Menstruatie onderbroek

thinx underwearDe meeste vrouwen gebruiken tampons of maandverband tijdens hun menstruaties. Sommigen gebruiken een moon cup. En wie milieubewust is, gebruikt katoenen maandverband dat gewassen kan worden.

Maar nu zijn er in de VS speciale menstruatie onderbroeken op de markt gebracht! Het merk heet Thinx.

Hoe werken menstruatie onderbroeken?

De Thinx onderbroek bestaat uit 4 lagen. De bovenste laag zorgt ervoor dat alle vocht wordt afgevoerd, zodat je ondergoed droog voelt. Daarna volgt een laagje in dat antibacterieel is. De derde laag absorbeert het menstruatiebloed en de vierde laag voorkomt doorlekken.

De Thinx menstruatieonderbroeken zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Voor dagen waarop je hevig vloeit wordt het hipstermodel aangeraden. Voor de lichte dagen kun je de string dragen of het model ‘cheeky’.

Menstruaties onderbroeken vergeleken met tampons

Op de website van Thinx geven ze heel handig per model aan hoeveel tampons het vervangt!

 • String: 1/2 tampon
 • Cheeky: 1 tampon
 • Hipster: 2 tampons (5 theelepels)

Onderhoud van de menstruatie onderbroek

Net als katoenen maandverband lijkt deze menstruatie onderbroek me wel wat meer werk. Voor je hem in de wasmachine doet, moet je hem eerst goed uitspoelen. Vervolgens moet je hem in koud water wassen en aan de waslijn drogen. En gebruik geen wasverzachter!

De menstruatie onderbroek in de praktijk

Op de website las ik dat deze menstruatie onderbroek in ieder geval inlegkruisjes overbodig maakt. Daarnaast kun je deze slip gebruiken in combinatie met maandverband/tampon/moon cup of zelfs alleen de slip dragen tijdens je menstruatie. Maar kies dan dus wel voor de hipster.

De Thinx onderbroeken zijn voortdurend uitverkocht, dus ik denk dat ze goed bevallen!

Praktische informatie

De menstruatie slip kost 29 dollar oftewel zo’n 26 euro. Op dit moment zijn ze alleen te koop op shethinx.com. Maar ze versturen ze ook naar Europa, dus je kunt daar wel bestellen. Houd wel rekening met verzendkosten.

De makers van de menstruatie slip vertellen over hun uitvinding

Conclusie over de menstruatie onderbroek van Thinx

De menstruatie onderbroek ziet er erg leuk uit. Je kunt hem gebruiken als extra bescherming náást tampons en maandverband. Maar afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie zou je ook alleen deze onderbroek kunnen gebruiken. Maar ik weet niet of ik dat zou durven. Ook het prijskaartje houd me tegen om zo’n onderbroek te kopen.

Zie ook mijn post over overgangsklachten en zelf een uitstrijkje maken.

Wat vind jij van deze menstruatie onderbroek? Zou je hem gebruiken?

Similar Posts

47 Comments

 1. Dat lijkt mij een heel gedoe zeg! In plaats van het verschonen van een tampon of maandverband moet je dan tig keer per dag een schone onderbroek aan trekken? Je zal maar net wat meer lekkage hebben dan gedacht en je bent in een restaurant. Normaal is het zo opgelost ( bij mij zwerft er altijd wel een extra tampon in mijn tas) maar nu ben je thuis een extra onderbroek vergeten in te pakken… Of je hebt er wel een extra mee en dan moet je dus in zo’n vies toilet je zelf omkleden. Nee dit lijkt mij niets.

  1. Daar had ik nog niet eens aangedacht Ikke: dat verschonen dan een stuk gecompliceerder is. Een maandverband wisselen is makkelijker dan een hele onderbroek.

   Of ze gaan er van uit dat verschonen niet nodig is door al die lagen?

 2. Wat een uitvinding! Het lijkt mij echt een uitkomst. Ik heb geen wasbaar maandverband, maar zat er wel over te denken. Maar deze onderbroeken lijken mij nog veel beter. Ze zijn in ieder geval al mooier dan mijn eigen onderbroeken :-)
  Wel prijzig dat ben ik met je eens.

 3. Nou nee, ik ga voor de goedkoopste en meest praktische oplossing. Bovendien hoor ik mijn kinderen al als ze het ondergoed aan de lijn spotten: Oooohhh geen wonder! Vandaar dat ze zo humeurig was. ????

 4. Ik heb een mooncup en dan moet het wel heel erg bont gaan, wil je doorlekken. Maar desondanks draag ik op lange werkdagen buitenshuis nog wel eens een extra katoenen wasbaar verband voor het geval dat. In zo’n geval is een broekje denk ik net wat comfortabeler. Als je deze slip goed onderhoudt, kun je er jaren plezier van hebben, neem ik aan.
  Toen ik het kopje van deze post zag, moest ik even terugdenken aan de menstruatiebroekjes die ik heel eventjes heb gebruikt als tiener die net ongesteld werd. Ik kreeg ze van mijn moeder, om genante situaties en extra wasgoed te voorkomen. Ze waren van plastic en kraakten, broeiden en deden nog het meest denken aan babybroekjes.

  Veel van je lezers zijn (jonge) moeders maar even vooruitdenkend naar later: een groot deel van de luier afvalberg komt van incontinentiemateriaal. Misschien zijn katoenen inleggers en wasbare broekjes wel een goede manier om die afvalstroom te beperken. En als ik lichte incontinentieproblemen zou hebben, zou ik zo’n broekje een elegantere manier vinden om daar mee om te gaan, dan wegwerp materiaal.

  1. Een plastic krakend menstruatiebroekje klinkt vrij afschuwelijk. Mensen zouden het bij wijze van spreken kunnen horen kraken. Dat lijkt me geen lollletje.

   Het voordeel van dit ondergoed is inderdaad dat er geen extra afval bij komt.

 5. Lijkt mij prettig zitten, maar te licht voor menstruatie. Ter vervanging van inlegkruisjes subliem. Prettig op vakantie.
  Wat jammer dat vrouwen in Afrika zo beknot zijn om hun vrouw zijn. Een goed initiatief. De prijs? De drie jaar ontwikkelingskosten zullen er uìt gehaald moeten worden.

 6. Ik ben ook zo blij dat ik hiermee (al vanaf m’n 32ste ongeveer) niet meer mee te maken heb!
  Zou die broekjes niet dragen trouwens, vond normaal maandverband goed en makkelijk genoeg, al zorgt het inderdaad voor afval.
  Over incontinentiemateriaal denk ik maar niet (en dan heb ik het niet over licht urineverlies), ‘t schrikbeeld van de toekomst: in een luier in een verpleeghuis, brrrrrr.

  1. Dat lijkt mij ook heel naar inderdaad, dat je luiers moet dragen… Overigens zag ik laatst ook een advertentie voor incontinentie ondergoed. Net zoiets als deze slipjes maar dan voor urineverlies.

 7. Voor hetzelfde geld koop je 1 cupje en daarmee doe je de rest van je vruchtbare jaren :-)
  Plus dat je dan heerlijk niks meer merkt van dat je ongesteld bent.
  En het verschonen lijkt mij inderdaad ook een crime. Moet je alles uit!

  Ik vind wat anoniem hierboven zegt wel een hele mooie: mocht ik ooit (brrr moet er niet aan denken) te maken krijgen met urineverlies zou het een mooie oplossing zijn!

   1. Het is heeeel even wennen, net als een tampon in het begin wennen was (ooit ;))
    Maar het is echt niet moeilijker of vervelender dan een tampon inbrengen. En dan kun je daarna 12 uur lang vergeten dat je ongesteld bent :)
    Ik heb geen aandelen hoor, ben alleen zelf zooo enthousiast erover!

    1. Ik vind tampons dus ook helemaal niks, en gebruik altijd maandverband. Vandaar denk ik mijn weerstand tegen de moon cup. Maar als ik dan toch iets inwendig zou gebruiken dan de mooncup!

     1. Ja, dan kan ik me voorstellen dat dat een drempel is :)
      Ik heb juist maandverband altijd vreselijk gevonden. Grappig he, hoe smaken verschillen :)

 8. Interessant, maar denk dat het niks voor mij is. Uitspoelen, wassen… klinkt gewoon weggooien me toch beter in de oren ;-). Maar wie weet!

  1. Het is inderdaad meer werk. Dat vond ik ook het grootste nadeel aan katoenen maandverband. Daar staat dan weer tegenover dat het beter is voor het milieu. Wat dat betreft is die mooncup misschien nog wel de beste oplossing. Makkelijk en milieuvriendelijk.

 9. Oh nee, dit lijkt me echt helemaal niks. Wel vind ik het leuk om er een stukje over te lezen. Wat een bijzondere dingen worden er toch uitgevonden af en toe. Dit doet me aan de anti scheet boxer denken. Ook zoiets haha.

   1. Ja, die bestaat ook! En volgens mij is hij vooral in Japan heel populair. Het zal ook eens niet! ;-) Hij is voor windjes die heel erg stinken. De gedachte erachter is dat mannen ongegeneerd scheten kunnen laten in het bijzijn van anderen. Hij moet de geur namelijk in de boxer opnemen. Ik wil niet weten hoe zo’n boxer ruikt aan het einde van de dag haha.

    1. Nou begint er bij mij een belletje te rinkelen. Ik geloof dat ik inderdaad wel eens van deze onderbroek gehoord heb. Ergens ook wel weer een goed idee, al klinkt het onsmakelijk. Maar dan hoef je tenminste niet in andermans stank te zitten.

 10. Als ik ze nog nodig zou hebben zou ik zo’n broekje toch niet durven dragen zonder er iets in te leggen zoals een maandverbandje.

  Je artikel haalt jeugdherinneringen bij me naar boven van het type broekje dat ik moest dragen als ik ongesteld was als kind van net 10 jaar. Daar zat heel stijf plastic in dat kraakte bij iedere beweging die je maakte. Daar zaten dan van binnen een soort riempjes in waar je het netverband wat er destijds was aan vastmaken.
  Dat netverband was zelf al een crime, dat was van watten met een soort netje eromheen. Dat was pijnlijk om te dragen. Het plakte altijd aan je vast.

 11. Ze lijken me alleen handig met aan beide kanten een (zij-)sluiting, zodat je kleding aan kan blijven bij evt. verschonen.
  Ik heb het niet meer nodig en dat is zo snel vanzelfsprekend.
  Mijn moeder had maandverband van katoenen badstof. Ze hingen gelukkig niet buiten te drogen, maar aan een wasrek in het trapgat. Toen ik in de puberteit zat vond ik het genant hoor. wanneer er iemand mee naar mijn kamer ging.

 12. hahaha nee, ken de verhalen van mijn moeder voordat het maandverband uitgevonden was nog… lol ik vind het apart en bijzonder dat dit weer terug is gekomen van die katoenen dingen….

  X

 13. Het spreekt mij niet zo aan. Ik zou er totaal geen veilig gevoel bij hebben om alleen zo’n onderbroek te dragen. En hem kopen en dan alsnog maandverband / tampons gebruiken? Dat is toch het effect van deze onderbroek weg.
  Nee hoor, ik vind het prima zoals het nu is… voor die paar dagen per maand haha.

 14. Ik houd het wel bij katoenen maandverband. Die kan ik zo dik of dun maken als ik zelf wil. Een hele enkele keer gebruik ik een tampon.

  Zo’n onderbroek lijkt me dan wel handig voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag. Maar ik denk niet dat ze geschikt zijn voor mijn zware menstruaties (met veel bloedstolsels).

  Zo’n onderbroek is wel duur in aanschaf, maar je draagt je maar een paar dagen in maand. Dus ze gaan wel lang mee denk ik.

  Vroeger droeg ik ook van die krakende plastic onderbroeken om doorlekken te voorkomen. Helaas werkte het bij mij niet en kreeg ik veel last van irritaties. Dus gauw over op gewone onderbroeken met maandverband (van die dikke pakketten). Ik wou dat mijn moeder toen had vertelt van katoenen maandverband. Had me een hoop kapotte huid gescheeld.

 15. Vraag ik me gelijk af, moet je dan na elk bezoek een andere onderbroek aan?? Lijkt me niet praktisch en fijn… Zeker niet met mijn vroegere menstruatie die heel heftig was.

  1. Dit is een vraag die meer mensen stelden. Dus ik het het eens even nagekeken. Het antwoord is:

   Nee je hoeft niet na elk toiletbezoek een andere onderbroek aan. Je kunt die ene onderbroek de hele dag dragen.

   Dit staat er over op de Thinx website:

   ‘Well, every pair of THINX has a top layer that wicks all liquid into the über thin absorption layer right beneath it, so that you feel super dry. This way, you can wear ’em all day long (i.e., no, you don’t have to change them during the day, no, they don’t feel like diapers, and no, it’s not like sitting in your own blood). ‘

 16. Hmmm… Dit lijkt me helemaal niks. Zeker niet als vervanging van tampons. En in combinatie met tampons zie ik er niet echt het nut van in. Tenzij je heel snel doorlekt, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Ik sla dit even over… ;-)

  1. Ja het lijkt mij toch ook niet fijn om de hele dag in dezelfde onderbroek met menstruatiebloed te lopen. Ook al kies je dan voor het model dat hiervoor in principe geschikt is. En door al die lagen zou het niet moeten uitmaken. Maar gevoelsmatig vind ik het toch niet zo fris klinken.

 17. Ik gebruik wasbaar maandverband, dus qua gedoe vind ik het niet erg, maar de prijs houdt me wel tegen. Daarnaast vraag ik me af hoe praktisch het is…. Ik vind het toch een prettiger idee dat je ondergoed niet vies wordt, dus ik denk niet dat ik het snel zou gebruiken.

 18. Wat een eh, opmerkelijk concept… Wel heel milieubewust enzo natuurlijk. Maar ik geloof niet dat het aan mij besteedt is. Hoe doe je dat met verschonen idd? En ik zou continu bang zijn voor doorlekken. En ergens vind ik het een vies idee, ongegrond, maar gevoelsmatig.

  1. Verschonen hoeft dus eigenlijk niet Tessa. Volgens de bedenkers gaat zo’n onderbroek de hele dag ‘mee’ door de laagjes. En je kiest in zo’n geval het model dat het meeste opvangt.

 19. Beetje late reactie… Maar ik heb er een paar maanden geleden 1 gekocht om uit te proberen. Ik ben echt wel ‘om’. Het zit echt prettig, ik hoef geen maandverband of tampons meer te gebruiken. Het wassen keek ik ook tegenop, maar dat is echt 2 keer omspoelen en klaar. Zelf stap ik gewoon met onderbroek en al onder de douche en doe ik het even snel tijdens het douchen, daarna hup de wasmand in. Klopt wat ze zeggen dat het echt een stukje minder irritant wordt om ongesteld te zijn.

  1. Hoi Rosa,

   Moest je inklaringskosten en btw betalen aan PostNL, aangezien het om een pakket uit US gaat?

   Welk model had je genomen?
   Ik lees op hun website dat de onderbroek van polyester is en niet van katoen; is dat wel fijn?
   Is de onderbroek naadloos/lekker zacht etc.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.