Vogels spotten oftewel vogelen en raaf versus kraai

Vogels spotten

Vogels spotten ook wel bekend als vogelen is normaliter niet een hobby waar je veel over hoort. Maar dankzij de coronacrisis is vogels spotten populair geworden!

En dat merken ze bij De Vogelbescherming!

Vogels spotten

De Vogelbescherming heeft het namelijk druk. Niet omdat er problemen zijn, maar omdat ze ineens veel gebeld worden door mensen met vragen over vogels! Vogelaar Camilla Dreef verklaarde dit in het NOS Radio 1 journaal als volgt:

'Er zijn minder prikkels waardoor men meer om zich heen gaan kijken.'

De Vogelbescherming krijgt vragen als 'Welke vogel is dit?' en 'Is deze vogel vaker te zien dan anders?'

Twee gratis vogelcursussen!

Om tegemoet te komen aan de behoefte van mensen aan informatie over vogels, heeft de Vogelbescherming dinsdag twee gratis vogelcursussen op haar website online gezet. Daarmee leer je vogels spotten en herkennen.

 1. Tuinvogels in Nederland
 2. Vogels in Nederland

De cursussen vogels spotten bestaan ieder uit tien lessen waarbij er in elke les twee vogels behandeld worden. Je leert de verschillen tussen vogels zien, en je leert vogels herkennen.

Leuke bijkomstigheid is dat vogels spotten heel goed in je eigen tuin kan. Je hoeft er dus niet de deur voor uit, en dat komt dan weer goed uit vanwege het advies om toch vooral thuis te blijven.

Vogels spotten: welke kun je bij jou thuis verwachten?

Het leuke is dat je op de site van de Vogelbescherming Nederland je postcode kunt invoeren, en dan krijg je een overzicht van de vogels die je bij jou in de buurt kunt spotten. Dat is de Postcode Vogelcheck.

Ik heb mijn postcode ingevuld (Achterhoek) en kreeg dit overzicht:

vogels spotten

De koolmees, merel en roodborst heb ik zeker wel eens gezien. Die grote bonte specht lijkt me geweldig om te spotten! Evenals de Boomklever. Ik mis nog de mussen, die er hier ook veel zijn, en de kraaien.

En soms zie ik ook wel eens zo'n kiwigroene specht! Die is echt mijn favoriet. Oh ja, en buizerds, die zie ik hier ook regelmatig.

Raaf versus kraai

Weet jij het verschil tussen raaf versus kraai? Bij allebei zie ik meteen zo'n grote zwarte vogel voor me. Zowel een raaf als kraai vind ik doorgaans weinig sympathiek. Waarschijnlijk door hun donkere uiterlijk. Ze kunnen iets onheilspellends hebben vind ik.

Raaf of kraai?

Maar hoe weet je nou of je met een raaf of kraai te maken hebt? Ze zijn familie van elkaar dus dat verklaar waarom het verschil zo moeilijk te zien is. Het grootste verschil is dat een raaf doorgaans groter en zwaarder is dan een kraai.

De gemiddelde raaf is ongeveer 63 centimeter lang en weegt 1,2 kilogram. Ze zijn doorgaans ook sterker.
De gemiddelde kraai is tussen 45 en 47 cm lang en weegt tussen 370 en 650 gram.

Zelfs de kleinste raaf is nog groter dan een kraai!

Een raaf

Raaf versus kraai

Twee kraaien

Raaf versus kraai

Waarschijnlijk sta je naar een kraai te kijken!

Zie jij een zwarte vogel vliegen en vraag je je af: is dat nou een kraai of een raaf? Weet dan dat raven veel minder voorkomen dan kraaien.

Dus waarschijnlijk zie je een kraai!

In 1928 waren zelfs alle raven verdwenen in Nederland. Nu maken ze een comeback. In 2020 waren er zo'n 150 broedparen schrijft Trouw. Ter vergelijking: er zijn maar liefst 70.000 tot 100.000 broedparen in Nederland!

Raaf versus kraai: overzicht

Raaf versus kraai

Filmpje Raaf versus kraai

Boektip voor mensen die houden van vogels spotten

Hoewel ik beslist geen doorgewinterde vogelaar ben, heeft vogelen sinds het boek De Jaarlijst van Sally Hinchcliffe wel mijn interesse. In dat boek gaat het over een groepje vogelaars. Voor De Jaarlijst had ik nooit nagedacht bij vogels kijken. Maar door dit boek werd mijn interesse gewekt. Bovendien is het echt een heel mooi boek.

De Jaarlijst
Slechts 8,95 bij bol.com!

Sterker nog, ik heb besloten om het nog een keer te gaan lezen. Ook om mezelf te inspireren om weer meer vogels te gaan spotten.

Vogels spotten voor beginners

In onderstaand filmpje wordt in nog geen 2 minuten uitgelegd hoe je kunt beginnen met vogelen en wat je ervoor nodig hebt, zoals een verrekijker.

Reiger gevogeld

Deze reiger zit op het dak van onze buren. De roze stang waarop hij lijkt te staan is van onze schommel!

reiger
oktober 2010

Vink gevogeld

In juli 2011 vogelde ik deze vink:

vink gevogeld

Roodborstje gevogeld

In november 2011 vogelde ik dit roodborstje:

roodborstje

Struisvogel gevogeld april 2012

struisvogels

Toen ik de kinderen naar school bracht kwamen we deze struisvogels tegen! En dat zo maar in de Achterhoek.

Zie ook de witte reiger die ik vogelde!

Meer weten?

Veel meer informatie over vogels spotten vind je op de website van de Vogelbescherming Nederland! Vogelen is een rustgevende hobby, die je ook uitstekend kunt doen met kinderen.

Zie ook: Vogels kijken is geluk en mijn post over vogelhuisjes!

Wat vind jij van vogels spotten? Doe jij het? En welke vogels zie jij bij jou in de buurt?

Gebruikte bronnen onder andere Wikipedia en de Vogelbescherming.

Similar Posts

54 Comments

 1. IK merk aan de verkoop dat mensen ook meer eten in de tuin leggen voor de vogels. Grappig dat dat dus op meerdere plekken gezien wordt.

  Love As always
  Di mario

 2. Ik heb vorig jaar mee gedaan aan een vogelwandeling. Daardoor kijk en luister ik nu veel bewuster als ik buiten ben. Heel leuk om vogels te kunnen herkennen! De boomklever heb ik al regelmatig gespot in het bos.

 3. Ik zag het van de week op het jeugdjournaal, want heel veel kinderen kijken nu ook veel vaker naar buiten en zien de vogels. Ik zit altijd met mijn ogen gericht naar de tuin, dus zie ze ook vaker. Hier zijn het koolmeisjes en musjes die in de tuin te zien zijn. Het is helemaal niet verkeerd om hier gewoon eens naar te kijken en te zien wat er in je tuin gebeurd.

 4. Ik hoorde het ook, dat er meer vogelspotters kwamen door corona. Ik doe zelf niet aan 'spotten', maar geniet wel van de fluitende vogels tijdens mijn dagelijkse rondje buiten. Verstand heb ik er niet van hoor, ik herken qua geluid alleen de grutto;).

 5. De vogels in onze omgeving lijken ook brutaler, misschien omdat er minder mensen op straat zijn. Ik word er altijd al vrolijk van om ze te zien en te horen, en nu helemaal. Beter dan televisie ;-)

 6. Fantastisch al die vogeltjes in de tuin. Ik werk momenteel nu al een paar weken van thuis en al het leven in de tuin maakt het wel extra aangenaam.

  ps: Vogelen is in Belgie iets helemaal anders hoor :-)

 7. dat is fijn ! ik was net van plan die apps op te zoeken. Sinds een jaar of twee ben ik uit de zegmaar Amsterdamse fase van seisies en drijfseissies...en wat extra kennis is nog steeds welkom !

 8. Fantastisch als je al deze fotos kunt herkennen. Lijkt me een leuke en gezonde bezigheid met dit weertje! Fijn weekend alvast!

 9. Wij hebben standaard familie mus in de achtertuin.

  In de voortuin heeft mijn man een nieuwe vriendinnetje gevonden: de merel. Nu hij bezig is met de heg er uit halen en de tuin omspitten, komt ze regelmatig kijken of ze nog wat te eten kan vinden.

  Jan kan wel heel veel vogels herkennen. Ik daarin tegen hihi, tijd voor een cursus denk ik ;)

 10. Wat leuk en een goed idee, die cursussen! Ik ben nu ook veel bewuster van de vogels om ons heen. Des te leuker is het om te weten wat voor soort het is.

 11. wat leuk dit. ja je moet wat leuks bedenken met de kids in huis en dan is vogels spotten wel een leuke bezigheid. en dan opzoeken welke het is

 12. Wij zijn pas verhuisd van een boerderijtje aan de rand van het dorp naar een boshuisje. We zien hier, net als bij de boerderij veel koolmeesjes, pimpelmeesjes, mussen, boomklevers, vliegenvangers en altijd een roodborstje. Maar ook andere o.a. kleine vinkjes, appelvinken en de bonte vliegenvanger. Wij hebben altijd een vogelboek op tafel liggen en daarin zoek ik als ik de vogel niet herken.

 13. Ik kan amper een mus van een koolmeesje onderscheiden, maar vind het wel mooie beestjes om te zien en kan ook erg genieten van hun geluid.

 14. Wat jammer dat ze bij Vogelbescherming Vlaanderen precies een minder informatieve site hebben :-D. Ik zie hier bij ons vaak koolmeesjes en kauwen. Nu ik tijdelijk thuis zit en heel wat meer in de tuin vertoef begin ik er zelf inderdaad meer op te letten :-).

 15. Niet echt, maar kijk wel graag bij ons in de tuin wat er allemaal voorbij komt. De meest bijzondere die ik ooit zag in onze tuin was een specht en achter bij ons in het weiland een ooievaar!

 16. Ha wat grappig en leuk ook. Een koolmees zag ik vanmorgen, wist alleen niet dat ze zo heten. Zo mooi zijn ze!

 17. Ik heb ooit wel eens aan vogels tellen gedaan....
  Het was wel eens leuk om het echt een dag in het oog te houden, vond ik. Maar toen woonde ik nog thuis, waar ik nu woon staan de huisjes te dicht op elkaar, dus zie ik vanuit mijn huisje heel weinig.

 18. Leuk, hoor. Ik wandel veel. Altijd al. Maar ik zie nu toch andere vogels. Of ik let nu meer op, dat kan ook. Ik zag afgelopen week een lepelaar! Die had ik echt nog nooit gezien. (Iemand plaatste een foto op de Facebookgroep van ons dorp anders had ik niet geweten dat het een lepelaar was).

 19. Ik hoorde inderdaad op het nieuws dat het vogelen steeds populairder aan het worden is de afgelopen tijd. Ik ben er nog weinig mee bezig geweest. Wat leuk ook dat er gratis cursussen zijn.. zo leuk dat er in deze tijd zo veel gratis cursussen aangeboden worden.

 20. Leuk zeg, ik had het al meegekregen op het nieuws. Ik vind dit een prachtige ontwikkeling in een zware tijd.

 21. Bij ons in de achtertuin kom ik niet verder dan het spotten van onze duivenfamilie die elk jaar trouw weer een nestje bouwt in onze heggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.