Postzegels kopen: waar, en wat kosten ze? – 2022

postzegels kopen

Postzegels kopen.

Omdat ik geen postzegels in huis heb, verstuur ik minder vaak een kaartje. En omdat ik niet zo vaak een kaartje verstuur, koop ik niet zo snel postzegels…

Het is een beetje een stom mechanisme vind ik.

Daarom besloot ik dat te doorbreken.

Ik ga postzegels kopen!

‘Ik ga postzegels kopen!’ besloot ik. Maar vervolgens bleek dat je postzegels alleen per 10 tegelijk kunt kopen. En dat vond ik dan weer teveel. Ik wilde eigenlijk maar 5 postzegels. Gewoon omdat het me handig lijkt om wat postzegels in huis te hebben.

Vijf postzegels krijg ik nog wel op, maar tien?

Waarom ik geen postzegels in huis heb

Een andere reden dat ik amper nog postzegels gebruik, zijn de services die ze bij onder andere Kaartenhuis, kaartje2go en greetz.nl bieden. Je kunt daar een leuke kaart uitzoeken, er een tekst opzetten in een bepaald lettertype, en dan doen zij er ook nog een postzegel voor je op en versturen de kaart! Dat is zo makkelijk en handig, dat ik er regelmatig gebruik van maak.

Het enige nadeel vind ik dat de kaart dus duidelijk niet zelf geschreven is. Zelfs al kies je een een lettertype dat lijkt op een handschrift. Maar afgezien daarvan is het vrijwel hetzelfde als wanneer je zelf een kaart op de post doet. Alleen dan dus met minder moeite.

Een andere reden waarom ik geen postzegels in huis heb, is dat ik bij pakjes niet precies weet hoeveel postzegels er op moeten. Daarom ga ik liever met zo’n pakje naar een een post servicepunt. Er zit er eentje bij de Albert Heijn, de Jumbo en de Coop bij ons in de buurt. Daar wegen ze het pakje, en plakken er voldoende frankering op.

En toch…

En toch lijkt het me handig om wat postzegels in huis te hebben. Gewoon, voor het geval dat. En ook om toch eens zelf een kaartje te kunnen versturen. Ik heb namelijk een doos met ansichtkaarten die nu werkeloos in de kast liggen.

Postzegels kopen bij de Primera: alleen per 10

‘Ik wil graag postzegels kopen,’ meldde ik de mevrouw achter de balie.
‘Ik heb alleen setjes van tien!’ zei ze.
Maar aangezien ik er maar drie nodig had opperde ik: ‘Ik heb er maar 3 nodig. Kan ik er niet gewoon 3 kopen?’
‘Nee!’ zei de mevrouw, en dat was dat.

Een setje van 6 kostte 6,40. Aangezien ik niet verwacht nog vaak brieven te versturen vond ik dat teveel.

‘Dan gaat het over,’ vond ik.

Erg klantvriendelijk vond ik het allemaal niet. En nu had ik nog steeds geen postzegels.

Postzegels kopen bij de gewone boekhandel lukt wel

Ik besloot mijn geluk te wagen bij de boekhandel in het midden van het centrum. Niet alleen verkochten ze daar postzegels, het was ook geen enkel probleem dat ik er maar 3 nodig had! Wat een enorm verschil in klantenservice. Veel vriendelijker en klantgerichter.

Postzegels kopen bij de gewone boekhandel lukt wel

Ik besloot mijn geluk te wagen bij de boekhandel in het midden van het centrum. Niet alleen verkochten ze daar postzegels, het was ook geen enkel probleem dat ik er maar 3 nodig had! Wat een enorm verschil in klantenservice. Veel vriendelijker en klantgerichter.

Wat kost 1 postzegel?

Bijna elkaar jaar gaat de prijs van postzegels weer iets omhoog. In 2019 kostte een postzegel 83 cent.

Op dit moment kost 1 postzegel 96 cent.

postzegels kopen

Een snel alternatief is 1 postzegelcode kopen van 96 cent. De code is dus nu niet meer goedkoper dan een papieren postzegel.

Waar kun je postzegels kopen?

 1. Bij post servicepunten. Vaak zitten die bij supermarkten, maar je vindt ze vaak ook bij Primera’s.
 2. Online op ah.nl 1 vel met 10 postzegels voor 9,60.
 3. Online via Viking Direct
 4. Online bij Post.NL 
 5. Postzegelsmetkorting.nl
 6. Sandd (update 2022: sinds Sandd is overgenomen door PostNL is de goedkope Sandd postzegel verdwenen. Balen, want een postzegel kopen bij Sandd kostte maar 60 cent!
 7. In plaats van een postzegel kopen kun je ook een ‘postzegel code‘ kopen. Je schrijft die code dan op de plek waar je normaliter de postzegel plakt. Het werkt echt, want ik krijg regelmatig post van een vriendin die zo’n postzegel code gebruikt.
 8. Sommige boekhandels

Postzegels kopen bij bol.com

Warempel, je kunt ook postzegels voor de post kopen bij bol.com! Maar dan ben je wel duur uit. Onderstaande postzegels kosten 29,95 en dan heb je er maar 10.

Let wel op: bij bol.com verkopen ze ook postzegels voor verzamelaars. Niet al hun postzegels zijn dus geschikt voor het versturen van post.

Zelfklevende postzegels versus ‘lik postzegels’

Ik zat te shoppen bij Post.Nl voor postzegels en wilde hun veldbloemen postzegels wel kopen. Maar toen zag ik dat dit van die postzegels zijn waaraan je moet likken. En als gemakzuchtige consument wil ik liever zelfklevende postzegels….

Je kunt daar trouwens ook zelf postzegels maken, met bijvoorbeeld een foto van jezelf er op. En dan kun je ook de zelfklevende versie kiezen. Kijk, zo ziet dat eruit:

postzegels kopen

Met de kant en klare zegels ben je dus wel goedkoper uit.

Goedkope postzegels bij Postzegelsmetkorting.nl

Uiteindelijk heb ik een setje postzegels besteld bij postzegelsmetkorting voor 7,45. Vooral de postzegel met de theepot vond ik erg leuk:

postzegels kopen

Helaas waren dit niet de postzegels die ik uiteindelijk kreeg. Bovendien zijn het lik postzegels. Daar had ik even overheen gekeken : (

En last but not least heb ik er maar liefst 3 van nodig om een simpele brief te versturen: 2 van 0,39 cent en 1 van 0,05 cent. Kijk, dit is het pakketje dat ik kreeg:

goedkope postzegels

Dat krijg je ervan als je persé weinig wilt betalen…

Goedkopere postzegels kopen bij Sandd – update 2022

Update: doordat Sandd is overgenomen door PostNL is hun goedkope postzegel verdwenen helaas.

Bij Sandd kon je ook postzegels kopen. In plaats van 83 cent betaalde je bij hen maar 60 cent voor een postzegel! Maar die Sandd postzegels golden alleen voor post die je ook echt via Sandd verstuurde. Je kon dus niet een kaart met een Sandd postzegel in de brievenbus gooien en denken dat hij werd bezorgd.

Je moest je kaartje/brief of pakketje met Sandd postzegels afgeven bij een Sandd Postpunt. Je kon met de Postpuntzoeker zoeken waar het dichtstbijzijnde Sandd Postpunt was.

Nadeel van Sandd was dat ze maar twee dagen per week bezorgen: op dinsdag en vrijdag.

Ik moest wel lachen om de positieve draai die ze daaraan proberen te geven.

Ze noemen het ‘Post zonder haast.’

Postzegels kopen samengevat

Postzegels worden met een minimum van 10 tegelijk verkocht. Je kunt ze online kopen, bij post servicepunten bij veel supermarkten, en bij diverse Primera’s.

1 postzegel kost je 83 cent in 2018. Voor een setje van 10 postzegels betaal je dus 8,30.

Een snel en makkelijk alternatief is een postcode code kopen.

N.B. Als je een kaart via kaartje2go.nl verstuurt betaal je ook 96 cent voor de postzegel. Het is dus niet goedkoper om online te versturen.

Wil je goedkoper uit zijn?

Dan kun je postzegels kopen op postzegelsmetkorting.nl, maar dan krijg je te maken met oude postzegels die je moet likken. En je hebt er best veel nodig voor 1 kaart/brief.

Jullie reacties over postzegels kopen in 2014

 • Wel raar dat jij bij de Primera geen losse postzegels kunt kopen, want als ik daar een kaartje koop vragen ze altijd of ik er postzegel bij wil. Maar waarschijnlijk doen ze dat alleen bij aanschaf van wenskaarten. Ik haal mijn postzegels bij de supermarkt en gewoon een velletje van 10. Komen vanzelf op, ik stuur altijd een kaartje als iemand jarig is. Digitaal verzonden kaarten vind ik niet leuk. Stuur jij dan geen kaart als iemand jarig is? Nu staat mijn vensterbank ook weer vol met kaartjes omdat ik laatst jarig was, vind ik gezellig. Ik vind het alleen niet leuk dat ze zo vreselijk duur zijn geworden. De service van Postnl gaat er flink op achteruit ook qua bezorging. Als iemand jarig is mag je wel 4 dagen van te voren een kaart sturen in de hoop dat het op tijd is. Doe ik dat ook, zet het gewoon in mijn agenda. Maar voorheen was 1 of 2 dagen ook op tijd. (Janneke)
 • Hier zijn ze gewoon per stuk te koop bij de boekhandel (Met postkantoor vestiging) (Het is zoals het is)
 • Ik koop regelmatig postzegels en vaak bij AH en bijna nooit bij de Primera. Ik koop wel altijd een vel van 10 postzegels omdat ik iedere week minimaal 1 handgemaakte kaart verstuur. Ik vind de Primera in Doetinchem ook helemaal niet klantvriendelijk , het zijn gewoon afzetters. Ik kocht er vorig jaar 3 anonieme ov kaarten en betaalde € 8,- per stuk , bij de AH is de prijs nog steeds € 7,50 per stuk. Het is ook van de gekke dat je er geen losse postzegels meer kunt kopen. Ik wist ook niet dat je bij de boekhandel nog wel losse postzegels kon kopen . Ook wist ik niet dat je bij post.nl ook je postzegels gratis kon laten verzenden. (Thea)
 • Hier is ook geen postkantoor en de post service zit nu bij de Bruna in. Daar kun je alleen postzegels kopen per 10. Nu vind ik dat geen probleem want ze gaan vrij snel op, omdat ik nog heel vaak een kaartje stuur naar jarigen of soms zomaar, om even wat te laten horen…
  Ik zit vrijwel dagelijks achter de pc maar digitaal kaarten sturen doe ik nooit, vind dat niet persoonlijk. Een handgeschreven kaart is veel meer waard vind ik… Ook al belandt die na een week in de papierbak… Ik vind het zelf ook heel leuk om geschreven post te krijgen dus vandaar… Fijne dag vandaag, Lieve groet, Mirjam
 • Ik had het daar gisteren toevallig met mijn man over, hoe belachelijk het is dat je in Nederland bijna nergens meer gewoon een losse postzegel kan kopen. Dit naar aanleiding van het afschaffen van de gewone treinkaartjes, van het een kom je tenslotte op het ander.
  Twee maanden geleden ging ik een dagje met mijn oudste dochter naar Parijs, we kochten gewoon een treinkaartje, er kwam zelfs een conducteur met een echte tang om onze kaartjes te knippen! In Parijs kochten we een leuke kaart voor mijn jongste dochter, we gingen naar een groot postkantoor en kochten gewoon 1 postzegel! Groet uit een regenachtig Frankrijk (Adriana Dijkland)
 • http://www.postzegelsmetkorting.nl bestaat nog steeds. Maar inderdaad niet zo aantrekkelijk als je maar eens in de zoveel tijd een enkele postzegel nodig hebt. Samen met anderen inkopen is dan misschien wel een mogelijkheid. (H)
 • Ik koop postzegels via de post collect club van post.nl. Dat is eigenlijk voor verzamelaars, maar ik gebruik ze gewoon om ze te versturen. Zo heb ik altijd (mooie) postzegels op voorraad. Ik stuur kaarten voor verjaardagen, of geboorte enz. Ook naar gemeenteleden van onze kerk. Ik ontvang de postzegels 1 keer per half jaar, 50 postzegels, zonder verzendkosten. Als het teveel oploopt, stop ik het abonnement weer tijdelijk. (Carolien)
 • Hier bij de Bruna vragen ze altijd, wilt u er een postzegel bij…. als je een kaartje koopt. Ik koop wel altijd per velletje omdat ik wel regelmatig post verstuur. Meestal bestel ik ze bij Postzegelsmetkorting, dat scheelt nog steeds behoorlijk wat geld en bovendien: die postzegels zijn zoooooooooooooo mooi!! (Syl)
 • Helaas vragen ze op de site van postnl inmiddels 2,95 bezorgkosten voor een velletje van 10 zegels (die inmiddels alweer 73 cent per stuk zijn) of een andere bestelling beneden de 25 euro. Vrijwel elke webwinkel verlaagd de grens voor gratis bezorging en postnl legt er juist een op… ik ga wel een keer richting een postkantoor, want om ze zelf (per stuk!) te printen heb je natuurlijk een label printer nodig én 25 euro frankeertegoed. Is toch van de gekken… (Maureen)

Leestips

Heb jij nog postzegels in huis? En waar koop jij de jouwe?

Similar Posts

46 Comments

 1. Met de app van post nl kun je een postzegel code kopen .deze betaal je dan via iDEAL en schrijf je op de plek van de zegel. Geen postzegels op voorraad meer nodig .werkt echt super!!

 2. Ik heb altijd alleen kerstzegels in december. Ik vind het ook vervelend dat je een velletje moet kopen i.p.v. losse zegel.
  Tegenwoordig koop ik via PostNL app zegels online. Hier kun je er 1 kopen of 3. Krijgt een code als postzegel.
  Tot nu toe werkt dit voor mij heel goed!

 3. Idd heb ik altijd postzegels in huis. Koop ze bij het plaatselijke tijdschriftenwinkeltje waar een postagentschap is.

 4. Ik schrijf veel kaarten en post ook voor mijn werk. Ik koop ze per 100 op een rolletje. Ik heb in 2010 3 rolletjes gekocht ivm een overlijden. Die waren toen 49 cent! Je kan er dus enorm op bezuinigen. Kaarten hheb ik altijd op voorraad. Vd markt, als ik een leuke zie, of een mooi pakje met neutrale kaarten. Helaas is iedereen daarvan op de hoogte ;(

 5. Ik verstuur eigenlijk nooit meer kaartjes. Zelfs toen ik op reis was heb ik nooit een kaartje naar huis gestuurd. Dat is eigenlijk gewoon jammer omdat een kaartje versturen veel persoonlijker en leuker is!

 6. ik stuur ook bijna nooit een brief of kaartje en idd als ik dan een postzegel nodig heb, ga ik even naar de post. Ja zegels in huis hebben is natuurlijk wel handig

 7. Ik stuur nog best vaak brieven en kaarten, met de reden dat ik het persoonlijk geschreven bericht erop dan zo leuk vind. Dus zo’n velletje van 10 gaat er bij mij wel doorheen. Ik heb eigenlijk nooit gedacht om een prijscheck te doen of het nog ergens goedkoper kan. Maar het is ook gewoon gemak. Haal ze lekker bij de appie als ik toch al boodschappen doe.

 8. Wij halen meest in december 2 vellen. Vaak ook omdat je dan een goodie erbij krijgt. Komen meestal wel op ( ik koop meestal zwaardere kerstkaarten ).

  Hier gaan we meestal naar de jumbo of cigo voor enkele postzegels.
  Dat er nog likzegels verkocht worden joh?

 9. Ik verstuur heel vaak een kaartje, gemiddeld ongeveer 10 per maand, en heb dus ook altijd postzegels in huis. Meestal koop ik 30 postzegels tegelijk, 20 voor Nederland en 10 wereldzegels.

 10. Toevallig vorige week nog postzegels gekocht bij Primera. Ik schrok wel een beetje van het bedrag van tien postzegels. Ik stuur graag kaartjes en sommige formulieren verstuur ik ook nog per post. Ik vind het handig dat ik altijd een postzegel in huis heb. Moet er ineens iets verstuurt worden, dan heb ik er altijd een bij de hand. De brievenbus van PostNL is de straat oversteken, ook handig :)

 11. Ik koop ze hier bij de Readshop, maar gebruik eigenlijk alleen voor naar Amerika, als ik mijn neefjes of zus, zwager een kaart stuur voor hun verjaardag. Ik zit er wel aan te denken om dit jaar met Sandd de kerstkaarten te doen, al hebben we hier geen blokker meer, dus weet ik weer niet waar ik die in moet leveren.

 12. Ik heb er ook altijd wel een paar in huis. Al moet ik zeggen dat de verleiding om online een kaartje van hout te laten maken vaak wel wat groter is!

 13. Ik heb nog wat oude zegels, maar ik heb geen idee hoeveel er op een envelop moet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks wat per post verstuur terwijl het wel leuk is om ze te ontvangen!

 14. ik heb altijd postzegels in huis, tenminste dat denk ik, want ik kan ze nooit vinden. Daarom koop ik dus regelmatig nieuwe. Ik denk dat ik een mooie verzameling zou vinden als ik eens mijn lades uit zou spitten…

 15. Ik heb sinds kort echt een doosje vol met kaarten en postzegels zodat ik lekker ouderwets iemand een kaartje kan sturen. Vind ik toch een stuk persoonlijker en ik vind het zelf ook erg leuk om post te krijgen :).

 16. Ik verstuur meestal digitaal een kaart. Hoewel ik handgeschreven leuker vind, is dat met mijn handschrift niet te doen. Postzegels heb ik dus zelden nodig ;-)

 17. Ik koop nog regelmatig een velletje van 10 stuks, gewoon om nog eens old skool een kaartje te versturen! Ik kies wel altijd voor de standaard met onze koning op, want de speciale zijn nog een stukje duurder en dat vind ik niet echt nodig :D

 18. Echte post is zoveel leuker!
  Dus natuurlijk heb ik postzegels in huis. Van die likkers met korting, maar ook van Collectclub, de bijzondere vind ik mooier op een envelop. Wil je een kaartje? ;)

  En overigens heb ik begrepen dat Post.nl van de ACM toestemming heeft gekregen om het tarief per 2019 te verhogen, maar dat nog niet bekend is of ze dat daadwerkelijk doen. (Het kan ook een marketingdingetje zijn om iedereen nog even postzegels te laten kopen….).

  Bron: NRC 30-07-2019
  Postbedrijf PostNL mag de post- en pakkettarieven komend jaar met maximaal 14,2 procent verhogen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag bepaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.