Bullet journal ideeën: hoe maak je trackers?

Bullet journal ideeën

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om bullet journal ideeën. Iedere bullet journal is weer anders, omdat ze zo persoonlijk zijn. Ze worden door iedereen weer op een andere manier op maat gemaakt. In haar boek Mijn bullet journal vertelt Michelle Tiemann hoe je je eigen trackers kunt maken.

Bullet journal ideeën: wat zijn trackers?

Trackers zijn een visuele manier om dingen bij te houden. Je kunt ze maken voor van alles en nog wat:

 • Je humeur
 • Je menstruatie
 • Je planning maken
 • Je gewoontes
 • Je sportieve prestaties
 • Momenten waar je dankbaar voor bent
 • Hoe je hebt geslapen
 • Welke boeken je hebt gelezen en hoe veel

Michelle Tieleman noemt dit bullet journal idee een mood journal.:

'In een moodjournal maak je met verschillende soorten trackers je stemmingen, gewoontes, activiteiten, gedachten en gevoelens zichtbaar.'

Je kunt het zien als een dagboek dat je helpt om jezelf te bezinnen. Om even een pas op de plaats te maken en jezelf af te vragen: 'Hoe gaat het nou eigenlijk met mij?' Een bullet journal op deze manier gebruiken heeft een psychologische werking. Het maakt je bewust van jezelf.

Bullet journal ideeën: wat heb je nodig?

Volgens Michelle heb je niet zoveel nodig: een bullet journal kopen is niet eens nodig. Je kunt ook aan de slag met een notitieboek, gekleurde stiften een fineliner en een liniaal zijn volgens haar genoeg. Je kunt later altijd nog uitbreiden. Bijvoorbeeld met washi tape of stickervellen van de Action of Action stickers! Maar om te beginnen met de uitwerking van je bullet journal ideeën kun je dus snel en makkelijk aan de slag.

Soorten trackers

Michelle onderscheidt mood trackers en habit trackers. Zoals de naam al zegt houd je met een mood tracker bij hoe je je voelt, en met een habit tracker je gewoontes. Michelle legt in haar boek stap voor stap uit hoe je haar bullet journal ideeën kunt toepassen in jouw bullet journal. Zelfs als je nog nooit een bullet journal hebt gehad, kun je wat met haar uitleg. Ik spreek uit ervaring : )

Je kunt trackers maken op allerlei manieren en vormen. Bijvoorbeeld met cijfers of juist letters, in een ronde vorm of een vierkante vorm etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bullet journal idee: een weekagenda maken in een bullet journal

Wat ik zo leuk vind aan Michelle's boek is dat ze ook laat zien hoe je nou precies een weekagenda kunt maken in een bullet journal. Ik had namelijk niet een idee hoe ik moest beginnen, maar zij legt het uit en laat bovendien een voorbeeld zien.

Mijn bullet journal: maak je eigen trackers

Het boek Mijn bullet journal met als ondertitel 'Maak je eigen trackers' leest prettig en is bovendien een prettig kijkboek. Michelle legt duidelijk uit hoe je aan de slag kunt met haar bullet journal ideeën, en laat voorbeelden zien. Deze combinatie vond ik heel prettig.

Hoewel ik in eerste instantie een beetje afwerend stond tegenover het idee van trackers (gedoe!) moet ik zeggen dat ik het toch wel iets vind hebben. Ik denk dat zo'n tracker zeker een houvast kan bieden, en een moment van bezinning.

Zie ook stickers voor in agenda.

Praktische informatie over dit boek

Mijn bullet journal is voor maar 12,95 te koop bij bol.com. Ik was aangenaam verrast door de prijs.

Similar Posts

11 Comments

 1. Trackers lijken mij dus ook altijd gedoe. Hoe houd je zoiets bij? Ik houd wel gelezen boeken bij, maar heel veel meer ook niet. Volgens mij zou het heel snel versloffen.

  1. Dat dacht ik eerst ook, maar na het lezen van dit boek denk ik dat ze toch wel iets kunnen hebben. Ze trackt bijvoorbeeld ook emoties, en dan kun je op een gegeven moment patronen van jezelf gaan zien. Dat vond ik wel intrigerend.

  1. In principe hoef je helemaal niet creatief te zijn voor een bullet journal. Al die trackers, decoraties etc, staan mijlenver van het oorspronkelijke idee van Ryder Carroll vandaan. Al vind hij het prima dat 'iedereen' met zijn idee aan de haal is gegaan. Tegenwoordig gebruikt hij zelf ook één of twee trackers meen ik.

   Uiteindelijk is bullet journal niets anders dan op georganiserede wijze een lijstje maken. In principe bullet journal je dus al, wanneer je een lijstje maakt.

 2. Ik vind het zelf ook heerlijk om trackers bij te houden. Van mijn stemming tot aan dagelijkse activiteiten.
  Mijn menstruatie houd ik echter wel weer digitaal bij, vind ik net wat makkelijker. Krijg ik gewoon een melding wanneer het er weer aan zit te komen.

 3. Ik heb dat ooit eens geprobeerd zo een bullet journal maar dat werkt voor mij niet. Ook die trackers lukken me niet goed. Wat dan wel weer werkt is gewoon een schriftje waarin ik vanalles noteer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.