Gratis ebooks downloaden 20 sites: Update 2024!
Last updated on November 5th, 2024 at 12:43 pm
- Wil je nu gratis en moderne e-books downloaden?
- Is gratis boeken downloaden illegaal?
- Ben jij een gratis ebooks piraat?
- Wat e-books piraten zelf zeggen
- Gratis boeken downloaden illegaal: wat is er tegen te doen?
- Het verhaal van OceanofPDF
- Wanneer zijn ebooks gratis?
- Gratis ebooks: 18 sites waar je ze gratis kunt downloaden update 2024
- Pin voor later!
- eBooks lezen zonder eReader: ja dat kan!
- Ik heb Kindle en Nook gratis gedownload
- Een gratis eBook downloaden op je smartphone: ik probeerde het uit!
- Handig voor middelbare scholieren
- 100 gratis ebooks
- Gratis ebooks Nederlands downloaden
- Zo goed als gratis Nederlandse e-books downloaden op bol.com
- Gratis Nederlandse ebooks downloaden op Kobo
- De zeven zussen ebook gratis downloaden
- Wil jij de zeven zussen gratis downloaden?
- De zeven zussen ebook gratis downloaden kan hier
- Gratis roman
- Veilig gratis ebooks downloaden?
- Gratis ebooks illegaal downloaden tot slot
- Leestips
Toen ik mijn eerste eReader kocht deed ik dat vooral vanwege de gratis ebooks.
Wil je nu gratis en moderne e-books downloaden?
Gratis ebooks downloaden en op je e-reader zetten kan op diverse sites. Het grootste aanbod legale en gratis ebooks vind je bij Kobo en de online bibliotheek. Maar voor die laatste heb je helaas wel een bibliotheekabonnement nodig. Verderop in deze post vind je 20 websites voor gratis e-books.
Maar je moet wel opletten: gratis boeken downloaden is soms illegaal. In deze post vertel ik waarop je moet letten als het gaat om illegaal boeken downloaden en geef ik bovendien sites waar je gratis ebooks kunt downloaden.
Maar eerst:
Is gratis e-books downloaden illegaal?
Is gratis boeken downloaden illegaal?
Dat hangt er van af! Als je gratis ebooks downloadt die door een auteur zelf beschikbaar zijn gesteld is het toegestaan. Ook boeken in het ‘publieke domein‘ mag je legaal downloaden. Dit zijn boeken waarop geen auteursrecht meer rust. Daarom kun je gerust de verzamelde werken van Shakespeare gratis downloaden. Maar als je bijvoorbeeld de nieuwste Heleen van Royen downloadt, dan is de wet hierover niet helemaal duidelijk. Maar iedereen kan natuurlijk wel bedenken dat Heleen van Royen daar niet blij mee zal zijn.
Ben jij een gratis ebooks piraat?
Illegaal gratis e-books downloaden wordt piraterij genoemd. Veel mensen doen het. En dat komt o.a. omdat mensen het niet als stelen ervaren. Iets downloaden blijft toch wat abstract. In Nederland worden gemiddeld zo’n 6,3 % illegale ebooks gedownload. Maar downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is niet toegestaan. Doe je dat toch, dan is er sprake van gratis boeken illegaal downloaden. Mensen die illegaal gratis ebooks downloaden beschermen zichzelf vaak met VPN. Op die manier vermom je jezelf als het ware, en valt niet te achterhalen dat jij degene bent die iets illegaal downloadt. Maar fraai is dat natuurlijk niet.
Wat e-books piraten zelf zeggen
Op de Engelse website The Guardian lees ik dat in Engeland zo’n 17% van alle ebooks illegaal worden gelezen. Wat het artikel extra interessant maakt, is dat de mensen die illegaal e-books downloaden uitleggen waarom ze dat doen. Hieronder een bloemlezing van de verklaringen:
- Ik heb geen geld genoeg om boeken te kopen.
- Als ik het boek niet gratis kon downloaden, las ik het boek niet. Nu lees ik het tenminste.
- Er is bij mij in de buurt geen goede boekwinkel of bibliotheek. Gratis e-books downloaden lost dit op.
- Ik download alleen gratis e-books van grote namen en bekende auteurs.
- Het is een compliment voor de schrijver dat ik zijn/haar boeken lees in plaats van ze negeer.
- Cultuur zou gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Dus ook e-books.
- Gratis e-books downloaden is niet heel anders dan dat boek tweedehands kopen: in beide gevallen verdient de auteur er niets aan.
- Ik download een e-book eerst om te kijken of ik het wat vind. Ik heb zo vaak een boek gekocht dat tegenviel, dat ik het nu eerst wil testen.
Gratis boeken downloaden illegaal: wat is er tegen te doen?
Het is niet eenvoudig om illegaal ebooks downloaden tegen te gaan. Dat zie je aan een site als oceanofpdf. Hij werd succesvol uit de lucht gehaald, maar kwam vrij snel weer terug. Hoewel hij inmiddels opnieuw is weggehaald.
Via zogenoemde torrentsites worden toch veel boeken illegaal geüpload en gedownload. Ergens is het ook wel begrijpelijk: het maakt boeken bereikbaar voor mensen die er anders misschien niet genoeg geld voor hebben. Maar dat neemt niet weg dat het illegaal is, en dat het ten koste gaat van de auteur die het boek geschreven heeft.
Het verhaal van OceanofPDF
De website OceanofPDF was een overzichtelijk vormgegeven, mooie website waar je boeken kon zoeken, en vervolgens gratis downloaden. Op de site stond als missie dat ze informatie beschikbaar wilden stellen aan iedereen op de hele wereld.
Het was schrijfster Michelle Harrison, winnares van de Waterstones children’s book prize voor haar boek The Thirteen Treasures, die alarm sloeg over OceanofPDF. Ze kreeg een Google alert’ over een boek van haar dat gedownload was. Verschillende auteurs sloegen de handen ineen, en zorgden ervoor dat OceanofPDF uit de lucht werd gehaald.
Maar ze kregen veel kritiek over hun actie, en boze reacties van lezers. Hieronder een voorbeeld van zo’n reactie op het sluiten van Oceanof PDF:
My mood knowing that #oceanofpdf is no more😭 pic.twitter.com/mW0Mq9fxiT
— Hilda Brown (@that_brownchic) August 1, 2018
Wanneer zijn ebooks gratis?
Er zijn een aantal redenen waarom e-books gratis kunnen zijn.
- De eerste is als het auteursrecht is verlopen. Dat is 70 jaar na het overlijden van een schrijver.
- Als een auteur het boek zelf gratis ter beschikking stelt.
- Als je een eBook downloadt via de bibliotheek.
Maar alle andere gratis eBooks downloads zijn illegaal, volgens De Consumentenbond:
‘Alle andere gratis downloads zijn sinds april 2014 illegaal. Illegaal uploaden is al langer verboden.’
Ook mag je volgens de wet een e-book dat je uit hebt niet doorsturen naar iemand anders. Een papieren boek mag je doorgeven, maar een e-book niet…
Gratis ebooks: 18 sites waar je ze gratis kunt downloaden update 2024
Onderstaande lijst is gecontroleerd en geüpdate in juni 2024. Niet werkende links zijn verwijderd, en nieuwe zijn toegevoegd. Soms wordt de lijst daardoor korter en soms juist langer.
- Op kobobooks.com vind je heel veel gratis e-books! Ik had de ereader niet om die reden van hun merk gekocht, maar het is wel een prettige verrassing. Bovendien zien alle gratis ebooks er aantrekkelijk uit. Ze worden gepresenteerd als in een professionele boeken webshop. Bol.com werkt samen met Kobo. Als je op bol.com een ebook koopt, dan gaat dat via Kobo. Bol.com heeft zelf dus geen gratis ebooks meer.
- Een andere manier om een gratis e-book te vinden is door de titel van dat boek in de adresbalken in te typen en daarachter .vk te zetten. Bijvoorbeeld, ik wil het eBook Romeo and Juliet downloaden. Dan type ik dus in: romeoandjuliet.vk.
- Gratis boeken downloaden in de bibliotheek! Wist je dat je ook eboeken kunt downloaden in de online bibliotheek? Als je een bibliotheek abonnement hebt ligt er een wereld aan mogelijkheden om gratis boeken te downloaden voor je open.
- Op de site Storytel kun je ook gratis ebooks downloaden. Je kunt dit een maand lang gratis gebruiken. Daarna moet je betalen voor een abonnement. Maar dat abonnement geeft je dan wel toegang tot een heleboel gratis e-books. Gratis boeken illegaal downloaden is dan niet meer nodig : )
- Via Google Play kon je een heleboel gratis ebooks downloaden. Hun layout ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Maar als ik nu kijk zijn er alleen betaalde ebooks. Wel zijn die vrij goedkoop, zoals het e-book Iene Miene Mutte van Arlidge dat maar 1,99 kost.
- Project Gutenberg is een zekere manier om legaal gratis eboeken te downloaden. Helaas gaat het hier doorgaans wel om oudere boeken waarvan het copyright is verstreken. Voor nieuwe boeken heb je niet zoveel aan Project Gutenberg.
- Op Planet Ebook vind je ook gratis ebooks, maar dan wel weer klassiekers. Denk aan The Great Gatsby en Pride and Prejudice. Fijn als je graag klassiekers wilt lezen, maar minder handig als je op zoek bent naar moderne gratis e-books.
- Gratis-boek.nl Deze is eigenlijk simpelweg een verzameling van gratis boeken. Als je op een gratis boek klikt word je naar een andere website geleid waar je het boek kunt downloaden.
- Ook de Apple store biedt gratis te downloaden ebooks.
- De Kindle store van Amazon heeft ook een heleboel gratis ebooks. Als ik in 2024 ga kijken, zie ik alleen betaalde ebooks bij Amazon.
- Nook eBooks Barnes and Noble maakt de belofte van gratis ebooks ook in 2024 nog waar!
- Op de Engelse site Smashwords kun je diverse Engelse boeken gratis downloaden. Heb je zelf een ebook geschreven? Dan kun je jouw boek hier ook opzetten!
- Wattpad is een website waar je eerst een account moet maken om gratis ebooks te lezen.
- Many Books: manybooks.net ziet er goed uit, en je kunt heel makkelijk zoeken op een genre. Een aanbeveling.
- Open Library is ook weer Engelstalig en je vindt daar een heleboel gratis e-books. Sommige kun je direct lezen, andere moet je lenen. Lid worden is simpel en gratis! Je vindt er ook audioboeken. Nadeel is wel dat je de boeken op je computer moet lezen of op je iPhone. Ik zie geen optie om ze op een eReader te zetten.
- PDFs bookworld. Je vindt hier Engelse klassiekers.
- Bookmate is een ebook abonnement dienst waar je ook gratis ebooks kunt downloaden.
- eBookHunter kan ik ook erg aanraden. Je vindt daar veel romance novels maar vaak ook nieuwe fictie. Er is een goede zoekfunctie, maar er zijn wel vrij veel pop-ups.
Pin voor later!
eBooks lezen zonder eReader: ja dat kan!
Ook mensen die geen eReader hebben kunnen gratis e-books downloaden en lezen. Er zijn namelijk diverse Free Reader Apps die je kunt downloaden. Zelf probeerde ik Nextory uit. Hiermee heb je een groot aanbod ebooks. De eerste maand kun je gratis lezen, daarna moet je betalen. Het nadeel vond ik wel dat ik op mijn smartphone moest lezen. Dat vind ik minder fijn dan op een ereader.
Ook via de online bibliotheek kun je ebooks lezen zonder eReader. Sterker nog, sommige boeken van de online bibliotheek zijn niet beschikbaar voor e-readers. Die moet je noodgedwongen lezen via de online bibliotheek app of online.
Ik heb Kindle en Nook gratis gedownload
Ik heb Kindle van Amazon.com, en Nook van Barnes and Noble gedownload. In hun aanbod vind je heel veel gratis boeken, hoewel ik het aanbod van Barnes & Noble het beste vond.
Een gratis eBook downloaden op je smartphone: ik probeerde het uit!
Ik heb bovenstaand filmpje uitgeprobeerd. Eerst installeerde ik de twee apps, en daarna probeerde ik FilePursuit uit. Geïnspireerd door de bestsellerlijst typte ik The Salt Path in. Dit boek heb ik al gelezen, maar ik was benieuwd wat het zou opleveren. Dat was om precies te zijn: niets. FilePursuit kon het boek niet vinden.
Vervolgens probeerde ik een wat ouder boek, namelijk The Power of Now van Eckhart Tolle. En warempel: bingo! Ik klikte op downloaden, en vervolgens verscheen het boek inderdaad op mijn virtuele boekenplank in de eReader Prestigio app.
Tataaaa:
Handig voor middelbare scholieren
Het fijne is dat veel klassiekers gratis te downloaden zijn. Boeken gratis downloaden lijkt me handig voor middelbare scholieren die moeten lezen voor hun literatuurlijst. Mijn zoon die boeken ‘stom’ vindt, leest op zijn iPod warempel een Engels boek: ‘The Haunted House’! Hoewel ik huiverig sta tegenover kinderen die teveel tijd achter een scherm doorbrengen, doet me dit wel eens achter het oor krabben.
Want wat, als ze achter een scherm zitten te lezen?
En lezen is toch algemeen geaccepteerd als goed?!
100 gratis ebooks
Op de site Gratis Boek vind je een top 100 gratis ebooks. Als je op een boek klikt, kom je op de site waar je het betreffende ebook gratis kunt downloaden.
Gratis ebooks Nederlands downloaden
Ben jij specifiek op zoek naar gratis ebooks in het Nederlands? Dan kan ik je van harte de online bibliotheek aanraden. Als je lid bent van de gewone bibliotheek is de online bibliotheek zelfs gratis. En hij geeft toegang tot eindeloos veel gratis Nederlandse ebooks om te downloaden. Hieronder een screenshot van de gratis Nederlandse ebooks van de online bibliotheek:
Zo goed als gratis Nederlandse e-books downloaden op bol.com
Op bol.com kun je bijna gratis Nederlandse e-books downloaden. Je kunt daar namelijk e-books downloaden voor 0,10 cent. Dat is bijna gratis!
Gratis Nederlandse ebooks downloaden op Kobo
Ook op Kobo kun je gratis Nederlandse ebooks downloaden!
De zeven zussen ebook gratis downloaden
Ken je de populaire reeks De zeven zussen van schrijfster Lucinda Riley? Het is niet literatuur met een hoofdletter, maar de boeken zijn enorm populair bij een groot publiek.
Wil jij de zeven zussen gratis downloaden?
Het simpelste is als dat gewoon via de online bibliotheek zou kunnen. Ik heb gekeken maar helaas: ze hebben De zeven zussen daar niet als ebook. En de ebook versie kost zowel bij bol.com als Kobo een tientje. Waar vind je de Zeven zussen reeks dan wel als gratis ebooks?
30 dagen gratis Zeven zussen lezen met Kobo Plus
Als je nog nooit een abonnement hebt gehad op Kobo Plus zou je een gratis proefabonnement kunnen nemen. Je kunt dan 30 dagen gratis lezen en op die manier De zeven zussen gratis lezen. Maar dan moet je wel flink doorlezen.
De zeven zussen ebook gratis downloaden kan hier
Hieronder zie je twee websites waar je de Zeven zussen gratis kunt downloaden, maar dan zijn ze wel in het Engels.
-
- Op de site Ebookhunter kun je het eerste deel van De zeven zusters als ebook gratis downloaden. Let wel: volgens mij is deze site niet helemaal legaal, en je krijgt wel een paar pop-ups.
- De delen 1, 2 en 3 kun je gratis downloaden via thesevensisters.vk
Als je luisteren ook prima vindt, zou je een proefabonnement kunnen nemen op Nextory. Dan kun je 30 dagen gratis luisteren naar de boeken van De zeven zusters.
Gratis roman
Ben je op zoek naar een gratis roman? En vind je het niet erg om een roman in e-book formaat te lezen zijn er vele mogelijkheden. Hieronder 4 gratis romans die je vindt op Harlequin:
Wil je liever een papieren gratis roman? Dat is ook geen probleem, want die vind je bij bosjes in minibiebs! Op minibieb.nl kun je zoeken naar een minibieb bij jou in de buurt. Grote kans dat je daar allerlei leuke en mooie gratis romans vindt!
Veilig gratis ebooks downloaden?
Maak je je zorgen over gratis ebooks downloaden? Dan kun je een zogenoemde VPN gebruiken om je identiteit te verbergen. VPN staat voor Virtual Private Network, en wordt ook veel gebruikt om ervoor te zorgen dat slimme marketeers je niet vinden.
Gratis ebooks illegaal downloaden tot slot
Gratis e-books illegaal downloaden is helaas erg makkelijk. Maar het is bij wet verboden. Bovendien zijn er heel veel sites waar je wel legaal gratis ebooks kunt downloaden. Heb je toch een ebook illegaal gedownload en vind je het mooi? Dan is het een mooi gebaar naar de auteur toe als je het boek vervolgens als ebook koopt.
Verder ben ik aangenaam verrast over hoeveel boeken je gratis kunt downloaden en lezen! Wat dat betreft hoeft een krap budget geen reden te zijn om niet te lezen. Er is enorm veel gratis te vinden.
Download jij gratis ebooks?
*Als je boeken ‘in het publieke domein’ downloadt via FilePursuit is het niet illegaal. Maar het boek dat ik downloadde om de instructies in het filmpje te testen, is wel illegaal vermoed ik. Eckhart Tolle leeft immers nog. En voor zover ik weet heeft hij zijn boek nog niet gratis beschikbaar gesteld. Ik heb het inmiddels ook weer verwijderd van mijn smartphone.
Deze post verscheen zeven jaar geleden voor het eerst, maar wordt regelmatig geupdate, zodat jullie de nieuwste informatie krijgen :)
Leestips
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
‘onze’ bieb had een vakantie aktie, je kon gratis iets van 55 boeken downloaden voor de zomervakantie, echt heel erg leuk! Ze gaan het straks in de herfstvakantie en kerstvakantie weer doen, maar dan met 15 boeken :-)
groetjes van Marja
Wat een leuke actie van de bieb! Ze doen echt wel hun best die bibliotheken.
IK heb sinds kort ook een K.obo ereader. Ik download boeken, maar ben ook lid van de bieb en blijf dat ook. Als een soort van compensatie, zeg maar.
Boeken kocht ik al bijna nooit voor het volledige bedrag, dus daar hebben schrijvers al nooit veel aan verdiend bij mij en de laatste jaren koop ik alleen maar kinderboeken, meestal 2e hands als ze er goed uitzien. En ik lees wel veel boeken van de bieb.
Ik vind het ideaal, maar wel een echte ereader. Op de tablet (i.pad) vind ik het gewoon niet lekker lezen. Dus een mooi verjaardagscadeautje.
Downloaden voor privégebruik is in Nederland niet verboden. Grootschalig, verhandelen en/of vervolgens doorverkopen wel. Al wil stichting Brein je graag iets anders laten geloven.
De Nederlandse regering heft bovendien een toeslag op lege gegevensdragers (zoald CD-R’s en tegenwoordig ook externe harde schijven).
Zie bijvoorbeeld hier http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/intellectueel-eigendom/vraag-en-antwoord/wat-is-de-thuiskopieheffing.html
Ja, ik download ook gratis e-boeken…
Maar ik zou ze anders ook nooit kopen, want dan ga ik gewoon naar de bib. Maar nu kan ik ze vaak sneller lezen omdat ze in de bib vaak al uitgeleend zijn. Ik doe dus geen schrijvers “onrecht” aan, vind ik.
Poëzie koop ik bv. wél, die schrijvers wil ik steunen (vaak ook beperkte oplages), en poëzie is niet iets wat je uitleest en daarna nooit meer bekijkt, zo’n bundel neem je regelmatig terug in je handen en dat is dus fijn om zelf te hebben.
Ik doe dit via bookos. Ook veel Nederlandstalige boeken daar.
De e-reader is vooral handig op vakantie, als ik (soms meer dan) een maand weg ben, en maar weinig bagage mag meenemen, dan is zo’n e -reader een uitkomst, je kan 10tallen boeken meenemen en het weegt haast niets. En de batterij gaat tot mijn verbazing superlang mee in vergelijking met die van een laptop, tablet of telefoon.
Voor de veiligheid houd ik het maar gewoon bij e-books van de bibliotheek. Wel jammer dat die vaak ‘laat’ pas beschikbaar zijn en dat ik graag nieuwe boeken lees. Maar ja, daar kunnen ze dus bij de bibliotheek ook niets aan doen, heb ik me laten vertellen. Heeft iets te maken met rechten die wel of niet worden vrijgegeven.
Ha Nicole,
ja… ik heb ook een KOBO.
Ben er reuze blij mee.
Het maakt niet uit hoeveel boeken je meeneemt op vakantie: het ding weegt er niet minder om.
Bij mij gaat het zo: met een vriendinnen groepje delen we boeken.
Er is er steeds eentje, die het boek koopt.
Dus de boeken worden wel gekocht, maar dan verder een soort van uitgeleend.
Groetjes!
Ja, ik moet ook toegeven dat een groot voordeel van een eReader het compacte en lichte formaat is, hoeveel boeken je er ook op hebt staan. Dat is echt wel heel handig.
Illegaal downloaden doe ik niet meer. In het begin dat internet op ons losgelaten werd downloade ik muziek via kazaa en gelijkaardige P2P sites. Daar ben ik van afgestapt. Het is nu eenmaal diefstal. Boeken zal ik dus ook niet illegaal downloaden.
Goeie tips, dank je wel :) Kobo en Bookboon (die staat er dubbel in trouwens) kende ik al, maar ik ga de rest ook eens bekijken.
Het verbaast me dat je zo makkelijk en op zoveel plaatsen gratis een boek kan downloaden. Alsof er wordt gesuggereerd dat de boeken niet veel waard zijn dus ‘neem ze maar mee’.
Die associatie dat ze niet veel waard zijn heb ik dan weer niet. Ik zie die download mogelijkheden meer als de de kans om cultuurgoed beschikbaar te maken aan de massa.
Nadat mijn 2E e-reader de geest gaf lees ik op mijn tablet! Dat bevalt heel goed, ik leen vooral bij de bibliotheek, zowel e-boeken als papieren boeken.
Zelf gebruik ik online boeken wel om informatie te vinden, maar niet om te downloaden. Hans
voorlopig rennen we nog elke week naar de bieb voor de kids. zolang ze dat doen heb ik liever papier.
love As Always
Di mario
Wat fijn dat je kinderen graag in de bibliotheek komen Di Mario!
Ooit was ik een actieve meelezer op een forum en zij gaf een linkje van haar persoonlijke dropbox met honderden ebooks erop. Ik heb er toen wel gebruikt van gemaakt.
Ik wilde twee jaar geleden ook lid worden van onze bieb, maar dan moest je er eerst persoonlijk heen om aan te vragen en daarna week later persoonlijk op te halen. Dat lukt mij niet, dus zeer omslachtig allemaal. Ik had toen maar een abo op bookchoice genomen.
Dat is wel een gemiste kans van de bibliotheek vind ik. Ze maken het dus eigenlijk te moeilijk om lid te worden.
Ik heb een abonnement bij Bol.com waarmee ik allerlei ebooks kan downloaden. Kost € 10,- per maand. Ik ben er heel tevreden over. Soms zit een titel niet in het abonnement maar het kan zomaar zijn dat dat een paar weken later wel zo is. Je kunt op 5 apparaten lezen met één abonnement dus in principe zou je je inlogcode kunnen geven aan vier andere mensen en de kosten kunnen delen. Dan ben je € 2,- per maand kwijt. Voor dat geld hoef je geen illegale dingen te doen, toch?
Als je het zo deelt is het inderdaad niet duur. Een beetje vergelijkbaar met een gedeeld Netflix account.