Brievenbus aan de weg binnen 10 meter!

brievenbus

Toen we naar het platteland verhuisden, moest er een brievenbus komen!

Want blijkbaar kun je niet van de postbode verwachten dat hij hééélemaal over het tuinpad naar onze voordeur loopt.

Brievenbus

Brievenbussen heb je in alle soorten en maten. En bovendien hangend, verwerkt in deuren, of op een paal! Bij ons huis in Doetinchem zat hij simpelweg in de deur. Wel moest de postbode zich bukken om wat door de bus te doen. De gleuf zat namelijk onderin de deur. Wat dat betreft zat hij voor postbodes denk ik niet op een fijne plek.

En ik herinner me uit onze jaren in Arnhem, dat we daar beide hadden: eentje in de deur én eentje aan de muur. De bus aan de muur kwam er op dringend verzoek van de postbode. Zij beweerden dat de gleuf in onze voordeur te smal was. En dus kochten we bij de Praxis zo’n lelijke bruine RVS brievenbus. Je moest hem afsluiten en openen met een sleuteltje.

Wanneer brievenbus aan weg?

De afstand tussen je brievenbus en de openbare weg mag niet meer dan 10 meter zijn! Dus heb je een brievenbus in je voordeur, en ligt je huis meer dan 10 meter van de openbare weg? Dan moet je dichterbij de weg dus een bus neerzetten. In ons geval ligt ons huis zeker meer dan 10 meter van de openbare weg. Dus is een brievenbus aan de weg een must. (Bron: PostNL)

Brievenbus op het platteland

Na alle beslissingen over welke soort vloer we wilden, hoe de keuken er uit moest zien, waar we de stopcontacten wilden hebben, was ik een beetje klaar met kiezen. Ik besloot op internet te zoeken naar leuke brievenbussen.

Het aanbod bleek verrassend groot! In eerste instantie viel ik voor eentje met een pittoreske postkoets er op. Hij oogde nostalgisch, en werd geleverd met een zogenaamd ‘statief’. Maar uiteindelijk besloot ik voor een goedkopere bus ad 32,- te gaan. Een simpele groene, die je vroeger geloof ik gratis kreeg van, wat toen nog de PTT was. Ik bestelde hem bij op nieuwebrievenbus.nl.

Een oude klasgenoot van mijn moeder spijkerde hem op een paaltje, en dat was dat! Ik vind het echt een brievenbus voor het platteland. In al zijn eenvoud. En het fijne is dat hij best groot is. Echt alles kan er in. Je kunt deze bus niet op slot doen, maar tot nu toe is dat geen punt geweest.

Leestips

Wat voor soort bus hebben jullie? In de deur of los? Afsluitbaar of open?

Similar Posts

17 Comments

 1. Hier een gemetselde brievenbus omvang 1/2 bij 1/2 meter en 1 1/5 meter hoog met erin ook een elektrische aansluiting en verlichting. De meeste post gaat via de elektronische snelweg dus veel post krijgen we niet in de brievenbus.

 2. Hier staat een houten brievenbus die al jaaaaaren geleden getimmerd is door een eerdere bewoner van dit huis. Een vierkante bak met een klep er op. Groen gelakt en met witte verf ons huisnummer er op. Lekker duidelijk! :-) Wij wonen langs een dijk, en het is soms zo zoeken waar welk huisnummer zit, ook omdat even/oneven hier door elkaar zit. Echt ideaal dat het bij ons zo duidelijk op de brievenbus staat! Wel moeten we op zoek naar een nieuwe, als het een poosje(een dag of langer) regent staat er vanzelf een plasje in.. ;-)

  1. Dat is inderdaad sympathiek dat jullie huisnummer zo zichtbaar is. Ik zoek me soms echt rot naar een huisnummer, en ben dan altijd helemaal blij met mensen die het duidelijk zichtbaar hebben!

 3. wij hebben een brievenbus in de deur en dat heeft als nadeel dat veel post er niet in kan, bovendien hebben wij de laatste jaren wisselende postbezorgers en krijgen wij veel post helemaal niet of via de buren, vooral als het maar op een poststuk gaat en de buren hebben er meerdere, word mijn ene envelop er bij de buren ingestopt, klagen hebben we al een aantal keren gedaan ,maar er word niet veel gedaan met de klachten, ik heb al meerdere mensen in de buurt gesproken die het zelfde probleem hebben, erg vervelend vooral als het om belangrijke post gaat.

  1. Dat is toch wel een heel slechte service van de post zeg! Hier was dat ook een tijdje, maar de laatste tijd gaat het weer beter.

   Ik vind dat echt niet kunnen eigenlijk.

 4. I de deur en dat blijkt niet altijd even ideaal.
  De bezorgers hebben hier de gewoonte om de post half in de bus te steken.
  Dan hoef je niet te bukken zo redeneren ze.
  maaaaaar die deur zit recht tegenover de kamerdeur.
  En swinters werdt me toch iedere keer koud in huis.
  Nu zit er dus een briefje boven de bus of ze alstjeblieft alles helemaal naar binnen willen gooien ivm de tocht.

  1. Grappig eigenlijk! En toch ook wel een beetje laks van die postbode. Wat is het nou voor moeite om de post er even helemaal doorheen te duwen?!

   Ik ben benieuwd of ze het deze winter wel doen!

  2. Ze zien het juist als extra service.
   Je hoeft de post dan niet van de grond te rapen.

   Afgelopen winter ging het met briefje veel beter.

 5. Die brievenbussen.. Wij krijgen nog wel veel post helaas vaak rekeningen of onleesbare brieven van de belastingdienst. Ik wil ook een brievenbus aan het pad. leuk!

 6. Onze brievenbus zit in de deur, halverwege, dus op een goede hoogte neem ik aan…
  Mijn dochter moest laatst wel een brievenbus kopen, zij opende haar fotostudio in een pand waar geen brievenbus was, en ja… de postbezorger neemt dan alles gewoon weer mee…
  Ik wens je een heel fijne rest van de week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Toen ze deze ruimte ging huren, een paar maanden geleden, was het nog een casco ruimte. Er moest nog van alles in gedaan worden, het meeste deden we zelf. Alleen de trap, het toilet en de cv-installatie waren geplaatst.
   Fijne dag verder,
   lieve groet,
   Mirjam

 7. Wij hebben een brievenbus aan het begin van onze inrit staan.
  Een donkergroene van Brabantia. Met sleuteltje. Gekregen van schoonzus en zwager toen we trouwden. Het is niet altijd handig dat hij alleen met een sleutel opengemaakt kan worden, maar ja, een gegeven paard…..

 8. Ik weet nog hoeveel verschillende brievenbussen je had, sommige waren elke keer zo lastig om er post in te doen. Maar wat was ik blij wanneer een hoop brievenbussen bij elkaar stonden, dat was altijd zo makkelijk.

  Over een brievenbus hadden wij geen keuze, wij wonen in een appartement dus je hebt zo’n plek waar alle brievenbussen bij elkaar komen.

  1. Toen ik studeerde, woonde ik in een flat. Daar had je ook bij binnenkomst alle brievenbussen bij elkaar. Ideaal voor postbodes lijkt me. Dat schiet lekker op.

   Ik heb ook ooit als postbode gewerkt in het buitengebied. Ik probeerde altijd te voorkomen dat ik moest uitstappen. Ik was dus dol op brievenbussen die zo langs de weg stonden, dat ik vanuit het autoraampje de post er in kon doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.