10 Goedkope hobby’s die veel plezier opleveren

goedkope hobby'sIk ben dol op dingen die eenvoudig en goedkoop zijn om te doen, en die veel plezier en soms zelfs gezondheidsvoordelen opleveren. Daarom hieronder een lijst van activiteiten die niet veel kosten, maar wel hartstikke leuk zijn.

11 Goedkope hobby’s die veel plezier opleveren

 1. Hardlopen! Het enige dat je feitelijk nodig hebt is een goed paar hardloopschoenen. En verder is de hele wereld je sportschool. En die is gratis.
 2. De bibliotheek. Om toegang te krijgen tot dit paradijs vol boeken koop je een abonnement van rond de 50,-  en daarna kun je naar hartelust lezen. En lezen. En lezen. Het is goedkoop boeken lezen!
 3. Wandelen. Wandelen werkt ontspannend en het is nog gezond ook. Je kunt het net als hardlopen altijd en overal doen en het is een heerlijke manier om je eigen omgeving beter te leren kennen en waarderen.
 4. Bloggen! Bloggen hoeft geen geld te kosten. Een blog aanmaken bij bijvoorbeeld Blogger kost helemaal niets. En je kunt er van alles kwijt over jezelf, je hobby’s, je interesses en die delen met anderen.
 5. Kdrama’s kijken ; ) Ik kan het niet laten om deze ook even te noemen. Kdrama’s zijn gratis, en ze zijn romantisch en lief.
 6. Borduren. Mijn buurvrouw borduurt echt de prachtigste dingen. Ze borduurt echt van die hele fijn lapjes waarbij je amper kunt zien waar je de naald moet insteken. Borduren werkt meditatief en aan het eind heb je een mooie decoratie. Zie ook Borduren hip en anders.
 7. Bullet journalen en mijn post over de bullet journal van de Action! Ook zoiets wat weinig hoeft te kosten. Het enige dat je nodig hebt is een goed schrift/schrijfboek en pennen om mooie letters mee te maken. Zie ook mijn post Bullet journal en bullet journal ideeën
 8. Mediteren! Elke ochtend drink ik mijn 3 kopjes koffie en mijmer voor me uit terwijl ik gratis naar klassieke muziek luister via Classic FM. Mijmeren is niet helemaal hetzelfde als mediteren, maar beide zijn gratis. Het enige dat je hoeft te doen is te gaan zitten, en je aandacht op je ademhaling te richten. Echt mediteren kun je 10 lessen gratis doen met Headspace.
 9. Kerkbezoek. De zondagsdienst is gratis, en je hoeft je er niet eens van te voren voor op te geven. Het enige wat het hoeft te kosten is een gift voor de collecte. (Ga je elke week, dan is het wel sympathiek om ook op een andere manier bij te dragen overigens.)
 10. Tuinieren. Zelf ervaar ik tuinieren helaas niet als een hobby. Het is iets wat moet. Maar ik noem het hier wel, omdat ik weet dat er veel mensen voor wie tuinieren een hobby is. Je kunt ook bewust zo tuinieren dat je meer dieren in de tuin krijgt!
 11. Sokken haken. Nuttig, ontspannend en niet duur. Cactussen haken schijnt ook leuk te zijn, maar lijkt me wel minder nuttig ; ) Granny squares haken dan weer wel. Zie ook haken voor beginners.

Wil jij wel een hobby, maar weet je niet goed welke? Lees dan mijn artikel over Hobby’s zoeken!

En zo zijn er vast nog wel meer goedkope hobby’s. Welke heb jij?

Similar Posts

42 Comments

 1. Hoi Nicole,

  wat een goed lijstje.
  Jij weet ons steeds wel te inspireren!
  Dank je wel…

  Groetjes van Marlou

  .

 2. Daar zitten een paar herkenbare hobby’s tussen. Bij mij is kleuren ook echt een hobby geworden de laatste tijd. Dat kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ik had niets in huis, dus ik heb best wel wat geld geïnvesteerd in stiften, kleurboeken enz. Maar bij de Action hebben ze dus ook prima kleurboeken voor een fijn prijsje (getest en prima bevonden;)), dus als de basis er eenmaal is, hoeft het echt niet veel te kosten. Af en toe een doos stiften en een kleurboek.

 3. Ik doe er een paar van het lijstje. Hardlopen, wandelen, bloggen. Nu geef ik voor bloggen sws wel geld uit voor de server waar mijn blog draait.

 4. Ik zal er nog een mooie aan toevoegen, pak je camera of smartphone en ga fotograferen. Een leuke hobby en de foto’s kun je ook nog op je blog gebruiken.

 5. Mijn blog bij wordpress is ook gratis, je kúnt natuurlijk wel voor een betaalde versie kiezen maar de gratis versie werkt prima. Wandelen is inderdaad ongeveer de gezondste beweging en inderdaad gratis, ik “doe eraan” al maak ik niet echt kilometers meer. Mwah… kerkbezoek…? is toch wel echt iets voor “de gemotiveerde mens” niet echt als hobby.

 6. Mijn aanvulling: handlettering en geocachen. Die laatste is eigenlijk helemaal gratis, als je het van tevoren voorbereidt (want dan hoef je geen mobiel internet te gebruiken)

 7. Hardlopen is geen hobby maar een noodzakelijk kwaad als ik ergens te laat dreig te komen ;-)

  Love As always
  Di mario

 8. Fijn lijstje <3
  Ik houd ook van naaien en dan zoek ik ook regelmatig stofjes uit in de kringloopwinkel. Upcyclen is ook goedkoop én duurzaam. En je hebt iets nuttigs terug. WinWinWin :)

 9. Breien en haken. Voornamelijk kleding en cadeautjes. Dubbel plezier. Eerst met het maken en dan met het dragen.Of met het geven.
  Een nieuwe taal leren. Dochterlief heeft gratis taal cursussen Japans en Esperanto gevolgd.
  Uit zaden en pitten plantjes laten groeien. Zo kweekte ik een manderijnenboompje. Een Avocado plant en nu een kumquat boompje.

  1. Nee hoor mandarijnen nooit gehad. Weet ook niet of dat lukt met een boompje uit een pitje. Maar het is zo leuk. En zo makkelijk, probeer maar eens. Succes verzekerd.

 10. Ik wandel graag met mijn honden. Een televisie heb ik niet. Mijn verzameling LP’s beluisteren doe ik wel graag. Lezen doe ik ook, heel veel zelfs. Een aantal hobby’s stonden op een laag pitje vanwege tijdgebrek omdat ik nog volop in het arbeidsproces zat. Na ruim 50 jaar gewerkt te hebben kwam ik erachter dat dit zijn tol heeft geëist. Fysieke beperkingen waardoor ik een aantal dingen zoals smeden niet meer kon. Jammer, maar het is niet anders. Er bleef echter nog genoeg over. Wat ik ook graag doe is koken. Tuinieren doe ik ook graag. Twee jaar geleden heb ik mijn tuin veranderd in een geurtuin waarbij ik graag met bogen werk die ik dan weer laat begroeien met heerlijk geurende klimrozen of een Toscaanse Jasmijn. Vorige week ben ik nog naar het rozendorpje Lottum gereden om een aantal roze klimrozen te kopen die tegen een smeedijzeren prieeltje gaan opgroeien. Gelijk maar een Etoille de Hollande meegenomen die naast mijn voordeur komt te staan. Deze klassieker is een donkerrode grootbloemige roos die volgens kenners op nummer een staat als het om de geur gaat.
  Ik ben benieuwd en laat me verrassen. Ja, hobby’s zijn leuk.

  1. Wat voor soort muziek luister je graag Joannes? LP’s luisteren vind ik een stuk knusser en leuker dan een cd afspelen. Wonderlijk is dat.

   Wat een bijzonder idee om een geurtuin te maken!

 11. Bullet journalen doe ik ook. Ik plak er ook van alles bij wat ik uit oude tijdschriften of reclamefolders haal. Soms een tekening erbij of een stempel.Maak iedere dag een bladzij.Ga straks lunchen met vriendin en plak dan visitekaartje van het restaurant en vertel hoe het was. Versier het was met andere plaatjes.
  Goedkoop is ook bladen ruilen.
  Heerlijk om ze op het gemak te lezen

 12. Haken hoeft ook geen dure hobby te zijn dankzij de Zeeman en de Wibra.
  Werkt heerlijk ontspannend.
  Oh wat mediteren betreft, ik kreeg van de fysiotherapeute laatst de tip om een app van vgz te downloaden, vgz mindfulness. Heeft ruim 40+ oefeningen die variëren van lang tot korte oefeningen.

 13. Ik loop en fiets. Dat laatste is bij mij goedkoper dan lopen. Rij 2e hands fietsen waar ik minstens 10 jaar mee doe. Ik slijt minder schoenen en spaar bus- of autokosten uit. Verder heb ik ooit afkortingen verzameld. Kost ook niets, behalve tijd en stroom van m’n laptop. Geldt ook voor ‘gratis’ bloggen. In de bieb lees ik gratis de regio krant, daar is geen abonnement voor nodig. Bij het lopen ruim ik ook zwerfafval op en als je dat als hobby ziet, dan is het totaal geen straf. ;-)

 14. Over dat kleuren, ik heb van die alcohol stiften, ook kleurpotloden hoor, maar vind het zo zonde dat de stiften doordrukken op de volgende pagina. Van het merk Dover zijn de kleurboeken aan één kant bedrukt, ideaal. Ik heb ze bij bol vandaan. Betaalbaar en +- 30 kleurplaten per boek.

 15. Pokemon Go of Harry Potter: Wizards Unite spelen zijn ook gratis of kosten weinig (afhankelijk van je telefoonabo). Ook diamond painting is goedkoop, net als kleuren (gratis freebies en een doosje potloden van de action volstaan prima). En koken, dat vind ik ook leuk om te doen. Levert gelukkig ook nog wat op, namelijk lekker eten ;-)

  Bij de bibliotheek kun je trouwens meer lenen dan alleen boeken. Ook luisterboeken, dvd’s/blueray’s, muziek (bladmuziek/cd’s), ebooks en games!

 16. Ik dacht dat ik hier had gereageerd, maar waarschijnlijk heb ik niet op post comment gedrukt.
  Sinds mijn jeugd ben ik lid van de bieb. Ik blog en volg al een aantal jaren een schrijfcursus.
  Als ik zin heb maak ik van bewaarde kaarten weer nieuwe en sinds kort maak ik ook enveloppen. Geen tijdschrift is veilig en oude landkaarten doen het ook goed. Verder mis ik op straat geen enkele gevelsteen of een ander bouwdetail. Ik ben dol op mooie kloppers en andere fraaie zaken. Mijn blog OpenRonddeDeur (https://ferrara-openronddedeur.blogspot.com/) is daar een voorbeeld van.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.