Maandverband in alle soorten en smaken

maandverband

Toen ik begon met menstrueren had je geloof ik alleen nog maar van groot dik maandverband.

Je kocht het in een groot pak.

Maar al vrij snel werden de maandverbanden steeds dunner, en kwamen ze in afzonderlijke verpakkingen. Hoe dunner hoe beter, werd het motto! Ik ging toen ook over naar het dunne maandverband.

Dit was tijdens mijn middelbare schooltijd.

Inmiddels zijn er eindeloos veel soorten maandverband.

Dik maandverband

Maar nu koop ik weer geregeld die dikke maandverbanden. Die zijn namelijk spotgoedkoop vergeleken met het dunne maandverband. En als je het dan ook nog een merkloze variant koopt, ben je nog voordeliger uit. Bovendien vind ik net alsof zo’n dik maandverband zegt:

‘Joh, je mag best wat rustiger aan doen hoor!’

Want laten we wel wezen: al die reclame voor dunne maandverbandjes heeft als belangrijkste boodschap dat je menstruatie je dan nergens in belemmert. Je kunt gewoon door rennen en actief zijn. Maar eerlijk gezegd vind ik een kleine maandelijkse time-out veel fijner!

Maandverbanden met vleugels

Mijn dochters en ik zijn het fel oneens over maandverband met vleugels. Ik vind het afschuwelijk, en koop het dus nooit. Ik krijg het vaak niet goed bevestigd, of het plakt juist op de verkeerde plaatsen! Ik baal dat ze bij de Action alleen maar die variant verkopen. Maar mijn dochters vinden die vleugels juist geweldig. Als compromis koop ik voor hen dan wel het dunne verband.

Waar zijn maandverbanden eigenlijk van gemaakt?

Ik keek op de verpakking van mijn goedkope ‘maxi maandverband’ maar er staan geen ‘ingrediënten’ op! Volgens wikipedia bestaat het uit een ‘dikke laag celstof’. Wikipedia is trouwens ronduit negatief over dit dikke maandverband: het blijft niet goed zitten en absorbeert slecht.

In dun maandverband zitten daarentegen ‘kleine korreltjes’. Die absorberen het bloed. En blijkbaar kunnen die korreltjes meerdere keren hun eigen volume in bloed opnemen. Ook is de pasvorm beter. De precieze bestanddelen van het dunne maandverband zijn niet duidelijk. Maar waarschijnlijk is het vergelijkbaar met het materiaal van luiers.

Na het lezen van de wikipedia pagina over maandverband, zou ik bijna alsnog afknappen op dat dikke maandverband! Het heeft beslist een slechte pers.

Kraamverband is extra lang en dik maandverband

Kraamverband is een beetje een vreemde eend in de bijt. Je gebruikt het alleen na een bevalling. Ik denk tenminste niet dat er iemand vrijwillig zo’n enorm dik maandverband gebruikt tijdens een menstruatie. Wat mij altijd verbaasde aan die enorme kraamverbanden is de hele smalle plakstrook! Die stond niet in verhouding met de grootte van het verband.

Merk maandverband, huismerk of merkloos maandverband

Als ik een favoriet (dun) merk verband moet kiezen is het Always. En dan dus de variant zonder vleugels. Als ik Always maandverband koop dan is het in de uitverkoop. Je hebt best vaak acties in de categorie: 4 halen, 3 betalen. Als er geen aanbieding is, dan koop ik dun verband van het huismerk van de Kruidvat, Etos of Trekpleister.

De ‘echte’ merken halen hun neus op voor dik maandverband, dus dat is meestal merkloos.

Katoenen maandverband

Wasbaar maandverband heb ik een keer geprobeerd. Mijn variant had vleugels, die je met een drukknoopje onder je slipje vastmaakt. Qua comfort was het prima, maar ja, daarna! Dat vond ik een gedoe. Dan moest ik het helemaal gaan wassen, in plaats van simpelweg weg gooien. Ik heb jarenlang mijn kinderen in de katoenen luiers gehad, met bijbehorende poepemmers en was, en ik haakte op het wassen van maandverbanden af. Ik heb het nog wel ergens liggen voor noodgevallen, maar voor mij was het dus geen succes.

Moon cup

Dan heb je natuurlijk ook nog de variant waarbij je een menstruatie cup in je vagina aanbrengt, die het menstruatiebloed opvangt. Dat is uiteindelijk de meest milieuvriendelijke en goedkope methode denk ik. Maar ik wil niet zo’n cup om dezelfde reden als ik geen tampons wil gebruiken: na vijf bevallingen wil ik geen onnodig verkeer meer daar beneden.

Dik maandverband kopen

Dik maandverband koop je bij de supermarkt en bij de bekende drogisterijen als Kruidvat, Etos etc. Het is vaak relatief goedkoop, omdat iedereen van dat dunne verband wil kopen.

Je vindt het vaak in de onderste vakken, en het ziet er vaak helemaal niet zo leuk uit. Geen leuke plaatjes etc.

Hieronder een voorbeeld van dik maandverband zoals je dat bij Kruidvat vindt voor 95 cent:

dik maandverband

Let trouwens wel op, en verwar dik maandverband niet met het incontinentiemateriaal dat er vaak naast ligt.

N.B. Bij de Action hebben ze het ook!

Always maandverband soorten

always maandverband soorten

Alleen al van het merk Always zijn er duizelingwekkend veel soorten! Ben je er klaar voor?

Hier komen de soorten Always maandverband:

 1. Always Ultra day normal Wings
 2. Always Ultra day normal
 3. Always Ultra secure night extra wings
 4. Always Ultra secure wings
 5. Always 100% Organic Cotton
 6. Always Ultra day long wings
 7. Always Ultra secure  night wings
 8. Always Ultra day & night wings
 9. Always Platinum ultra long
 10. Always Fresh normal
 11. Alway Protect long
 12. Always Platinum night maandverband
 13. Always Ultra day long maandverband

Voel jij je ook overweldigd? Als je goed kijkt vallen de verschillen eigenlijk wel mee. Waar het op neerkomt is dat er de volgende verschillen zijn:

 • De lengte van het verband
 • Of het vleugels heeft of niet
 • De grootte van de vleugels
 • Het materiaal van het verband
 • Of er een geurtje in zit of niet

‘s Nachts vind ik een langer maandverband met vleugels vaak wel handig. Maar bij een minder hevige menstruatie kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor ‘normal’ oftewel zonder vleugels of andere fratsen.

Overigens heeft Always net zo’n enorm aanbod als het gaat om inlegkruisjes en incontinentiemateriaal! Ook binnen die categorieën zijn ze helemaal los gegaan met allerlei varianten. Je zou er werkelijk keuzestress van krijgen!

Wat gebruik jij voor je menstruatie?

35 Comments

 1. inrustigvaarwater
 2. Janne
 3. L
 4. ChoCho
 5. Valhalla
 6. Ingrid
 7. MP
 8. chris
 9. anoniem
 10. wilma`
 11. Nienke
 12. Tilly
 13. Marieke
 14. Marrie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh