eBook abonnement: wat is het?

ebook abonnementEr is weer iets nieuws! Een eBook abonnement! Maar wat is het eigenlijk? En hoe werkt het? Ik leg het uit!

eBook abonnement: wat is het?

Een eBook abonnement wil zeggen dat je per maand of per jaar een bedrag betaalt. En voor dat bedrag mag je dan gratis eBooks downloaden. Je kunt het vergelijken met een bibliotheekabonnement. Daar betaal je ook voor. En in ruil mag je gratis boeken lenen. Het verschil tussen een eBook abonnement en een bibliotheekabonnement is dat je de eBooks mag houden. Zelfs als je je eBookabonnement opzegt, kun je de eBooks blijven lezen.

Weetje

Van alle online boekverkopen is 26% een eBook. Maar als je kijkt naar de boekenverkoop in het algemeen, dan is maar 4,7% van de gekochte boeken een eBook. Veel mensen downloaden gratis eBooks.

Hoe kun je de eBooks lezen?

Boeken die je download met een eBook abonnement kun je lezen op:

 • PC
 • Laptop
 • Tablet
 • Smartphone
 • eReader

Waar kun je een eBook abonnement nemen?

In het buitenland heb je al meerdere eBook abonnement diensten. Maar in Nederland moet het nog groeien! Hier onder de mogelijkheden in Nederland.

Elly’s Choice 2,99 per maand

Elly’s Choice is een initiatief van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en Dutch Media. Je betaalt bij Elly’s Choice 2,99 per maand. Voor dat bedrag kun je elke maand  10 eBooks downloaden. Die 10 eBooks worden gekozen door een redactie van uitgevers en redacteuren. Zij bundelen 10 eBooks in een leespakket. Zo’n leespakket bestaat uit vijf bestsellers. En vijf onbekendere titels. De boeken zijn minstens 5 maanden oud. Het zijn dus niet de allernieuwste eBooks.

Om te voorkomen dat de eBooks illegaal verspreid worden, zijn ze voorzien van een watermerk.

Voorbeeld titels van september

 1. Lisette Jonkman – Verkikkerd
 2. Maartje Fleur – De au pair
 3. Tamara McKinley – Woestijn wind
 4. Philip Snijder – Het geschenk
 5. Sophie Kinsella – Ik krijg je wel
 6. Susan Smit – Gisele
 7. Simone van der Vlugt – Jacoba, dochter van Holland
 8. Yvonne Kroonenberg – Familieblues
 9. Jojo Moyes – Voor jou
 10. Maaike Gerritsen – De geboorte van een wees

eBook.nl abonnement: 12,50 voor 3 boeken van Renate Dorresteijn

eBook.nl  biedt een Renate Dorresteijn abonnement aan. Je kunt drie eBooks van haar downloaden voor 12,50. Qua prijs is dit eBook abonnement dus een stuk minder aantrekkelijk.

Yindo.nl

Yindo is een cloudgebaseerde online bibliotheek en webwinkel. Ik heb het geprobeerd. Tot mijn verbazing kon ik de boeken gewoon gratis op mijn computer lezen. Je klikt dan op ‘meteen lezen’. Ik snap niet helemaal waarom je een boek dan nog moet kopen of lenen. Misschien dat je halverwege het boek ineens niet meer verder kunt?

Daarnaast kun je ze ook kopen of lenen. Als je je aanmeldt bij Yindo krijg je een gratis leestegoed van 5,-

Op Yindo staan twee mogelijkheden voor een eBook abonnement. Maar die zijn ook weer vrij duur. Bovendien word je beperkt tot een genre. Er is bijvoorbeeld een abonnement voor ICT en fotografie. Je betaalt 49,95 voor een eBook abonnement. Daarvoor mag je maximaal 15 titels tegelijkertijd lenen, gedurende een periode van 1 jaar.

Conclusie over eBook abonnement

Op dit moment is Elly’s Choice het goedkoopste en beste eBook abonnement. Je hebt er de meeste keus, voor de laagste prijs. Aangezien ik zelf toch liever een écht boek lees, neem ik geen abonnement. Maar mijn oudste dochter is erg geïnteresseerd!

Houd het in de gaten. Er zullen vast nog meer aanbieders komen!

Wat vind jij van een eBookabonnement?

6 Responses to eBook abonnement: wat is het?

 1. Als je dan toch een e-reader hebt lijkt dit me ideaal… maar ik heb geen e-reader. Voor mij gewoon nog steeds de gedrukte boeken… tot nu toe echt nog het fijnst…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  liefs,
  Mirjam

 2. Dat is best wel interessant! Momenteel heb ik nog genoeg boeken op mijn e-reader staan die ik nog moet lezen, maar daarna zal ik misschien toch wel voor zo’n abonnement kiezen.

 3. Noem me ouderwets, maar ik heb ook liever een echt boek in mijn handen. Ik heb niet zoveel met die e-books, terwijl er mensen om me heen zijn die inderdaad niks anders willen.

  Over het abonnement: Op zich leuk dat je 10 boeken krijgt voor €2,99 per maand. En ik vind het ook niet verkeerd dat er onbekendere schrijvers tussen zitten. Het is al best lastig om als schrijver zijnde aan de bak te komen en op deze manier gaat dat uiteraard beter lukken.

  Als ik echt fan zou zijn van Renate, dan zou ik er ook wel voor kiezen om drie boeken voor €12,50 te kopen. Je betaalt immers voor een groot gedeelte voor haar naam. 😉 ( En omgerekend is het net iets meer dan €4 per boek. Daar krijg je ze op tweedehands sites ook niet voor )

  Maar zoals ik eerder al zei: Geef me maar een echt boek. Lekker op een winterse dag op de bank, kopje thee erbij, lekker lezen. 🙂

 4. Ik heb een gewoon bieb abonnement, en ik kan dan ook gratis ebooks downloaden. Je kan ze dan maar 3 weken “lenen” maar als dat te kort is kun je het opnieuw “lenen” . Of de datum van je ereader achteruit zetten.

  • Goed punt J.S. Maar bij ons kost een jaarabonnement bij de bibliotheek ruim 40 euro. In zo’n geval ben je wel goedkoper uit met een eBook abonnement. En dan kun je de eBooks onbeperkt houden.

   Het ligt er dus aan of je verder ook nog veel boeken haalt bij de bibliotheek denk ik. Als je alleen een abonnement neemt voor eBooks, dan is Elly’s Choice denk ik voordeliger.

 5. Bij de Nederlandse Openbare Bibliotheken kun je, als je lid bent van de bibliotheek, ook gratis ebooks lenen. Het aanbod bevat Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie, bibliotheekleden kunnen nu kiezen uit duizenden e-books. Voor tablet en smartphone, maar ook voor de e-reader.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.