Weerfotografie: Weatherscapes

weerfotografie

Mijn oog viel in de bibliotheek op het boek Weatherscapes, met de ondertitel Handboek spectaculaire weerfotografie.

Omdat ik een fotograaf van niks ben, die maar wat doet met haar iPhone, besloot ik het mee te nemen.

Je weet immers maar nooit.

Ik hoopte op heel simpele tips voor betere foto's.

Maar dat bood Weatherscapes helaas niet.

Weatherscapes: boek over weerfotografie

Dit boek over weerfotografie is gemaakt door docent aardrijkskunde, Gijs de Reijke. Hij 'jaagt' op bijzonder weer en legt dit dan vast op foto's. Op de achterflap staat:

'Even op en neer naar Frankrijk voor het onderscheppen van die ene supercell, bijna niets is te gek voor Gijs.'

Het boek Weatherscapes is een combinatie van prachtige foto's, Gijs' anekdotes over zijn jacht naar mooie weerfenomenen, en het weer.

Dit is Weatherscapes niet

Gijs de Reijke schrijft zelf wat zijn boek allemaal niet is:

  • Het is geen handboek stormchasing, want de theorie die daarbij komt kijken is te moeilijk.
  • Het gaat ook niet over weersomstandigheden die mooie foto's kunnen opleveren.
  • Ook is het geen basiscursus landschapsfotografie.

Maar wat is het dan wel?

Volgens Gijs is zijn boek geschikt om te inspireren en een kijkje te geven in het leven van mensen die jagen op mooie landschapsfoto's. Het boek kan helpen om beter te kijken en meer diepgang te geven aan jouw beleving van de natuur.

Weerfotografie: Zonneharpen!

Ik vond Gijs' schrijfstijl vrij moeilijk en omslachtig te lezen. Maar de foto's zijn werkelijk prachtig. En als ik één ding zou moeten noemen, dan is het wel dat ik nu weet wat zonneharpen zijn. Niet omdat Gijs goed uitlegt wat het zijn, maar door zijn foto's. Hieronder een voorbeeld van een zonneharp dat ik vond op Pixabay:

weerfotografie

Een zonneharp is 'zonnestralen die in bundels licht op de aarde vallen.' (Bron: Roots magazine). Op de site van Roots magazine lees ik dat ze ook wel Jacobsladder worden genoemd. Kijk, hieronder nog zo'n schitterende foto:

jabobsladder

Ik heb vaak zonneharpen gezien, en die erg bewonderd. Maar ik wist niet dat ze zo heten!

Mijn conclusie over dit boek weerfotografie

Voor mij, als nitwit op het gebied van zowel fotografie als het weer, is dit vooral een prachtig plaatjesboek. Ik heb genoten van de prachtige landschapsfoto's van Gijs de Reijke. En als je zelf graag landschapsfoto's maakt is het denk ik ook leuk om Gijs' anekdotes over zijn jacht op mooie foto's te lezen.

Ik moest regelmatig denken aan collega blogger Sjoerd van Bvision, die vaak ook prachtige foto's maakt. Voor hem is dit boek wellicht geschikter dan voor mij.

Wat een leuke hobby!

Bovendien heb ik ontdekt dat er dus mensen zijn die weerfotografie als hobby hebben! En ik houd van hobby's die te maken hebben met de natuur, en waarvoor je verder weinig nodig hebt. Wat dat betreft doet het me een beetje denken aan vogelen! Dat vind ik ook zo'n natuurvriendelijke hobby, waar je niemand kwaad mee doet.

Boek over foto's maken met je smartphone?

Dit boek is dus NIET geschikt als je een boek zoekt dat je leert hoe je mooie foto's van het weer kunt maken. Het kan er wel aan bijdragen, maar het is in die zin te algemeen. Dan heb je meer aan het boek Snap! Dat legt wél op een laagdrempelige manier uit hoe je foto's kunt maken met je smartphone. Alleen dan weer niet specifiek voor weerfotografie.

Weatherscapes kopen?

Gijs de Reijke's boek Weatherscapes is voor 34,90 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar.

weerfotografie

Voor praktische tips raad ik de site Roots aan. Daar kwam ik een heel praktisch artikel tegen getiteld: Een zonneharp in het bos fotograferen. Helaas werd het bijna meteen te technisch voor mij, maar toch. Ze noemen bijvoorbeeld als benodigdheid een Canon 350d camera, Canon 17-85 millimeter zoomlens, diafragma f/10, sluitertijd 1/15 en ISO 400.

Daar snap ik met mijn iPhone echt niets van helaas.

Wat vind jij van het idee van weerfotografie als hobby?

Similar Posts

4 Comments

  1. Misschien later als ik groot ben, maar nu ben ik met nog teveel andere dingen bezig.

    Love As always
    Dimario

  2. Ik vind dat altijd wel leuk om te proberen. Maar het valt meestal nog vies tegen. Vooral omdat het weer niet altijd doet wat je wilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.