Gratis ebooks downloaden 19 sites: Update 2023!

gratis ebooks

Toen ik mijn eerste eReader kocht deed ik dat vooral vanwege de gratis ebooks.

Wil je nu gratis en moderne e-books downloaden?

Gratis ebooks downloaden en op je e-reader zetten kan op diverse sites. Het grootste aanbod legale en gratis ebooks vind je bij Kobo en de online bibliotheek. Maar voor die laatste heb je helaas wel een bibliotheekabonnement nodig. Verderop in deze post vind je 16 website voor gratis e-books.

Maar je moet wel opletten: gratis boeken downloaden is soms illegaal. In deze post vertel ik waarop je moet letten als het gaat om illegaal boeken downloaden en geef ik bovendien sites waar je gratis ebooks kunt downloaden.

Maar eerst:

Is gratis e-books downloaden illegaal?

Is Gratis boeken downloaden illegaal?

Dat hangt er van af! Als je gratis ebooks downloadt die door een auteur zelf beschikbaar zijn gesteld is het toegestaan. Ook boeken in het ‘publieke domein‘ mag je legaal downloaden. Dit zijn boeken waarop geen auteursrecht meer rust. Daarom kun je gerust de verzamelde werken van Shakespeare gratis downloaden. Maar als je bijvoorbeeld de nieuwste Heleen van Rooyen downloadt, dan is de wet hierover niet helemaal duidelijk. Maar iedereen kan natuurlijk wel bedenken dat Heleen van Royen daar niet blij mee zal zijn.

Ben jij een gratis ebooks piraat?

Illegaal gratis e-books downloaden wordt piraterij genoemd. Veel mensen doen het. En dat komt o.a. omdat mensen het niet als stelen ervaren. Iets downloaden blijft toch wat abstract. In Nederland worden gemiddeld zo’n 6,3 % illegale ebooks gedownload. Maar downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is niet toegestaan. Doe je dat toch, dan is er sprake van gratis boeken illegaal downloaden. Mensen die illegaal gratis ebooks downloaden beschermen zichzelf vaak met VPN. Op die manier vermom je jezelf als het ware, en valt niet te achterhalen dat jij degene bent die iets illegaal downloadt. Maar fraai is dat natuurlijk niet.

Wat e-books piraten zelf zeggen

Op de Engelse website The Guardian lees ik dat in Engeland zo’n 17% van alle ebooks illegaal worden gelezen. Wat het artikel extra interessant maakt, is dat de mensen die illegaal e-books downloaden uitleggen waarom ze dat doen. Hieronder een bloemlezing van de verklaringen:

 • Ik heb geen geld genoeg om boeken te kopen.
 • Als ik het boek niet gratis kon downloaden las ik het boek niet. Nu lees ik het tenminste.
 • Er is bij mij in de buurt geen goede boekwinkel of bibliotheek. Gratis e-books downloaden lost dit op.
 • Ik download alleen gratis e-books van grote namen en bekende auteurs.
 • Het is een compliment voor de schrijver dat ik zijn/haar boeken lees in plaats van ze negeer.
 • Cultuur zou gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Dus ook e-books.
 • Gratis e-books downloaden is niet heel anders dan dat boek tweedehands kopen: in beide gevallen verdient de auteur er niets aan.
 • Ik download een e-book eerst om te kijken of ik het wat vind. Ik heb zo vaak een boek gekocht dat tegenviel, dat ik het nu eerst wil testen.

Gratis boeken downloaden illegaal: wat is er tegen te doen?

Het is niet eenvoudig om het illegaal ebooks downloaden tegen te gaan. Dat zie je aan een site als oceanofpdf. Hij werd succesvol uit de lucht gehaald, maar kwam vrij snel weer terug. Hoewel hij inmiddels opnieuw is weggehaald.

Via zogenoemde torrentsites worden toch veel boeken illegaal geüpload en gedownload. Ergens is het ook wel begrijpelijk: het maakt boeken bereikbaar voor mensen die er anders misschien niet genoeg geld voor hebben. Maar dat neemt niet weg dat het illegaal is, en dat het ten koste gaat van de auteur die het boek geschreven heeft.

Het verhaal van OceanofPDF

De website OceanofPDF was een overzichtelijk vormgegeven, mooie website waar je boeken kon zoeken, en vervolgens gratis downloaden. Op de site stond als missie dat ze informatie beschikbaar wilden stellen aan iedereen op de hele wereld.

Het was schrijfster Michelle Harrison, winnares van de Waterstones children’s book prize voor haar boek The Thirteen Treasures, die alarm sloeg over OceanofPDF. Ze kreeg een Google alert’ over een boek van haar dat gedownload was. Verschillende auteurs sloegen de handen ineen, en zorgden ervoor dat OceanofPDF uit de lucht werd gehaald.

|

Maar ze kregen veel kritiek over hun actie, en boze reacties van lezers. Hieronder een voorbeeld van zo’n reactie op het sluiten van Oceanof PDF:

Wanneer zijn ebooks gratis?

Er zijn een aantal redenen waarom e-books gratis kunnen zijn.

 • De eerste is als het auteursrecht is verlopen. Dat is 70 jaar na het overlijden van een schrijver.
 • Als een auteur het boek zelf gratis ter beschikking stelt.
 • Als je een eBook downloadt via de bibliotheek.

Maar alle andere gratis eBooks downloads zijn illegaal, volgens De Consumentenbond:

‘Alle andere gratis downloads zijn sinds april 2014 illegaal. Illegaal uploaden is al langer verboden.’

Ook mag je volgens de wet een e-book dat je uithebt niet doorsturen naar iemand anders. Een papieren boek mag je doorgeven, maar een e-book niet…

Gratis ebooks: 19 sites waar je ze gratis kunt downloaden update 2023

   1. Op kobobooks.com vind je heel veel gratis e-books! Ik had de ereader niet om die reden van hun merk gekocht, maar het is wel een prettige verrassing. Bovendien zien alle gratis ebooks er aantrekkelijk uit. Ze worden gepresenteerd als in een professionele boeken webshop. Bol.com werkt samen met Kobo. Als je op bol.com een ebook koopt, dan gaat dat via Kobo. Bol.com heeft zelf dus geen gratis ebooks meer.
   2. Gratis Nederlandse ebooks biedt ook gratis e-books. Vergeleken met die van kobobooks is de layout heel onaantrekkelijk. Bovendien was de laatste update met ebooks in 2017. Deze site wordt dus niet goed bijgehouden.
   3. Bookboon ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Maar hier vind je alleen non-fictie. En je moet eerst door 4 stappen heen voordat je kunt downloaden. Stap 1 is inschrijven voor de nieuwsbrief. Ik snap het wel, maar vond het toch irritant. Update 2023: je kunt hier nu geen gratis boeken meer downloaden. Een abonnement is verplicht en kost minimaal 5,99 per maand.
   4. Een andere manier om een gratis e-book te vinden is door de titel van dat boek in de adresbalken in te typen en daarachter .vk te zetten. Bijvoorbeeld, ik wil het eBook Romeo and Juliet downloaden. Dan type ik dus in: romeoandjuliet.vk.
   5. Gratis boeken downloaden in de bibliotheek! Wist je dat je ook eboeken kunt downloaden in de online bibliotheek? Als je een bibliotheek abonnement hebt ligt er een wereld aan mogelijkheden om gratis boeken te downloaden voor je open.
   6. Op de site Storytel kun je ook gratis ebooks downloaden. Je kunt dit een maand lang gratis gebruiken. Daarna moet je betalen voor een abonnement. Maar dat abonnement geeft je dan wel toegang tot een heleboel gratis e-books. Gratis boeken illegaal downloaden is dan niet meer nodig : )
   7. Via Google Play kun je een heleboel gratis ebooks downloaden. Hun layout ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit.
   8. Project Gutenberg is een zekere manier om legaal gratis eboeken te downloaden. Helaas gaat het hier doorgaans wel om oudere boeken waarvan het copyright is verstreken. Voor nieuwe boeken heb je niet zoveel aan Project Gutenberg.
   9. Op Planet Ebook vind je ook gratis ebooks, maar dan wel weer klassiekers. Denk aan The Great Gatsby en Pride and Prejudice. Fijn als je graag klassiekers wilt lezen, maar minder handig als je op zoek bent naar moderne gratis e-books.
   10. Gratis-boek.nl Deze site valt erg tegen qua aanbod, en toen ik probeerde een gratis ebook te downloaden werd ik naar een andere website gebracht.
   11. Ook de Apple store biedt gratis te downloaden ebooks.
   12. De Kindle store van Amazon heeft ook een heleboel gratis ebooks. Als ik in 2022 ga kijken zie ik alleen betaalde ebooks bij Amazon.
   13. Nook eBooks Barnes and Noble maakt de belofte van gratis ebooks ook in 2022 nog waar!
   14. Download ebooks gratis. Bovenaan staat het kinderboek De Vijf van Enid Blython! Ik vind het meteen leuk.
   15. Op de Engelse site Smashwords kun je diverse Engelse boeken gratis downloaden. Heb je zelf een ebook geschreven? Dan kun je jouw boek hier ook opzetten!
   16. Wattpad is een website waar je eerst een account moet maken om gratis ebooks te lezen.
   17. Many Books: manybooks.net ziet er goed uit, en je kunt heel makkelijk zoeken op een genre. Een aanbeveling.
   18. Open Library is ook weer Engelstalig en je vindt daar een heleboel gratis e-books. Sommige kun je direct lezen, andere moet je lenen. Lid worden is simpel en gratis! Je vindt er ook audioboeken. Nadeel is wel dat je de boeken op je computer moet lezen of op je iPhone. Ik zie geen optie om ze op een eReader te zetten.
   19. PDFs bookworld. Je vindt hier Engelse klassiekers.

eBooks lezen zonder eReader: ja dat kan!

Ook mensen die geen eReader hebben kunnen gratis e-books downloaden en lezen.  Er zijn namelijk diverse Free Reader Apps die je kunt downloaden. Zelf probeerde ik Nextory uit. Hiermee heb je een groot aanbod ebooks. De eerste maand kun je gratis lezen, daarna moet je betalen. Het nadeel vond ik wel dat ik op mijn smartphone moest lezen. Dat vind ik minder fijn dan op een ereader.

Ook via de online bibliotheek kun je ebooks lezen zonder eReader. Sterker nog, sommige boeken van de online bibliotheek zijn niet beschikbaar voor e-readers. Die moet je noodgedwongen lezen via de online bibliotheek app of online.

Ik heb Kindle en Nook gratis gedownload

Ik heb Kindle van Amazon.com, en Nook van Barnes and Nobles gedownload. In hun aanbod vind je heel veel gratis boeken, hoewel ik het aanbod van Barnes & Nobles het beste vond.

Een gratis eBook downloaden op je smartphone: ik probeerde het uit!

Ik heb bovenstaand filmpje uitgeprobeerd. Eerste installeerde ik de twee apps, en daarna probeerde ik FilePursuit uit. Geïnspireerd door de bestsellerlijst typte ik The Salt Path in. Dit boek heb ik al gelezen, maar ik was benieuwd wat het zou opleveren. Dat was om precies te zijn: niets. FilePursuit kon het boek niet vinden.

Vervolgens probeerde ik een wat ouder boek, namelijk The Power of Now van Eckhart Tolle. En warempel: bingo! Ik klikte op downloaden, en vervolgens verscheen het boek inderdaad op mijn virtuele boekenplank in de eReader Prestigio app.

Tataaaa:

gratis ebooks
Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig!

Handig voor middelbare scholieren

Het fijne is dat veel klassiekers gratis te downloaden zijn. Boeken gratis downloaden lijkt me handig voor middelbare scholieren die moeten lezen voor hun literatuurlijst. Mijn zoon die boeken ‘stom’ vindt, leest op zijn iPod warempel een Engels boek: ‘The Haunted House’! Hoewel ik huiverig sta tegenover kinderen die teveel tijd achter een scherm doorbrengen, doet me dit wel eens achter het oor krabben.

Want wat, als ze achter een scherm zitten te lezen?

En lezen is toch algemeen geaccepteerd als goed?!

100 gratis ebooks

Op de site Gratis Boek vind je een top 100 gratis ebooks. Als je op een boek klikt kom je op de site waar je het betreffende ebook gratis kunt downloaden.

De zeven zussen ebook gratis downloaden

Ken je de populaire reeks De zeven zussen van schrijfster Lucinda Riley? Het is niet literatuur met een hoofdletter maar de boeken zijn enorm populair bij een groot publiek. Wil jij de zeven zussen gratis downloaden? Het simpelste is als dat gewoon via de online bibliotheek zou kunnen. Ik heb gekeken maar helaas: ze hebben De zeven zussen daar niet als ebook. Een de ebook versie kost zowel bij bol.com als Kobo een tientje. Waar vind je de reeks dan wel als gratis ebooks?

De zeven zussen ebook gratis downloaden kan hier

Hieronder zie je twee website waar je de Zeven zussen gratis kunt downloaden, maar dan zijn ze wel in het Engels.

Als je luisteren ook prima vindt, zou je een proefabonnement kunnen nemen op Nextory. Dan kun je 30 dagen gratis luisteren naar de boeken van De zeven zusters.

Veilig gratis ebooks downloaden?

Maak je je zorgen over gratis ebooks downloaden? Dan kun je een zogenoemde VPN gebruiken om je identiteit te verbergen. VPN staat voor Virtual Private Network, en wordt ook veel gebruikt om ervoor te zorgen dat slimme marketeers je niet vinden.

Gratis ebooks illegaal downloaden tot slot

Gratis e-books illegaal downloaden is helaas erg makkelijk. Maar het is bij wet verboden. Bovendien zijn er heel veel sites waar je wel legaal gratis ebooks kunt downloaden. Heb je toch een ebook illegaal gedownload en vind je het mooi? Dan is het een mooi gebaar  naar de auteur toe als je het boek vervolgens als ebook koopt.

Verder ben ik aangenaam verrast over hoeveel boeken je gratis kunt downloaden en lezen! Wat dat betreft hoeft een krap budget geen reden te zijn om niet te lezen. Er is enorm veel gratis te vinden.

Download jij gratis ebooks?

*Als je boeken ‘in het publieke domein’ downloadt via FilePursuit is het niet illegaal. Maar het boek dat ik downloadde om de instructies in het filmpje te testen, is wel illegaal vermoed ik. Eckhart Tolle leeft immers nog. En voor zover ik weet heeft hij zijn boek nog niet gratis beschikbaar gesteld. Ik heb het inmiddels ook weer verwijderd van mijn smartphone.

Deze post verscheen zeven jaar geleden voor het eerst, maar is compleet vernieuwd en ge-update, zodat jullie de nieuwste informatie krijgen :)

Lees ook: ebook abonnement en mijn post over Gratis boeken lezen.

Similar Posts

54 Comments

 1. nee… heb geen e-reader of iets om ebooks mee te downloaden of wat dan ook…en ik zou ook liever een gewoon boek vast houden, al is het downloaden waarschijnlijk wel goedkoper ja…

 2. Nog een vraagje erover… (hoe snel kan het mens het mogelijk ook intressant vinden als een ander erover verteld he…)
  ZIjn er ook voldoende nederlands talige boeken te downloaden, want jij spreekt hier vooral over engelstalige titels…

  1. kheb ondertussen je linken al beter bekeken en er zijn dus wel redelijk wat nederlandstalige, als je wat zoekt ook vrij goedkope om eventueel aan te schaffen.
   Ik ben wel verkocht denk ik, eind oktober jarig en hij staat op mijn lijstje, zal wel een ander merk enzo zijn.

 3. Ik heb het ook wel overwogen. Ik heb heel veel digitale boeken en ik lees ze nu gewoon op mijn pc. Ik gebruik gewoon de e-reader plug in op mijn firefox browser. Maar het zit niet lekker te lezen.
  Maar ik heb wel besloten dan (tenzij er een gratis in mijn schoot valt) ik geen ereader ga gebruiken. Ik vind het de aanschaf niet waard.

 4. Ik vind een e-reader ideaal voor op vakantie.
  Fijn op reis met honderden boeken op zak :-)

  Overigens verliezen schrijvers niets aan mij: ik koop nooit boeken, maar leen ze altijd van de bieb.
  Nu leen ik ze in weze van internet. Het zou nog fijner zijn als je ze gewoon legaal als e-book van de bieb kon lenen.

  1. Ik geef ook zelden tot nooit geld uit aan een boek, omdat ik alles bij de bibliotheek kan halen. Wat is de bibliotheek toch een geweldige uitvinding! Ik geniet elke keer van boeken, zonder dat het me wat kost. Behalve dan het bieb abonnement. Maar dat haal ik er dus wel 100 keer uit.

 5. Mijn e-reader is stuk. Op vakantie bleef ie, vlak voor het plot van een boek, opeens hangen en deed niets meer. Je kan de batterij niet zelf eruit halen, dan moet je het hele ding slopen…

  Dus nee, ik download geen boeken meer :(

 6. tuurlijk download ik e-books, hoe komen ze anders op je e-raeder? Zelfs de gekochte moet je immers downloaden?
  Maar neen gratig e-books heb ik behalve een kookboek-achtige nog nooit gedownload. Ik koop ze braaf vaak via bol.com.De schrijvers moeten immers ook leven? Wel vind ik het raar dat de e-books net zo duur zijn als het papieren, terwijl je toch geen inkt drukkosten etc ervan hebt.

 7. Ik vind een papieren boek fijner. Ik lees heel veel en haal mijn boeken uit de bieb. Mocht ik ooit een ereader willen dan in combinatie met een abonnement. Ik koop weinig boeken. Alleen naslagwerken en studieboeken. Boeken voor ontspanning vind ik zonde van mijn geld om te kopen.
  Misschien dat ik tzt een ereader heb en dan in combinatie met een abonnement van de bieb. Dat ik bij hen boeken kan downloaden/lenen.

  1. E-books lenen in de bieb lijkt me ook een goede uitvinding. Hoewel ik als ik dan toch leen, net zo lief het echte papieren boek heb.

   Ik koop bijna nooit boeken meer. De meeste boeken lees je toch maar 1 keer. En een boek kost al gauw 20 euro. Dat vind ik dan echt te duur. Zeker als ik het gratis in de bieb kan lenen.

  2. Ik zie het meer als een optie als er geen bieb in mijn woonplaats is. In veel dorpen gaan de bibliotheken de komende jaren verdwijnen en als je dan op afstand boeken kunt lenen mbv een reader dan lijkt me dat wel handig.

  3. Ik lees heel veel e boeken van de bieb op mijn tablet. Ideaal. Na 3 weken gaan ze van zelf weer weg. En je kunt er 10 tegelijk op je tablet of ereader hebben. Ik leen ook gewone boeken bij de bieb en als ik er een heel graag zelf wil hebben bestel ik ze meestal tweedehands bij Boekwinkeltjes.

 8. Ik heb ook al een hele tijd een Kobe e-reader en die bevalt me prima. Heerlijk om in de trein geen dikke boeken meer te hoeven meezeulen! :-)
  Ooit heb ik een heel bestand aan auteursrechtvrije e-books van iemand gekregen en koop af en toe via de reguliere boekenwebwinkels nieuwe e-books.

  Ik ga zeker snuffelen op de sites die jij hier vermeldt. Bedankt voor de tips!

 9. Ik heb geen e-reader en ben voorlopig ook niet van plan er een aan te schaffen ik vind een gewoon boek prettiger tot nu toe denk ik.

 10. Ik doe het wel. Veel boeken heb ik ook ‘gewoon’ staan, maar alle boeken die ik wil lezen kopen, dat lukt me niet. En met de gedownloade boeken heb ik mijn ereader er al lang weer uit. Ik weet dat het niet helemaal netjes is, maar ook ik kan mijn geld maar één keer uitgeven.

 11. Ik heb sinds een aantal weken ook een e-reader. Lang getwijfeld tussen sony en kobo. Uiteindelijk gekozen voor kobo door de verlichting. Ik ben er erg blij mee. De gratis ebooks ben ik nog niet aan toe omdat ik er nog veel heb staan op de pc. Maar is wel interessant.

 12. Ik durfde eigenlijk de antwoorden op deze blogpost niet te lezen, want ik ben al zoveel discussies tegengekomen waarvan mijn haren recht overeind gingen staan… Maar hier valt het mee. Fijn!
  Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen denken dat het heel normaal is om boeken (en muziek en films) illegaal te downloaden. Je hebt het over een product waar iemand werk aan heeft gehad. Ik steel toch ook geen brood?

  Natuurlijk ben ik al schrijver bevooroordeeld, maar ik maak me best zorgen over het e-books gebeuren. Mijn uitgever doet (nog) niet aan e-books, dus ik hoef niet bang te zijn dat mijn boeken illegaal gaan rondzwerven. Maar aan de andere kant loopt de normale verkoop van boeken terug omdat steeds meer mensen digitaal gaan lezen en sluiten bibliotheken omdat (illegaal) downloaden zoveel gemakkelijker is.
  Mijn toch al minimale inkomsten uit het schrijven (er zijn maar heel weinig Nederlandse schrijvers die van hun werk kunnen leven) zouden op die manier wel eens helemaal kunnen verdampen… Voor mij niet zo’n ramp, want na het ontvangen van de eerste royalties een paar jaar geleden, heb ik de droom om ervan te leven al opgegeven en schrijf ik vooral voor mijn plezier (hoewel het wel leuk is om er iets voor te krijgen). Maar dat betekent wel dat andere dingen voorgaan, want het is tenslotte geen baan. En ik kan me voorstellen dat schrijvers die helemaal zelf de kost moeten verdienen (mijn man verdient gelukkig genoeg, maar ik werk wel parttime in ons eigen bedrijf) nog veel minder tijd overhouden om te schrijven (want er zal toch ergens anders inkomen uit gegenereerd moeten worden). Ik ben bang dat dit – voor alle soorten literatuur en lektuur – een enorme verarming zal betekenen, zeker voor de oorspronkelijk Nederlandse boeken, want door ons kleine taalgebied zijn de inkomsten veel lager dan die van Amerikaanse en Engelse schrijvers.

  1. Hoi Geertrude,

   ik wist niet dat die zo’n gevoelig onderwerp is! Wat voor soort discussies roept het op?

   Ik kan me voorstellen dat je als schrijver flink last kunt hebben van de downloadcultuur. Het schijnt ook heel uitzonderlijk te zijn als je kunt leven van je boeken heb ik begrepen.

   Als ik het goed begrijp is het dus eigenlijk ook een bescherming voor de auteur als een boek níét als e-book wordt uitgegeven!

  2. Het valt wel mee, hoor, maar af en toe raakt het me. Ik las pas een discussie op Trouw, waar schrijvers neergezet werden als “klagers” omdat ze betaald willen krijgen voor hun werk. En het gebeurt nog al eens dat het feit dat boeken zo duur zijn als argument gebruikt wordt, met als ondertoon “en jullie krijgen daar 10% van, dus wat zeur je nou” (die berekening klopt overigens niet). Dat boeken duur zijn is weer een heel andere discussie, dat komt mede door de vaste boekenprijs, iets waar ik persoonlijk niet blij mee ben (want ik heb liever dat mijn oudere boeken in de aanbieding gaan, dan dat ze liggen te verstoffen in het magazijn van mijn uitgever).
   Het heeft inderdaad wel voordelen om gewoon geen e-books te hebben, maar ik ben bang dat het in mijn geval betekent dat ik daardoor uiteindelijk toch een stuk marktaandeel ga missen, zeker als de bibliotheken steeds meer in gaan zetten op digitaal uitlenen. Mijn lezers bevinden zich voornamelijk onder bibliotheekgangers, die mijn boeken pakken omdat ze ze in de rekken zien staan. Zolang mensen nog niet zitten te wachten op “de nieuwe Geertrude Verweij”, moet ik het daarvan hebben. Als bibliotheken minder fysieke boeken gaan inkopen, ben ik bang dat die van mij (en andere minder bekende schrijvers) van het lijstje geschrapt gaan worden. Dit probleem speelt overigens al in de boekhandels, waar alleen boeken uit de top 50 nog in de rekken en op de tafels terecht komen.

   Overigens moet ik zeggen dat ik als lezer wel degelijk overweeg een e-reader te kopen, vooral voor als ik in het buitenland ben (scheelt een hoop gesjouw met boeken). Het lijkt me ook erg gemakkelijk dat je via internet als je zin hebt in een nieuw boek een e-book simpelweg kunt uitzoeken, betalen en downloaden, waar je ook bent en hoe laat het ook is.
   Maar aan de andere kant… hoe leuk was het vroeger (toen ze meer verkochten dan die top 50) om in de boekhandel rond te hangen en na lang wikken en wegen en bladeren een keuze te maken? Onze maatschappij is tegenwoordig wel erg ingesteld op “intant gratification”.

   Pfff… sorry voor de lange comments. Dit is duidelijk een stokpaardje van mij ;-)

  3. Helaas zijn er nog veel mensen die denken dat schrijven een hobby is ipv een beroep. Mensen hebben echt geen idee hoeveel tijd erin steekt om precies de juiste woorden uit te kiezen en hoe vaak je een tekst herleest en opnieuw probeert om het nóg beter te maken….

   Ik ga in elk geval jouw boeken eens opzoeken in de bieb :D

  4. Bedankt voor je toelichting Geertrude. Superinteressant om het perspectief van een schrijfster te horen! Vind je het dan nog jammer dat veel mensen je boeken uit de bieb halen, in plaats van het zelf te kopen?

   Is de bibliotheek in die zin ook niet een oorzaak van minder inkomsten?

  5. Voor mij, en veel schrijfsters in mijn genre (familie- en liefdesromans) niet. De aankopen van de bibliotheek maken een groot deel van de totale verkoop uit en bovendien krijgen we via Stichting Lira een leenvergoeding per boek en per uitlening. Rijk wordt je er niet van, maar het klopt volgens mij wel aardig in verhouding met het aantal potentiele kopers dat je misloopt door het bestaan van de bibliotheken.

  6. Ik snap helemaal wat je bedoelt, daarom voel ik me ook best schuldig als ik het wél doe, met boeken van nog levende schrijvers (nou lees ik vooral boeken van schrijvers als Austen, Dickens en de Brontë zusjes, uit het public domain, dat scheelt gelukkig al wat…) ik houd dan ook wel voor mezelf aan dat als ik een boek goed vind, en ik heb het een keer zo gedownload, ik hem alsnog koop. En ik ben nog steeds vooral een papieren-boeken-lezer, dus boeken die ik toch éénmalig lees haal ik vaak bij de bibliotheek, waar een schrijver er ook nog iets aan verdient.

   Hoe dan ook, ik ga je naam in de gaten houden ;-)

  7. Geertrude, ik heb je opgezocht in onze bieb, en ze hebben 7 exemplarenvan je boeken! Ik heb zojuist je nieuwste boek ‘Tegenstelling’ gereserveerd. Hij is nog in bestelling, maar ik ben erg benieuwd!

 13. Nee, ik download geen e-books, ik heb wel een Kindle e-reader maar die gebruik ik nooit. Hebben we gekregen bij een cursus, anders zou ik het ook niet hebben aangeschaft. Als e-books veel goedkoper dan echte boeken waren, zou ik het eerder doen, denk ik. Ik koop het liefst boeken in de aanbieding (voor bijv. 5 euro) omdat we het gewoon niet breed hebben, maar nog liever leen ik ze van de bibliotheek, ik lees vaak boeken uit in een dagdeel (hangt af van de dikte)… dat vind ik jammer van het geld!
  Zo te lezen in de andere comments, ben ik daar niet de enige in…

  Leuk trouwens Geertrude, om te zien wat voor boeken je schrijft. Ik ga zeker in de bibliotheek kijken of ze ze ook hebben, en zo niet, of ze die van jou ook willen aanschaffen. Dat kan namelijk bij onze bieb.
  Het is stiekem een beetje een droom van mij om ook eens een boek / roman te schrijven, wat leuk dat die droom van jou is uitgekomen! Wel jammer dat je er niet van kunt leven…

 14. Ik ben nog zo’n ouderwetse muts die het liefst papieren boeken leest ;) Sander is wél overgestapt, die leest boeken tegenwoordig op zijn iPad. Geen idee hoe hij aan de boeken op zijn iPad komt, eerlijk gezegd…. Ik zal het hem eens vragen!!

 15. Terecht punt van Geertrude. Artikel van Trouw is in dit licht wel interessant: http://www.trouw.nl – Schrijf – Illegale-lezers-bedreigen-de-schrijver-en-zijn-boek. Overigens verdienen schrijvers ook aan uitgeleende boeken van de bibliotheek. Dat zal waarschijnlijk minder zijn dan gekochte boeken, maar toch.

 16. ‘onze’ bieb had een vakantie aktie, je kon gratis iets van 55 boeken downloaden voor de zomervakantie, echt heel erg leuk! Ze gaan het straks in de herfstvakantie en kerstvakantie weer doen, maar dan met 15 boeken :-)
  groetjes van Marja

 17. IK heb sinds kort ook een K.obo ereader. Ik download boeken, maar ben ook lid van de bieb en blijf dat ook. Als een soort van compensatie, zeg maar.
  Boeken kocht ik al bijna nooit voor het volledige bedrag, dus daar hebben schrijvers al nooit veel aan verdiend bij mij en de laatste jaren koop ik alleen maar kinderboeken, meestal 2e hands als ze er goed uitzien. En ik lees wel veel boeken van de bieb.
  Ik vind het ideaal, maar wel een echte ereader. Op de tablet (i.pad) vind ik het gewoon niet lekker lezen. Dus een mooi verjaardagscadeautje.

 18. Downloaden voor privégebruik is in Nederland niet verboden. Grootschalig, verhandelen en/of vervolgens doorverkopen wel. Al wil stichting Brein je graag iets anders laten geloven.
  De Nederlandse regering heft bovendien een toeslag op lege gegevensdragers (zoald CD-R’s en tegenwoordig ook externe harde schijven).
  Zie bijvoorbeeld hier http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/intellectueel-eigendom/vraag-en-antwoord/wat-is-de-thuiskopieheffing.html

 19. Ja, ik download ook gratis e-boeken…

  Maar ik zou ze anders ook nooit kopen, want dan ga ik gewoon naar de bib. Maar nu kan ik ze vaak sneller lezen omdat ze in de bib vaak al uitgeleend zijn. Ik doe dus geen schrijvers “onrecht” aan, vind ik.

  Poëzie koop ik bv. wél, die schrijvers wil ik steunen (vaak ook beperkte oplages), en poëzie is niet iets wat je uitleest en daarna nooit meer bekijkt, zo’n bundel neem je regelmatig terug in je handen en dat is dus fijn om zelf te hebben.

  Ik doe dit via bookos. Ook veel Nederlandstalige boeken daar.

  De e-reader is vooral handig op vakantie, als ik (soms meer dan) een maand weg ben, en maar weinig bagage mag meenemen, dan is zo’n e -reader een uitkomst, je kan 10tallen boeken meenemen en het weegt haast niets. En de batterij gaat tot mijn verbazing superlang mee in vergelijking met die van een laptop, tablet of telefoon.

 20. Voor de veiligheid houd ik het maar gewoon bij e-books van de bibliotheek. Wel jammer dat die vaak ‘laat’ pas beschikbaar zijn en dat ik graag nieuwe boeken lees. Maar ja, daar kunnen ze dus bij de bibliotheek ook niets aan doen, heb ik me laten vertellen. Heeft iets te maken met rechten die wel of niet worden vrijgegeven.

 21. Ha Nicole,

  ja… ik heb ook een KOBO.
  Ben er reuze blij mee.
  Het maakt niet uit hoeveel boeken je meeneemt op vakantie: het ding weegt er niet minder om.
  Bij mij gaat het zo: met een vriendinnen groepje delen we boeken.
  Er is er steeds eentje, die het boek koopt.
  Dus de boeken worden wel gekocht, maar dan verder een soort van uitgeleend.

  Groetjes!

  1. Ja, ik moet ook toegeven dat een groot voordeel van een eReader het compacte en lichte formaat is, hoeveel boeken je er ook op hebt staan. Dat is echt wel heel handig.

 22. Illegaal downloaden doe ik niet meer. In het begin dat internet op ons losgelaten werd downloade ik muziek via kazaa en gelijkaardige P2P sites. Daar ben ik van afgestapt. Het is nu eenmaal diefstal. Boeken zal ik dus ook niet illegaal downloaden.

 23. Het verbaast me dat je zo makkelijk en op zoveel plaatsen gratis een boek kan downloaden. Alsof er wordt gesuggereerd dat de boeken niet veel waard zijn dus ‘neem ze maar mee’.

  1. Die associatie dat ze niet veel waard zijn heb ik dan weer niet. Ik zie die download mogelijkheden meer als de de kans om cultuurgoed beschikbaar te maken aan de massa.

 24. Nadat mijn 2E e-reader de geest gaf lees ik op mijn tablet! Dat bevalt heel goed, ik leen vooral bij de bibliotheek, zowel e-boeken als papieren boeken.

 25. Ooit was ik een actieve meelezer op een forum en zij gaf een linkje van haar persoonlijke dropbox met honderden ebooks erop. Ik heb er toen wel gebruikt van gemaakt.

  Ik wilde twee jaar geleden ook lid worden van onze bieb, maar dan moest je er eerst persoonlijk heen om aan te vragen en daarna week later persoonlijk op te halen. Dat lukt mij niet, dus zeer omslachtig allemaal. Ik had toen maar een abo op bookchoice genomen.

 26. Ik heb een abonnement bij Bol.com waarmee ik allerlei ebooks kan downloaden. Kost € 10,- per maand. Ik ben er heel tevreden over. Soms zit een titel niet in het abonnement maar het kan zomaar zijn dat dat een paar weken later wel zo is. Je kunt op 5 apparaten lezen met één abonnement dus in principe zou je je inlogcode kunnen geven aan vier andere mensen en de kosten kunnen delen. Dan ben je € 2,- per maand kwijt. Voor dat geld hoef je geen illegale dingen te doen, toch?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.