Pakje versturen DHL of PostNL? Wat is beter?

Pakje versturen DHL of PostNL

Een pakje versturen via DHL of PostNL?

Wat zijn eigenlijk de PostNL alternatieven?

Dat vroeg mijn man zich deze week af.

Dat kwam zo.

Pakje honingraten opsturen van Nederland naar België

Mijn schoonvader hield vroeger bijen, en heeft daarvan nog de honingraten. De broer van mijn man woont in België, en wilde zijn honingraten graag hebben. Mijn man besloot ze op te sturen van Nederland naar België. En toen deed zich dus de vraag voor:

Wat is beter: een pakje versturen via DHL of PostNL?

Pakje versturen DHL of PostNL

Nadat mijn man de honingraten met kranten omwikkeld in een doos had gepakt woog hij het pakket. Dat bleek 7 kilo te zijn. Vervolgens ging hij prijzen vergelijken. Wat kost een pakje versturen bij DHL en wat kost het bij PostNL?

Pakje versturen DHL

Op de website van DHL kun je eenvoudig opzoeken wat het kost. Hieronder zie je het resultaat.

pakje versturen dhl of PostNL

Het pakje van mijn man valt in de categorie 'Maximaal 10 kg' en kost dus 14 euro om naar België te sturen. Wil je dat het pakketje bij de ontvanger thuis wordt bezorgd en niet bij een DHL punt dan betaal je14,95.

Je kunt het verzekerd versturen voor 2,95 extra. Bij schade of verlies kun je dan de waarde terugvorderen tot 500 euro staat er te lezen.

Pakje versturen PostNL

Vervolgens keek mijn man op de website van PostNL wat een pakje versturen daar kost. Dat bleek maar liefst 25 euro te zijn. Ik dacht eerst dat hij iets fout had gedaan, maar het is echt zo. Kijk maar:

Screen Shot 2021 03 13 at 11.54.46

Verzekerde verzending, waarbij je de waarde kunt terugvorderen tot 500 euro kost maar liefst 5 euro.

Pakje versturen DHL of PostNL: hoe zit het met de service?

Oké, qua prijs is DHL dus overduidelijk de winnaar in dit geval. Maar hoe zit het met de service? Mijn man is er zeer tevreden over, maar laten we ook eens kijken wat de Consumentenbond te melden heeft.

Hieronder hun getallen uit 2020 met klachten over de verschillende pakketbezorgdiensten:

 • PostNL: 8833 klachten (toename van 36%)
 • DHL: 2876 klachten (toename van 54%)
 • DPD: 1339 (toename van 84%)
 • UPS: 222 (toename van 62%)
 • GLS: 63 (toename van 80%)

Dat zijn flink wat klachten, maar opvallend vind ik dat DHL toch veel minder klachten krijgt dan PostNL.

Het pakje van mijn man

Mijn man gaf zijn pakje voor België af bij een DHL punt op een vrijdag na 17 uur. DHL beloofde het te bezorgen binnen twee werkdagen. Het kwam in België aan op woensdag. Dat vind ik keurig, ook omdat ik vermoed dat de termijn van de twee werkdagen in ging op maandag.

N.B. Wist je dat je als Nederlander makkelijk in Duitsland kunt bestellen als je gebruik maakt van een DHL packstation?!

Conclusie

Ik ben verbaasd over het enorme prijsverschil tussen DHL en PostNL. De prijs van PostNL is bijna 11 euro hoger dan bij DHL. Bovendien zijn er veel meer klachten over dingen die fout gaan bij PostNL dan bij DHL.

Mijn conclusie is dan ook dat je goedkoper én beter uit bent met een pakje versturen via DHL.

Lees ook: Post op zondagPostNL klacht en Waar blijft mijn pakje?

Hoe verstuur jij jouw pakjes het liefst?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Wat een prijzen. Ik wist niet dat het zo duur was om een wat groter pakket te versturen. Persoonlijk breng ik liever alles langs. Heb ik gelijk een leuk ritje, maar ja, naar België is dat nu natuurlijk een beetje lastig, met een bepaalde reisbeperking.

 2. Die cijfers zijn echter absoluut en niet relatief, ik vermoed dat PostNL ook veel meer pakjes verzendt dan DHL? Ik zou wel nieuwsgierig zijn naar een percentage :)
  Wij zijn zelf over beide prima tevreden. Tot nu toe gaat het altijd goed. Zelf gebruik ik PostNL alleen als een koper daar om vraagt, inderdaad vanwege het grote prijsverschil!

  Wat leuk, honingraten!

 3. Als PostNL 5x zoveel pakjes verstuurd dan DHL, dan is het percentage klachten bij PostNL gunstiger. Met deze getallen en een stijgenspercentage valt er weinig van te zeggen. Zelf let ik op het rij- en parkeergedrag. Dan lijkt UPS beter te scoren dan de aso's van DHL en PostNL. Je kan het ook omdraaien, en bedenken dat de chauffeures van DHL en PosNL meer worden opgejaagd.

 4. Het feit dat PostNl meer klachten heeft wil misschien ook wel zeggen dat ze meer vervoeren. Je kunt misschien meer zien aan hoeveel procent van de vracht een klacht oplevert. Stel je voor dat Post 1 miljoen pakjes verzend en 1% klacht is, dan zijn dat er 10000. Als de DHL maar 350.000 pakketten verstuurd maar wel 2% klachten heeft, dan zijn dat maar 7000 klachten. Dan lijkt het dat ze veel minder klachten hebben, maar in verhouding wel veel meer.

  Love As always
  Dimario

 5. De hoeveelheid klachten hangt natuurlijk ook wel samen met hoeveel pakketten een bedrijf verzendt. Zelf vind ik de DHL-optie om een pakket goedkoper bij een afhaalpunt af te leveren wel echt ideaal voor Marktplaats-pakketjes (ontvangen en verzenden). Je hebt gratis Track & Trace en het gaat altijd echt prima.

 6. Ach zo'n klachten lijstje trek ik me niets van aan ! Post NL is veel drukker dan DHL maar ik moet zeggen ook DHL heb ik alleen maar goede ervaringen mee .Zelf verzenden doe ik standaard met post Nl omdat er hier een Readshop is waar ik mijn pakjes kan brengen .Met DHL is het hele ''toestand'' voor ons . De pakjes die heel vaak ik verzend zijn niet heel zwaar en het standaard bedrag is 7.25

 7. Ik verstuur vaak naar het buitenland en DHL vergoedt niet boven de 500 euro. Bij PostNL tot 5.000 euro. Ik heb ooit een verzekeringskwestie gehad; keurig opgelost. Bij DHL twijfel ik daaraan.

  Ook is PostNL veel sneller.

 8. Nog steeds een VOC mentaliteit. Als je hoort hoe Post NL hun personeel dumpt.
  Vind ook dat ze van die koninklijke status af moeten. Waar ik eerder woonde werden vaak fietstassen vol gedumpt, want de jongere had er genoeg van, en de ouderen waren ontslagen. Voor dat geld kun je zelf naar Baarle Nassau rijden, de beide broers kunnen elkaar daar ontmoete.

 9. Jeetje! Wat een verschil, zeg. Ik verstuur nooit pakjes. Maar mocht het voorkomen dat ga ik wel eerst vergelijken. Ik zou gewoon uit automatisme voor Post.nl kiezen.

 10. Versturen met dhl ga ik niet doen want dan moet ik naar de waardelzoe drogist in dit dorp. Ik kreeg eens een pakketje tenminste ik had ene briefje maar niks besteld. Ik erheen moest ik me legitimeren maar op de doos stond de naam van mijn kat (het was voor Doezels verjaardag) en toen kreeg ik het pakket dus niet mee. Klachten kan je sturen tot je een ons weegt bij dhl het levert niks op. Had ik geweten dat er iets kwam dan was ik thuis geweest. Voordeel aan dhl vind ik dat je in hun mails een neerzet verzoek in kan dienen. Ik gebruik zelf dus liever postnl heb al heel wat verzonden het laatste jaar en tot nu toe geen klachten.

 11. DHL is beter en voordeliger omdat het een wereldwijde organisatie is, die alles gewoon goed onder controle heeft. Kijk maar naar vorig jaar, black friday, Sinterklaas en kerst. PostNL had grote problemen. DHL misschien 1 dag vertraging. Maar die heeft ook veel meer wagens tot zijn beschikking. Grappig dat iedereen schrijft dat PostNL meer klachten heeft omdat ze meer pakjes versturen, dat is dus niet waar....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.