Reacties

Gratis ebooks downloaden 20 sites: Update 2024! — 54 reacties

 1. nee... heb geen e-reader of iets om ebooks mee te downloaden of wat dan ook...en ik zou ook liever een gewoon boek vast houden, al is het downloaden waarschijnlijk wel goedkoper ja...

 2. Nog een vraagje erover... (hoe snel kan het mens het mogelijk ook intressant vinden als een ander erover verteld he...)
  ZIjn er ook voldoende nederlands talige boeken te downloaden, want jij spreekt hier vooral over engelstalige titels...

  • kheb ondertussen je linken al beter bekeken en er zijn dus wel redelijk wat nederlandstalige, als je wat zoekt ook vrij goedkope om eventueel aan te schaffen.
   Ik ben wel verkocht denk ik, eind oktober jarig en hij staat op mijn lijstje, zal wel een ander merk enzo zijn.

 3. Ik heb het ook wel overwogen. Ik heb heel veel digitale boeken en ik lees ze nu gewoon op mijn pc. Ik gebruik gewoon de e-reader plug in op mijn firefox browser. Maar het zit niet lekker te lezen.
  Maar ik heb wel besloten dan (tenzij er een gratis in mijn schoot valt) ik geen ereader ga gebruiken. Ik vind het de aanschaf niet waard.

 4. Ik vind een e-reader ideaal voor op vakantie.
  Fijn op reis met honderden boeken op zak :-)

  Overigens verliezen schrijvers niets aan mij: ik koop nooit boeken, maar leen ze altijd van de bieb.
  Nu leen ik ze in weze van internet. Het zou nog fijner zijn als je ze gewoon legaal als e-book van de bieb kon lenen.

  • Ik geef ook zelden tot nooit geld uit aan een boek, omdat ik alles bij de bibliotheek kan halen. Wat is de bibliotheek toch een geweldige uitvinding! Ik geniet elke keer van boeken, zonder dat het me wat kost. Behalve dan het bieb abonnement. Maar dat haal ik er dus wel 100 keer uit.

 5. Mijn e-reader is stuk. Op vakantie bleef ie, vlak voor het plot van een boek, opeens hangen en deed niets meer. Je kan de batterij niet zelf eruit halen, dan moet je het hele ding slopen...

  Dus nee, ik download geen boeken meer :(

 6. tuurlijk download ik e-books, hoe komen ze anders op je e-raeder? Zelfs de gekochte moet je immers downloaden?
  Maar neen gratig e-books heb ik behalve een kookboek-achtige nog nooit gedownload. Ik koop ze braaf vaak via bol.com.De schrijvers moeten immers ook leven? Wel vind ik het raar dat de e-books net zo duur zijn als het papieren, terwijl je toch geen inkt drukkosten etc ervan hebt.

 7. Ik vind een papieren boek fijner. Ik lees heel veel en haal mijn boeken uit de bieb. Mocht ik ooit een ereader willen dan in combinatie met een abonnement. Ik koop weinig boeken. Alleen naslagwerken en studieboeken. Boeken voor ontspanning vind ik zonde van mijn geld om te kopen.
  Misschien dat ik tzt een ereader heb en dan in combinatie met een abonnement van de bieb. Dat ik bij hen boeken kan downloaden/lenen.

  • E-books lenen in de bieb lijkt me ook een goede uitvinding. Hoewel ik als ik dan toch leen, net zo lief het echte papieren boek heb.

   Ik koop bijna nooit boeken meer. De meeste boeken lees je toch maar 1 keer. En een boek kost al gauw 20 euro. Dat vind ik dan echt te duur. Zeker als ik het gratis in de bieb kan lenen.

  • Ik zie het meer als een optie als er geen bieb in mijn woonplaats is. In veel dorpen gaan de bibliotheken de komende jaren verdwijnen en als je dan op afstand boeken kunt lenen mbv een reader dan lijkt me dat wel handig.

  • Ik lees heel veel e boeken van de bieb op mijn tablet. Ideaal. Na 3 weken gaan ze van zelf weer weg. En je kunt er 10 tegelijk op je tablet of ereader hebben. Ik leen ook gewone boeken bij de bieb en als ik er een heel graag zelf wil hebben bestel ik ze meestal tweedehands bij Boekwinkeltjes.

 8. Ik heb ook al een hele tijd een Kobe e-reader en die bevalt me prima. Heerlijk om in de trein geen dikke boeken meer te hoeven meezeulen! :-)
  Ooit heb ik een heel bestand aan auteursrechtvrije e-books van iemand gekregen en koop af en toe via de reguliere boekenwebwinkels nieuwe e-books.

  Ik ga zeker snuffelen op de sites die jij hier vermeldt. Bedankt voor de tips!

 9. Ik doe het wel. Veel boeken heb ik ook 'gewoon' staan, maar alle boeken die ik wil lezen kopen, dat lukt me niet. En met de gedownloade boeken heb ik mijn ereader er al lang weer uit. Ik weet dat het niet helemaal netjes is, maar ook ik kan mijn geld maar één keer uitgeven.

 10. Ik heb sinds een aantal weken ook een e-reader. Lang getwijfeld tussen sony en kobo. Uiteindelijk gekozen voor kobo door de verlichting. Ik ben er erg blij mee. De gratis ebooks ben ik nog niet aan toe omdat ik er nog veel heb staan op de pc. Maar is wel interessant.

 11. Ik durfde eigenlijk de antwoorden op deze blogpost niet te lezen, want ik ben al zoveel discussies tegengekomen waarvan mijn haren recht overeind gingen staan... Maar hier valt het mee. Fijn!
  Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen denken dat het heel normaal is om boeken (en muziek en films) illegaal te downloaden. Je hebt het over een product waar iemand werk aan heeft gehad. Ik steel toch ook geen brood?

  Natuurlijk ben ik al schrijver bevooroordeeld, maar ik maak me best zorgen over het e-books gebeuren. Mijn uitgever doet (nog) niet aan e-books, dus ik hoef niet bang te zijn dat mijn boeken illegaal gaan rondzwerven. Maar aan de andere kant loopt de normale verkoop van boeken terug omdat steeds meer mensen digitaal gaan lezen en sluiten bibliotheken omdat (illegaal) downloaden zoveel gemakkelijker is.
  Mijn toch al minimale inkomsten uit het schrijven (er zijn maar heel weinig Nederlandse schrijvers die van hun werk kunnen leven) zouden op die manier wel eens helemaal kunnen verdampen... Voor mij niet zo'n ramp, want na het ontvangen van de eerste royalties een paar jaar geleden, heb ik de droom om ervan te leven al opgegeven en schrijf ik vooral voor mijn plezier (hoewel het wel leuk is om er iets voor te krijgen). Maar dat betekent wel dat andere dingen voorgaan, want het is tenslotte geen baan. En ik kan me voorstellen dat schrijvers die helemaal zelf de kost moeten verdienen (mijn man verdient gelukkig genoeg, maar ik werk wel parttime in ons eigen bedrijf) nog veel minder tijd overhouden om te schrijven (want er zal toch ergens anders inkomen uit gegenereerd moeten worden). Ik ben bang dat dit - voor alle soorten literatuur en lektuur - een enorme verarming zal betekenen, zeker voor de oorspronkelijk Nederlandse boeken, want door ons kleine taalgebied zijn de inkomsten veel lager dan die van Amerikaanse en Engelse schrijvers.

  • Hoi Geertrude,

   ik wist niet dat die zo'n gevoelig onderwerp is! Wat voor soort discussies roept het op?

   Ik kan me voorstellen dat je als schrijver flink last kunt hebben van de downloadcultuur. Het schijnt ook heel uitzonderlijk te zijn als je kunt leven van je boeken heb ik begrepen.

   Als ik het goed begrijp is het dus eigenlijk ook een bescherming voor de auteur als een boek níét als e-book wordt uitgegeven!

  • Het valt wel mee, hoor, maar af en toe raakt het me. Ik las pas een discussie op Trouw, waar schrijvers neergezet werden als "klagers" omdat ze betaald willen krijgen voor hun werk. En het gebeurt nog al eens dat het feit dat boeken zo duur zijn als argument gebruikt wordt, met als ondertoon "en jullie krijgen daar 10% van, dus wat zeur je nou" (die berekening klopt overigens niet). Dat boeken duur zijn is weer een heel andere discussie, dat komt mede door de vaste boekenprijs, iets waar ik persoonlijk niet blij mee ben (want ik heb liever dat mijn oudere boeken in de aanbieding gaan, dan dat ze liggen te verstoffen in het magazijn van mijn uitgever).
   Het heeft inderdaad wel voordelen om gewoon geen e-books te hebben, maar ik ben bang dat het in mijn geval betekent dat ik daardoor uiteindelijk toch een stuk marktaandeel ga missen, zeker als de bibliotheken steeds meer in gaan zetten op digitaal uitlenen. Mijn lezers bevinden zich voornamelijk onder bibliotheekgangers, die mijn boeken pakken omdat ze ze in de rekken zien staan. Zolang mensen nog niet zitten te wachten op "de nieuwe Geertrude Verweij", moet ik het daarvan hebben. Als bibliotheken minder fysieke boeken gaan inkopen, ben ik bang dat die van mij (en andere minder bekende schrijvers) van het lijstje geschrapt gaan worden. Dit probleem speelt overigens al in de boekhandels, waar alleen boeken uit de top 50 nog in de rekken en op de tafels terecht komen.

   Overigens moet ik zeggen dat ik als lezer wel degelijk overweeg een e-reader te kopen, vooral voor als ik in het buitenland ben (scheelt een hoop gesjouw met boeken). Het lijkt me ook erg gemakkelijk dat je via internet als je zin hebt in een nieuw boek een e-book simpelweg kunt uitzoeken, betalen en downloaden, waar je ook bent en hoe laat het ook is.
   Maar aan de andere kant... hoe leuk was het vroeger (toen ze meer verkochten dan die top 50) om in de boekhandel rond te hangen en na lang wikken en wegen en bladeren een keuze te maken? Onze maatschappij is tegenwoordig wel erg ingesteld op "intant gratification".

   Pfff... sorry voor de lange comments. Dit is duidelijk een stokpaardje van mij ;-)

  • Helaas zijn er nog veel mensen die denken dat schrijven een hobby is ipv een beroep. Mensen hebben echt geen idee hoeveel tijd erin steekt om precies de juiste woorden uit te kiezen en hoe vaak je een tekst herleest en opnieuw probeert om het nóg beter te maken....

   Ik ga in elk geval jouw boeken eens opzoeken in de bieb :D

  • Bedankt voor je toelichting Geertrude. Superinteressant om het perspectief van een schrijfster te horen! Vind je het dan nog jammer dat veel mensen je boeken uit de bieb halen, in plaats van het zelf te kopen?

   Is de bibliotheek in die zin ook niet een oorzaak van minder inkomsten?

  • Voor mij, en veel schrijfsters in mijn genre (familie- en liefdesromans) niet. De aankopen van de bibliotheek maken een groot deel van de totale verkoop uit en bovendien krijgen we via Stichting Lira een leenvergoeding per boek en per uitlening. Rijk wordt je er niet van, maar het klopt volgens mij wel aardig in verhouding met het aantal potentiele kopers dat je misloopt door het bestaan van de bibliotheken.

  • Ik snap helemaal wat je bedoelt, daarom voel ik me ook best schuldig als ik het wél doe, met boeken van nog levende schrijvers (nou lees ik vooral boeken van schrijvers als Austen, Dickens en de Brontë zusjes, uit het public domain, dat scheelt gelukkig al wat...) ik houd dan ook wel voor mezelf aan dat als ik een boek goed vind, en ik heb het een keer zo gedownload, ik hem alsnog koop. En ik ben nog steeds vooral een papieren-boeken-lezer, dus boeken die ik toch éénmalig lees haal ik vaak bij de bibliotheek, waar een schrijver er ook nog iets aan verdient.

   Hoe dan ook, ik ga je naam in de gaten houden ;-)

  • Geertrude, ik heb je opgezocht in onze bieb, en ze hebben 7 exemplarenvan je boeken! Ik heb zojuist je nieuwste boek 'Tegenstelling' gereserveerd. Hij is nog in bestelling, maar ik ben erg benieuwd!

 12. Nee, ik download geen e-books, ik heb wel een Kindle e-reader maar die gebruik ik nooit. Hebben we gekregen bij een cursus, anders zou ik het ook niet hebben aangeschaft. Als e-books veel goedkoper dan echte boeken waren, zou ik het eerder doen, denk ik. Ik koop het liefst boeken in de aanbieding (voor bijv. 5 euro) omdat we het gewoon niet breed hebben, maar nog liever leen ik ze van de bibliotheek, ik lees vaak boeken uit in een dagdeel (hangt af van de dikte)... dat vind ik jammer van het geld!
  Zo te lezen in de andere comments, ben ik daar niet de enige in...

  Leuk trouwens Geertrude, om te zien wat voor boeken je schrijft. Ik ga zeker in de bibliotheek kijken of ze ze ook hebben, en zo niet, of ze die van jou ook willen aanschaffen. Dat kan namelijk bij onze bieb.
  Het is stiekem een beetje een droom van mij om ook eens een boek / roman te schrijven, wat leuk dat die droom van jou is uitgekomen! Wel jammer dat je er niet van kunt leven...

 13. Ik ben nog zo'n ouderwetse muts die het liefst papieren boeken leest ;) Sander is wél overgestapt, die leest boeken tegenwoordig op zijn iPad. Geen idee hoe hij aan de boeken op zijn iPad komt, eerlijk gezegd.... Ik zal het hem eens vragen!!

 14. Terecht punt van Geertrude. Artikel van Trouw is in dit licht wel interessant: http://www.trouw.nl - Schrijf - Illegale-lezers-bedreigen-de-schrijver-en-zijn-boek. Overigens verdienen schrijvers ook aan uitgeleende boeken van de bibliotheek. Dat zal waarschijnlijk minder zijn dan gekochte boeken, maar toch.

 15. 'onze' bieb had een vakantie aktie, je kon gratis iets van 55 boeken downloaden voor de zomervakantie, echt heel erg leuk! Ze gaan het straks in de herfstvakantie en kerstvakantie weer doen, maar dan met 15 boeken :-)
  groetjes van Marja

 16. IK heb sinds kort ook een K.obo ereader. Ik download boeken, maar ben ook lid van de bieb en blijf dat ook. Als een soort van compensatie, zeg maar.
  Boeken kocht ik al bijna nooit voor het volledige bedrag, dus daar hebben schrijvers al nooit veel aan verdiend bij mij en de laatste jaren koop ik alleen maar kinderboeken, meestal 2e hands als ze er goed uitzien. En ik lees wel veel boeken van de bieb.
  Ik vind het ideaal, maar wel een echte ereader. Op de tablet (i.pad) vind ik het gewoon niet lekker lezen. Dus een mooi verjaardagscadeautje.

 17. Downloaden voor privégebruik is in Nederland niet verboden. Grootschalig, verhandelen en/of vervolgens doorverkopen wel. Al wil stichting Brein je graag iets anders laten geloven.
  De Nederlandse regering heft bovendien een toeslag op lege gegevensdragers (zoald CD-R's en tegenwoordig ook externe harde schijven).
  Zie bijvoorbeeld hier http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/intellectueel-eigendom/vraag-en-antwoord/wat-is-de-thuiskopieheffing.html

 18. Ja, ik download ook gratis e-boeken...

  Maar ik zou ze anders ook nooit kopen, want dan ga ik gewoon naar de bib. Maar nu kan ik ze vaak sneller lezen omdat ze in de bib vaak al uitgeleend zijn. Ik doe dus geen schrijvers "onrecht" aan, vind ik.

  Poëzie koop ik bv. wél, die schrijvers wil ik steunen (vaak ook beperkte oplages), en poëzie is niet iets wat je uitleest en daarna nooit meer bekijkt, zo'n bundel neem je regelmatig terug in je handen en dat is dus fijn om zelf te hebben.

  Ik doe dit via bookos. Ook veel Nederlandstalige boeken daar.

  De e-reader is vooral handig op vakantie, als ik (soms meer dan) een maand weg ben, en maar weinig bagage mag meenemen, dan is zo'n e -reader een uitkomst, je kan 10tallen boeken meenemen en het weegt haast niets. En de batterij gaat tot mijn verbazing superlang mee in vergelijking met die van een laptop, tablet of telefoon.

 19. Voor de veiligheid houd ik het maar gewoon bij e-books van de bibliotheek. Wel jammer dat die vaak 'laat' pas beschikbaar zijn en dat ik graag nieuwe boeken lees. Maar ja, daar kunnen ze dus bij de bibliotheek ook niets aan doen, heb ik me laten vertellen. Heeft iets te maken met rechten die wel of niet worden vrijgegeven.

 20. Ha Nicole,

  ja... ik heb ook een KOBO.
  Ben er reuze blij mee.
  Het maakt niet uit hoeveel boeken je meeneemt op vakantie: het ding weegt er niet minder om.
  Bij mij gaat het zo: met een vriendinnen groepje delen we boeken.
  Er is er steeds eentje, die het boek koopt.
  Dus de boeken worden wel gekocht, maar dan verder een soort van uitgeleend.

  Groetjes!

  • Ja, ik moet ook toegeven dat een groot voordeel van een eReader het compacte en lichte formaat is, hoeveel boeken je er ook op hebt staan. Dat is echt wel heel handig.

 21. Illegaal downloaden doe ik niet meer. In het begin dat internet op ons losgelaten werd downloade ik muziek via kazaa en gelijkaardige P2P sites. Daar ben ik van afgestapt. Het is nu eenmaal diefstal. Boeken zal ik dus ook niet illegaal downloaden.

 22. Het verbaast me dat je zo makkelijk en op zoveel plaatsen gratis een boek kan downloaden. Alsof er wordt gesuggereerd dat de boeken niet veel waard zijn dus 'neem ze maar mee'.

  • Die associatie dat ze niet veel waard zijn heb ik dan weer niet. Ik zie die download mogelijkheden meer als de de kans om cultuurgoed beschikbaar te maken aan de massa.

 23. Nadat mijn 2E e-reader de geest gaf lees ik op mijn tablet! Dat bevalt heel goed, ik leen vooral bij de bibliotheek, zowel e-boeken als papieren boeken.

 24. Ooit was ik een actieve meelezer op een forum en zij gaf een linkje van haar persoonlijke dropbox met honderden ebooks erop. Ik heb er toen wel gebruikt van gemaakt.

  Ik wilde twee jaar geleden ook lid worden van onze bieb, maar dan moest je er eerst persoonlijk heen om aan te vragen en daarna week later persoonlijk op te halen. Dat lukt mij niet, dus zeer omslachtig allemaal. Ik had toen maar een abo op bookchoice genomen.

 25. Ik heb een abonnement bij Bol.com waarmee ik allerlei ebooks kan downloaden. Kost € 10,- per maand. Ik ben er heel tevreden over. Soms zit een titel niet in het abonnement maar het kan zomaar zijn dat dat een paar weken later wel zo is. Je kunt op 5 apparaten lezen met één abonnement dus in principe zou je je inlogcode kunnen geven aan vier andere mensen en de kosten kunnen delen. Dan ben je € 2,- per maand kwijt. Voor dat geld hoef je geen illegale dingen te doen, toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>