Budget tip: Menstruatie cup van de Action voor 2,79

menstruatie cup Action

Ik keek op de website van de Action naar hun opties voor maandverband toen ik ineens een heuse menstruatie cup zag!

Later die week vond ik hem ook in de winkel zelf.

Hij kost maar 2,79. Ter vergelijking: de goedkoopste menstruatiecup op bol.com kost 4,69. De SensiFlow cup van de Action kost bij bol.com 14,50!

Menstruatie cup Action

De menstruatie cup van de Action is van het merk Sensi Flow en is verkrijgbaar in diverse maten. Dit merk kon ik niet terugvinden op bol.com of bij andere winkels. Maar ze hebben het mooi verpakt, en het linnen tasje geeft een duurzaam gevoel. Ik kocht maat B omdat die geschikt is voor ‘vrouwen die vaginaal zijn bevallen’.

Voor eerste gebruik 3 tot 5 minuten koken

Het viel me op dat hij heel stevig voelt. Hij is niet heel ‘flubberig’ zeg maar. Ik heb hem besnuffeld en hij ruikt ook niet. In de gebruiksaanwijzing staat dat je hem voor het eerste gebruik 3 tot 5 minuten moet koken in kokend heet water. Dat lijkt me een goed plan.

Maar zelf gebruik ik toch het liefst maandverband.

Maar voor wie een menstruatie cup toch al overweegt is deze budgetvriendelijke optie misschien een manier om het inderdaad eens te proberen! Ook in verband met zogenoemde menstruatie armoede.

N.B. De Action menstruatiecup is van ‘medical silicone’. Andere bekende materialen zijn rubber en TPE. Tegenwoordig zijn de meeste cups van siliconen. Maar er wordt gezegd dat hele goedkope menstruatie cups misschien van minder goed materiaal zijn gemaakt….

Menstruatiecup in het basispakket? Is dat een goed plan?

Hoort de menstruatiecup in het

Zelf gebruik ik ze niet maar mijn oudste dochter zweert erbij: een menstruatiecup ook wel mooncup genoemd. En er is ook veel voor te zeggen: het is milieuvriendelijk, geeft geen berg afval en je doet er lang mee.

Studentes Janneke Wijman (20), Lotte Geukes (20), Lisa Janssen (21) en Anna Herter (24) vonden in2019 dat de menstruatiecup in het basispakket behoort. Letterlijk. Hij wordt dus niet zozeer vergoed als dat je er eentje gratis krijgt. En om dat voor elkaar te krijgen startten ze een petitie die inmiddels 7329* keer ondertekend is.

Hoe kwamen ze op het idee van de petitie voor de cup?

Het idee werd geboren naar aanleiding van een college over de Women’s March in Engeland dat over gratis menstruatieproducten ging. De vraag kwam op waarom er in Nederland ‘zo weinig’ over menstruatie wordt gepraat. Het viertal deed research en ontdekte dat er een ‘serieus probleem’ is. Ze zeggen dat:

 • Er een taboe rust op ongesteld zijn.
 • Menstruatiemiddelen kosten geld: als vrouw word je dus belast omdat je vrouw bent. Met een menstruatiecup gaan die kosten omlaag: nu betalen vrouwen zo’n 1.800 euro in hun leven aan maandverband en tampons. Bij een menstruatie cup zou dat zo’n 225 euro zijn. Je hebt alleen even de eenmalige aanschafkosten tussen de 20 en 30 euro.
 • Een menstruatiecup is beter voor het milieu.

*Om iets op de politieke agenda te krijgen zijn er 40.000 handtekeningen nodig. Dit aantal hebben ze niet gehaald.

Waarom gebruiken weinig vrouwen zo’n cup?

In Kijk Magazine staat een artikel waarin ze zeggen dat er relatief weinig vrouwen een menstruatiecup gebruiken, terwijl de cups toch heus een aantal voordelen hebben:

 • Een cup kost gemiddeld maar 5% van wat je in de tien jaar dat een menstruatiecup meegaat kwijt zou zijn aan maandverband of tampons.
 • Ze werken goed. Je hoeft niet bang te zijn voor doorlekken.
 • Ze zijn veilig.

Hieronder een instructiefilmpje voor de menstruatiecup inbrengen

Ik haak al af als ze beginnen over glijmiddel om de menstruatiecup in te brengen….

De reden dat ik een menstruatiecup niet blief is dezelfde als waarom ik geen tampons gebruik: ik vind het niet prettig om iets in mijn lichaam te moeten stoppen. Maar dat neemt niet weg dat ik best de voordelen van zo’n cup zie.

Menstruatiecup bij Etos en Kruidvat

Een menstruatiecup kopen is niet moeilijk! Je vindt een menstruatiecup bij Etos en bij Kruidvat om eens een paar winkels te noemen. Bij de Etos en Kruidvat verkopen ze de OrganiCup. Let op: bij Etos is hij dezelfde cup iets duurder dan bij Kruidvat: de menstruatiecup bij Etos kost 23,79 en bij Kruidvat kost hij 22,69.

menstruatiecup Etos

Menstruatiecup ervaringen

Hieronder een aantal bloggers die een cup gebruikten tijdens hun menstruatie en schreven over hun menstruatiecup ervaringen.

Een andere duurzame optie is een menstruatie onderbroek.

Tip

Op de site cupkiezer.nl kun je een quiz doen om je te helpen de juiste cup voor jou te kiezen. Naar aanleiding van je antwoorden op een stuk of 5 vragen krijg je een advies wat voor jou de beste cup is. Wel vond ik vraag 2 erg lastig: hoe hoog zit je baarmoedermond?

Menstruatie cup Action is duurzaam

Een menstruatie cup van de Action is milieuvriendelijk, en veel vrouwen zweren er bij. En als je onderstaande menstruatiecups ziet, dan is het een leuke methode vind ik:

menstruatiecup

Op mijn blog Het Moederfront lees je meer over deze duurzame methode om je menstruatie op te vangen.

Huisvlijt bezoekers over de menstruatie cup in het basispakket

 • Zou het niet erg vinden als het in het basispakket zou zitten, ook al denk ik niet dat er gebruik van zal maken. Voor het milieu zal het misschien wel veel schelen. (Kim)
 • Het zou niet mijn voorkeur hebben, het lijkt me vooral onderweg erg onpraktisch. (Beautydagboek)
 • Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, maar hoor er altijd veel goeds over. Handig artikel ook. (Gea)
 • Om eerlijk te zijn ik had er nog nooit van gehoord – het is inderdaad een heel groot verschil in prijs :o (Renate)
 • Geen ervaring mee, ik ben ook geen voorstander van tampons. Dus de cup komt er bij mij helaas ook niet in. Maar op zich is het een prima idee om het in het basispakket te doen. Maar wat Tatiana ook zegt inderdaad: wat moet je er dan voor mensen in doen wanneer ze de cup niet kunnn/willen gebruiken. Een single man heeft niks aan de vergoeding namelijk ;) (Daisy)
 • Blijft een lastig punt, op zich zie ik het wel zitten om het in het basis pakket toe te voegen, maar er zitten inderdaad haken en ogen aan. En mensen die de cup niet willen/kunnen gebruiken en iets anders willen/moeten gebruiken, hoe zit het dan daar mee. Zouden er dan meer producten in het basispakket moeten? (Blog en beauty)
 • Goed artikel. Ik vind vind dat alle dingen die je voor je menstruatie moet gebruiken in het bassispakket horen, zoals de pil enzo. (Sherry)
 • Ik vind de menstruatiecup in het basispakket een goed idee al zou ik ze zelf niet zo snel gebruiken. (Melanie)
 • In het basispakket stoppen vind ik een beetje onzin, het is namelijk maatwerk. Niet bij iedereen is het fijn. Beter dat ze anticonceptie in het basispakket doen. (Manon)
 • Ik vind het lastig. Waarom dit wel en andere dingen niet? Misschien om er zo voor te zorgen dat meer vrouwen het gaan gebruiken en we minder afval hebben? Ik zou ‘m niet gebruiken. Ook niet als-ie in het basispakket zou zitten. (Nicky)
 • ik gebruik het niet. Maar waarom in het basispakket. Tampons en maandverband zitten daar toch ook niet in? Dan moeten ze alles in het basispakket doen. (Ingrid)
 • Interessant, ik wist hier eigenlijk niets over. En ja er rust een taboe op, dat is toch heel raar eigenlijk?! (Frederique)
 • Ik heb er geen bezwaar tegen als het in het basispakket komt, alleen maar makkelijk voor degene die er gebruik van willen maken. (Mieke)
 • Ik heb het filmpje gekeken en ik zie de voordelen wel. Eerlijk gezegd, ik heb er wel eens van gehoord maar nooit wat mee gedaan. Wist niet hoe je zo’n ding precies gebruikt maar niks voor mij! Ik ben zelf aan de prikpil en dat vind ik ideaal. (Mandy)
 • Een menstruatiecup is niets voor mij, heb er geen ervaring mee, maar ik zou het niet snel uitproberen. (Laura)
 • In Engeland werd ontdekt dat menige meisjes maandelijks enkele dagen niet naar school gingen omdat ze ongesteld waren en geen geld hadden voor maandverband of tampons. Nu is het zo ver dat die dingen gratis op school verstrekt kunnen worden op verzoek. Een van mijn dochters gebruikt al jaren een cup en het zou goedkoper zou zijn om die eventueel ook op school te verstrekken. Maar gratis menstruatieproducten voor iedere vrouw, wel 35 jaren lang? En wie gaat dat betalen? (Anna)
 • Zelf heb ik geen ervaring met de menstruatiecup, maar ik ben wel van mening dat menstruatieproducten gratis beschikbaar zouden moeten zijn voor vrouwen. (Lisanne)
 • Geen ervaring mee en daarom ook niet echt een mening hierover. (Deborah)
 • Nog nooit van gehoord, zelfs. Wow! Nu ik menstrueer niet meer dus vr mij is het niet, maar toch eens meegeven aan vriendinnen. Liefs E
 • Wat een gezellig artikel ;) Ik denk dat maandverband en tampons nog gemakkelijker te verkrijgen zijn in de super. Online de cups bestellen heeft ook haar voordelen. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen voor de vrouw :) (Mitchel)
 • Een menstruatiecup lijkt me een goed product, als je het durft te gebruiken. Ik ben niet zo’n durfal. Gelukkig ben ik nooit zo heftig ongesteld. Liefs, Elles
 • Brrrr, ik krijg alleen al de kriebels als ik ernaar kijk en ook de informatie bij anderen lees. Ook ik heb wat jij hebt. Ik wil niets in mijn lichaam moeten stoppen. Ook tampons gebruik ik niet. Ok, het is balen als je ongesteld bent en je gaat met vakantie of zwemmen, maar dan zijn er weer andere oplossingen. En dat stukje bij Larissa waarin ze vertelde dat ze ‘m even ‘kwijt’ was. Kippenvel. Niets voor mij. (Rory)
 • Hoe gezond is dat materiaal? Of langere termijn? Precies, is er niet iets wat terug kan ik het basispakket waar we allemaal wat aan hebben? (Villasappho)
 • Voordelen zijn er wel maar in het ziekenfondspakket? Eerlijk gezegd snap ik niet hoe iemand op dat idee komt. (Bertjens)
 • Liever de tandartszorg weer terug in het basispakket. Met dit product heb ik geen ervaring en ga ik ook niet krijgen, want gelukkig menstrueer ik niet meer. (Cellie Citroen)
 • Ik vind het een goed idee. De cup heeft veel voordelen boven tampons en maandverband, en dat zou best gestimuleerd mogen worden. (Jenn)
 • Ik denk niet dat zoiets in het basispakket hoort want dan zou je ook tampons en maandverband moeten vergoeden. Ik zou er wel voor zijn om bijvoorbeeld je eigen persoonlijke basispakket samen te stellen.Net zoals je in je aanvullende pakket diverse keuzes hebt. (Ilona)
 • Mijn dochters gebruiken hem niet, die vinden het helemaal niks ;) en ik zelf heb hem niet nodig. (Rachel)
 • Ik weet het niet omdat er massa’s vrouwen zijn die, net als jij, liever maandverband gebruiken! Dan maar ‘n ‘vruchtbarevrouwenkorting’ op de maandelijkse premie van de zorgverzekering! (Thea)

Leestips

Wat denk jij: zou een menstruatie cup de oplossing kunnen zijn voor menstruatie armoede?

Bronnen: onder andere Metronieuws, Kijkmagazine, ProDemos, Petities.nl, Youtube

Similar Posts

8 Comments

 1. Zeker weten is een cup een oplossing voor menstruatie armoede! Maar dan wel eentje van medical grade silicone asjeblieft! Je stopt het nogal ergens…

  Je koopt zo’n cup een keer en zo lang er water beschikbaar is om hem uit te koken heb je er jaren en jaren geen omkijken meer naar. Volgens mij dus echt dé oplossing van dat probleem.

 2. Kan me niks voorstellen bij zo’n cup, heb het ook niet meer nodig maar geloof ook niet dat ik er ooit aan begonnen zou zijn
  Gr Roos

 3. Zeker, en het scheelt ook heel veel afval. Ik wilde dat ik er 15 jaar eerder mee was begonnen!
  Ik weet niet of ik dit had gebruikt als jong meisje, ik kon voor mijn eerste serieuze vriendje ook geen tampons inbrengen.

 4. Mijn jongste dochter gebruikt al jaren menstruatie-cups maar wel van een goed, betrouwbaar Australisch merk en niet van de Reject Shop (soort Australische Action)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.