eBook abonnement: is het wat voor jou? + 7 aanbieders!

ebook abonnement

Ken je het fenomeen eBook abonnement! Wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het? Ik zocht het uit!

eBook abonnement: wat is het?

Een eBook abonnement wil zeggen dat je per maand, of per jaar een bedrag betaalt. En voor dat bedrag mag je dan gratis eBooks downloaden en op je e-reader zetten. Je kunt het vergelijken met een bibliotheekabonnement. Daar betaal je 1 keer per jaar voor en in ruil voor je abonnement mag je gratis boeken lenen.

Weetje

Van alle online boekverkopen is 26% een eBook. Maar als je kijkt naar de boekenverkoop in het algemeen, dan is maar 4,7% van de gekochte boeken een eBook. Veel mensen downloaden gratis e-Books.

Hoe kun je de eBooks lezen?

Boeken die je download met een eBook abonnement kun je lezen op:

 • PC
 • Laptop
 • Tablet
 • Smartphone
 • eReader

Waar kun je een eBook abonnement nemen?

In het buitenland heb je al meerdere eBook abonnement diensten. Maar in Nederland moet het nog groeien! Hieronder een overzicht van de mogelijkheden in Nederland. Zo kun je makkelijk ebook abonnementen vergelijken.

Bookchoice 3,99 per maand

Bookchoice, voorheen Elly’s Choice, is een initiatief van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en Dutch Media. Je betaalt bij Bookchoice 3,99 per maand. Voor dat bedrag krijg je een ebook abonnement waamee je elke maand 8 ebooks kunt downloaden.

Die 8 ebooks worden gekozen door een redactie van uitgevers en redacteuren.

Zij bundelen 8 ebooks in een leespakket. Zo’n leespakket bestaat uit vijf bestsellers. En vijf onbekendere titels. De boeken zijn minstens 5 maanden oud. Het zijn dus niet de allernieuwste eBooks.

Om te voorkomen dat de eBooks illegaal verspreid worden, zijn ze voorzien van een watermerk.

Voorbeeld titels

 1. Lisette Jonkman – Verkikkerd
 2. Maartje Fleur – De au pair
 3. Tamara McKinley – Woestijn wind
 4. Philip Snijder – Het geschenk
 5. Sophie Kinsella – Ik krijg je wel
 6. Susan Smit – Gisele
 7. Simone van der Vlugt – Jacoba, dochter van Holland
 8. Yvonne Kroonenberg – Familieblues
 9. Jojo Moyes – Voor jou
 10. Maaike Gerritsen – De geboorte van een wees

Introductiefilmpje van Bookchoice

Yindo.nl

Yindo is een cloudgebaseerde online bibliotheek en webwinkel. Ik heb het geprobeerd. Tot mijn verbazing kon ik de boeken gewoon gratis op mijn computer online lezen. Je klikt dan op ‘meteen lezen’. Ik snap niet helemaal waarom je een boek dan nog moet kopen of lenen. Misschien dat je halverwege het boek ineens niet meer verder kunt? Maar als je een goede internetverbinding hebt, kun je via Yindo dus diverse boeken gratis online lezen.

Daarnaast kun je ze ook kopen of lenen. Als je je aanmeldt bij Yindo krijg je een gratis leestegoed van 5,-

Op Yindo staan 3 mogelijkheden voor een abonnement op gratis ebooks. Maar die zijn vrij duur. Bovendien word je beperkt tot een genre. Er is bijvoorbeeld een abonnement voor ICT en fotografie. Je betaalt 49,95 voor een eBook abonnement. Daarvoor mag je maximaal 15 titels tegelijkertijd lenen, gedurende een periode van 1 jaar.

Ik vind Yindo al met al niet zo’n aantrekkelijke optie.

Kobo abonnement: onbeperkt boeken lezen en luisteren

Kobo Plus is een samenwerking met bol.com. Een ebook abonnement op Kobo Plus, oftewel een Kobo abonnement, betekent onbeperkt boeken downloaden voor een 12,99 per maand. De eerste maand is overigens gratis.

Volgens De Consumentenbond is het Kobo abonnement aanbod completer dan dat van de online Bibliotheek en Bookmate. ‘Kobo Plus is interessant als je meerdere boeken per maand leest op een Kobo e-reader,’ aldus De Consumentenbond. Zie ook hun bespreking van het Kobo Plus abonnement.

Kobo abonnement: eBooks weg als je geen lid meer bent : (

Inmiddels heb ik gemerkt dat de eBooks van KoboPlus niet meer beschikbaar zijn na een proef Kobo abonnement. Het heeft dus geen zin om te denken:

‘Ik word 1 maand lid van KoboPlus, download een heleboel eBooks en zeg het Kobo abonnement dan op.’

Na de gratis maand, verlies je de boeken die je hebt ‘gekocht’ met je Kobo abonnement

Kobo abonnement: voordelen op een rijtje

In onderstaand filmpje krijg je alle voordelen van een ebook abonnement bij Kobo Plus op een rijtje.

Bookmate ebook abonnement

Bij Bookmate kun je net als bij Kobo Plus een abonnement op ebooks afsluiten. Je kunt het eerst 7 dagen gratis proberen. Daarna kost het 9,99 per maand. Maar ik vind Kobo Plus dan toch aantrekkelijker, want die hebben een groter aanbod.

Scribd ebook abonnement

Als je graag Engelse boeken leest, dan is Scribd misschien ook wel wat voor jou.

Scribd heeft de ambitie om Netflix voor boeken te worden.

Het werkt net als Kobo Plus: je neemt een abonnement, en krijgt vervolgens toegang tot eindeloos veel ebooks. Maar Scribd is meer dan dat, want je vindt er ook allerlei documenten en tijdschriften. Een abonnement kost 8,99 USD per maand, maar de eerste 30 dagen zijn gratis. Helaas moet je hiervoor wel je creditcard nummer opgeven.

Een punt van kritiek is dat ze niet altijd de nieuwste bestsellers hebben.

Hieronder een review van Scribd

Scribd opzeggen

Stel je wilt Scribd opzeggen. Hoe doe je dat dan? Hieronder de stappen voor opzeggen:

 1. Ga naar de website van Scribd.
 2. Ga naar je Account Settings.
 3. Hier zie je bij Subscription & Payment Details de optie ‘End My Subscription’ staan. Klik hierop.
 4. Nu moet je nog een paar bevestigen dat je scribd wilt opzeggen.
 5. Als het opzeggen goed is gegaan krijg je een ‘confirmation message’ en bovendien een emailtje.

ebook abonnement bibliotheek

Als je een abonnement hebt op de bibliotheek, kun je dit ook gebruiken als ebook abonnement. Meer hierover lees je in mijn post de online bibliotheek. Daar vind je bijvoorbeeld ook de populaire Virgin river boeken.

Nextory

Ik nam een proefabonnement op Nextory en kon daarmee 1 maand gratis lezen.

Abonnement vertaling Engels: subscription!

Ben je geïnteresseerd in Engelstalige aanbieders van eBook abonnementen? En vraag je je af waarop je moet googelen? De vertaling van het woord abonnement naar het Engels is subscription!

Abonnement puzzelboek

Een heel ander soort abonnement is een abonnement op puzzelboeken. In plaats van leesboeken krijg je dan telkens een puzzelboek. Bij onder andere Denksport kun je een puzzelboek abonnement nemen op maar liefst 149 puzzelboekjes! Maar net zoals je online kunt lezen, kun je ook online puzzelen. En nog gratis ook. Op de site van Denksport kun je gratis online puzzelen.

Wat kost een eBook? Loont een boeken abonnement?

Misschien vraag je je af of een boeken abonnement voor jou wel loont. In het algemeen geldt dat in Nederland eBooks 40% goedkoper zijn dan de papieren versie. Op bol.com kost het goedkoopste eBook 0,10 cent maar dan heb je ook een oud, Frans poëzieboek…

Wat kost een eBook dat niet oud is, en van een populaire schrijfster zoals Saskia Noort? Ik zocht de prijs op van het eBook Bonuskind van Saskia Noort en dat kost maar 4,99 bij bol.com.

Dus stel, jij leest 2 eBooks per maand van zo’n 5 euro, dan is een eBook abonnement voor jou niet voordeliger. Het hangt dus af van het aantal eBooks dat je per maand leest of een abonnement slim is of niet.

Gratis e reader bij abonnement?

Zou het niet geweldig zijn als er een dienst was die een gratis e reader bij abonnement aanbood? Dat is nog eens een manier om mensen te verleiden om bij jou een abonnement te nemen.

En als je Gratis e reader bij abonnement,’ googlet dan krijg je nog resultaten ook.

Maar de resultaten die ik zag bleken allemaal Nep met een hoofdletter. Als je erop klikt kom je bijvoorbeeld op de website van Kobo terecht, maar ze bieden daar echt geen gratis e reader aan.

Mijn conclusie is dan ook dat een gratis e reader bij een abonnement bij een boekenservice een mythe is. Het bestaat niet. En laten we wel zijn: het is waarschijnlijk ook niet lonend om gratis e readers te gaan weggeven.

Papieren boeken abonnement

Bij een papieren boeken abonnement denk je waarschijnlijk eerst aan de bibliotheek. En inderdaad is dat een geweldige plek voor een papieren boeken abonnement. Ik betaal zo’n 55 euro per jaar, en daarvoor kan ik zoveel boeken lenen als ik maar wil.

Das Mag-boekenabonnement: 6 papieren boeken per jaar

Maar daarnaast is er het Das Mag-boekenabonnement. Voor 50 euro per jaar krijg je een papieren boeken abonnement. Hiervoor krijg je 6 boeken.

Tsja… Vergeleken met de bibliotheek vind ik dit niet zo’n aantrekkelijke deal.

Dit papieren boeken abonnement kies je denk ik om Das Mag te ondersteunen.

Gratis ebooks downloaden Saskia Noort

Ben je op zoek naar een gratis ebooks downloaden van Saskia Noort? Als je dit googlet, denk je eerst: ‘Oh dat kan!’ maar als je dan doorklikt blijken de ebooks van Saskia Noort helemaal niet gratis te zijn.

Je kunt helemaal geen gratis ebooks downloaden van Saskia Noort. En weet je, Saskia Noort moet ook betalen voor haar boterham en een dak boven haar hoofd.

Hieronder je beste opties:

 • Ben je lid van de bibliotheek? Dan heb je automatisch ook toegang tot de Online Bibliotheek. Daar kun je wél gratis ebooks downloaden van Saskia Noort. Zoals Huidpijn. Maar ook Saskia Noorts andere boeken zijn daar gratis te downloaden.
 • Neem een proef Kobo abonnement. Je kunt dan 30 dagen gratis lezen.

ad nl 75 ebook

In mei 2021 bestond het dagblad het AD 75 jaar. Daarom gaven ze 3 gratis ebooks weg! Je kunt kiezen uit één van de 3 verschillende e-books,

 • De cursus van Elvin Post
 • Kastanjehove van Tommie Niessen
 • Perfecte resten van Helen Fields

Je hoeft alleen maar je naam en emailadres in te vullen, en dan beloven ze dat je het gratis e-book binnen een uur in je mailbox krijgt.

Je vindt deze actie hier.

N.B. Ik heb een abonnement op De Gelderlander, maar was niet ingelogd toen ik me inschreef voor een gratis e-book. Het is inmiddels 2022 en ik heb nog steeds geen ebook ontvangen. Ik vermoed dan ook dat deze actie niet meer werkt. Wel klungelig dat het aanvraagformulier nog lijkt te werken.

Conclusie over beste ebook abonnement

Als je ebook abonnementen gaat vergelijken, dan vind ik op dit moment het Kobo abonnement het beste eBook abonnement. Vind je het lastig om tussen alle ebooks leuke boeken te vinden? Dan is Bookchoice wellicht iets voor jou, waar daar wordt het aanbod voor jou bepaald. Zelf vind ik dat dan weer niks. Ik vind het aantrekkelijker om gewoon toegang te krijgen tot eindeloos veel eBooks.

Zelf heb ik het Kobo abonnement 30 dagen gehad. Daarna heb ik het opgezegd, omdat ik ook al lid ben van de ‘gewone’ bibliotheek en nog genoeg boeken heb om te lezen. Ik baal wel dat de gedownloade boeken daarna niet langer beschikbaar zijn.

Houd het in de gaten. Er zullen vast nog meer aanbieders en ebook abonnementen komen!

Leestips

Wat vind jij van een eBook abonnement?

Similar Posts

47 Comments

 1. Als je dan toch een e-reader hebt lijkt dit me ideaal… maar ik heb geen e-reader. Voor mij gewoon nog steeds de gedrukte boeken… tot nu toe echt nog het fijnst…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  liefs,
  Mirjam

 2. Dat is best wel interessant! Momenteel heb ik nog genoeg boeken op mijn e-reader staan die ik nog moet lezen, maar daarna zal ik misschien toch wel voor zo’n abonnement kiezen.

 3. Noem me ouderwets, maar ik heb ook liever een echt boek in mijn handen. Ik heb niet zoveel met die e-books, terwijl er mensen om me heen zijn die inderdaad niks anders willen.

  Over het abonnement: Op zich leuk dat je 10 boeken krijgt voor €2,99 per maand. En ik vind het ook niet verkeerd dat er onbekendere schrijvers tussen zitten. Het is al best lastig om als schrijver zijnde aan de bak te komen en op deze manier gaat dat uiteraard beter lukken.

  Als ik echt fan zou zijn van Renate, dan zou ik er ook wel voor kiezen om drie boeken voor €12,50 te kopen. Je betaalt immers voor een groot gedeelte voor haar naam. ;-) ( En omgerekend is het net iets meer dan €4 per boek. Daar krijg je ze op tweedehands sites ook niet voor )

  Maar zoals ik eerder al zei: Geef me maar een echt boek. Lekker op een winterse dag op de bank, kopje thee erbij, lekker lezen. :-)

 4. Ik heb een gewoon bieb abonnement, en ik kan dan ook gratis ebooks downloaden. Je kan ze dan maar 3 weken “lenen” maar als dat te kort is kun je het opnieuw “lenen” . Of de datum van je ereader achteruit zetten.

  1. Goed punt J.S. Maar bij ons kost een jaarabonnement bij de bibliotheek ruim 40 euro. In zo’n geval ben je wel goedkoper uit met een eBook abonnement. En dan kun je de eBooks onbeperkt houden.

   Het ligt er dus aan of je verder ook nog veel boeken haalt bij de bibliotheek denk ik. Als je alleen een abonnement neemt voor eBooks, dan is Elly’s Choice denk ik voordeliger.

 5. Bij de Nederlandse Openbare Bibliotheken kun je, als je lid bent van de bibliotheek, ook gratis ebooks lenen. Het aanbod bevat Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie, bibliotheekleden kunnen nu kiezen uit duizenden e-books. Voor tablet en smartphone, maar ook voor de e-reader.

 6. Ik ben toch meer van het papier voelen en ruiken. Ik heb afgelopen weekend nog een boek gelezen na een lange tijd en dat beviel me weer goed.

  Love As always
  Di Mario

 7. Ik heb KoboPlus heel vaak overwogen. Bij de bibliotheek moet ik vaak lang wachten op nieuwe boeken (op papier, want digitaal duurt het nog langer). Ik vraag me af of dat met dat abonnement anders zou zijn. Ik vind het wel vrij duur overigens, zeker als je het vergelijkt met de kosten van mijn abonnement van de bibliotheek.

 8. Ik ben lid van een bibliotheek en ga iedere maand een middag tijdschriften lezen.
  Papieren boeken leen ik ook en lees ik overdag. E-books download ik en lees ik als ik in bed lug of met vakantie ben.
  En dat allemaal voor nog geen 5 tientjes per jaar incl. gratis koffie of thee 👍👍

 9. Ik heb geen abonnement en ik neem er ook geen. Ik wil mijn boeken zelf kunnen kiezen, dan zou het al een Kobo-abonnement moeten worden en dat vind ik echt veel te duur!

 10. Wel een leuk concept. Zelf lees ik op dit moment nog heel weinig boeken en vind het wel jammer. Zelfs mijn wekelijkse tijdschriften blijven weleens liggen :-). Kookboeken koop ik wel graag maar merk dat ik dan ook vaak teruggrijp naar een online recept of video.

 11. Nee, het is niets voor mij, heb genoeg boeken.
  Via Bookchoice doe ik het soms wel, soms leuke aanbiedingen met de rentepunten van de ING :)

 12. Ik ben bij Storytel gegaan en vind het heerlijk! Elke dag even liggen met mijn koptelefoon op en de prachtigste boeken worden voor je voorgelezen! Heel ontspannend en je rust gelijk uit want je hoeft niets vast te houden of te turen naar een schermpje.

 13. Ik heb een kobo-abonnement. Ik kan heel moeilijk boeken vast houden en met de e-reader is dat geen probleem, want die zijn licht en je kan ze met een extra boekomslag ook zo neerzetten zonder dat je de e-reader hoeft vast te houden.

 14. Het nadeel van Kobo Plus vind ik dat je de e-books niet mag houden. Als je je abonnement opzegt verdwijnen ze, en dat vind ik jammer. Ik zet KP af en toe een maandje aan, als er nieuwe titels bij zitten die ik graag wil lezen.
  Bookchoice heb ik ook heel af en toe, maar die heb ik pas 1x betaald, de rest van de keren met codes voor een gratis periode. Soms zitten er leuke boeken tussen.

 15. toen ik je zo las dacht ik: he dat wist ik eigenlijk wel, maar het was niet helemaal tot me door gedrongen. Een maand lang Kobo testen lijkt me geweldig
  en daarna ga ik zeer zeker Scribd uitproberen!

 16. Ik heb een abonnement op Scribd omdat ik heel veel Engelstalige boeken lees en omdat bij het lidmaatschapsgeld ook luisterboeken zijn inbegrepen. Dat vind ik ook heel erg fijn zo nu en dan.

 17. Ik heb geen abbo en ga het momenteel ook niet doen. Maar als ik meer tijd heb en neem om te lezen is het zeker wel iets om eens over na te denken.

 18. Ik heb een oud Kobo plus abonnement: alleen lezen (en niet luisteren) voor €9.99 per maand. Dit abonnement deel ik met onze kinderen, dus we maken er optimaal gebruik van.
  Ik weet niet of nieuwe abonnees nog zo’n oud abonnement kunnen aangaan.

  Ik was vroeger ook zo verknocht aan ‘echte’ boeken, maar sinds ik regelmatig met de trein reis ben ik helemaal fan van e-books: geen gezeul met zwaar papier, als je boek bijna op is moet je geen extra boek meesleuren,…
  Ik vind mijn e-reader even prettig lezen als papier en ik hoef er in bed geen lamp voor aan te doen die mijn partner wakker houdt, hij is ook veel minder zwaar dan de meeste papieren boeken en ik heb mijn hoes helemaal gecustomized :)

  1. Ja, wat een boel voordelen heeft een eReader eigenlijk dan hè? En qua reizen is het inderdaad ideaal, omdat je minder gewicht mee hoeft te sjouwen.

 19. e-books zijn niets voor mij. Ik zit de hele dag al achter de laptop en ben blij om deze ‘s avonds niet meer aan te hebben. Ik lees het liefste uit een boek, gewoon met blaadjes. Hier dus nog een bieb abonnement. Maar ik kan me voorstellend at al je graag e-books lest, dit ideaal is.

 20. Ik dacht altijd dat ik niet zou kunnen wennen aan een e-book maar ik ben helemaal om. Het is zó handig! En omdat ik veel lees, heb ik een Kobo Plus abonnement. Alleen voor boeken, niet voor luisterboeken. Het kost dan 9,99 euro per maand in plaats van 12,99 eurp per maand.

  Ik ben er erg tevreden over. Ik heb nog nooit gehad dat ik geen goed boek kon vinden en de app is heel simpel en werkt goed. Je kunt trouwens op vijf apparaten lezen. Ik heb de app op mijn telefoon en iPad staan. Vriendjelief heeft ‘m op zijn iPad staan. Mijn dochter heeft de code ook en een goede vriendin leest ook mee. Ik doe dat niet maar als je je meelezers mee laat betalen, kost het je maar twee euro per maand.

 21. Ik ben niet van de abonnementen eerlijk gezegd. Op een gegeven moment (toen we financieel wat meer moesten opletten) hebben we alle abonnementen opgezegd. Voor mijn verjaardag vraag ik nog weleens een halfjaar abo op de Happinez bijvoorbeeld of de FLOW. Mooie magazines die ik zelf niet meer los koop. Op deze manier krijg je een paar maanden een mooi cadeautje.
  Ik lees best weleens een boek op mijn (Kobo) e-reader. Maar ik betrap mijzelf erop dat ook ik bepaalde boeken gewoon nog fysiek wil hebben of lezen. Soms krijg ik van een uitgever een (kook)boek om te reviewen en soms koop ik zelf nog een fysiek boek.

  1. Die magazines zijn inderdaad prijzig, en ik koop ze ook nooit maar haal ze uit de bieb. Hoewel ik op dit moment geniet van een abonnement dat ik kreeg van mijn zusjes voor mijn verjaardag.

 22. Boeken had ik vorig jaar al weggegeven want ik lees geen boeken (eigenlijk moet ik van mezelf te doen maar dat doe ik niet), Ebook had mijn man wel maar die gebruik al lang niet meer.

 23. Ik ben lid van de bibliotheek voor 26 euro per jaar (vanaf 24 jaar is het helaas wel het dubbele tarief daarvan) en daarmee kan ik onbeperkt e-books lenen. Kwam ik ook pas achter. Echt een tip!

  1. Alleen dan mag je inderdaad de boeken dus niet houden, maar voor een arme student is het wel top, haha!

 24. Je kunt een abonnement nemen op de Florida Orange County Library, ook al woon je niet in de VS, voor $75 per drie maanden (niet goedkoop, maar voor mij is het dat bedrag waard). Je kunt je ook abonneren op de New York Queens Public Library voor $50 per jaar (geen onderdeel van de beroemde New York Library). Deze heeft een grote collectie boeken. Chapel Hill Public Library in North Carolina biedt ook een abonnement aan voor non-residents voor $65 per jaar.
  Via de Amerikaanse bibliotheken kun je lezen via Overdrive en Libby.
  Op die manier kun je van buiten de VS boeken lenen, wat voor mij ideaal is omdat ik alleen Engelstalige boeken lees. Bovendien lees ik vooral scifi/fantasy en daar kun je in Nederland niet veel van vinden, behalve bij American Book Center in Den Haag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.