Menstruatie onderbroek: zijn 4 lagen genoeg?

menstruatie onderbroeken

Een menstruatie onderbroek is een duurzaam alternatief voor maandverband en tampons.

Maar is het ook fijn?

De meeste vrouwen gebruiken tampons of maandverband tijdens hun menstruaties. Sommigen gebruiken een mooncup. En wie milieubewust is, gebruikt katoenen maandverband dat gewassen kan worden.

Maar nu zijn er in de VS speciale menstruatie onderbroeken op de markt gebracht! Onder andere van het merk Thinx.

Wat is menstruatie ondergoed?

Maar eerst: wat is menstruatie ondergoed? De naam zegt het eigenlijk al:

menstruatie ondergoed is een onderbroek die je draagt als je ongesteld bent, én het maakt maandverband, tampons of een mooncup overbodig.

Dat laatste is wel belangrijk, want we  hebben wellicht allemaal wel oude onderbroeken die we speciaal bewaren voor als we ongesteld zijn. Gewoon omdat het dan minder erg is als er eens wat doorlekt. Maar een gewone onderbroek vervangt natuurlijk niet maandverband en dergelijke.

Menstruatie ondergoed is speciaal omdat er laagjes in zitten, die het menstruatiebloed opvangen. In menstruatieonderbroeken zit een verdikt inzetstuk. Hoe dik, dat is afhankelijk van het merk en model.

Waarom zou je kiezen voor menstruatie onderbroeken?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor menstruatie onderbroeken.

 1. Duurzaamheid: gemiddeld gebruiken vrouwen zo’n 20.000 wegwerp maandverbanden. Menstruatie ondergoed scheelt dus een boel afval. Als duurzaamheid belangrijk is voor jou kun je ook kiezen voor wasbaar verband van katoen of bamboe.
 2. Comfort: veel vrouwen vinden menstruatie fijner zitten. Zeker als je vindt dat gewoon maandverband broeierig wordt.
 3. Omdat je maandverband niet goed verdraagt. Bijvoorbeeld door een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in een maandverband.

Nadelen van menstruatie onderbroeken

Er zijn ook nadelen aan menstruatie onderbroeken. De belangrijkste is dat dat ze niet goedkoop zijn Een hipster van Libresse kost 27,95 en twee slips van Schiesser 39,95 schrijven ze in Genoeg.

‘Om je menstruatiedagen door te komen, heb je al snel zes broekjes nodig, een invesetering van tussen de 120 en 168 euro. Voor dat geld koop je vijftig tot honderd pakken maandverband.’

Genoeg schat met ‘enig nattevingerwerk’ in dat je de menstruatie onderbroeken ongeveer drie tot vier jaar moet gebruiken om je investering eruit te halen. Maar dat hangt ook weer af van hoe duur de onderbroeken zijn en welk maandverband je normaliter koopt en hoe vaak je dat wisselt.

Een ander groot nadeel, wat mij betreft, is dat het veel lastiger is om te verschonen dan een maandverband. Zeker als je een lange broek of panty draagt, moet je helemaal uit de kleren om een schone menstruatie onderbroek aan te trekken. Vervolgens moet je de gebruikte eigenlijk meteen omspoelen met koud water. En waar laat je die vervolgens, als je bijvoorbeeld op je werk bent?! Dit lijkt me echt superlastig. Dan is een maandverband toch wel veel eenvoudiger om te verschonen.

Thinx onderbroeken: hoe werken menstruatie onderbroeken?

De Thinx onderbroek bestaat uit 4 lagen. De bovenste laag zorgt ervoor dat alle vocht wordt afgevoerd, zodat je ondergoed droog voelt. Daarna volgt een laagje in dat antibacterieel is. De derde laag absorbeert het menstruatiebloed en de vierde laag voorkomt doorlekken.

De Thinx onderbroeken zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Voor dagen waarop je hevig vloeit wordt het hipstermodel aangeraden. Voor de lichte dagen kun je de string dragen of het model ‘cheeky.

Menstruaties onderbroeken vergeleken met tampons

Op de website van Thinx geven ze heel handig per model aan hoeveel tampons het vervangt!

 • String: 1/2 tampon
 • Cheeky: 1 tampon
 • Hipster: 2 tampons (5 theelepels)

Onderhoud van de menstruatie onderbroek

Net als katoenen maandverband lijkt deze menstruatie onderbroek me wel wat meer werk. Voor je hem in de wasmachine doet, moet je hem eerst goed uitspoelen. Vervolgens moet je hem in koud water wassen en aan de waslijn drogen. En gebruik geen wasverzachter!

De menstruatie onderbroek in de praktijk

Op de website las ik dat Thinx onderbroeken in ieder geval inlegkruisjes overbodig maakt. Daarnaast kun je deze slip gebruiken in combinatie met maandverband/tampon/mooncup of zelfs alleen de slip dragen tijdens je menstruatie. Maar kies dan dus wel voor de hipster.

De Thinx onderbroeken zijn voortdurend uitverkocht, dus ik denk dat ze goed bevallen!

Hoeveel menstruatie onderbroeken heb je nodig?

Stel je wilt de investering doen, hoeveel menstruatie onderbroeken heb je dan nodig? Helaas zijn de antwoorden hierop een beetje vaag. En dat snap ik ook, want het hangt van verschillende dingen af hoeveel je er nodig hebt. Zoals

 • Hoe hevig is je menstruatie
 • Hoe lang ben je ongesteld?
 • Hoe vaak doe je de was? Als je maar 1 keer in de week was, heb je er meer nodig dan als je elke dag een was draait.

Een simpele manier om te bepalen hoeveel menstruatie onderbroeken je nodig hebt is te kijken hoe vaak je je maandverband verwisselt. Is dat bijvoorbeeld 4 keer daags? Dan heb je 4 menstruatie onderbroeken nodig per dag. Laten we zeggen dat je 5 dagen ongesteld bent, dan kom je uit op 20 onderbroeken! Dan ben je gemiddeld toch al gauw zo’n 400 euro kwijt aan menstruatie ondergoed.

Maar dan heb ik niet meegerekend dat je ze natuurlijk even kunt wassen. Misschien heb je er dan maar 10 nodig, en dan ben je er met ± 200 euro.

En dan maar flink lang ermee doen!

Nienke testte menstruatie ondergoed van Snuggs

Nienke van het blog Mama met een wolkje testte het menstruatie ondergoed van het merk Snuggs. In haar blogpost noemt ze aanzienlijk meer voordelen dan nadelen.

Maar een groot nadeel dat ze noemt, en dat mij meteen erg trof, is dat je je helemaal moet omkleden als je een schoon maandverband/menstruatie onderbroek nodig hebt!

Kortom, dat menstruatieondergoed verschonen is nog veel meer gedoe dan katoenen maandverband verschonen!

En dan ben ik nog iemand die altijd rokken draagt. Voor mij zou het wisselen van menstruatie onderbroek dan nog wel meevallen. maar stel dat je schoenen en een broek aan hebt! Dan is dat nog best even een boel gedoe.

Menstruatie onderbroeken kopen?

De menstruatie slip kost 29 dollar oftewel zo’n 26 euro. Op dit moment zijn ze alleen te koop op shethinx.com. Maar ze versturen ze ook naar Europa, dus je kunt daar wel bestellen. Houd wel rekening met verzendkosten.

Dit schreef ik in 2015!

Sindsdien zijn er veel meer opties. Zie hieronder. De goedkoopste ‘period panty’ die ik kon vinden kost een tientje. De duurdere ruim 20 euro.

Cheeky wipes menstruatieondergoed

1 onderbroek voor 18,95 bij bol.com

menstruatie onderbroek

Bamboozy menstruatie ondergoed

1 onderbroek voor 22,95 bij bol.com

menstruatie onderbroek

Intimawear van Libresse

Libresse ken je vast ook wel van hun ‘gewone’ maandverband. Ook zij hebben nu speciale menstruatie onderbroeken! Je kunt ze kopen bij Kruidvat en Trekpleister.

Maar voor maar liefst 27,99 zijn ze behoorlijk duur vergeleken met het menstruatieondergoed hierboven!

menstruatieondergoed

Menstruatie ondergoed Hema: 3 lagen

Ook bij de Hema kun je terecht voor menstruatie ondergoed! Alleen heet het daar ‘lekvrij ondergoed,’ wat ik dan wel weer bijzonder vind. Een duidelijk verschil met Thinkx onderbroeken is data het Hema menstruatie ondergoed maar 3 lagen heeft. Ook Bamboozy en Cheeky Wipes hebben 4 lagen in plaats van drie.

Ik denk dat de Hema het daarom geen menstruatie ondergoed vind. Op de website zeggen ze dat het geschikt is voor als je

‘last hebt van een blaasontsteking, een zwakke bekkenbodem na je bevalling of tijdens het sporten.’

Het is verkrijgbaar in de kleuren zwart en huidkleurig. Hieronder een voorbeeld:

hema lekvrij ondergoed

Ook Blogger Aranka, die het Hema lekvrije ondergoed testte schrijft dat het vooral geschikt is aan het eind van je menstruatie, als je niet meer zoveel bloed verliest. Aranka gebruikt het Hema lekvrije ondergoed voor dagen waarop ze wat meer afscheiding heeft en in combinatie met haar menstruatie cup.

Anders dan Thinkx onderbroeken vervangt het Hema lekvrije ondergoed dus niet een maandverband.

Qua prijs is het Hema lekvrije ondergoed wel top: je betaalt maar een tientje per onderbroek! Dat is de helft van de andere soorten menstruatie ondergoed.

Menstruatieondergoed bekende ketens overzicht

Menstruatie ondergoed Zeeman: nog niet

Menstruatie ondergoed Action: nog niet. Ze hebben wel een menstruatie cup!

Menstruatie ondergoed C&A: nog niet

Menstruatie ondergoed H&M: Nog niet

Menstruatie ondergoed Primark: Ja!

Menstruatie ondergoed Hema: niet officieel menstruatiegoed, maar wel ‘Hema lekvrij ondergoed’.

Menstruatie onderbroeken kopen: waar moet je op letten?

 1. Verschillende merken hebben verschillende modellen voor een lichte, zware en hee zware menstruatie. De ‘extra heavy’ onderbroeken zijn behoorlijk dik.
 2. Let goed op het inzetstuk. Zeker als je het ‘s nachts wilt dragen is het belangrijk dat het inzetstuk zowel aan de voor- als kant ver genoeg doorloopt om doorlekken te voorkomen.

Menstruatie ondergoed duurzaam

Afgezien van dat het meer werk is, is een belangrijk argument om hiervoor te kiezen natuurlijk het milieu. Hieronder een niet-zo’n-fun-fact:

Volgens Milieu Centraal levert maandverband op een vrouwenleven voor 90 kg restafval op en tampons 60 kg.

Dat is nogal wat! Maar goed, je kunt dit ook verminderen met een moon cup of katoenen maandverband.

Menstruatie ondergoed Primark video

De Engelse Simona kocht menstruatie ondergoed bij de Primark. In het filmpje erkent ze zelf al dat Primark een slechte naam heeft als het gaat om duurzaamheid.

De reden dat Simona toch menstruatie onderbroeken bij Primark kocht, is dat ze zo vriendelijk geprijsd zijn, en dus bereikbaarder voor veel mensen! Een goed argument, als je bedenkt dat een menstruatie onderbroek al gauw 20 euro kost.

De menstruatie onderbroeken van Primark hebben zelfs 5 lagen. Dit menstruatie ondergoed kost maar 6 pond en is dus heel vriendelijk geprijsd. Simona droeg het 6 uur voordat ze het verschoonde.

Simona’s eindoordeel over de Primark menstruatie onderbroeken is positief.

Conclusie over de menstruatie onderbroek van Thinx

De menstruatie onderbroek ziet er erg leuk uit. Je kunt hem gebruiken als extra bescherming náást tampons en maandverband. Afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie zou je ook alleen deze onderbroek kunnen gebruiken. Maar ik weet niet of ik dat zou durven. Ook het prijskaartje houd me tegen om zo’n onderbroek te kopen.

Daarbij komt mijn ervaring met katoenen maandverband.

Ik vond dat echt prima, tot het moment dat ik het moest vervangen. Toen vond ik het een Gedoe. Op basis daarvan denk ik dat een menstruatie onderbroek voor mij ook teveel gedoe is.

Hoe duurzaam het dan ook is.

Ongesteld ondergoed Snuggs menstruatieslips getest

In Genoeg, de voormalige vrekkenkrant, van de zomer van 2022 staat een uitgebreide review van de menstruatieslips van het merk Snuggs. Ze werden getest door Roos (44) en haar dochter Jade (13). Hieronder de belangrijkste observaties over Snuggs menstruatieslips! Roos zegt dat ze ‘een gemiddelde menstruatie’ heeft. Als 4 voor een zware menstruatie staat, dan heeft zij een 3, aldus Roos in Genoeg.

 1. Roos begon met 3 menstruatieslips, maar dat is eigenlijk te weinig. Met 6 gaat het prima.
 2. Op de dagen dat ze heviger vloeit draagt ze een menstruatie onderbroek met 4 druppels.
 3. De slips voelen alsof je een dun maandverband voor hebt.
 4. Roos draagt haar Snuggs menstruatieslips 8 à 10 uur! Ze ruikt nooit iets en lekt daarbij niet door.
 5. Als ze haar menstruatie onderbroek uitdoet spoelt ze hem, en later gaat hij in de wasmachine op 30 tot 40 graden.
 6. Roos draagt overdag 1 menstruatie onderbroek en ‘s nachts een nieuwe. Dat zijn dus 2 menstruatieslips per 24 uur.
 7. Het voelt niet nat.
 8. Roos neemt een plastic zipzak mee. Daarin rolt ze een gebruikte menstruatie onderbroek als ze niet thuis is. Maar in de praktijk heeft ze nog nooit overdag hoeven wisselen. Snuggs verkoopt ook een speciaal waterproof tasje hiervoor.

Tot slot

Sinds ik deze blogpost schreef in 2015 is menstruatie ondergoed veel gewoner geworden. Je kunt het nu eenvoudig kopen bij onder andere bol.com, de Hema, Kruidvat en Trekpleister. De Action heeft het nog niet. Maar ik vind het nog steeds vrij duur. Anderzijds kun je het natuurlijk zien als een investering.

Je koopt ze eenmalig, en daarna heb je geen kosten meer voor maandverband of tampons.

Maar katoenen maandverband lijkt mijn toch een makkelijker tussenstap.

Ik zie in die zin eigenlijk niet de meerwaarde van menstruatie ondergoed. Het is relatief veel werk want je moet het meteen in koud water zetten, duur, en onhandig in het gebruik. Net zo lastig vind ik wasbaar maandverband.

Leestips

Wat vind jij van deze menstruatie onderbroek? Zou je hem gebruiken?

Bron afbeelding bovenaan: Vulvani, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Andere bronnen onder andere Genoeg Lente 2022, Librese, Snuggs, Hema etc.

Similar Posts

79 Comments

 1. Dat lijkt mij een heel gedoe zeg! In plaats van het verschonen van een tampon of maandverband moet je dan tig keer per dag een schone onderbroek aan trekken? Je zal maar net wat meer lekkage hebben dan gedacht en je bent in een restaurant. Normaal is het zo opgelost ( bij mij zwerft er altijd wel een extra tampon in mijn tas) maar nu ben je thuis een extra onderbroek vergeten in te pakken… Of je hebt er wel een extra mee en dan moet je dus in zo’n vies toilet je zelf omkleden. Nee dit lijkt mij niets.

  1. Daar had ik nog niet eens aangedacht Ikke: dat verschonen dan een stuk gecompliceerder is. Een maandverband wisselen is makkelijker dan een hele onderbroek.

   Of ze gaan er van uit dat verschonen niet nodig is door al die lagen?

 2. Wat een uitvinding! Het lijkt mij echt een uitkomst. Ik heb geen wasbaar maandverband, maar zat er wel over te denken. Maar deze onderbroeken lijken mij nog veel beter. Ze zijn in ieder geval al mooier dan mijn eigen onderbroeken :-)
  Wel prijzig dat ben ik met je eens.

 3. Nou nee, ik ga voor de goedkoopste en meest praktische oplossing. Bovendien hoor ik mijn kinderen al als ze het ondergoed aan de lijn spotten: Oooohhh geen wonder! Vandaar dat ze zo humeurig was. ????

 4. Ik heb een mooncup en dan moet het wel heel erg bont gaan, wil je doorlekken. Maar desondanks draag ik op lange werkdagen buitenshuis nog wel eens een extra katoenen wasbaar verband voor het geval dat. In zo’n geval is een broekje denk ik net wat comfortabeler. Als je deze slip goed onderhoudt, kun je er jaren plezier van hebben, neem ik aan.
  Toen ik het kopje van deze post zag, moest ik even terugdenken aan de menstruatiebroekjes die ik heel eventjes heb gebruikt als tiener die net ongesteld werd. Ik kreeg ze van mijn moeder, om genante situaties en extra wasgoed te voorkomen. Ze waren van plastic en kraakten, broeiden en deden nog het meest denken aan babybroekjes.

  Veel van je lezers zijn (jonge) moeders maar even vooruitdenkend naar later: een groot deel van de luier afvalberg komt van incontinentiemateriaal. Misschien zijn katoenen inleggers en wasbare broekjes wel een goede manier om die afvalstroom te beperken. En als ik lichte incontinentieproblemen zou hebben, zou ik zo’n broekje een elegantere manier vinden om daar mee om te gaan, dan wegwerp materiaal.

  1. Een plastic krakend menstruatiebroekje klinkt vrij afschuwelijk. Mensen zouden het bij wijze van spreken kunnen horen kraken. Dat lijkt me geen lollletje.

   Het voordeel van dit ondergoed is inderdaad dat er geen extra afval bij komt.

 5. Lijkt mij prettig zitten, maar te licht voor menstruatie. Ter vervanging van inlegkruisjes subliem. Prettig op vakantie.
  Wat jammer dat vrouwen in Afrika zo beknot zijn om hun vrouw zijn. Een goed initiatief. De prijs? De drie jaar ontwikkelingskosten zullen er uìt gehaald moeten worden.

 6. Ik ben ook zo blij dat ik hiermee (al vanaf m’n 32ste ongeveer) niet meer mee te maken heb!
  Zou die broekjes niet dragen trouwens, vond normaal maandverband goed en makkelijk genoeg, al zorgt het inderdaad voor afval.
  Over incontinentiemateriaal denk ik maar niet (en dan heb ik het niet over licht urineverlies), ‘t schrikbeeld van de toekomst: in een luier in een verpleeghuis, brrrrrr.

  1. Dat lijkt mij ook heel naar inderdaad, dat je luiers moet dragen… Overigens zag ik laatst ook een advertentie voor incontinentie ondergoed. Net zoiets als deze slipjes maar dan voor urineverlies.

 7. Voor hetzelfde geld koop je 1 cupje en daarmee doe je de rest van je vruchtbare jaren :-)
  Plus dat je dan heerlijk niks meer merkt van dat je ongesteld bent.
  En het verschonen lijkt mij inderdaad ook een crime. Moet je alles uit!

  Ik vind wat anoniem hierboven zegt wel een hele mooie: mocht ik ooit (brrr moet er niet aan denken) te maken krijgen met urineverlies zou het een mooie oplossing zijn!

  1. Het is heeeel even wennen, net als een tampon in het begin wennen was (ooit ;))
   Maar het is echt niet moeilijker of vervelender dan een tampon inbrengen. En dan kun je daarna 12 uur lang vergeten dat je ongesteld bent :)
   Ik heb geen aandelen hoor, ben alleen zelf zooo enthousiast erover!

  2. Ik vind tampons dus ook helemaal niks, en gebruik altijd maandverband. Vandaar denk ik mijn weerstand tegen de moon cup. Maar als ik dan toch iets inwendig zou gebruiken dan de mooncup!

  3. Ja, dan kan ik me voorstellen dat dat een drempel is :)
   Ik heb juist maandverband altijd vreselijk gevonden. Grappig he, hoe smaken verschillen :)

 8. Interessant, maar denk dat het niks voor mij is. Uitspoelen, wassen… klinkt gewoon weggooien me toch beter in de oren ;-). Maar wie weet!

  1. Het is inderdaad meer werk. Dat vond ik ook het grootste nadeel aan katoenen maandverband. Daar staat dan weer tegenover dat het beter is voor het milieu. Wat dat betreft is die mooncup misschien nog wel de beste oplossing. Makkelijk en milieuvriendelijk.

 9. Oh nee, dit lijkt me echt helemaal niks. Wel vind ik het leuk om er een stukje over te lezen. Wat een bijzondere dingen worden er toch uitgevonden af en toe. Dit doet me aan de anti scheet boxer denken. Ook zoiets haha.

  1. Ja, die bestaat ook! En volgens mij is hij vooral in Japan heel populair. Het zal ook eens niet! ;-) Hij is voor windjes die heel erg stinken. De gedachte erachter is dat mannen ongegeneerd scheten kunnen laten in het bijzijn van anderen. Hij moet de geur namelijk in de boxer opnemen. Ik wil niet weten hoe zo’n boxer ruikt aan het einde van de dag haha.

  2. Nou begint er bij mij een belletje te rinkelen. Ik geloof dat ik inderdaad wel eens van deze onderbroek gehoord heb. Ergens ook wel weer een goed idee, al klinkt het onsmakelijk. Maar dan hoef je tenminste niet in andermans stank te zitten.

 10. Als ik ze nog nodig zou hebben zou ik zo’n broekje toch niet durven dragen zonder er iets in te leggen zoals een maandverbandje.

  Je artikel haalt jeugdherinneringen bij me naar boven van het type broekje dat ik moest dragen als ik ongesteld was als kind van net 10 jaar. Daar zat heel stijf plastic in dat kraakte bij iedere beweging die je maakte. Daar zaten dan van binnen een soort riempjes in waar je het netverband wat er destijds was aan vastmaken.
  Dat netverband was zelf al een crime, dat was van watten met een soort netje eromheen. Dat was pijnlijk om te dragen. Het plakte altijd aan je vast.

 11. Ze lijken me alleen handig met aan beide kanten een (zij-)sluiting, zodat je kleding aan kan blijven bij evt. verschonen.
  Ik heb het niet meer nodig en dat is zo snel vanzelfsprekend.
  Mijn moeder had maandverband van katoenen badstof. Ze hingen gelukkig niet buiten te drogen, maar aan een wasrek in het trapgat. Toen ik in de puberteit zat vond ik het genant hoor. wanneer er iemand mee naar mijn kamer ging.

 12. hahaha nee, ken de verhalen van mijn moeder voordat het maandverband uitgevonden was nog… lol ik vind het apart en bijzonder dat dit weer terug is gekomen van die katoenen dingen….

  X

 13. Het spreekt mij niet zo aan. Ik zou er totaal geen veilig gevoel bij hebben om alleen zo’n onderbroek te dragen. En hem kopen en dan alsnog maandverband / tampons gebruiken? Dat is toch het effect van deze onderbroek weg.
  Nee hoor, ik vind het prima zoals het nu is… voor die paar dagen per maand haha.

 14. Ik houd het wel bij katoenen maandverband. Die kan ik zo dik of dun maken als ik zelf wil. Een hele enkele keer gebruik ik een tampon.

  Zo’n onderbroek lijkt me dan wel handig voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag. Maar ik denk niet dat ze geschikt zijn voor mijn zware menstruaties (met veel bloedstolsels).

  Zo’n onderbroek is wel duur in aanschaf, maar je draagt je maar een paar dagen in maand. Dus ze gaan wel lang mee denk ik.

  Vroeger droeg ik ook van die krakende plastic onderbroeken om doorlekken te voorkomen. Helaas werkte het bij mij niet en kreeg ik veel last van irritaties. Dus gauw over op gewone onderbroeken met maandverband (van die dikke pakketten). Ik wou dat mijn moeder toen had vertelt van katoenen maandverband. Had me een hoop kapotte huid gescheeld.

 15. Vraag ik me gelijk af, moet je dan na elk bezoek een andere onderbroek aan?? Lijkt me niet praktisch en fijn… Zeker niet met mijn vroegere menstruatie die heel heftig was.

  1. Dit is een vraag die meer mensen stelden. Dus ik het het eens even nagekeken. Het antwoord is:

   Nee je hoeft niet na elk toiletbezoek een andere onderbroek aan. Je kunt die ene onderbroek de hele dag dragen.

   Dit staat er over op de Thinx website:

   ‘Well, every pair of THINX has a top layer that wicks all liquid into the über thin absorption layer right beneath it, so that you feel super dry. This way, you can wear ’em all day long (i.e., no, you don’t have to change them during the day, no, they don’t feel like diapers, and no, it’s not like sitting in your own blood). ‘

 16. Hmmm… Dit lijkt me helemaal niks. Zeker niet als vervanging van tampons. En in combinatie met tampons zie ik er niet echt het nut van in. Tenzij je heel snel doorlekt, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Ik sla dit even over… ;-)

  1. Ja het lijkt mij toch ook niet fijn om de hele dag in dezelfde onderbroek met menstruatiebloed te lopen. Ook al kies je dan voor het model dat hiervoor in principe geschikt is. En door al die lagen zou het niet moeten uitmaken. Maar gevoelsmatig vind ik het toch niet zo fris klinken.

 17. Ik gebruik wasbaar maandverband, dus qua gedoe vind ik het niet erg, maar de prijs houdt me wel tegen. Daarnaast vraag ik me af hoe praktisch het is…. Ik vind het toch een prettiger idee dat je ondergoed niet vies wordt, dus ik denk niet dat ik het snel zou gebruiken.

 18. Wat een eh, opmerkelijk concept… Wel heel milieubewust enzo natuurlijk. Maar ik geloof niet dat het aan mij besteedt is. Hoe doe je dat met verschonen idd? En ik zou continu bang zijn voor doorlekken. En ergens vind ik het een vies idee, ongegrond, maar gevoelsmatig.

  1. Verschonen hoeft dus eigenlijk niet Tessa. Volgens de bedenkers gaat zo’n onderbroek de hele dag ‘mee’ door de laagjes. En je kiest in zo’n geval het model dat het meeste opvangt.

  1. Ik heb er ook 1 gekocht en uitgeprobeerd. Vooral in de nacht is het fijn en de laatste dagen van je ongesteldheid. Voor de andere dagen gebruik ik een menstruatiecup.

 19. Beetje late reactie… Maar ik heb er een paar maanden geleden 1 gekocht om uit te proberen. Ik ben echt wel ‘om’. Het zit echt prettig, ik hoef geen maandverband of tampons meer te gebruiken. Het wassen keek ik ook tegenop, maar dat is echt 2 keer omspoelen en klaar. Zelf stap ik gewoon met onderbroek en al onder de douche en doe ik het even snel tijdens het douchen, daarna hup de wasmand in. Klopt wat ze zeggen dat het echt een stukje minder irritant wordt om ongesteld te zijn.

  1. Hoi Rosa,

   Moest je inklaringskosten en btw betalen aan PostNL, aangezien het om een pakket uit US gaat?

   Welk model had je genomen?
   Ik lees op hun website dat de onderbroek van polyester is en niet van katoen; is dat wel fijn?
   Is de onderbroek naadloos/lekker zacht etc.?

 20. Nooit geweten. Het lijkt mij vreselijk omslachtig als je ze gebruikt zoals het hoort. Maar als extra zekerheid tegen doorlekken lijkt het me geweldig! Dus gewoon een tampon gebruiken en dan zo’n onderbroek aan. Dan hoef je je nergens druk om te maken.

 21. Ik heb er eentje van Libresse gekregen een tijd terug en ik ben er heel blij mee! Alleen gebruik ik ‘m wel in de ‘lichte’ periode. Want ik ben zo iemand (zo kom ik aan mijn milde bloedarmoede vermoed ik) die heel heftig menstrueert (alleen met ademen komt er zo ongeveer al een liter los. Ik overdrijf. Maar je begrijpt wel wat ik bedoel) en dan ook nog eens iedere keer na 3 weken. Ik gebruik in de meest heftige dagen dan ook zeker zo’n 5 nacht maandverband (die hele dikke) overdag. En dan ‘s nachts ook 2. Pff. Maar goed, in de lichtere periode vind ik het wel fijn zo’n broekje. Ik vrees dat ik wat laks ben met reinigen. In die zin dat ik het wel uitspoel (goed) maar dan wel op 30 graden in de wasmachine gooi. En dat is niet goed lees ik bij jou. Ai.
  En even off topic. Is dat serieus een foto van de Hema?!? Wat een non-reclame want man (of vrouw), wat een pasvorm en wat zit het lelijk! Ja, dat is een oordeel.

 22. 4x per dag maandverband vervangen?! Als ik ongesteld ben moet ik ze minstens elk uur vervangen anders gaat die huid daar heel erg jeuken door het bloed. Dit ding is dus niks voor mij.

 23. Ik gebruik al een hele tijd een menstruatiecup, dat vind ik toch echt wel het fijnste. Zo onderbroek vind ik nogal wat gedoe als ik het zo lees.

 24. Kleine kanttekening bij dat hele gedoe van het totale omkleden, in principe kan menstruatie ondergoed tot 12 uur lang mee gaan (afhankelijk van hoe hevig je vloed natuurlijk). Maar het blijft wel een dingetje ja :)

  1. Dank voor aanvulling Nienke. Het punt is dat ik het ook niet zo fris vind om een maandverband 12 uur niet te verschonen, vandaar dat ik daar over struikel.

 25. Dit lijkt me echt helemaal niks! Ik zweer bij mijn menstruatiecup (van Kruidvat). Sinds ik die heb ontdek gebruik ik geen tampons meer (maandverband vond ik sowieso al niets).

 26. Het steeds helemaal om moeten kleden lijkt mij ook te veel gedoe en houdt me echt tegen.
  Voor ‘extra zekerheid’ bij een tampon zou ik het nog wel een optie vinden, denk ik, in plaats van maandverband.

 27. Een mooie investering voor de lange termijn maar ik ind het wel erg duur. En 4 broeken per dag verwisselen lijkt me niet praktisch

 28. Wat ben ik zo blij dat ik hier nu allemaal geen rekening meer hoef te houden.
  Een van de voordelen van de verwijdering van mijn baarmoeder is dus geen menstruatie meer.

 29. Goede uitvinding in het algemeen. Niet echt een handige uitvinding voor vrouwen die veel bloedverlies hebben. Handig voor weinig bloedverliezers.

 30. Ik vind het fijn dat het een duurzame oplossing is wat tampons en inlegkruisjes kan vervangen, maar het lijkt me helemaal niet prettig en het schijnt ook helemaal niet goed te zijn qua hygiene. Het schijnt dat de kans veel groter is dat er infecties o.i.d. optreden.

 31. Ik zou het niet zo snel gebruiken. Ik heb altijd broeken aan, zie mezelf niet steeds tussendoor ‘omkleden’.

 32. Als ik heel eerlijk ben dan lijkt me dit helemaal niks. Zou mezelf er niet fris bij voelen. Ik gebruikte altijd tampons, vond ik ideaal. Momenteel al ruim 6 jaar aan de prikpil en wordt sindsdien niet meer ongesteld.

 33. Nee, dit lijkt mij helemaal niks. Ik vind maandverband dan een stuk gemakkelijker in gebruik, plus voor mijn gevoel ook een stuk hygienischer.

 34. Ik lees hier ontzettend veel over de laatste tijd. Sowieso ben ik altijd voor het uitproberen van duurzamere alternatieven en zou dit best eens willen proberen. Wat mij tegenhoudt is dat je dus dan meerdere malen per dag je ondergoed moet wisselen. Ik probeer me voor te stellen hoe dat op m’n werk is: je moet dan dus in het toilet compleet omkleden. Broek uit, ondergoed wisselen, broek aan. En dan moet je dus nog met je vieze ondergoed over de afdeling lopen. Ik heb daar toch een beetje m’n twijfels bij. Misschien als afwisseling?

  1. Die nadelen ben ik helemaal met je eens. Het is echt wel een heel gedoe om zo’n menstruatie onderbroek te wisselen vind ik. En als je op je werk bent bijvoorbeeld, lijkt het me ook een gedoe waar je de gebruikte dan moet laten.

 35. Ik heb het even uitgerekend. Op mijn hevigste dagen had ik dan 4×7=28 broeken nodig. Min 1 per dag omdat ze goed schijnen te werken=21. Dat kost een vermogen. En ik ga niet meer wassen voor zoiets. Nou, maandverband is here to stay hoor ;-) Ehm, trouwens, heel toevallig volg ik een afgestudeerde Harvard mba’er die probeert goede en nieuwe maandverband soorten te ontwikkelen. Ook heel lang. Want ze waren voor mij vaak veel te kort. Gewoon helemaal lekker naar achteren. Hup! ;-)

  Mooi blog weer, je schrijft altijd zo lekker veel 💪🏼

 36. ze zullen best fijn zijn maar dit had je vroeger ook niet haha. ik heb er geen last meer van al 15 jaar door mijn ziekte dus het blijf mij gelukkig bespaard ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.