Het bezorgen duurde anderhalf uur, het vouwen een heel weekend, met zijn vieren…

  Ze zaten niet in een pakketje. Als je ze door de bus deed gleden ze ook altijd weer uit elkaar. Dit heeft ze precies de opzegtermijn lang volgehouden…het was echt een vreselijk karwei…

  Ik wens je zoon meer succes. ;)

 3. Meibloempje,

  dat klinkt wel erg! Mijn zoon heeft de mazzel dat het vouwen al gedaan is, en de folders zijn handig verpakt in plastic hoezen. Ik denk dat dit het wel makkelijker maakt. We zullen het vanmiddag gaan merken!

 4. mijn zoon bezorgt ook folders en vooral het geld wat hij ophaalt met de feestdagen is een echte bonus voor hem, tip van mijn zoon dus, ook al vind je er niks meer aan’doorzetten tot na de feestdagen als je de fijne feestdagen kaartjes heb rondgebracht :-)

 5. Inderdaad, laat Jan het vooral volhouden ( en jij dus ook Nicole én Floris, in het aanmoedigen ), tot na de kerstdagen, want mijn zoon heeft eens meer dan €200,- bij elkaar gekregen ( heeft hij wel 5 uur langer voor moeten lopen :-(
  Ik heb eens een krant rondgebracht voor een zieke buurman, weken lang…..Nu heb ik het grootste respect voor al die jongelui en ouderen die ons de reclamefolders bezorgen en de kranten! (‘t was een rotklus zeg, al die vestopte brievenbussen…zucht ).

 6. 3 maanden, dat is snel! Mijn zoon wacht al zeker een jaar..
  succes hoor! Het is doorzetten, vooral met slecht weer. Maar inderdaad goed voor al die Jan de Witten!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.