IJsjes van vroeger

ijsjes van vroegerIJsjes van vroeger.

Ze vervullen mij met zoete herinneringen.

IJsjes van vroeger

Ik ben geboren in 1969 dus mijn ijsjes van vroeger zijn ijsjes uit de jaren zeventig en tachtig. Herinner jij je bijvoorbeeld nog het Prikkebeen ijsje?

prikkebeen

Hoewel ik over mijn nek ga van een banaan, vond ik een Prikkebeen ijsje heerlijk. En als kind vond ik het geweldig hoe je het ijs van onder af telkens een stukje omhoog moest duwen om verder te kunnen eten.

Een andere favoriet van mij was een oranjig ijs dat in een soort plastic hoorntje zat. En onderin zat dan een… kauwgombal! Zowel het ijs als de kauwgombal vond ik verrukkelijk.

Ik vermoed dat het gemaakt was van mandarijn.

IJs van vroeger Caraco ijs

En dan had je ook nog een plastic ijsbekertje met daarin ijs met een soort roze en groene slierten erdoorheen. Je ziet het op onderstaande ijsposter van Caraco onder de noemer Cocktail  cup. Op basis daarvan concludeer ik dat ik blijkbaar als kind vaak Caraco ijs kreeg.

Maar dat oranje ijsje met kauwgombal onderin zie ik niet op de Caraco poster staan, dus ik weet niet van welk merk die was.

Waterijsje van vroeger: Oerang oetang ijsje

Een andere favoriet was de Oerang Oetang. Dat was gedurende mijn middelbare schooltijd. Elke dag fietste ik zo’n 8 kilometer naar school, en ‘s middags weer terug. In die periode stonden er halverwege twee diepvriezen langs de weg! De eigenaars van de ene diepvries verkocht ijs van Davino en de andere van Caraco. Ik koos eigenlijk altijd voor de Caraco ijsjes, en dan de Oerang Oetang. Dat was een oranje waterijsje, en ik kon er ongeveer meer tot ‘de kerk’ komen. Dan was het op, en werd het fietsen weer saaier dan ooit.

Speedy ijsje

Het Speedy ijsje kostte maar 40 cent en vond ik ook erg lekker. Het Speedy waterijsje was roze en smaakte naar framboos. Het was ook een fijne dorstlesser. Als je nu een Speedy ijsje wilt, kun je het beste zoeken naar een framboos waterijsje. Bij de AH hebben ze helaas alleen aardbei waterijs.

IJsjes van vroeger: puntijsje

Eén van de ijsjes van vroeger die de tand des tijds heeft doorstaan is wat nu  Cornetto heet. Maar bij mij thuis heette dat een puntijsje. En nog steeds noem ik het graag zo. Maar dit ijsje vervult me niet met sentiment, zoals het prikkebeen ijsje wel doet. Misschien komt dat ook wel omdat de Cornetto nog steeds te koop is.

ijsjes van vroeger

IJsjes van vroeger Jamin

In mijn tienertijd haalden mijn zusjes en ik weleens een ijsje bij Jamin. En dan het liefst zo’n vierkant blok, waarbij je dan twee losse rechthoekige ijswafels kreeg. Mijn zusjes en ik kozen altijd het blok ijs van vanille in combinatie met een laagje chocola. Je legde het blok ijs van Jamin tussen de twee ijswafels en smullen maar.

Siebelink ijs

Specifiek voor waar ik opgroeide is Siebelink ijs. De familie Siebelink had een ijskar waarmee ze door Doetinchem en omgeving reden en ijs verkochten. Met mijn kennis van nu weet ik dat het om softijs ging, en volgens mij was het ijs van Siebelink een combinatie van vanille, banaan en aardbei ijs.

Dat werd in een vierkant ijsbakje geschept en het was echt heerlijk ijs.Ik herinner me dat ze in de Slangenburg stonden ‘bij de hertjes’ en in het stadscentrum van Doetinchem. Ook kwamen ze in natuurgebied Koekendaal en gingen ze bij scholen langs!

Hieronder zie je ijskar van Siebelink in het stadscentrum van Doetinchem staan:

Dat gekke klimding van touw op de achtergrond herinner ik me ook! Daar zijn mijn zusjes en ik nog weleens in gekomen. Ik was het helemaal vergeten, maar nu ik het op de foto zie, herinner ik het me weer! Ik vraag me af waarom dat is weggehaald. Er lagen zelfs rubberen tegels onder!

Siebelink ijs: even terug

In 2020 was de Siebelink ijs kar even terug.

IJsjes van vroeger zijn voor iedere generatie weer anders

Wat voor mij ijsjes van vroeger zijn, betekenen voor mijn kinderen dan weer niets. Zij hebben hun eigen ‘ijsjes van vroeger’. Ik vroeg hen: ‘Waar denken jullie aan bij ijsjes van vroeger?’

 • Magnum
 • Cornetto
 • ‘Er was een soort bubblegum ijs waarbij het stokje kauwgom was…Maar geen idee hoe die heette.’ (oudste dochter)
 • Schatkistje

Leestips

Zelf ijs maken

Disney XD series vroeger

Wat zijn voor jou nostalgische ijsjes van toen?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik ben van 1953, ik geloof niet dat we van die voorverpakte ijsjes hadden. Volgens mij kreeg ik alleen een ijsje bij bijzondere gelegenheden. Er verscheen wel een een ijswagen in de straat, maar die was niet voor mij bedoeld… Ik was vroeger ook geen echte zoetekauw.

 2. Wij mochten af en toe een schepijsje halen. 5 cent. Soms een Jamin wafelijsje,maar dat was duurder. Nu eten we nog wel eens een ouderwetse mini-magnum

 3. Ik kreeg als kind van die bevroren ‘zakjes’. Meest nostalgische daaraan: stukje keukenpapier erom tegen de koude handen. Volgens mij zijn ze overigens nog steeds te koop. Ik kom er alleen even niet op hoe het heet.

 4. Tja, het is buiten herfst hè. Ijsjes? Ja, op vakantie, we hadden een caravan, de ” raket” nog altijd heerlijk. En de Split, was erg luxe.
  Thuis, na school soms bij Jamin, zo’n ” blok” met wafeltjes herinner ik me. (Ik ben van 63)….
  Ik vind de ijsjes nu ineens weer érg duur!

 5. Zo’n 60 jaar geleden had je rode waterijsjes verpakt in zilverkleurig papier. Verrukkelijk waren ze!
  Ineens waren ze nergens meer te verkrijgen. Een aantal jaren geleden kocht ik bij de Plus bosvruchtenijsjes en tot mijn stomme verbazing smaakten ze bijna precies het zelfde als de rode waterijsjes van weleer.

 6. IJs van van Bokhoven! Het was echt een geweldige ijssalon in Delft. Vooral chocolade, mokka, meringue vond ik overheerlijk. In de zomervakantie kochten we elke dag een ijsje.
  De ijssalon is intussen verdwenen…

 7. ik ben van ’63 en herken de meeste van jouw ijsjes van vroeger. Voeg ik mijn lievelingsijs aan toe: een Bluenix. waterijs, heel erg blauw. Ik heb geen idee meer waar het naar smaakte, maar ik vond het heerlijk.
  de kauwgombal onderin was ook een favoriet trouwens.

 8. Wij kregen een Split of Raket en heel soms zo’n plastic puntje met kauwgombal onderin, die was wat specialer. Bij Jamin zo’n blokje met twee wafeltjes. Nooit een Cornetto, die vonden mijn ouders denk ik te duur. Op vakantie in Duitsland koos ik altijd een roomijsje op een stokje met een kern van karamel. Nog steeds vind ik roomijs/schepijs heerlijk, vooral de smaken met noten, chocolade, karamel etc. Vind fruitsmaken niet lekker.

 9. Van vroeger thuis kan ik me alleen nog maar herinneren dat Het IJsboerke aan de deur kwam. Daar kocht mijn moeder ijs en diepvriesfrikandellen enzo. Van de ijsjes die je kinderen noemden, dacht ik meteen “Ahhh! Een schatkistje!” Die kocht ik voor mijn dochter ook.

 10. Ik ben nog van het tijdperk dat je ijs kon kopen voor een stuiver of een dubbeltje. Als teener mocht ik helpen Jaminijs te verkopen dat waren vierkante blokken al of niet met chocolade in een papiertje. Kortom ik heb alle soorten zo’n beetje zien komen.

 11. In de jaren ’90 had je ook Prikkebeen, maar dan heete het anders. En toen der tijd had je ook WinerTaco. Een ijsje vernoemd naar de twee ijsberen babies in Blijdorp

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.