Menstruatie onderbroek: zijn 4 lagen genoeg?

Last updated on February 28th, 2024 at 10:50 am

menstruatie onderbroeken

Een menstruatie onderbroek is een duurzaam alternatief voor maandverband en tampons.

Maar is het ook fijn?

De meeste vrouwen gebruiken tampons of maandverband tijdens hun menstruaties. Sommigen gebruiken een mooncup. En wie milieubewust is, gebruikt katoenen maandverband dat gewassen kan worden.

Maar nu zijn er in de VS speciale menstruatie onderbroeken op de markt gebracht! Onder andere van het merk Thinx.

Wat is menstruatie ondergoed?

Maar eerst: wat is menstruatie ondergoed? De naam zegt het eigenlijk al:

menstruatie ondergoed is een onderbroek die je draagt als je ongesteld bent, én het maakt maandverband, tampons of een mooncup overbodig.

Dat laatste is wel belangrijk, want we  hebben wellicht allemaal wel oude onderbroeken die we speciaal bewaren voor als we ongesteld zijn. Gewoon omdat het dan minder erg is als er eens wat doorlekt. Maar een gewone onderbroek vervangt natuurlijk niet maandverband en dergelijke.

Menstruatie ondergoed is speciaal omdat er laagjes in zitten, die het menstruatiebloed opvangen. In menstruatieonderbroeken zit een verdikt inzetstuk. Hoe dik, dat is afhankelijk van het merk en model.

Waarom zou je kiezen voor menstruatie onderbroeken?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor menstruatie onderbroeken.

  1. Duurzaamheid: gemiddeld gebruiken vrouwen zo’n 20.000 wegwerp maandverbanden. Menstruatie ondergoed scheelt dus een boel afval. Als duurzaamheid belangrijk is voor jou kun je ook kiezen voor wasbaar verband van katoen of bamboe.
  2. Comfort: veel vrouwen vinden menstruatie fijner zitten. Zeker als je vindt dat gewoon maandverband broeierig wordt.
  3. Omdat je maandverband niet goed verdraagt. Bijvoorbeeld door een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in een maandverband.

Nadelen van menstruatie onderbroeken

Er zijn ook nadelen aan menstruatie onderbroeken. De belangrijkste is dat dat ze niet goedkoop zijn Een hipster van Libresse kost 27,95 en twee slips van Schiesser 39,95 schrijven ze in Genoeg.

‘Om je menstruatiedagen door te komen, heb je al snel zes broekjes nodig, een invesetering van tussen de 120 en 168 euro. Voor dat geld koop je vijftig tot honderd pakken maandverband.’

Genoeg schat met ‘enig nattevingerwerk’ in dat je de menstruatie onderbroeken ongeveer drie tot vier jaar moet gebruiken om je investering eruit te halen. Maar dat hangt ook weer af van hoe duur de onderbroeken zijn en welk maandverband je normaliter koopt en hoe vaak je dat wisselt.

Een ander groot nadeel, wat mij betreft, is dat het veel lastiger is om te verschonen dan een maandverband. Zeker als je een lange broek of panty draagt, moet je helemaal uit de kleren om een schone menstruatie onderbroek aan te trekken. Vervolgens moet je de gebruikte eigenlijk meteen omspoelen met koud water. En waar laat je die vervolgens, als je bijvoorbeeld op je werk bent?! Dit lijkt me echt superlastig. Dan is een maandverband toch wel veel eenvoudiger om te verschonen.

Thinx onderbroeken: hoe werken menstruatie onderbroeken?

De Thinx onderbroek bestaat uit 4 lagen. De bovenste laag zorgt ervoor dat alle vocht wordt afgevoerd, zodat je ondergoed droog voelt. Daarna volgt een laagje in dat antibacterieel is. De derde laag absorbeert het menstruatiebloed en de vierde laag voorkomt doorlekken.

De Thinx onderbroeken zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Voor dagen waarop je hevig vloeit wordt het hipstermodel aangeraden. Voor de lichte dagen kun je de string dragen of het model ‘cheeky.

Menstruaties onderbroeken vergeleken met tampons

Op de website van Thinx geven ze heel handig per model aan hoeveel tampons het vervangt!

  • String: 1/2 tampon
  • Cheeky: 1 tampon
  • Hipster: 2 tampons (5 theelepels)

Onderhoud van de menstruatie onderbroek

Net als katoenen maandverband lijkt deze menstruatie onderbroek me wel wat meer werk. Voor je hem in de wasmachine doet, moet je hem eerst goed uitspoelen. Vervolgens moet je hem in koud water wassen en aan de waslijn drogen. En gebruik geen wasverzachter!

De menstruatie onderbroek in de praktijk

Op de website las ik dat Thinx onderbroeken in ieder geval inlegkruisjes overbodig maakt. Daarnaast kun je deze slip gebruiken in combinatie met maandverband/tampon/mooncup of zelfs alleen de slip dragen tijdens je menstruatie. Maar kies dan dus wel voor de hipster.

De Thinx onderbroeken zijn voortdurend uitverkocht, dus ik denk dat ze goed bevallen!

Hoeveel menstruatie onderbroeken heb je nodig?

Stel je wilt de investering doen, hoeveel menstruatie onderbroeken heb je dan nodig? Helaas zijn de antwoorden hierop een beetje vaag. En dat snap ik ook, want het hangt van verschillende dingen af hoeveel je er nodig hebt. Zoals

  • Hoe hevig is je menstruatie
  • Hoe lang ben je ongesteld?
  • Hoe vaak doe je de was? Als je maar 1 keer in de week was, heb je er meer nodig dan als je elke dag een was draait.

Een simpele manier om te bepalen hoeveel menstruatie onderbroeken je nodig hebt is te kijken hoe vaak je je maandverband verwisselt. Is dat bijvoorbeeld 4 keer daags? Dan heb je 4 menstruatie onderbroeken nodig per dag. Laten we zeggen dat je 5 dagen ongesteld bent, dan kom je uit op 20 onderbroeken! Dan ben je gemiddeld toch al gauw zo’n 400 euro kwijt aan menstruatie ondergoed.

Maar dan heb ik niet meegerekend dat je ze natuurlijk even kunt wassen. Misschien heb je er dan maar 10 nodig, en dan ben je er met ± 200 euro.

En dan maar flink lang ermee doen!

Nienke testte menstruatie ondergoed van Snuggs

Nienke van het blog Mama met een wolkje testte het menstruatie ondergoed van het merk Snuggs. In haar blogpost noemt ze aanzienlijk meer voordelen dan nadelen.

Maar een groot nadeel dat ze noemt, en dat mij meteen erg trof, is dat je je helemaal moet omkleden als je een schoon maandverband/menstruatie onderbroek nodig hebt!

Kortom, dat menstruatieondergoed verschonen is nog veel meer gedoe dan katoenen maandverband verschonen!

En dan ben ik nog iemand die altijd rokken draagt. Voor mij zou het wisselen van menstruatie onderbroek dan nog wel meevallen. maar stel dat je schoenen en een broek aan hebt! Dan is dat nog best even een boel gedoe.

Menstruatie onderbroeken kopen?

De menstruatie slip kost 29 dollar oftewel zo’n 26 euro. Op dit moment zijn ze alleen te koop op shethinx.com. Maar ze versturen ze ook naar Europa, dus je kunt daar wel bestellen. Houd wel rekening met verzendkosten.

Dit schreef ik in 2015!

Sindsdien zijn er veel meer opties. Zie hieronder. De goedkoopste ‘period panty’ die ik kon vinden kost een tientje. De duurdere ruim 20 euro.

Cheeky wipes menstruatieondergoed

1 onderbroek voor 18,95 bij bol.com

menstruatie onderbroek

Bamboozy menstruatie ondergoed

1 onderbroek voor 22,95 bij bol.com

menstruatie onderbroek

Intimawear van Libresse

Libresse ken je vast ook wel van hun ‘gewone’ maandverband. Ook zij hebben nu speciale menstruatie onderbroeken! Je kunt ze kopen bij Kruidvat en Trekpleister.

Maar voor maar liefst 27,99 zijn ze behoorlijk duur vergeleken met het menstruatieondergoed hierboven!

menstruatieondergoed

Menstruatie ondergoed Hema: 3 lagen

Ook bij de Hema kun je terecht voor menstruatie ondergoed! Eerst hadden ze alleen zogenoemd ‘lekvrij ondergoed.’  Een duidelijk verschil met Thinkx onderbroeken was dat dit Hema menstruatie ondergoed maar 3 lagen had. Ook Bamboozy en Cheeky Wipes hebben 4 lagen in plaats van drie.

Ik denk dat de Hema het daarom geen menstruatie ondergoed noemde. Op de website zeggen ze dat het geschikt is voor als je

‘last hebt van een blaasontsteking, een zwakke bekkenbodem na je bevalling of tijdens het sporten.’

Het is verkrijgbaar in de kleuren zwart en huidkleurig. Hieronder een voorbeeld:

hema lekvrij ondergoed

Ook Blogger Aranka, die het Hema lekvrije ondergoed testte schrijft dat het vooral geschikt is aan het eind van je menstruatie, als je niet meer zoveel bloed verliest. Aranka gebruikt het Hema lekvrije ondergoed voor dagen waarop ze wat meer afscheiding heeft en in combinatie met haar menstruatie cup.

Anders dan Thinkx onderbroeken vervangt het Hema lekvrije ondergoed dus niet een maandverband.

Qua prijs is het Hema lekvrije ondergoed wel top: je betaalt maar een tientje per onderbroek! Dat is de helft van de andere soorten menstruatie ondergoed.

Hema menstruatie ondergoed 2024: nog steeds ‘maar’ 3 lagen

Inmiddels verkoopt de Hema officieel mentruatie ondergoed! Wel heeft het nog steeds ‘maar’ 3 lagen. Ze verkopen menstruatie slips in verschillende modellen en kleurtjes. Voor ieder wat wils dus. Hieronder een greep uit het assortiment van het Hema menstruatie ondergoed:

hema menstruatie ondergoed

hema menstruatie slip

hema menstruatieondergoed hema menstruatie hipster

Menstruatieondergoed bekende ketens overzicht

Menstruatie ondergoed Zeeman: nog niet

Menstruatie ondergoed Action: nog niet. Ze hebben wel een menstruatie cup!

Menstruatie ondergoed C&A: nog niet

Menstruatie ondergoed H&M: Nog niet

Menstruatie ondergoed Primark: Ja!

Menstruatie ondergoed Hema: niet officieel menstruatiegoed, maar wel ‘Hema lekvrij ondergoed’.

Menstruatie onderbroeken kopen: waar moet je op letten?

  1. Verschillende merken hebben verschillende modellen voor een lichte, zware en hee zware menstruatie. De ‘extra heavy’ onderbroeken zijn behoorlijk dik.
  2. Let goed op het inzetstuk. Zeker als je het ‘s nachts wilt dragen is het belangrijk dat het inzetstuk zowel aan de voor- als kant ver genoeg doorloopt om doorlekken te voorkomen.

Menstruatie ondergoed duurzaam

Afgezien van dat het meer werk is, is een belangrijk argument om hiervoor te kiezen natuurlijk het milieu. Hieronder een niet-zo’n-fun-fact:

Volgens Milieu Centraal levert maandverband op een vrouwenleven voor 90 kg restafval op en tampons 60 kg.

Dat is nogal wat! Maar goed, je kunt dit ook verminderen met een moon cup of katoenen maandverband.

Menstruatie ondergoed Primark video

De Engelse Simona kocht menstruatie ondergoed bij de Primark. In het filmpje erkent ze zelf al dat Primark een slechte naam heeft als het gaat om duurzaamheid.

De reden dat Simona toch menstruatie onderbroeken bij Primark kocht, is dat ze zo vriendelijk geprijsd zijn, en dus bereikbaarder voor veel mensen! Een goed argument, als je bedenkt dat een menstruatie onderbroek al gauw 20 euro kost.

De menstruatie onderbroeken van Primark hebben zelfs 5 lagen. Dit menstruatie ondergoed kost maar 6 pond en is dus heel vriendelijk geprijsd. Simona droeg het 6 uur voordat ze het verschoonde.

Simona’s eindoordeel over de Primark menstruatie onderbroeken is positief.

Conclusie over de menstruatie onderbroek van Thinx

De menstruatie onderbroek ziet er erg leuk uit. Je kunt hem gebruiken als extra bescherming náást tampons en maandverband. Afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie zou je ook alleen deze onderbroek kunnen gebruiken. Maar ik weet niet of ik dat zou durven. Ook het prijskaartje houd me tegen om zo’n onderbroek te kopen.

Daarbij komt mijn ervaring met katoenen maandverband.

Ik vond dat echt prima, tot het moment dat ik het moest vervangen. Toen vond ik het een Gedoe. Op basis daarvan denk ik dat een menstruatie onderbroek voor mij ook teveel gedoe is.

Hoe duurzaam het dan ook is.

Ongesteld ondergoed Snuggs menstruatieslips getest

In Genoeg, de voormalige vrekkenkrant, van de zomer van 2022 staat een uitgebreide review van de menstruatieslips van het merk Snuggs. Ze werden getest door Roos (44) en haar dochter Jade (13). Hieronder de belangrijkste observaties over Snuggs menstruatieslips! Roos zegt dat ze ‘een gemiddelde menstruatie’ heeft. Als 4 voor een zware menstruatie staat, dan heeft zij een 3, aldus Roos in Genoeg.

  1. Roos begon met 3 menstruatieslips, maar dat is eigenlijk te weinig. Met 6 gaat het prima.
  2. Op de dagen dat ze heviger vloeit draagt ze een menstruatie onderbroek met 4 druppels.
  3. De slips voelen alsof je een dun maandverband voor hebt.
  4. Roos draagt haar Snuggs menstruatieslips 8 à 10 uur! Ze ruikt nooit iets en lekt daarbij niet door.
  5. Als ze haar menstruatie onderbroek uitdoet spoelt ze hem, en later gaat hij in de wasmachine op 30 tot 40 graden.
  6. Roos draagt overdag 1 menstruatie onderbroek en ‘s nachts een nieuwe. Dat zijn dus 2 menstruatieslips per 24 uur.
  7. Het voelt niet nat.
  8. Roos neemt een plastic zipzak mee. Daarin rolt ze een gebruikte menstruatie onderbroek als ze niet thuis is. Maar in de praktijk heeft ze nog nooit overdag hoeven wisselen. Snuggs verkoopt ook een speciaal waterproof tasje hiervoor.

Tot slot

Sinds ik deze blogpost schreef in 2015 is menstruatie ondergoed veel gewoner geworden. Je kunt het nu eenvoudig kopen bij onder andere bol.com, de Hema, Kruidvat en Trekpleister. De Action heeft het nog niet. Maar ik vind het nog steeds vrij duur. Anderzijds kun je het natuurlijk zien als een investering.

Je koopt ze eenmalig, en daarna heb je geen kosten meer voor maandverband of tampons.

Maar katoenen maandverband lijkt mijn toch een makkelijker tussenstap.

Ik zie in die zin eigenlijk niet de meerwaarde van menstruatie ondergoed. Het is relatief veel werk want je moet het meteen in koud water zetten, duur, en onhandig in het gebruik. Net zo lastig vind ik wasbaar maandverband.

Leestips

Wat vind jij van deze menstruatie onderbroek? Zou je hem gebruiken?

Bron afbeelding bovenaan: Vulvani, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Andere bronnen onder andere Genoeg Lente 2022, Librese, Snuggs, Hema etc.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

79 Comments

  1. Nee, dit lijkt mij helemaal niks. Ik vind maandverband dan een stuk gemakkelijker in gebruik, plus voor mijn gevoel ook een stuk hygienischer.

  2. Ik lees hier ontzettend veel over de laatste tijd. Sowieso ben ik altijd voor het uitproberen van duurzamere alternatieven en zou dit best eens willen proberen. Wat mij tegenhoudt is dat je dus dan meerdere malen per dag je ondergoed moet wisselen. Ik probeer me voor te stellen hoe dat op m’n werk is: je moet dan dus in het toilet compleet omkleden. Broek uit, ondergoed wisselen, broek aan. En dan moet je dus nog met je vieze ondergoed over de afdeling lopen. Ik heb daar toch een beetje m’n twijfels bij. Misschien als afwisseling?

    1. Die nadelen ben ik helemaal met je eens. Het is echt wel een heel gedoe om zo’n menstruatie onderbroek te wisselen vind ik. En als je op je werk bent bijvoorbeeld, lijkt het me ook een gedoe waar je de gebruikte dan moet laten.

  3. Ik heb het even uitgerekend. Op mijn hevigste dagen had ik dan 4×7=28 broeken nodig. Min 1 per dag omdat ze goed schijnen te werken=21. Dat kost een vermogen. En ik ga niet meer wassen voor zoiets. Nou, maandverband is here to stay hoor ;-) Ehm, trouwens, heel toevallig volg ik een afgestudeerde Harvard mba’er die probeert goede en nieuwe maandverband soorten te ontwikkelen. Ook heel lang. Want ze waren voor mij vaak veel te kort. Gewoon helemaal lekker naar achteren. Hup! ;-)

    Mooi blog weer, je schrijft altijd zo lekker veel 💪🏼

  4. ze zullen best fijn zijn maar dit had je vroeger ook niet haha. ik heb er geen last meer van al 15 jaar door mijn ziekte dus het blijf mij gelukkig bespaard ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.