Maandverband in alle soorten en smaken

maandverband

Toen ik begon met menstrueren had je geloof ik alleen nog maar van groot dik maandverband.

Je kocht het in een groot pak.

Maar al vrij snel werden de maandverbanden steeds dunner, en kwamen ze in afzonderlijke verpakkingen. Hoe dunner hoe beter, werd het motto! Ik ging toen ook over naar het dunne maandverband.

Dit was tijdens mijn middelbare schooltijd.

Inmiddels zijn er eindeloos veel soorten maandverband.

Dik maandverband

Maar nu koop ik weer geregeld die dikke maandverbanden. Die zijn namelijk spotgoedkoop vergeleken met het dunne maandverband. En als je het dan ook nog een merkloze variant koopt, ben je nog voordeliger uit. Bovendien vind ik net alsof zo'n dik maandverband zegt:

'Joh, je mag best wat rustiger aan doen hoor!'

Want laten we wel wezen: al die reclame voor dunne maandverbandjes heeft als belangrijkste boodschap dat je menstruatie je dan nergens in belemmert. Je kunt gewoon door rennen en actief zijn. Maar eerlijk gezegd vind ik een kleine maandelijkse time-out veel fijner!

Maandverbanden met vleugels

Mijn dochters en ik zijn het fel oneens over maandverband met vleugels. Ik vind het afschuwelijk, en koop het dus nooit. Ik krijg het vaak niet goed bevestigd, of het plakt juist op de verkeerde plaatsen! Ik baal dat ze bij de Action alleen maar die variant verkopen. Maar mijn dochters vinden die vleugels juist geweldig. Als compromis koop ik voor hen dan wel het dunne verband.

Waar zijn maandverbanden eigenlijk van gemaakt?

Ik keek op de verpakking van mijn goedkope 'maxi maandverband' maar er staan geen 'ingrediënten' op! Volgens wikipedia bestaat het uit een 'dikke laag celstof'. Wikipedia is trouwens ronduit negatief over dit dikke maandverband: het blijft niet goed zitten en absorbeert slecht.

In dun maandverband zitten daarentegen 'kleine korreltjes'. Die absorberen het bloed. En blijkbaar kunnen die korreltjes meerdere keren hun eigen volume in bloed opnemen. Ook is de pasvorm beter. De precieze bestanddelen van het dunne maandverband zijn niet duidelijk. Maar waarschijnlijk is het vergelijkbaar met het materiaal van luiers.

Na het lezen van de wikipedia pagina over maandverband, zou ik bijna alsnog afknappen op dat dikke maandverband! Het heeft beslist een slechte pers.

Kraamverband is extra lang en dik maandverband

Kraamverband is een beetje een vreemde eend in de bijt. Je gebruikt het alleen na een bevalling. Ik denk tenminste niet dat er iemand vrijwillig zo'n enorm dik maandverband gebruikt tijdens een menstruatie. Wat mij altijd verbaasde aan die enorme kraamverbanden is de hele smalle plakstrook! Die stond niet in verhouding met de grootte van het verband.

Merk maandverband, huismerk of merkloos maandverband

Als ik een favoriet (dun) merk verband moet kiezen is het Always. En dan dus de variant zonder vleugels. Als ik Always maandverband koop dan is het in de uitverkoop. Je hebt best vaak acties in de categorie: 4 halen, 3 betalen. Als er geen aanbieding is, dan koop ik dun verband van het huismerk van de Kruidvat, Etos of Trekpleister.

De 'echte' merken halen hun neus op voor dik maandverband, dus dat is meestal merkloos.

Katoenen maandverband

Wasbaar maandverband heb ik een keer geprobeerd. Mijn variant had vleugels, die je met een drukknoopje onder je slipje vastmaakt. Qua comfort was het prima, maar ja, daarna! Dat vond ik een gedoe. Dan moest ik het helemaal gaan wassen, in plaats van simpelweg weg gooien. Ik heb jarenlang mijn kinderen in de katoenen luiers gehad, met bijbehorende poepemmers en was, en ik haakte op het wassen van maandverbanden af. Ik heb het nog wel ergens liggen voor noodgevallen, maar voor mij was het dus geen succes.

Moon cup

Dan heb je natuurlijk ook nog de variant waarbij je een menstruatie cup in je vagina aanbrengt, die het menstruatiebloed opvangt. Dat is uiteindelijk de meest milieuvriendelijke en goedkope methode denk ik. Maar ik wil niet zo'n cup om dezelfde reden als ik geen tampons wil gebruiken: na vijf bevallingen wil ik geen onnodig verkeer meer daar beneden.

Dik maandverband kopen

Dik maandverband koop je bij de supermarkt en bij de bekende drogisterijen als Kruidvat, Etos etc. Het is vaak relatief goedkoop, omdat iedereen van dat dunne verband wil kopen.

Je vindt het vaak in de onderste vakken, en het ziet er vaak helemaal niet zo leuk uit. Geen leuke plaatjes etc.

Hieronder een voorbeeld van dik maandverband zoals je dat bij Kruidvat vindt voor 95 cent:

dik maandverband

Let trouwens wel op, en verwar dik maandverband niet met het incontinentiemateriaal dat er vaak naast ligt.

N.B. Bij de Action hebben ze het ook!

Always maandverband soorten

always maandverband soorten

Alleen al van het merk Always zijn er duizelingwekkend veel soorten! Ben je er klaar voor?

Hier komen de soorten Always maandverband:

 1. Always Ultra day normal Wings
 2. Always Ultra day normal
 3. Always Ultra secure night extra wings
 4. Always Ultra secure wings
 5. Always 100% Organic Cotton
 6. Always Ultra day long wings
 7. Always Ultra secure  night wings
 8. Always Ultra day & night wings
 9. Always Platinum ultra long
 10. Always Fresh normal
 11. Alway Protect long
 12. Always Platinum night maandverband
 13. Always Ultra day long maandverband

Voel jij je ook overweldigd? Als je goed kijkt vallen de verschillen eigenlijk wel mee. Waar het op neerkomt is dat er de volgende verschillen zijn:

 • De lengte van het verband
 • Of het vleugels heeft of niet
 • De grootte van de vleugels
 • Het materiaal van het verband
 • Of er een geurtje in zit of niet

's Nachts vind ik een langer maandverband met vleugels vaak wel handig. Maar bij een minder hevige menstruatie kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor 'normal' oftewel zonder vleugels of andere fratsen.

Overigens heeft Always net zo'n enorm aanbod als het gaat om inlegkruisjes en incontinentiemateriaal! Ook binnen die categorieën zijn ze helemaal los gegaan met allerlei varianten. Je zou er werkelijk keuzestress van krijgen!

Wat gebruik jij voor je menstruatie?

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik gebruik wasbaar verband. Ideaal vind ik het en geen vaginale jeuk! Ik heb in de badkamer een emmertje met deksel. Hierin zit koud water met soda. Verband in het emmertje, in ieder geval 24 uur laten weken en daarna in de wasmachine. Water in het emmertje dagelijks verversen. Na de wasmachine niet in de droger.

 2. Ik gebruik niets meer, tenminste niet meer voor de menstruatie. Een klein inleggertje, is wat ik nu gebruik, maar dat is meer voor je weet maar nooit. Even over dat kraamverband, dat heb ik tijdens de overgang regelmatig gebruikt, wel 2 tegelijk..., want het was een kwestie van leeglopen. Vooral als ik ging staan, of even moest niezen. Ik sleepte dus ook overal extra ondergoed mee naar toe. Maar goed, dat is verleden tijd en om eerlijk te zijn, mis ik de menstruatie niet :-).
  Wat ik wel gebruikte? Voornamelijk maandverband en met sporten en zwemmen een tampon.

 3. Ooit begonnen met katoenen maandverband. Aan beide uiteinden zat een knoopsgat, je droeg een elastisch gordeltje met twee linten waaraan een knoop zat. Het was altijd een opgave om niet bebloed uit het toilet te komen (wasbakjes in het toilet hadden we niet)
  Sommige dagen moest ik van half negen tot drie uur naar school en 2x 3 kwartier fietsen. Schooltas vol boeken en bebloede maandverbanden :-( Daarna wegwerpmaandverband, van die hele dikke, waarmee je bijna niet op het zadel kon zitten zonder een 'schraal' kruis te krijgen.
  Ik hoorde ooit een dominee via de radio de menstruatie 'de vloek van de vrouw' noemen en in die jaren zou ik het hardgrondig met hem eens geweest zijn. Gelukkig ontdekte ik de tampons al snel en tot mijn laatste menstruatie (toen ik 52 was) heb ik nooit meer iets anders gebruikt!

  1. Vooral naar huis gaan met gebruikte maandverbanden lijkt me niet fijn. En zo'n maandverband kan inderdaad flink schuren op de fiets. Wat dat betreft maar goed dat er nu dunnere varianten en tampons zijn.

 4. Wij hebben het een keer uitgeprobeerd met lepels water, die dikke 'ouderwetse' maandverbanden absorberen veel meer dan die dunne dure maandverbanden!!
  Mijn dochter lekte iedere keer door met die maandverbanden die 5 druppels waard zijn. Nu gebruikt ze dus de dikkere en lekt niet meer door.
  Wel doe ik altijd 2 onderbroeken aan, gewoon omdat dat stevig zit.
  Volgens mij kan iedereen een stukje invullen op Wikipedia, waarschijnlijk is dit stukje ingevuld door een fabrikant?

  1. Dat zou je bijna denken! De wikipedia pagina over maandverband is echt negatief over dik maandverband. Ook niet neutraal, wat je toch eigenlijk zou verwachten op wikipedia!

 5. Toen ik pakweg 40 jaar geleden begon te menstrueren, had ik, volgens mijn moeder, de luxe om zeer dik wegwerpmaandverband te kunnen gebruiken. Dat maandverband had geen ingewerkt plastieken laagje onderaan zodat het dus kon 'doorlopen' en had ook geen kleefstrips om het verbandje te bevestigen in het slipje. Om lekkage te vermijden, werd boven de gewone slip een speciale slip met plastieken kruisje gedragen.... Ik droeg gedurende mijn menstruatieperiode altijd 2 gewone slipjes boven elkaar om het 'losliggende' maandverband toch ietwat op zijn plaats te houden. Het ondergoed van destijds was ook totaal niet elastisch dus sloot minder goed aan vandaar de 2 slips boven elkaar en daar dan nog eens zo'n broekje met plastiek kruisje over. Echt vervelend : ik was toen goed 'gebroekt' en naast het gevoel van een dikke pak tussen de benen had dat broekje met plastieken kruisje nog het nadeel dat, eens het broekje een aantal keren gewassen was, het plastiek wat ouder werd en kraakte bij bewegingen..... De maandverbanden zaten toen ook niet individueel verpakt maar gewoon in een plastiek zak dus niet discreet verpakt om in je handtas of boekentas te steken. Mijn moeder 'verpakte' mijn maandverbanden in keukenpapier en dat kon ik dan, als ik het keukenpapier niet kapotgetrokken had bij openen van het pakje, gebruiken om het maandverband in het vuilbakje in het toilet te gooien. Enfin, op onze school stond er maar één vuilbakje per toiletblok dus iedereen zag het als een andere leerlinge 'zijn pakje' in dat vuilbakje ging gooien......
  Volgens ons mama was 'dat' maandverband al ene grote luxe want zij moest in haar tijd badstoffen lappen gebruiken die heel vlug doorliepen en dan ook om de paar uur moesten vervangen worden om lekkage te voorkomen. De bevuilde exemplaren moesten dan terug mee naar huis om te week gezet te worden en nadien te worden afgekookt om te wassen. In dat opzicht had mijn moeder dus gelijk dat de wegwerpmaandverbanden die ik 40 jaar geleden voor het eerst gebruikte, een 'luxe' waren tov de stoffen maandverbanden die zij moest gebruiken.
  De kwaliteit van de wegwerpmaandverbanden is doorheen de jaren enorm verbeterd. Ik gebruikte jaren afwisselend Tampax (in combinatie met een inlegkruisje) of maandverband van Always (maar dan wel de versie zonder vleugeltjes)
  Aangezien mijn leeftijd zit ik nu wel al in de menopauze en heb zelden nog maandverband nodig. Ik gebruik dan ofwel Always ofwel katoenen wasbaar maandverband als ik thuis ben. Katoenen maandverband geeft me minder het gevoel van 'verhitting' en aangezien ik dat enkel gebruik als ik thuis ben, kan ik lekkage voorkomen door het maandverband heel vaak te vervangen.

  1. Ik moet glimlachen om dat 'goed gebroekt'. Dat was je zeker zeg, met twee onderbroeken en een broekje met plastic kruis. En dat zo'n broekje dan ook nog kraakte….

   En dan te bedenken dat je moeder dit alweer luxe vond. Alles is echt relatief!

   Bedankt voor je verhaal!

 6. Ik ga toch voor tampons. Maar ik begreep dat je die na een bevalling echt een hele poos niet kan gebruiken :( Baal daar eerlijk gezegd wel een beetje van, moet er niet aan denken om met zo'n dikke plak verband in mijn ondergoed te lopen. Maargoed, wat moet dat moet he? ;)

  1. Ik dénk dat de meeste vrouwen vlak na de bevalling ook niet zo'n zin hebben om een tampon te gebruiken, dus waarschijnlijk zul jij daar ook niet naar verlangen. Zelfs de eerste keer ontlasting en plassen na de bevalling kan al even slikken zijn. Laat staan een tampon inbrengen.

 7. Whaha je laatste zin :D
  Heb een mooncup, kap 'm een paar keer per dag leeg en dat is het. Geen afval, geen gelek, geen iew. Die kraamverbanden zijn vreselijk, je kan me niet ongelukkiger maken. Het is dat ik babietjes zo lief vind...
  Maar daarentegen ben ik sinds april vorig jaar al niet meer ongesteld geweest, dus ik ben een gelukkig mens ;)

  Daantje, ik gebruik elke keer gewoon weer tampons hoor. Bij de eerste werd ik na 2,5 maand weer ongesteld, was geen probleem.

 8. Maandverband met vleugels van Libresse. Na mijn laatste bevalling heb ik een spiraaltje genomen en mijn menstruatie is een stuk minder geworden. Sommige dagen kan ik het af met een inlegkruisje als het wat meer wordt dan Libresse met vleugels.
  Ingrid

 9. Ik heb ook dat wasbare maandverband liggen. Maar ik vind het zelf niet handig en prettig voor de eerste pakweg twee 'zware' dagen van de menstruatie. Dan gebruik ik toch het liefste dat dikke goedkope maandverband. Dat vind ik prettig in gebruik en bovendien ben ik niet van plan om elke maand kapitalen uit te gaan geven aan maandverband met een dure merknaam. Ik gruw ook van maandverband met vleugeltjes. Als het per ongeluk op de verkeerde plek vast plakt en je moet het weer los trekken.... Ieuw!!! Gelukkig is het bij mij meestal na een dag of vier vijf weer over met die ellende tot de volgende maand.Ach, ik ben nu 41 dus de overgang komt steeds dichterbij. ;-)

 10. Hm ik ben erg van de mooncup hoor terwijl ik geen tamponie kon/kan verdragen ( sorry dat droogt de hele boel zo uit en dat doet die mooncup niet).

 11. Ik gebruikte tot voor een jaar geleden elk uur een nieuw nachtverband en supertampons tegelijkertijd. Menstruaties waren een ramp, vooral na de geboorte van de jongste. De hoeveelheid en de grote stolsels maakten dat ik jaren lang tijdens die periode aan huis gekluisterd was voor zowat een week op 25 dagen en had er ook gestoorde nachtrust door. Vorig jaar heb ik een novasure behandeling gehad en heb nu een klachtenvrije en superlichte menstruatie van slechts twee dagen en nu gebruik dus alleen nog maar een goedkoop inlegkruisje. Ik vond die vleugels destijds ook niets want ze maken juist dat je eerder doorlekt, het bloed loopt er dan op die plek vanaf.

 12. Sinds ik chemotherapie heb gehad, hoef ik niets meer te gebruiken.
  Dat is dan ook het enige voordeel van deze behandeling :(:(
  Groetjes!

 13. Ik koop bij Etos, en dan niet eens het huismerk. Maar de budgetlijn, helemaal onderin het schap. Bevalt super en spotgoedkoop. Ik weet de prijs niet eens meer want ik heb vorig jaar een voorraadje aangeschaft. Ik dacht 59 cent per stuk. Met vleugels uiteraard.
  Als veel geprobeerd maar om prijs en kwaliteit voortaan altijd deze.

 14. Nadeel van die dunne verbanden (die ik daarom ook niet gebruik) vind ik dat je het soms hoort knisperen als je loopt!! Vleugels haat ik ook!

 15. Gebruik ook het dikere maandverband en wel met vleugeltjes. Soms ook niet. Geen tampons,afschuwelijk dat durf ik echt niet meer. Had eer een en toen ik het wilde verwijderen kwam alleen het touwtje, Echt balen. Nadien geen tampons meer.
  Maar het eind komt,hopelijk. in zicht.
  Vind het koste wat het kost weggegooid geld of niet dan?
  Groet, Wilma

  1. Dat is inderdaad vervelend Wilma! Ik moet meteen aan mijn oma denken. Die zei altijd over bevallingen: 'Er is er nog nooit eentje blijven zitten.' Maar voor tampons geldt dit dus duidelijk niet!

 16. Ik heb een beetje een bespaartic ;) en koop daarom ook altijd van dat heerlijke dikke supergoedkope maandverband. Ik menstrueer altijd flink, maar ben er altijd tevreden over. Dat stukje op wikipedia klopt naar mijn mening dus echt niet!
  Ik vind het fijn dat ik op zoiets vreselijks als mijn menstruatie in ieder geval lekker kan besparen door goedkoop maanverband te gebruiken en niet het dubbele te moeten betalen voor één of ander duur merk, heerlijk!

 17. Ik gebruik Libresse op advies van de kraamverzorgster een paar jaar geleden. Bij Always is het bovenste laagje plastic terwijl van Libresse het bovenste laagje van papier is. Papier 'broeit' minder en was beter voor de hechtingen. Nadien ben ik het blijven gebruiken.

  1. Dat vind ik een goede tip van de kraamhulp Helma! Ik wist dat niet over Always. En ik vind het zeker een reden om over te stappen naar Libresse. Ik houd niet van broeien!

 18. Zo"n broekje met plastic kruisje bestelde je bij ter Meulen post postorderbedrijf. Daar zaten dan twee van die broekjes in om dan doorlekken te voorkomen. Als je erg bewoog dan kraakte en ritselde dat als een soort boterhamzakje dat verfrommeld werd. Er is ook yoni en dat is van natuurlijke materialen gemaakt en ongechloreerd en ongeparfumeerd katoen zonder pesticiden en andere onnatuurlijke stoffen. Ze zeggen dat je er eerder schimmels en gisten van kunt krijgen als het van onnatuurlijk materiaal is gemaakt. .

 19. Vaak maakt een uitgebreide assortiment aan maandverband de keus des te moeilijker. Maar sinds ik natuurlijk maandverband heb ontdekt, is het voor mij klaarduidelijk: geen ongemakkelijke uitslag of andere onverklaarbare kwaaltjes meer!

 20. Cup en wasbaar maandverband hier en ga nooooooit meer terug. Beter voor mijn lijf amai! Geen irritatie meer down under ????

  1. Wasbaar maandverband heb ik geprobeerd maar vond ik best veel gedoe. Een cup lijkt me niks. Maar ik hoor er wel veel enthousiaste verhalen over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.