Hobby’s zoeken: vind de hobby die bij jou past!

Hobby's zoeken

Hobby’s zoeken.

Hoe doe je dat?

Hoe vind je de hobby die bij jou past? Een hobby die je niet na 1 keer doen links laat liggen?

Hobby’s zoeken vanwege de coronacrisis

Tijdens deze coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar leuke hobby’s. Allerlei activiteiten die we normaal doen, kunnen nu immers niet. Geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar een leuke hobby!

Maar hoe vind je de juiste hobby voor jou?

Onderstaand stappenplan helpt je op weg!

In 3 stappen een hobby vinden die bij je past!

Hobby’s zoeken: oriëntatiefase

 1. Ga terug naar je kindertijd. Een goede eerste stap is terugdenken aan je kindertijd. Wat vond je als kind leuk om te doen? Wat waren toen je hobby’s? Waar besteedde je toen veel tijd aan? Was je altijd buiten aan het spelen? Of zat je juist liever met een boekje in een hoekje? Knutselde je graag, of hield je van een sport? De interesses uit je kindertijd geven vaak een goed beeld van wat je oorspronkelijk leuk vond om te doen. Soms is zo’n hobby uit je kindertijd simpelweg ondergesneeuwd, maar vind je het nog steeds leuk.
 2. Brainstorm: Wat vind je nu al leuk om te doen? Waar liggen je interesses? Pak een papier en schrijf daar alles op wat je leuk vindt om te doen. Laat je daarbij niet hinderen door realiteitszin. Lijkt je het je leuk om naar Mars te reizen, schrijf het gewoon op. In deze fase van hobby’s zoeken gaat het er vooral om in te inventariseren waar je interesses liggen.
 3. Wat is belangrijk voor je? Houd je van dieren? Help je graag andere mensen? Of ben je graag bezig met je handen of in de natuur? Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat iets wat ik doe ook een bepaald nut heeft. Daarom lukt kleuren voor volwassenen bij mij niet. Ik zit dan alleen maar steeds te denken: ‘Waarom doe ik dit, het is volstrekt nutteloos’. Bloemen haken vind ik daarom lastig, maar als ik er vervolgens een granny square deken van maak, is het weer oké.
 4. Ga naar de website van een boekwinkel, bibliotheek of bol.com. Kijk daar vervolgens bij de rubriek Hobby’s. Op het moment dat ik deze blogpost schrijf zijn er maar liefst 77046 resultaten op bol.com op het gebied van hobby’s. Let op: het gaat er niet om dingen te kopen, maar om te kijken wat jou leuk lijkt om te doen. Misschien valt je ook wel op kookboeken! Of op kleurboeken voor volwassenen. Of op breipatronen voor doekjes in de keuken.
 5. Welke hobby’s bewonder je van anderen? Zijn er mensen die dingen doen of kunnen waarvan jij denkt: ‘Oh wat leuk! Dat lijkt mij ook leuk om te doen!’ De hobby’s die je van een ander leuk vindt, kunnen misschien voor jou ook leuk zijn.

Hobby’s zoeken: reality check

Oké, als het goed is heb je nu een lijst met mogelijke hobby’s. In fase 2 gaan we kijken hoe haalbaar de hobby’s op je lijst zijn. Je kunt jezelf hiervoor de volgende vragen stellen:

 1. Kun je de hobby doen in je eentje, of is het in groepsverband? Of kan het allebei? Vanwege corona is het nu handig als een hobby in ieder geval ook in je eentje kan.
 2. Hoeveel tijd heb je voor je hobby? Is dat 1 uur per week, of misschien wel 3 uur per dag? Kijk hoeveel tijd een hobby vraagt.
 3. Hoeveel ruimte heb je voor je hobby? De ene hobby neemt meer plek in dan de andere. Misschien heb je door het hobby’s zoeken wel bedacht dat je wilt leren drummen. Maar een drumstel neemt veel plek in, in huis. Of je hebt bedacht dat je zelf kleding wilt gaan maken. Heb je plek genoeg om stof te knippen en een naaimachine neer te zetten? En stel dat je wilt gaan puzzelen als hobby. Is er dan genoeg plek om een puzzel te laten liggen als je eenmaal begonnen bent? Als je hebt bedacht dat je bloemen wilt haken, dan heb je weinig plek nodig.
 4. Wat is je budget? Een puzzel hoeft bijvoorbeeld niet duur te zijn, maar er zijn ook hobby’s die meer kosten zoals fotograferen. Garen om te gaan haken of breien is ook weer budgetvriendelijk. Als je breien met breipennen lastig vindt, lukt het misschien wel met een breimachine!
 5. Hoe gemakkelijk kun je aan de spullen komen die je nodig hebt voor je hobby?

Hobby’s zoeken: de uitvoering!

Na al dat hobby’s zoeken is het nu tijd om te gaan doen : )

Hoe ga je je nieuwe hobby aanpakken?

 • Begin klein. Niet iedereen heeft evenveel tijd, dus probeer in eerste instantie elke dag, of om de dag 30 minuten aan je nieuwe hobby te besteden. En geef ook niet meteen bakken met geld aan aan materialen of spullen voor je nieuwe hobby. Toen ik achttien jaar geleden bijvoorbeeld begon met hardlopen, deed ik dat in eerste instantie op mijn oude sportschoenen van de Schoenenreus van de middelbare school. Ik vertrouwde mezelf voor geen meter, dat ik dat hardlopen zou volhouden.
 • Plan als het even kan een vast moment in voor je nieuwe hobby. Als je er geen tijd voor inruimt, is de kans groter dat je er niet aan toekomt.
 • Probeer je nieuwe hobby in ieder geval 3 keer, voordat je denkt: ‘Nee, dit is toch niets voor mij.’ Soms moet je ergens eerst even ‘inkomen’ als het ware.

Mijn hobby’s

Mijn belangrijkste hobby is denk ik toch wel lezen. Hardlopen doe ik dagelijks, maar is het een hobby? Dat weet ik eigenlijk niet eens zeker. Ik vind het belangrijk om te doen voor mijn lichamelijke en mentale gezondheid, maar ik heb er vaak geen zin in. Mijn hobby van puzzelen, is niet zo’n succes… De puzzel van Anton Pieck die ik rond de Kerstdagen begon is nog steeds niet af. Verder zou ik bloggen een hobby willen noemen, maar ik doe dat ook als werk. Is het dan nog een hobby?

Hobby’s van anderen die ik erg bewonder zijn hobby’s waarbij mensen dingen maken. Dat is ook één van de redenen dat ik zo graag knutselboeken, en haak- en breiboeken uit de bibliotheek haal! Ik kan me helemaal vergapen aan alle leuke dingen die mensen maken. Het is voor mij denk ik een hobby om daarnaar te kijken. De uitvoering gaat mij minder goed af.

Hobby’s vinden: nog een methode

In onderstaand filmpje helpen ze ook met hobby’s zoeken. Zij onderscheiden de volgende stappen: Wil je een hobby die je in eentje kunt doen, of liever met anderen? De volgende stap is je doel bepalen: welk gevoel wil je uit je hobby halen? Is dat ontspanning? Opwinding? Trots? Populariteit? Hun laatste tip is:

Wees niet bang om van hobby te veranderen!

Hieronder het filmpje van nog geen 4 minuten:

Handige links

Wat vind jij handig bij nieuwe hobby’s zoeken? En wat zijn jouw hobby’s?

Gebruikte bronnen voor dit artikel: Psychologie Magazine, Psychology Today, 2KnowMyself, Psychcentral, Lifehack, bol.com

Similar Posts

39 Comments

 1. Wat een leuke post is dit! Ik heb al een hoop fijne hobby’s…
  Wandelen, lezen, skaten, creatief bezig zijn, bloggen om er maar een paar te noemen.

 2. Leuke verhaal heb je geschreven. Onze hobby normaal gesproken foto’s maken. En onze balkon opknappen. Wij zijn steeds niet klaar. Weer iets gevonden. Corona toestanden zoeken de mensen op. Vooral hobby. Ik heb ook gehoord in deze tijd puppy hond kopen. Dit moeten niet juist doen. Straks als voorbij is. Dan kunnen hond weer de hele tijd in huis houden. Dan kunnen mensen weer gewoon werken. Ik vind zo zielig….. Moet wel goed na denken wat doet. Bloggen is ook ons ding.

 3. Heel leuk om te lezen dit. Ik ontdekte toen ik net in de ziektewet zat kleuren als hobby. En phoe, ik dacht ook dat ik het na één kleurplaat weer zou laten. Ik begon dus met wat spullen van de Action. Inmiddels weet ik dat deze hobby een blijvertje is, dus heb ik nu dure stiften, enz. in huis. Maar inderdaad vind ik goedkoop beginnen een heel erg goede tip.

 4. Mijn grootste hobby’s zijn lezen, wandelen, fietsen en cryptogrammen oplossen dus daar kan ik nu veel tijd aan besteden. Koken voor vrienden, ook een hobby, doe ik momenteel niet.

 5. Ik heb veel hobby’s en interesses. Bloggen, journaling, Zweedse puzzels maken, wandelen, tuinieren, dieren, theater, koffiedrinken, beetje attent zijn hier en daar, kletsen, dansen. Vast wel meer maar weet t even niet.

 6. Ik heb totaal geen tijd voor nieuwe hobby’s, ook al zitten we in quarantaine. Toen ik op de middelbare zat verzamelde ik erop los, verder las ik heel veel, speelde ik saxofoon en ging ik graag naar de bios. Nu is het vooral druk druk druk en wanneer ik dan even tijd voor mezelf heb, dan kijk ik een film lekker op de bank.

 7. Ik heb een nieuwe hobby gevonden, of eerder een leuke bezigheid. Sinds een paar weken houd ik een Bullet Journal bij… is helemaal in heb ik begrepen en op het internet is er veel over te vinden. Niet dat ik mooi kan tekenen, maar het geeft mij af en toe een beetje tijd voor mijzelf door er in te werken… dat kan heel ontspannend zijn. En daarbij hoeft het niet mooi te zijn, het is alleen voor mijzelf :). Door mijn schouder kan ik mijn andere hobby’s even niet uitvoeren.
  Leuke blog!
  Liefs,

 8. Ha Nicole,

  wat een mooi en uitgebreid blog!
  Als je geen hobby hebt kun je zeker hier bij jou terecht…
  Ik vind het zo mooi, hoeveel aandacht je er altijd aan besteed…

  Groetjes!
  Marlou

 9. Nooit bedacht om een hobby te zoeken. Mij overkomen ze. Zo probeerde ik voor een locale politicus het web-loggen uit en 15 jaar later plaats ik nog steeds berichten. Omdat ik het geen uitproberen meer kan noemen, noem ik het maar een hobby. 20 jaar eerder bedacht ik om veel gebruikte afkortingen in een bestand op de server van het werk te plaatsen. Die verzameling werd zeer groot en verhuisde naar m’n website en om geen gezeur er over te krijgen noemde ik dat ook maar een hobby. Tegenwoordig moet ik veel lopen tegen botontkalking en denk ik er over om dat lopen ook maar als hobby te zien. Het voordeel van iets een hobby noemen is dat anderen niet meer kunnen vragen: Waarom doe je dat of heeft het nut?

 10. Een hobby.. ik zoek tijd, ik kom helemaal tijd te kort sinds C. Dus mocht mensen nou tijd over hebben, ze kunnen zich melden bij mij.

  Love As Always
  di Mario

 11. Duolingo Spaans. Of wil je je school Frans, Engels of Duits nieuw leven inblazen? En er zijn nog veel meer mogelijkheden Je werkt op je eigen tempo, concureer met anderen als je dat wil en het kost niets en niemendal. Het heeft mij helemaal in zijn greep! Ga eens kijken op de Duolingo web site.

 12. Fijn uitgebreid artikel! Lezen en haken doe ik graag. Maar het is leuk om eens te zoeken naar iets anders.

 13. Als kind las ik heel veel boeken. En dat doe ik nu nog steeds elke avond. Helaas niet meer zoveel als toen ik kind was. Toen had ik veel meer tijd…

 14. Gek eigenlijk om bewust een hobby te zoeken. Een hobby is iets dat je graag doet en daardoor vaker en meer gaat doen. Gaat vanzelf. Ik houd van lezen, schrijven, tekenen, fotograferen, wandelen, haken, bakken, muziek luisteren en slapen. Dus ik verveel me niet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.