Bullet journal: wat is dat, en hoe kun je dat doen?

Bullet journal

Steeds meer mensen beginnen een bullet journal.  Lees nu wat het nou precies is, en hoe je zo’n journal begint en bijhoudt.

Ik ben dol op kantoorbenodigdheden. Zoals schriften, stiften, pennen, agenda’s, multomappen, masking tape etc. De Hema heeft bijvoorbeeld een prachtige afdeling met dit soort spulletjes. Ideaal voor als je een bullet journal wilt beginnen. Zie ook bullet journal ideeën!

Bullet journals worden gepresenteerd als een ideale manier om je leven beter te organiseren en bij te houden. En dat allemaal in 1 schrift/boek. Het leukst is natuurlijk zo’n echte Moleskine.

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een analoog systeem in een digitale wereld. Je gebruikt het om ideeën, afspraken en te-doen-lijstjes bij te houden.

Je krijgt een overzicht van je verleden, en je plant voor je toekomst. Het idee is om met symbolen je informatie te ordenen. Iets wat je nog moet doen is bijvoorbeeld een leeg vierkantje. Notities worden een dicht bolletje. Gebeurtenissen zijn een lege cirkel.

Door die symbolen wordt alles wat je opschrijft overzichtelijker.

Lees ook mijn review van de bullet journal Action

In onderstaande video legt de bedenker bullet journaling uit!

Mijn kanttekeningen bij een bullet journal

Hoewel ik na het kijken van de video al bijna zat te kwijlen, en meteen naar de boekhandel wilde rennen voor zo’n mooi moleskine notitieboek, heb ik toch wel een paar kritische punten!

 1. Het is best veel werk om je bullet journal in te vullen hoewel Action stickers hierbij wel kunnen helpen. Die plak je snel en eenvoudig.
 2. Hoe plan je iets dat pas over 2 maanden is bijvoorbeeld? Als je schoolgaande kinderen hebt is het belangrijk om alle toekomstige studiedagen op te schrijven. En dat kan niet met de bullet journal.

Mijn eigen bullet journal!

Maar wat is nu het geval? Ik kocht dit jaar bij de V&D een mooi zwarte, moleskine agenda in de opruiming. En die heeft aan de rechterkant een agenda, en links een notitieblad. Deze agenda lost dus het probleem van het ontbreken van een tijdlijn in bullet journaling op. Het was dus veel slimmer om géén molesekine boek te gaan kopen, en mijn eigen agenda op die manier te gaan gebruiken.

Mijn agenda voor de bullet journal methode

Bullet journal
Voor

Mijn agenda na de bullet journal methode

Bullet journal
Na

Door open vierkantjes te gebruiken wordt mijn te-doen overzicht minder rommelig! En met washi tape heb ik een indeling gemaakt op pagina.

Is een papieren agenda niet achterhaald?

Ik weet dat we in een digitale wereld leven, en ik kan me daar ook best aardig in redden. Maar als het om afspraken en te-doen lijstjes gaat heb ik papier nodig! Als ik afspraken of to-do-lists digitaal opschrijf, dan heb ik er geen voeling mee!

Zie ook mijn post bullet journal kopen.

Heb jij een digitale of een analoge (papieren) agenda? Of zelfs helemaal geen agenda?

Similar Posts

10 Comments

 1. Het ziet er wel handig uit, alhoewel ik niet zo van de lijstjes ben. Voel me er erg door opgejaagd en heb vaak het gevoel dat ik pas kan ontspannen/niksen als al die lijsten af zijn(ook al staan ze bij volgende week bij wijze van spreken).
  Maar ik ben wel dol op een papieren agenda, mooi vind ik die en het geeft me wel een beter gevoel van overzicht in de huiselijke tijdlijn en gebeurtenissen :-)

 2. Als ik dingen niet opschrijf, vergeet ik ze sowieso. En als ik ze wel opschrijf meestal niet, maar ik schrijf het soms gerust op de verkeerde dag op de kalender.

 3. Ik heb geen agenda, al heel lang niet meer. Ik probeer alles in mijn hoofd te onthouden en dat lukt heel aardig. Belangrijke afspraken zoals tandarts e.d. staan op afspraken kaartjes op mijn bureau en dat hou ik wel in de gaten. Ik wil zo min mogelijk opschrijven omdat je dan lui wordt in onthouden van dingen omdat het op papier staat. Hele belangrijke dingen zoals een vervolgafspraak in een ziekenhuis, daar ontvang ik dan daags van te voren een schriftelijke herinnering van als wake-up call. Ondanks mijn zorgvuldigheid met afspraken kwam het laatst toch een keer voor dat ik een afspraak had gemaakt met de huisartsassistente voor iets kleins. Het woord ‘kleins’ zal er mee te maken hebben gehad dat ik het was vergeten, want op die tijd was ik doodleuk met de hond gaan wandelen totdat ze me opbelde waar ik bleef…Ze kent mij goed en weet dat dit niet mijn stijl is dus moest er iets aan de hand zijn geweest waardoor ik niet kon komen maar ook niet kon afbellen. Dit zal mij nu niet meer zo snel gebeuren, ik moet dus nòg beter opletten dat ik afspraken nakom.

 4. Nav jouw post destijds, ben ik ook de Moleskine agenda gaan gebruiken. Eentje met Le petit Prince, op de voorkant ;-)
  Ik vind het een prima combi tussen agenda en ´schrift voor lijstjes´ aan de rechterkant. Daarnaast gebruik ik het adresboekje (want dat vind ik dan op papier wel vrij achterhaald) achterin om bij de letters bepaalde lijstjes bij te houden die langer houdbaar zijn (bijv. onder S wat ik mee moet nemen als ik weer in Spanje ben, etc.).
  Een aanvulling in verschillende ´codes´ lijkt me een handige.

  1. Omdat ik via jouw post op de reclamelink had geklikt, kreeg ik later bij andere dingen vanzelf reclame van een Duits onlinebedrijf dat die dingen verkocht in beeld. Heb ´t daar uiteindelijk online gekocht.

 5. ik heb wel een to do list voor klusjes die ik moet doen op papier, maar andere afspraken sla ik op in mijn telefoon, geen dure smartphone hoor maar een hele simpele van 20 euro ,maar er zit wel een kalender op en daar zet ik al mijn afspraken op met een alarm zodat ik op tijd herrinerd word aan het feit dat ik die dag bijvoorbeeld naar de tandarts moet of iets dergelijks het alarm gaat ruim van te voren af zodat ik nog tijd genoeg heb om de afspraak na te komen, dit werkt voor mij het best omdat ik toch wel erg vergeetachtig ben geworden het afgelopen jaar.

 6. Dat lijkt me wel heel handig.
  Ik schrijf belangrijke afspraken op de kalender zodat iedereen in huis ze kan zien.
  Voor mijn blog houd ik een lijst bij in een computerbestand. Daarnaast heb ik altijd mijn aantekeningenboekje bij de hand.
  Maar het bullet systeem is wel heel erg handig. Nu wil ik er ook een.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.