Reacties

Menstruatie onderbroek: zijn 4 lagen genoeg? — 79 reacties

 1. Dat lijkt mij een heel gedoe zeg! In plaats van het verschonen van een tampon of maandverband moet je dan tig keer per dag een schone onderbroek aan trekken? Je zal maar net wat meer lekkage hebben dan gedacht en je bent in een restaurant. Normaal is het zo opgelost ( bij mij zwerft er altijd wel een extra tampon in mijn tas) maar nu ben je thuis een extra onderbroek vergeten in te pakken... Of je hebt er wel een extra mee en dan moet je dus in zo'n vies toilet je zelf omkleden. Nee dit lijkt mij niets.

  • Daar had ik nog niet eens aangedacht Ikke: dat verschonen dan een stuk gecompliceerder is. Een maandverband wisselen is makkelijker dan een hele onderbroek.

   Of ze gaan er van uit dat verschonen niet nodig is door al die lagen?

 2. Wat een uitvinding! Het lijkt mij echt een uitkomst. Ik heb geen wasbaar maandverband, maar zat er wel over te denken. Maar deze onderbroeken lijken mij nog veel beter. Ze zijn in ieder geval al mooier dan mijn eigen onderbroeken :-)
  Wel prijzig dat ben ik met je eens.

 3. Nou nee, ik ga voor de goedkoopste en meest praktische oplossing. Bovendien hoor ik mijn kinderen al als ze het ondergoed aan de lijn spotten: Oooohhh geen wonder! Vandaar dat ze zo humeurig was. ????

 4. Ik heb een mooncup en dan moet het wel heel erg bont gaan, wil je doorlekken. Maar desondanks draag ik op lange werkdagen buitenshuis nog wel eens een extra katoenen wasbaar verband voor het geval dat. In zo'n geval is een broekje denk ik net wat comfortabeler. Als je deze slip goed onderhoudt, kun je er jaren plezier van hebben, neem ik aan.
  Toen ik het kopje van deze post zag, moest ik even terugdenken aan de menstruatiebroekjes die ik heel eventjes heb gebruikt als tiener die net ongesteld werd. Ik kreeg ze van mijn moeder, om genante situaties en extra wasgoed te voorkomen. Ze waren van plastic en kraakten, broeiden en deden nog het meest denken aan babybroekjes.

  Veel van je lezers zijn (jonge) moeders maar even vooruitdenkend naar later: een groot deel van de luier afvalberg komt van incontinentiemateriaal. Misschien zijn katoenen inleggers en wasbare broekjes wel een goede manier om die afvalstroom te beperken. En als ik lichte incontinentieproblemen zou hebben, zou ik zo'n broekje een elegantere manier vinden om daar mee om te gaan, dan wegwerp materiaal.

  • Een plastic krakend menstruatiebroekje klinkt vrij afschuwelijk. Mensen zouden het bij wijze van spreken kunnen horen kraken. Dat lijkt me geen lollletje.

   Het voordeel van dit ondergoed is inderdaad dat er geen extra afval bij komt.

 5. Lijkt mij prettig zitten, maar te licht voor menstruatie. Ter vervanging van inlegkruisjes subliem. Prettig op vakantie.
  Wat jammer dat vrouwen in Afrika zo beknot zijn om hun vrouw zijn. Een goed initiatief. De prijs? De drie jaar ontwikkelingskosten zullen er uìt gehaald moeten worden.

  • Snap niet dat in deze landen de menstruatiecup niet meer gepromoot wordt.

 6. Ik ben ook zo blij dat ik hiermee (al vanaf m'n 32ste ongeveer) niet meer mee te maken heb!
  Zou die broekjes niet dragen trouwens, vond normaal maandverband goed en makkelijk genoeg, al zorgt het inderdaad voor afval.
  Over incontinentiemateriaal denk ik maar niet (en dan heb ik het niet over licht urineverlies), 't schrikbeeld van de toekomst: in een luier in een verpleeghuis, brrrrrr.

  • Dat lijkt mij ook heel naar inderdaad, dat je luiers moet dragen... Overigens zag ik laatst ook een advertentie voor incontinentie ondergoed. Net zoiets als deze slipjes maar dan voor urineverlies.

 7. Voor hetzelfde geld koop je 1 cupje en daarmee doe je de rest van je vruchtbare jaren :-)
  Plus dat je dan heerlijk niks meer merkt van dat je ongesteld bent.
  En het verschonen lijkt mij inderdaad ook een crime. Moet je alles uit!

  Ik vind wat anoniem hierboven zegt wel een hele mooie: mocht ik ooit (brrr moet er niet aan denken) te maken krijgen met urineverlies zou het een mooie oplossing zijn!

  • Het is heeeel even wennen, net als een tampon in het begin wennen was (ooit ;))
   Maar het is echt niet moeilijker of vervelender dan een tampon inbrengen. En dan kun je daarna 12 uur lang vergeten dat je ongesteld bent :)
   Ik heb geen aandelen hoor, ben alleen zelf zooo enthousiast erover!

  • Ik vind tampons dus ook helemaal niks, en gebruik altijd maandverband. Vandaar denk ik mijn weerstand tegen de moon cup. Maar als ik dan toch iets inwendig zou gebruiken dan de mooncup!

  • Ja, dan kan ik me voorstellen dat dat een drempel is :)
   Ik heb juist maandverband altijd vreselijk gevonden. Grappig he, hoe smaken verschillen :)

  • Het is inderdaad meer werk. Dat vond ik ook het grootste nadeel aan katoenen maandverband. Daar staat dan weer tegenover dat het beter is voor het milieu. Wat dat betreft is die mooncup misschien nog wel de beste oplossing. Makkelijk en milieuvriendelijk.

 8. Oh nee, dit lijkt me echt helemaal niks. Wel vind ik het leuk om er een stukje over te lezen. Wat een bijzondere dingen worden er toch uitgevonden af en toe. Dit doet me aan de anti scheet boxer denken. Ook zoiets haha.

  • Ja, die bestaat ook! En volgens mij is hij vooral in Japan heel populair. Het zal ook eens niet! ;-) Hij is voor windjes die heel erg stinken. De gedachte erachter is dat mannen ongegeneerd scheten kunnen laten in het bijzijn van anderen. Hij moet de geur namelijk in de boxer opnemen. Ik wil niet weten hoe zo'n boxer ruikt aan het einde van de dag haha.

  • Nou begint er bij mij een belletje te rinkelen. Ik geloof dat ik inderdaad wel eens van deze onderbroek gehoord heb. Ergens ook wel weer een goed idee, al klinkt het onsmakelijk. Maar dan hoef je tenminste niet in andermans stank te zitten.

 9. Als ik ze nog nodig zou hebben zou ik zo'n broekje toch niet durven dragen zonder er iets in te leggen zoals een maandverbandje.

  Je artikel haalt jeugdherinneringen bij me naar boven van het type broekje dat ik moest dragen als ik ongesteld was als kind van net 10 jaar. Daar zat heel stijf plastic in dat kraakte bij iedere beweging die je maakte. Daar zaten dan van binnen een soort riempjes in waar je het netverband wat er destijds was aan vastmaken.
  Dat netverband was zelf al een crime, dat was van watten met een soort netje eromheen. Dat was pijnlijk om te dragen. Het plakte altijd aan je vast.

 10. Ze lijken me alleen handig met aan beide kanten een (zij-)sluiting, zodat je kleding aan kan blijven bij evt. verschonen.
  Ik heb het niet meer nodig en dat is zo snel vanzelfsprekend.
  Mijn moeder had maandverband van katoenen badstof. Ze hingen gelukkig niet buiten te drogen, maar aan een wasrek in het trapgat. Toen ik in de puberteit zat vond ik het genant hoor. wanneer er iemand mee naar mijn kamer ging.

 11. hahaha nee, ken de verhalen van mijn moeder voordat het maandverband uitgevonden was nog... lol ik vind het apart en bijzonder dat dit weer terug is gekomen van die katoenen dingen....

  X

 12. Het spreekt mij niet zo aan. Ik zou er totaal geen veilig gevoel bij hebben om alleen zo'n onderbroek te dragen. En hem kopen en dan alsnog maandverband / tampons gebruiken? Dat is toch het effect van deze onderbroek weg.
  Nee hoor, ik vind het prima zoals het nu is... voor die paar dagen per maand haha.

 13. Ik houd het wel bij katoenen maandverband. Die kan ik zo dik of dun maken als ik zelf wil. Een hele enkele keer gebruik ik een tampon.

  Zo'n onderbroek lijkt me dan wel handig voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag. Maar ik denk niet dat ze geschikt zijn voor mijn zware menstruaties (met veel bloedstolsels).

  Zo'n onderbroek is wel duur in aanschaf, maar je draagt je maar een paar dagen in maand. Dus ze gaan wel lang mee denk ik.

  Vroeger droeg ik ook van die krakende plastic onderbroeken om doorlekken te voorkomen. Helaas werkte het bij mij niet en kreeg ik veel last van irritaties. Dus gauw over op gewone onderbroeken met maandverband (van die dikke pakketten). Ik wou dat mijn moeder toen had vertelt van katoenen maandverband. Had me een hoop kapotte huid gescheeld.

 14. Vraag ik me gelijk af, moet je dan na elk bezoek een andere onderbroek aan?? Lijkt me niet praktisch en fijn... Zeker niet met mijn vroegere menstruatie die heel heftig was.

  • Dit is een vraag die meer mensen stelden. Dus ik het het eens even nagekeken. Het antwoord is:

   Nee je hoeft niet na elk toiletbezoek een andere onderbroek aan. Je kunt die ene onderbroek de hele dag dragen.

   Dit staat er over op de Thinx website:

   'Well, every pair of THINX has a top layer that wicks all liquid into the über thin absorption layer right beneath it, so that you feel super dry. This way, you can wear 'em all day long (i.e., no, you don't have to change them during the day, no, they don't feel like diapers, and no, it's not like sitting in your own blood). '

 15. Hmmm... Dit lijkt me helemaal niks. Zeker niet als vervanging van tampons. En in combinatie met tampons zie ik er niet echt het nut van in. Tenzij je heel snel doorlekt, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Ik sla dit even over... ;-)

  • Ja het lijkt mij toch ook niet fijn om de hele dag in dezelfde onderbroek met menstruatiebloed te lopen. Ook al kies je dan voor het model dat hiervoor in principe geschikt is. En door al die lagen zou het niet moeten uitmaken. Maar gevoelsmatig vind ik het toch niet zo fris klinken.

 16. Ik gebruik wasbaar maandverband, dus qua gedoe vind ik het niet erg, maar de prijs houdt me wel tegen. Daarnaast vraag ik me af hoe praktisch het is.... Ik vind het toch een prettiger idee dat je ondergoed niet vies wordt, dus ik denk niet dat ik het snel zou gebruiken.

 17. Wat een eh, opmerkelijk concept... Wel heel milieubewust enzo natuurlijk. Maar ik geloof niet dat het aan mij besteedt is. Hoe doe je dat met verschonen idd? En ik zou continu bang zijn voor doorlekken. En ergens vind ik het een vies idee, ongegrond, maar gevoelsmatig.

  • Verschonen hoeft dus eigenlijk niet Tessa. Volgens de bedenkers gaat zo'n onderbroek de hele dag 'mee' door de laagjes. En je kiest in zo'n geval het model dat het meeste opvangt.

  • Ik heb er ook 1 gekocht en uitgeprobeerd. Vooral in de nacht is het fijn en de laatste dagen van je ongesteldheid. Voor de andere dagen gebruik ik een menstruatiecup.

 18. Beetje late reactie... Maar ik heb er een paar maanden geleden 1 gekocht om uit te proberen. Ik ben echt wel 'om'. Het zit echt prettig, ik hoef geen maandverband of tampons meer te gebruiken. Het wassen keek ik ook tegenop, maar dat is echt 2 keer omspoelen en klaar. Zelf stap ik gewoon met onderbroek en al onder de douche en doe ik het even snel tijdens het douchen, daarna hup de wasmand in. Klopt wat ze zeggen dat het echt een stukje minder irritant wordt om ongesteld te zijn.

  • Hoi Rosa,

   Moest je inklaringskosten en btw betalen aan PostNL, aangezien het om een pakket uit US gaat?

   Welk model had je genomen?
   Ik lees op hun website dat de onderbroek van polyester is en niet van katoen; is dat wel fijn?
   Is de onderbroek naadloos/lekker zacht etc.?

 19. Nooit geweten. Het lijkt mij vreselijk omslachtig als je ze gebruikt zoals het hoort. Maar als extra zekerheid tegen doorlekken lijkt het me geweldig! Dus gewoon een tampon gebruiken en dan zo'n onderbroek aan. Dan hoef je je nergens druk om te maken.

 20. Ik heb er eentje van Libresse gekregen een tijd terug en ik ben er heel blij mee! Alleen gebruik ik 'm wel in de 'lichte' periode. Want ik ben zo iemand (zo kom ik aan mijn milde bloedarmoede vermoed ik) die heel heftig menstrueert (alleen met ademen komt er zo ongeveer al een liter los. Ik overdrijf. Maar je begrijpt wel wat ik bedoel) en dan ook nog eens iedere keer na 3 weken. Ik gebruik in de meest heftige dagen dan ook zeker zo'n 5 nacht maandverband (die hele dikke) overdag. En dan 's nachts ook 2. Pff. Maar goed, in de lichtere periode vind ik het wel fijn zo'n broekje. Ik vrees dat ik wat laks ben met reinigen. In die zin dat ik het wel uitspoel (goed) maar dan wel op 30 graden in de wasmachine gooi. En dat is niet goed lees ik bij jou. Ai.
  En even off topic. Is dat serieus een foto van de Hema?!? Wat een non-reclame want man (of vrouw), wat een pasvorm en wat zit het lelijk! Ja, dat is een oordeel.

 21. 4x per dag maandverband vervangen?! Als ik ongesteld ben moet ik ze minstens elk uur vervangen anders gaat die huid daar heel erg jeuken door het bloed. Dit ding is dus niks voor mij.

  • Dank voor aanvulling Nienke. Het punt is dat ik het ook niet zo fris vind om een maandverband 12 uur niet te verschonen, vandaar dat ik daar over struikel.

 22. Dit lijkt me echt helemaal niks! Ik zweer bij mijn menstruatiecup (van Kruidvat). Sinds ik die heb ontdek gebruik ik geen tampons meer (maandverband vond ik sowieso al niets).

 23. Het steeds helemaal om moeten kleden lijkt mij ook te veel gedoe en houdt me echt tegen.
  Voor 'extra zekerheid' bij een tampon zou ik het nog wel een optie vinden, denk ik, in plaats van maandverband.

 24. Een mooie investering voor de lange termijn maar ik ind het wel erg duur. En 4 broeken per dag verwisselen lijkt me niet praktisch

 25. Ik vind het fijn dat het een duurzame oplossing is wat tampons en inlegkruisjes kan vervangen, maar het lijkt me helemaal niet prettig en het schijnt ook helemaal niet goed te zijn qua hygiene. Het schijnt dat de kans veel groter is dat er infecties o.i.d. optreden.

 26. Als ik heel eerlijk ben dan lijkt me dit helemaal niks. Zou mezelf er niet fris bij voelen. Ik gebruikte altijd tampons, vond ik ideaal. Momenteel al ruim 6 jaar aan de prikpil en wordt sindsdien niet meer ongesteld.

 27. Ik lees hier ontzettend veel over de laatste tijd. Sowieso ben ik altijd voor het uitproberen van duurzamere alternatieven en zou dit best eens willen proberen. Wat mij tegenhoudt is dat je dus dan meerdere malen per dag je ondergoed moet wisselen. Ik probeer me voor te stellen hoe dat op m'n werk is: je moet dan dus in het toilet compleet omkleden. Broek uit, ondergoed wisselen, broek aan. En dan moet je dus nog met je vieze ondergoed over de afdeling lopen. Ik heb daar toch een beetje m'n twijfels bij. Misschien als afwisseling?

  • Die nadelen ben ik helemaal met je eens. Het is echt wel een heel gedoe om zo'n menstruatie onderbroek te wisselen vind ik. En als je op je werk bent bijvoorbeeld, lijkt het me ook een gedoe waar je de gebruikte dan moet laten.

 28. Ik heb het even uitgerekend. Op mijn hevigste dagen had ik dan 4x7=28 broeken nodig. Min 1 per dag omdat ze goed schijnen te werken=21. Dat kost een vermogen. En ik ga niet meer wassen voor zoiets. Nou, maandverband is here to stay hoor ;-) Ehm, trouwens, heel toevallig volg ik een afgestudeerde Harvard mba'er die probeert goede en nieuwe maandverband soorten te ontwikkelen. Ook heel lang. Want ze waren voor mij vaak veel te kort. Gewoon helemaal lekker naar achteren. Hup! ;-)

  Mooi blog weer, je schrijft altijd zo lekker veel 💪🏼

  • Dat zijn inderdaad heel veel menstruatie onderbroeken die je dan nodig hebt Amina. Een duur grapje.

   Dankjewel voor het leuke compliment : )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>