Postzegelcode kopen via de PostNL-app of hun website + code getest

Online een postzegelcode bestellen
Superhandig: 'de postzegel die je schrijft'

Heb je al gehoord van de mogelijkheid van een postzegelcode kopen?!

Of een kant en klaar gefrankeerd verzendlabel?

Naar aanleiding van mijn post over waar je postzegels kunt kopen, gaven D en Marjon in de reacties dit als een geweldige tip.

Je kunt namelijk heel eenvoudig 1 losse postzegel kopen via de PostNL-app of hun website. Een postzegelcode om precies te zijn.

Ik heb een postzegel kopen natuurlijk onmiddellijk geprobeerd, want ik vind het superhandig.

Postzegel kopen via de via de PostNL-app: hoe doe je dat?

 1. Download de PostNL-app
 2. Klik op Versturen
 3. Kies Pakket of Brief afhankelijk van wat je wilt versturen.
 4. Nu verschijnt de optie van een postzegelcode kopen. Deze is 5 dagen geldig.
 5. Nu wordt je gevraagd om te betalen. Ik werd vanzelf naar mijn bank geleid. Handig.
 6. Na betaling krijg je een code die de standaard postzegel vervangt. Die moet je op de plek van de postzegel schrijven met blauwe of zwarte pen.Postzegelcode kopen via de PostNL-app
 7. Als je aanklikt dat je de code hebt gebruikt krijg je vervolgens een scherm waarop je kunt zoeken naar brievenbussen.

Postzegelcode kopen via de website van PostNL

Heb je geen smartphone? Of houd je niet van apps? Dan kun je ook een postzegel kopen via de website van PostNL. Daar doorloop je ongeveer dezelfde stappen om een postzegel te kopen. Maar je kunt daar uit meerdere opties kiezen: een postzegelcode kopen of een verzendlabel dat je zelf uitprint.

Hieronder een screenshot:

Screen Shot 2018 09 05 at 11.24.41

Filmpje over de postzegelcode kopen

Net als de mensen in het filmpje had ik echt nog nooit gehoord over de postzegelcode van PostNL. Maar een jaar geleden hadden ze al dit informatieve filmpje. Dat heb ik dus compleet gemist. Hieronder kun je het bekijken:

Komt de post ook echt aan met zo'n postzegelcode?

Een envelop met een postzegelcode blijkt nog niet erg bekend. Ik gaf de kaart op donderdag mee aan mijn jongste zoon. Die gaat na schooltijd vaak even naar de supermarkt in de buurt van zijn school. En daar is een postagentschap. Maar wat gebeurde er? Mijn zoon gaf de envelop mét postzegelcode af, en vervolgens plakten ze er alsnog een postzegel op en moest hij 85 cent betalen.

Lekker dan.

Ik heb er even achteraan gebeld, en uitgelegd dat de postzegelcode als de postzegel was. Ze hebben de postzegel er weer afgepeuterd, en we krijgen ons geld terug. Op zich vind ik die 85 cent niet eens zo erg. Maar wel dat ze bij een postkantoor die postzegelcode niet eens herkennen!

Op donderdag op de post, 6 dagen later 'Return to sender'

Aangezien de kaart op donderdag ruim voor zes uur op de post ging, had ik gehoopt dat hij op vrijdag zou aankomen. Maar nee dus. Sterker nog, 6 dagen later op woensdag lag de kaart weer bij mezelf in de brievenbus. Er zat een sticker op met 'Return to sender' zonder aangegeven reden.

Poging 2 is wel succesvol

Ik heb de kaart toen in een nieuwe envelop gedaan, en de code opnieuw netjes in de rechterbovenhoek geschreven. De kaart ging opnieuw op donderdag op de bus, en kwam dit keer netjes de dag erna, op vrijdag aan.

Mijn conclusie over een postzegel kopen via de PostNL-app

Ik ben enorm enthousiast over de optie om een postzegel te kopen via de PostNL-app of via hun website. Het is echt ideaal. Je kunt ineens een losse postzegel kopen, precies op het moment dat je er eentje nodig hebt. Dus je hoeft geen voorraad postzegels meer in te slaan 'voor het geval dat'.

Je koopt gewoon een postzegel op het moment dat je hem nodig hebt.

Nooit meer dat probleem dat je ineens een kaartje wilt versturen, maar geen postzegels in huis hebt. Mijn enige reserve is dat de kaart die ik ermee verstuurde de eerste keer niet aankwam. Maar de tweede keer gelukkig wel.

N.B. De postzegel is een code. Je plakt dus geen postzegel, maar schrijft een code op je brief/kaart/pakketje.

Update 2024 postzegelcode kopen of verzendlabel

Deze week moest ik een inschrijfformulier voor een opleiding insturen. Ik heb dit keer gebruik gemaakt van een verzendlabel. Via post.nl kon ik weer kiezen tussen een code of een verzendlabel. Dit keer koos ik voor het verzendlabel.

Op het verzendlabel vul je zowel het adres waar de brief naartoe moet in, als je eigen adres. Op die manier krijg je echt een keurig verzendlabel. Vervolgen plak je dit op de envelop.

Het ziet er keurig en professioneel uit.

N.B. Zowel een verzendlabel als postzegelcode zijn maximaal 5 dagen geldig! Laat ze dus niet verlopen.

Online postzegel kopen: samenvattend

Een online postzegel kopen in de vorm van een postzegelcode kan dus op 3 manieren:

 1. Ga naar post.nl en koop daar een postzegelcode die je rechtsboven op je envelop of pakketje schrijft.
 2. Ga naar post.nl en koop daar een gefrankeerd verzendlabel dat je op je envelop of pakketje plakt.
 3. Een postzegelcode kopen kan tot slot ook nog met de PostNL app.

postzegelcode kopen

Lees ook mijn post over Een pakje versturen via DHL of PostNL?

Wat vind jij van deze optie van PostNL om online een postzegelcode te kunnen kopen?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Bij PostNL kan je ook postzegels bestellen met eigen foto, ik een pasfoto voor de postzegel gebruikt. Dat is leuk! Ik heb nu postzegels met mijn hoofd erop, alsof ik de koningin ben!

 2. Ik vind dat PostNL handige opties bedenkt om mensen maar post te laten versturen. Alleen de uitvoering hapert nog wel eens... Ik wilde vorige week een pakketje versturen en kocht via de PostNL app een verzendlabel. Alleen kreeg ik na de betaling gedaan te hebben, geen verzendlabel. Vervolgens probeerde ik contact te krijgen met de klantenservice, maar het was behoorlijk ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen. Chatten met de klantenservice mislukte telkens en toen ik uiteindelijk toch het nummer van de klantenservice vond, stond ik echt tijden in de wacht. De jongen van de klantenservice wist amper waar ik het over had, ik moest maar een restitutieformulier invullen. Dat heb ik gedaan, maar het geld heb ik nog niet retour. De tweede keer ging het bestellen van een verzendlabel overigens weer mis, dus ik ben mijn vertrouwen in PostNL een beetje kwijt...

  1. Wat vervelend Nienke. Zoveel gedoe, alleen maar om een pakketje te versturen. Hopelijk krijg je in ieder geval snel het geld retour.

   Is het inmiddels nu wel gelukt om het pakketje te versturen hopelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.