Kerstkaarten: heb jij ze dit jaar verstuurd?

kerstkaarten
De allereerste kerstkaart ooit!

Ik beken het schoorvoetend, maar ik heb dit jaar geen kerstkaarten verstuurd.

Een combinatie van niet-aan-gedacht en vrekkigheid. En misschien ook wel een beetje omdat ik vind dat ik er dan een persoonlijke boodschap op moet schrijven. En dat werd vervolgens zo’n hoge drempel dat ik helemaal dichtklapte, en niets stuurde.

90% van de gezinnen verstuurde kerstkaarten

Maar ik ben niet de enige die geen kerstkaarten heeft verstuurd. TNT verwachtte dit jaar ‘maar’ 145 miljoen kerstkaarten te versturen. Dat is 15 miljoen minder dan vorig jaar.

Toch is dat nog steeds best veel. PostNL schat dat 90% van de huishoudens kerstkaarten verstuurd. Met gemiddeld maar liefst 37 kaarten per gezin! Zoveel familie en vrienden heb ik niet eens… Of zou dat juist komen doordat ik een lakse kerstkaartenverstuurder ben?

Zevenendertig kerstkaarten versturen is 20,35 aan postzegels. Kerstkaarten hoeven niet duur te zijn. Je hebt zo een pakketje met 6 kerstkaarten voor 1 euro. In totaal zou je dan voor ± 26 euro klaar zijn, als je 37 kaarten verstuurd.

De allereerste Kerstkaart komt uit Londen 1834

In 1834 was topambtenaar Sir Henry Cole zo druk met zijn werk dat hij geen tijd had al zijn familie te bezoeken. Daarom stuurde hij zijn kerstwensen op papier. Op de eerste kerstkaart staat een kerstviering van een gezin, met aan weerszijden een plaatje van armen die ook wat krijgen. In Nederland werd de eerste kerstkaart geproduceerd door de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873.

Maar Nederlanders gingen pas na de Tweede Wereldoorlog massaal kerstkaarten versturen.

Soorten Kerstkaarten

Er zijn echt eindeloos veel kerstkaarten!

 • Kaarten met sneeuw
 • Religieuze kaarten
 • Kaarten met de kerstman
 • Humoristische kaarten (kwamen op na de tweede wereldoorlog)
 • Kaarten met kerstbomen
 • Kaarten met een foto van het gezin van de verzender
 • 3D kaarten
 • Zelfgemaakte kaarten
 • Holly Hobby kerstkaarten
 • Charlie Brown kerstkaarten
 • Nostalgische kerstkaarten
 • Fotokaarten

Op Hobby4fun vind je een superleuk artikel over de geschiedenis van kerstkaarten, met allemaal mooie plaatjes.

De opkomst van de digitale kerstkaart

Net zoals papieren boeken wat minder worden verkocht door de opkomst van de eReader, zo hebben ook papieren kerstkaarten te lijden onder de digitale kerstkaart. Een digitale kerstkaart heeft best veel voordelen vind ik.

Voordelen digitale kerstkaart

 1. Wordt instant bezorgd
 2. Is vaak gratis!
 3. Geen bezorgkosten
 4. Kan op het laatste moment nog verstuurd worden, en komt dan nog steeds op tijd

Zelf vind ik een echte kerstkaart toch leuker dan een digitale. Maar ik vind echte boeken ook fijner dan eBooks. Ik vraag me af: zouden mensen die eBooks net zo fijn vinden als papieren boeken, ook meer van ecards houden?

Heb jij papieren of digitale kerstkaarten verstuurd dit jaar? Hoeveel? En wat is jouw favoriete genre kerstkaart?

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik vind digitale kerstkaarten echt 10x niks, maar ik verstuur ze ook niet. Ik kijk hoeveel geld ik kwijt zou zijn als ik het wel zou doen en maak dat bedrag over naar een goed dierendoel. Daar voel ik me beter bij.

 2. Ik heb geen kerstkaarten verstuurd, mijn hoofd stond er echt niet naar. Ik ga misschien nog wel nieuwjaarskaarten sturen, maar dat weet ik nog niet zeker.

 3. Hier maar 8 kaarten verstuurd i.p.v. gewoonlijk wel 60 stuks naar alle familie en vrienden.
  Kost kapitalen dus dat doen we niet meer hebben we besloten.
  Ook nog ‘n paar zelf per fiets weggebracht in onze omgeving. De rest een digitale groet.
  En geld overgemaakt naar het consuminderhuis van Annemiek van Deursen. Dat leek ons een betere bestemming.

  1. Dat is een heel verschil Marga. Ik kan me voorstellen dat je flink wat geld hebt uitgespaard op die manier. Zelf rondbrengen is ook en goede oplossing inderdaad. En het lijkt me gezellig!

 4. Ik heb ongeveer 50 kaarten gestuurd. Geen digitale, want dat vind ik echt niks…
  Ik heb ze zelf gemaakt, door een foto te maken van een sauciere met een mooi kaarsje erbij in zo’n ouderwets knijpertje. Een takje groen erbij en het kaarsje wel aangestoken natuurlijk!
  Op de foto heb ik toen mijn kerstwensen geplaatst. De foto heb ik 50 keer af laten drukken en toen op blanco kaarten geplakt. Eind november had ik alles klaar en geschreven, hou ervan om op tijd te zijn blijkbaar…haha…
  En ik heb ook een hele deur volgeplakt met alle kaarten die ik terugkreeg…want dat vind ik ook heel leuk natuurlijk…!
  Fijne tweede kerstdag, geniet ervan…
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Hier is het wel een gewoonte om een gezinsfoto als kaart te sturen. Heb alleenn de mensen van de kerk een gestuurd, ongeveer 10 ofzo. Verder zien we ook geen kaarten, dus waarom wel sturen. Zonde van de centen.
   Groet, WIlma

 5. Mijn ex vriendin zei eens tegen mij dat ze … 95 kerstkaarten ” moest” schrijven. En voor de zoveelste keer besefte ik hoe onpersoonlijk het is … Zelfs hypocriet. Fabriek … Zonder gedachten erachter.
  Op school hetzelfde … Of bijna. Omdat iedereen kerstkaarten schrijven … echter mijn zoontje niet: geen interesse. Ook goed :-)
  Dit jaar heb ik alleen naar mijn vriendin in Zwitserland gestuurd mét een lieve lange brief erbij!
  Maar hier niemand, niets eens iemand in onze straat. Met mijn 2 vriendinnen hou ik regelmatig contact … Vind geen kaart nodig.
  Heb wel wat gekregen … En toch schrijf ik niets terug. Bij een of twee buren, waar ik goede contact heb, ga ik even hai zeggen … Aan de deur … En vragen en luisteren hoe het gaat …
  En als ik toch straks met het nieuwe jaar een kaart wil sturen, dan doe ik en idd Nicole, … Met een personlijk bericht, gemend uit mijn hart.
  Iedereen zijn manier, zijn gewoonte. En dit is mijn :-)

  1. Ik vind persoonlijk even dag zeggen ook erg sympathiek. Op sommige kerstkaarten staan alleen de namen van de afzender. Het gaat natuurlijk om het gebaar, maar ik vind het toch altijd fijn als er ook een persoonlijke boodschap op staat.

   Je vriendin zal vast blij zijn geweest met je brief!

 6. Ik heb een eigen foto bewerkt en digitaal verstuurd. Enkele oudere mensen stuur ik een gewone kaart.Ik wil zo min mogelijk papier verbruiken.

 7. Ik heb alle ontvangen kaarten van vorig jaar in een grote envelop gedaan en de schrijvers van deze kaarten dit jaar een kaartje terug gestuurd. 35 stuks.
  Daarnaast zijn er ook altijd wel een paar mensen bij die ik graag een kaartje stuur, gewoon omdat we ze zo lief hebben, of omdat ze wel een hart onder de riem kunnen gebruiken. 10 stuks.
  Tel daar de verplichte zakelijke kaartjes bij op en dan zijn er in totaal zo’n 70 kaarten verstuurd. Ja, dat zijn er veel. Maar ik vind het leuk om kaartjes te versturen (en ook om ze te ontvangen).
  Het gaat om de moeite en aandacht die je eraan schenkt, en inderdaad ik waardeer een persoonlijke boodschap daarin ook, maar moet eerlijk toegeven, dat ik dat ook niet altijd bij iedereen doe.

 8. Ik stuurde vroeger ook iedereen een kaartje van wie ik er het jaar ervoren een gekregen had. Kwam ook vlot aan de 50 kaarten.Vorig jaar alleen een kaartje gestuurd van wie ik er een kreeg. 50 werd gelijk 20 ;) En nu dit jaar heb ik digitale kaarten gestuurd naar mijn adresboek en op faceboek. Verder hier de buren (6) een kaartje in de bus gestopt en dan mijn moeder en een vriendin (beide niet op internet!) nog een kaartje persoonlijk gegeven.
  Van de bruren en vriendin krijg ik altijd een kaartje terug. Er staan er nu 8 op de kast en dat vind ik wel voeldoende! Van de 20 van vorig jaar is er 1 tot nu toe gekomen!!

 9. De mensen die me het meest lief zijn zie of spreek ik toch vaak genoeg en meestal ook met kerst, maar ik verstuur evengoed nog wel kerstkaarten. Een digitale kaart zou wel veel minder verspillend zijn, bij mij liggen de papieren kaartjes met het opruimen van de kerstboom toch in de papierbak. Alleen zelfgemaakte kaartjes bewaar ik en die met een wat veelzeggender boodschap dan alleen de kerst-en nieuwjaarswensen. Dat zijn dan ook mijn favoriete kaarten, ongeacht het genre.

 10. ik heb er drie handgemaakte verstuurd en nog geen één ontvangen.
  eentje digitaal van down under ontvangen en ook één teruggestuurd maar die is nog niet geopend.

  1. ik heb er een broertje aan dood, maar vind het toch mijn creatieve eer te na om ze niet zelf te maken.
   Ik vond een pakketje in de aanbieding bij een tuincentrum, dat er leuk uitzag en alleen maar wat lijm en geduld vergde.

 11. Ik stuur al een jaar of 4-5 geen kaarten meer. Het stond mij echt tegen. Van andere mensen moest ik horen hoeveel ze er wel niet ‘moesten’ sturen. Vaak gingen ze er ook prat op.
  Wij hebben het laatste jaar in het kaartje geschreven dat wij stopten met kerstkaarten en dat wij het geld aan een goed doel schenken. Dat doe ik dus jaarlijks trouw. Vanmorgen nog gedaan voor 2013.
  Ik voel me er goed bij dat ik niet meer meedoe aan dat circus. Ik merk dat steeds meer mensen ermee stoppen.
  Maar iedereen moet dat voor zichzelf beslissen.

 12. Hier een stuk of 30 verstuurd, maar ook niet van iedereen iets teruggekregen. Dus vorig jaar de bult maar even verkleinen. Dat zou ik dit jaar al doen maar had nog al wat zegels over dus ik dacht ach vooruit. Maar ik vind het ook leuk om kaarten te krijgen. Ik maak ze voor dierbare mensen zelf. En de zelfgemaakte die ik krijg bewaar ik en de rest gaat bij het oud papier.
  En ondanks dat ik ebooks leuk en handig vind, vind ik ecards vreselijk om te krijgen.

 13. Mijn oma’s heb ik een ouderwetse kaart gestuurd. Verder heeft mijn vriend een mooie digitale kerstkaart gemaakt van 3 foto’s van onze vakantie afgelopen jaar toen we in de sneeuw stonden. Het is een Escher-achtig geheel geworden, erg geslaagd al zeg ik het zelf ;). Die digitale kaart hebben we per email verstuurd en gisteren ook op facebook gezet. Wel digitaal dus maar toch persoonlijk.
  Mariska

 14. 3 kaarten heb ik geborduurd en die hebben we persoonlijk afgegeven bij mijn moeder, mijn vaders vriendin en mijn ex-schoonouders. Verder stuur ik al jaren niets meer. Het toppunt van onpersoonlijk: adressticker en ook nog alleen een sticker met de namen. Niet van een bedrijf maar van een vriend. Doe het dan gewoon niet.

  1. Dat is inderdaad wel heel onpersoonlijk zeg. De volgende stap is dan eigenlijk dat je je naam er ook alvast laat opdrukken! En dat dan met een voorgekookte adressticker.

 15. Ik vind kerstkaarten versturen een leuke oude traditie.
  Ik doe het graag en ik krijg ze graag.
  De mooiste exemplaren die ik krijg bewaar ik al jaren in een mooi doosje.
  Zelf koop ze bij een goed doel zoals bv amnesty, zonnebloem , de kerk.
  Ik stuur ze niet naar Jan en alleman. Alleen vrienden, familie, en buren.
  Veel breng ik lopend of fietsend rond.
  Een paar nog maar met een postzegel.

 16. Ik heb 2 kerstkaarten verstuurd, naar m’n schoonmoeder en een oom. Ik heb wat kaarten zelf in de bus gegooid hier in de buurt en verder dus niet. Berichtje op Facebook met een mooie wens en ik vond het wel prima. Kaarten kosten niets maar die postzegels! En ik schreef ieder jaar wel 60 kaarten, wordt gewoon te gek. En de meeste mensen zie je toch nooit of alleen op crematies ofzo dus tja. Overigens hoor en merk ik om me heen dat heel veel mensen precies hetzelfde doen. Dan horen we dus allemaal bij die 10% denk ik.

 17. Wij hebben de oudere familieleden en familie die we niet zo vaak zien een kaartje gestuurd. We hadden nog kaarten en zegels van eerdere jaren, die hebben we nu opgemaakt.

  Het bedrag “voor de kaarten” overmaken naar een goed doel, vind ik het vermengen van zaken die niets met elkaar te maken hebben. Waarom zet je dan niet gewoon op je begroting je bedrag voor donaties en liefdadigheid wat hoger, en voor sociale contacten lager? Voor de oudere familieleden is het geen troost dat je geen contact hebt gezocht. Zij hebben vaak geen internet en stellen prijs op een levensbericht en een paar woorden. Een kaartje kost weinig moeite en dan bellen we een andere keer weer eens voor een praatje.

 18. Wij hebben digitale kaarten gestuurd.
  Ik ben niet goed in karten versturen, maar dit lukt me wel.
  Ach… en uiteindelijk gaat het om het idee toch?
  Niet of het digitaal, op papier, of hangemaakt is, met een lang verhaal of gewoon de beste wensen… Of zo zie ik het. Als mijn relatie met iemand af moet hangen van de vormgeving van de kerstkaart, dan zie ik het somber in… hahahaha!

  Ik heb een abonnement op een site die hele mooie kaarten maakt, met een filmpje erin.
  Die paar oudere familieleden zonder internet kregen een papieren kaart.

  Overigens wensen we mensen gewoon altijd het beste enzo. Geen persoonlijke boodschap per persoon. Iedereen die we een kaart sturen spreken we ook gewoon.
  Ik heb wel een tante die hele mooie teksten kan schrijven. Prachtig lieve kaartjes schrijft zij. Moet je ook maar kunnen.

  1. Sympathiek om de mensen zonder internet een papieren kaart te sturen. Zo pas je je aan aan wat mensen gewend zijn.

   Digitale kaarten versturen is inderdaad wel heel gemakkelijk!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.