Vogels kijken is geluk

vogels kijken is geluk

Sinds ik het boek De Jaarlijst van Sally Hinchcliffe las ben ik geïnteresseerd in vogels. Om precies te zijn in het herkennen van de verschillende vogelsoorten. Vogelen heet dat! Het wordt ook wel vogels spotten genoemd. Het is één van de goedkoopste hobby’s die er is.

Vogelen = het bekijken, benoemen en tellen van vogels.

Maar veel verder dan koolmeesje, roodborstje, merel, kievit en eend komt ik helaas niet. Oh ja, en zwanen. Die kan ik ook benoemen…

Dus toen ik in de bibliotheek het boek met de aansprekende titel Vogels kijken is geluk tegenkwam nam ik het handenwrijvend mee naar huis, want er zit nog een cd met vogelgeluiden bij ook!

Waarom ik vogelen leuk vind

Eigenlijk vind ik vogels eng. Ze hippen altijd zo onrustig, en zijn letterlijk opvliegend. Maar vanaf een veilige afstand vind ik ze erg leuk om te bekijken. Vandaar dat ik graag een goede vogelaar wil worden!

Hier onder mijn redenen waarom ik vogelen leuk vind!

 1. Het is gratis! Je hebt er niets voor nodig, alleen maar je ogen.
 2. Je komt er door buiten en dat is goed voor lichaam en geest.
 3. Het maakt wandelingen leuker en interessanter. Je hebt een duidelijke focus: kijken of je vogels kunt herkennen. Zie ook Raaf versus kraai.
 4. Er zijn veel vogels in Nederland. Dus waarom daar niet gebruik van maken : )
 5. Als ik dan eens een bijzondere vogel ‘spot’ kan ik daar heel blij van worden. Volgens mij heb ik echt al een paar keer een groene specht gezien bijvoorbeeld!
 6. Er gaat niets boven de rush van een nieuwe hobby! In dit geval dus vogelen.
 7. Je kunt het altijd en overal doen! (Net als hardlopen!)

Vogels kijken is geluk van Nico de Haan

De ondertitel van Vogels kijken is geluk is veelbelovend: ‘Cursus vogels kijken met vogelgeluiden-CD en waarnemingsformulier’. Het boek is geordend in seizoenen. Op die manier weet je zeker dat je vogels bestudeert die op dat moment in de natuur te vinden zijn. Dat vind ik een groot voordeel. Want vanuit mezelf heb ik geen idee wanneer, welke vogels buiten rondfladderen.

Vogels kijken in de winter

Aangezien het bijna winter is, sloeg ik het boek open bij het hoofdstuk Winter. Er blijken enorm veel vogels te zijn in de winter! Ook hele mooie en bijzondere die ik echt nog nooit heb gezien. Zoals de ijsvogelman, die ik nu dus dolgraag in het echt zou willen tegenkomen.

Hier, moet je kijken:

vogelen

Deze foto komt overigens van Wikipedia en brengt me meteen bij 1 mogelijk verbeterpunt van het boek Vogels kijken is geluk: de vogels staan er getekend in. Maar goed, het plaatje van de ijsvogelman en op Wikipedia komen goed overeen:

ijsvogel

In Vogels kijken is geluk las ik nota bene ook nog dat hij voorkomt in oostelijk Nederland! Laat ik daar nou wonen : )

Opzet Vogels kijken is geluk

 • Inleiding
 • Vogelwaarnemingsformulier. Daarop staan dingen als datum, tijd, aantal, gebied, weer, geluid/zang, bezigheden, mooi moment.
 • Lente
 • Zomer
 • Herfst
 • Winter

Aan het begin van elke les staat er wat je aan het eind van die les weet. Elke les sluit je af met een veldopdracht.

Praktische informatie over Vogels kijken is geluk

Vogels kijken is geluk is voor maar 7,50 te koop bij bol.com. ‘Geen geld!’ zou mijn schoonvader zeggen. Je kunt het boek bovendien lekker inkijken op bol.com.vogels kijken is geluk

Samenvattend

Vogelen is een gratis en leuke hobby die er voor zorgt dat je lekker buiten komt. Als je net als ik geen idee hebt welke vogels er eigenlijk zijn of hoe ze heten, dan is het boek Vogels kijken is geluk erg leuk om je op weg te helpen.

Lees ook Lessen in geluk en natuurlijk mijn post over vogelhuisjes!

Op zoek naar een leuke hobby? Volg dan het stappenplan in Hobby’s zoeken!

Wat vind jij van vogels en vogelen?

Similar Posts

63 Comments

 1. Vogels vind ik erg leuk en mooi.
  De ijsvogel heb ik ook nooit in het echt gezien. Mijn broer had er eens een paar bij zijn woning zitten. Hij woont buitenaf en aan een water. Helaas was ik toen niet in de buurt.

 2. Haha vogels en eng. Ik vind het altijd zo leuk om naar vogels te kijken. Ik gooi smorgens voer voor de vogels en dan ga ik kijken voor het raam zo leuk om te doen. Had ooit eens een specht, maar heb nu veel kauwen. Ook een kraai en die tikt met zijn snavel tegen het raam en dan kraait hij, pakt een stuk brood en vliegt weg zo grappig!

 3. Hihi grappig dat je vogels eng vindt. Persoonlijk heb ik niet veel met vogels maar ik vind het wel fijn als ze tjirpen. Het geeft me een gevoel van lente

 4. Ik word altijd vrolijk als ik in de ochtend wakker word en ik hoor de vogels fluiten. Het geeft altijd een bepaalde sfeer ook :D

 5. Ik hou er ook van! Wij hebben een boom in de voor tuin die nu helemaal kaal is en die hangen we vol met vogelvoer! Prachtig gezicht al die vogels!

 6. Ik heb een voederboom in de voortuin. Een echte afgezaagde boom en daarin zijn extra takken gezet. Hangt van alles in en op de stam smeer ik pindakaas.
  Gisteren was het heel druk ook tijdens de sneeuwbuien.

  De mooiste bezoeker is de bonte specht, we zien de verschillen tussen de diverse vogels ook heel goed. Het leuke is dat ze steeds minder schuw worden. Eerst waren ze weg als je in de kamer je hoofd maar omdraaide, nu kunnen we al rustig bewegen en blijven ze zitten.

 7. Lijkt me een handig en compact boekje om de natuur rondom je beter te leren kennen! Mij zegt het zelf weinig, maar denk dat dit een ideaal cadeau is voor de natuurliefhebben en wandelaar!

 8. Wat grappig, op die manier had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken. Ik mag zomers graag hier in de natuurlijk vogels en dieren bekijken, maar sta er nou eifenlijk nooit bij stil wat voor een soort vogel het is, haha. Zonde eigenlijk, hier op Ameland zie je zo veel moois!

 9. Wat een leuk idee, ook om met de kinderen te doen (en jeuheu, wij wonen ook in Oost-Nederland. Kijken of wij ‘m ook kunnen spotten, die IJsvogel). Ik vind vogelen ook wel leuk maar net als jij kom ik niet zo ver. Laatst zag ik een roodborstje en toen was ik helemaal blij, haha.

 10. Ik ken veel mensen die vogelen! Mijn vriend zelf kent ook heel veel vogels en ik vind het ook heel interessant als hij vertelt welke vogel in die boom zit haha Veel plezier met je nieuwe hobby!

 11. In mijn tienertijd was er een jongen die vogelaar was en me daarmee wilde versieren in het bos bij de camping. Dat was duidelijk geen goede versiertruc en ik heb daardoor jaren het vogelen uit mijn leven verbannen. Tegenwoordig betrap ik me er op dat ik het toch wel erg interessant vind te ontdekken wat er nu weer in de tuin huist of overvliegt ;-)

 12. Wat handig dat het boek per seizoen ingedeeld is. Helaas weet ik helemaal niks van vogels. Ik moet ook zeggen dat ik het geduld mis om ze aandachtig te bekijken, maar misschien komt dat nog als ik wat ouder ben.

 13. sinds dit voorjaar een goede vriend enthousiast riep : kijk een puttertje, ben ik into vogels. Waar ik vroeger alleen oppervlakkig keek, probeer ik nu soorten te ontdekken. Er is een wereld voor mij opengegaan. Zo leuk! om die verschillende vogels te kunnen herkennen. Ik keek altijd al met plezier naar vogels, maar nu ik er meer van weet, is het echt nog veel leuker

 14. Mijn oom is oenitholoog en hij zou je nieuwe hobby zeker goed keuren! Hij woont in Azië en als we op bezoek zijn stopt hij regelmatig om vogels aan te wijzen. Niet dat ik er zoveel mee heb….maar dat zeg ik niet om zijn geluk niet te bederven.

 15. Ik vind vogels wel mooi en vooral in het voorjaar en de zomer, als ze zo lekker tsjilpen als ik wakker word, heel gezellig. Maar ik zou er niet speciaal met een boekje naar gaan kijken, of – zoals mijn moeder wel deed – een cd gaan beluisteren om ze per stuk te kunnen herkennen.

 16. Heel erg leuk! Ik weet nog dat ik van mijn Indische Opa toen ik klein was een boekje kreeg over vogels. Ontzettend bijzonder vond ik dat ik ineens een ‘zilverkwikstaartje’ spotte. Misschien helemaal niet zo bijzonder, maar voor mij wel. Ik ben dol op vogels. Ze maken mij vrolijk. De koolmeesjes en die andere variant (heb nu even een black out) met wat meer Aziatische oogjes. Zo lief! De enige keer dat ik een vogel eng vond was toen ik in San Francisco wandelde en een vogel mij als prooi of iets dergelijks zag. Want hij bleef mij maar aanvallen en in (ja, in!) mijn hoofd pikken. Erg eng.

 17. Vogelen betekent in het ‘Belgisch’ iets helemaal anders :-)

  Maar los daarvan, je hebt gelijk, het is prettig om naar de vogels te kijken. Met deze periode hang ik de tuin vol met van die vetbollen en het is echt leuk om te zien wat er allemaal op af komt.

 18. Wat leuk! Ik ben zelf een part-time vogelaar. Als ik gewoon onderweg ben, dan interesseert het me allemaal niet zo. Natuurlijk kijk en luister ik naar vogels, maar in het dagelijks leven sta ik er niet bij stil.
  Als ik op vakantie ben vind ik het wél weer heel erg leuk om vogels (dieren in het algemeen) te kijken. Ik heb dan een app op mijn telefoon en probeer op te zoeken naar welke vogel ik kijk. Want verstand heb ik er echt niet van :-D

 19. Vogels zijn mooie dieren, ik kijk er niet echt naar om te vogelen, maar zie ze in het voorbij gaan. Wel kwam er eens een roodborstje vlakbij mij zitten en die heb ik zo mooi op de foto kunnen zetten.

 20. Ik vind vogels spotten ook erg leuk. Ik woon naast een bos, dus zie veel verschillende rondvliegen. Ik zou het ook leuk vinden om ze te herkennen aan het geluid

 21. Mijn vader is een krak in vogels! Hij kent ze allemaal bij naam en bijnaam, weet waar je nesten kan vinden en hoe ze klinken…
  Mijn zoontje heeft nu een vogelkaart om ze te zoeken en te herkennen.
  We voederen dus dicht bij de grote raam en ook hij kent er al wat van!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.