Zelf ijs maken: top 9 recepten!

ijs maken

Zelf ijs maken leek me altijd maar een lang en ingewikkeld proces. Van de categorie: ‘Ik probéér het niet eens.’

Verder dan ingevroren ranja kwam ik niet.

En om nou te zeggen dat dit erg lekker is, nee…

Maar in het boek IJs van Carlina de Lorenzo is ijs maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

IJs maken met Carlina

Carlina de Lorenzo is de kleindochter van de man die de allereerste ijssalon, Venezia genaamd, in Nederland begon. Dat was in 1928. En nu, anno 2022 is die ijssalon er nog steeds. Hij heet nu Roberto Gelato en wordt gerund door Carlina en Robert in Utrecht.

In haar boek IJs, recepten van ijssalon Roberto Gelato geeft Carlina twee basisrecepten voor ijs maken. En vervolgens kun je die basis gebruiken voor ijs maken in allerlei smaken!

IJs maken: twee soorten basis

Ik wist dit niet, maar bij ijs maken heb je twee soorten basis ijs:

 1. Roombasis voor roomijs
 2. Waterbasis voor sorbetijs

IJs maken: roomijs van Carlina

Voor roomijs heb je nodig:

 • Volle koeienmelk of room van koeienmelk. Met halfvolle melk is de structuur van het ijs minder goed, en het resultaat minder lekker zegt Carlina.
 • Suiker of druivensuiker. Carlina gebruikt meestal gewone tafelsuiker
 • Vanillestokje
 • Eigeel

Het is erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheden ingrediënten hebt bij ijs maken. Dus niet van: ‘God zegene de greep!’

Carlina adviseert daarom een digitale keukenweegschaal.

Roomijs maken doe je zo

Je doet de melk en de suiker in een pan en verwarmt het kort. Je moet goed roeren zodat de suiker oplost. Vervolgens snijd je het vanillestokje in de lengte door en doe je dit bij in de pan. De melk mag niet gaan koken! Als het goed warm is, laat je het even trekken en haal je het vanillestokje er uit. Nu klop je het eigeel los en vervolgens doe je de room en de druivensuiker er bij in. Roer alles goed door elkaar en gooi het in de ijsmachine.

IJs maken: sorbetijs van Carlina

Voor sorbetijs heb je nodig:

 • Water
 • Suiker
 • Vruchtensap of vruchtenpuree
 • Losgeklopt eiwit

Sorbet ijs maken is verder bijna hetzelfde als roomijs maken.

Wat mij opvalt is dat je helemaal niet zoveel ingrediënten nodig hebt voor ijs maken! Dat is iets wat me aangenaam verrast, en me het gevoel geeft dat ik dit ook wel zou kunnen.

IJs maken met een ijsmachine

Carlina raadt het merk Magimix aan als het om ijsmachines gaat. Er zijn twee soorten: ijsmachines met ingebouwde koelmotor, en ijsmachines zonder koelmotor.

IJsmachine met ingebouwde koelmotor: duur maar snel en lekker ijs

Als je een ijsmachine koopt is een ijsmachine met ingebouwde koelmotor het makkelijkst. De structuur van het ijs is dan optimaal en het gaat veel sneller.

Dat komt omdat een ijsmachine met koelmotor het ijsmengsel bevriest tijdens het draaien!

In 30 minuten heb je al heerlijk ijs op tafel. Maar de prijzen zijn wel pittig. Onderstaande kost maar liefst 579,-! Dan is het volgens mij al snel goedkoper om gewoon naar de Italiaan te gaan en daar een ijsje te kopen!

ijsmachine
En ik vind ‘m niet eens zo mooi.

IJsmachine zónder ingebouwde koelmotor.

Er zijn ook ijsmachines zonder koelmotor. Die zijn goedkoper, maar vragen meer tijd. Volgens Carlina is het voordeel van dit type ijsmachine dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei leuke kleurtjes. Ik was wel benieuwd naar zo’n ijsmachine en heb er eentje opgezocht. Ze hebben inderdaad leuke kleurtjes. Kijk maar:

ijs maken
Deze heeft dus geen koelmotor en kost 92,95.

IJs maken zonder een ijsmachine kan ook

Heb je helemaal geen ijsmachine dan kun je nog steeds zelf ijs maken. In dat geval zet je het ijs mengsel in een láge afsluitbare bak in de diepvries. Doordat de bak laag is, bevriest het sneller. Is het mengsel eenmaal verandert in ijs, dan moet je het in de blender doen, of er met de staafmixer door heen gaan om het glad te maken. Daarna moet het ijs weer 10 minuten te diepvries in.

IJs maken in hele aparte smaken

Naast de twee algemene ijs recepten geeft Carlina nog een heleboel recepten. Maar sommige vind ik best apart Ik maakte een top 9 van de meest bijzondere ijs smaken van Carlina.

 1. Hollandse nieuwe ijs
 2. Witbier ijs
 3. Roomkaas ijs
 4. Rode bieten ijs
 5. Tomaten ijs
 6. Muntsorbet
 7. Prosecco ijslolly
 8. Olijfolie ijs
 9. Pepernoten ijs

IJs: over Carlina’s boek

Carlina’s boek IJs, met als ondertitel Recepten van ijssalon Roberto Gelato is hoe dan ook de moeite waard om in huis te hebben. Het is alleen al leuk om de geschiedenis van de ijssalon te lezen. Het boek is bovendien prachtig vormgegeven, met mooie vintage foto’s.

Daarnaast kun je het gebruiken als een kookboek voor ijs maken.

Als je ijs wilt maken, moet het volgens mij met dit boek lukken!

Robert aan het ijs maken!

In onderstaande video zie je Roberto in actie.

Praktische informatie over IJs

Het boek IJs is op het moment niet te koop bij bol.com. Alleen de versie voor kinderen is daar te koop. Mijn exemplaar komt uit de bibliotheek. Dus als je interesse hebt in ijs maken dan raad ik dit boek echt aan!

ijs maken

Ga ik nu ijs maken?

Op dit moment wint de gemakzucht het. Het is toch wel erg makkelijk om even naar de stad te gaan en daar een ijsje te kopen voor 1 euro. Maar door Carlina’s boek heb ik nu wel het idee dat zelf ijs maken een haalbare kaart is voor mij. Dus als ik ooit heel veel tijd heb, wil ik het zeker wel eens proberen.

Lees ook mijn post over ijsjes van vroeger!

Wat vind jij van ijs? Wat is je lievelingssmaak ijs, en heb je wel eens zelf ijs gemaakt?

Deze post verscheen voor het eerst in 2016 en is helemaal geupdate!

Similar Posts

36 Comments

 1. Dat boekje van Carlina ziet er heel leuk uit :-)
  Ik maak altijd ijs van bananen. Van die hele rijpe, die pel ik af, breek in stukjes en voor drie personen doe ik ongeveer vier bananen in een diepvrieszakje. Dan de vriezer in en de volgende dag de bevroren stukken banaan een minuut in de magnetron omdat mijn blender niet sterk genoeg is. Dan de stukken banaan in de blender, schep jam (meestal zelfgemaakt frambozenjam) erbij en een flinke scheut sojamelk. Dan mixen tot de consistentie van softijs en soms lijkt het meer een milkshake. Het lijkt me leuk om dit eens met cacao uit te proberen, maar jongste zoon kan niet tegen cacao. Je kunt allerlei soorten fruit toevoegen, die jam is gewoon makkelijk. IJs maken met melk is met vier melkintoleranten niet handig. Ik eet trouwens geen ijs, ik vind het te zoet. Vroeger vond ik hazelnootijs erg lekker en dan vond ik 1 bolletje al meer dan genoeg.
  Vroeger had ik ook van die tupperware setjes om ijs te maken. Heb nu spijt dat ik ze weggedaan heb. Met fruit, kokosmelk etc is er ook dan genoeg te experimenteren :-)

  1. Dat maak ik dus ook als veganist. Gewoon rijpe bananen in stukjes invriezen. In mijn geval ook even kort ontdooien omdat de staafmixer niet sterk genoeg is. Scheutje sojamelk erbij en idd evt ander fruit of cacaopoeder. Of wat te denken van cacaopoeder en 100% pindakaas :) of ook lekker een scheutje amandelaroma :) En dan nog evt lekker aftoppen natuurlijk met slagroom (soja topping in mijn geval) en nougatine :) Super makkelijk en goedkoop ijs. Je schijnt het ook van mango en ananas zo te kunnen maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

 2. Ik ben gek op ijs, maar ook lui en ik heb te weinig ruimte in de keuken voor een ijsmachine. Ik haal mijn ijs dus toch maar in de winkel. Maar wel een leuk idee om zelf ijs te maken!

 3. Ooit in een ver verleden hadden we een ijsmachine, volgens mij woonden we alletwee nog thuis en kochten we samen een ijsmachine, omdat wij gek zijn op ijs.
  Maar goed,dat is al zo lang geleden en hebben we die ijsmachine niet meer;)
  Wij halen zelf lekker onze ijsjes bij lekkere ijstentjes, en op mijn werk maken we ook zelf ijs, echt banketbakkers ijs, heerlijk, dus daar neem ik geregeld van;)

 4. Ik heb het wel geprobeerd en het ijs was ook best lekker van smaak.

  Echter er ging zoveel verloren. Als het ijs klaar is zit er veel aan binnenkant van de vriesbak bevroren en dat kreeg ik er dan niet uit. Wat ik er wel uit kreeg en in de vriezer zette was dan bij het later willen eten zo hard en niet meer schepbaar.
  Daarom ben ik ermee opgehouden.

 5. Ik wist zelfs niet dat het mogelijk was zonder machine!
  Thanks voor de tip! Ik ga het alvast eens proberen.
  Zonder machine dan, geen zin om nog meer toestellen in m’n keuken te hebben. Die nemen zoveel plaats in beslag en het is nu niet alsof je dat 2 keer per week gebruikt ook, hè ;)

 6. Ik maak zelf geen ijs.
  1 te veel gedoe.
  2 te dichtbij dan met het ook op snoepen.

  Ik haal ze bij die Duitse winkel L …… Lekker.
  Ijs met nootjes ,6 in een doosje ,nog geen 3 euto
  Dan eet ik er rustig 2
  Daarna een verlicht klusje van mijn lijstje doen om te bewegen.

  Schepijs van de Italiaan stragiatella,framboos,vanille. Om bij te watertanden.

 7. Gisteren nog; een bak magere kwark, wat citroensap, een pakje (supergoedkope)slagroom voor het romige mondgevoel, een lepel zelfgemaakte jam erdoor heen (of wat ik aan smaakmaker in huis heb en in de ijsmachine. Ik heb er eentje (al jaaaaaaren) van Philips met een inzetbak die je in de vriezer zet en die koud wordt. Wel af en toe even over de bodem roeren om vastvriezen te voorkomen. Je ziet aan de structuur of het goed is. Nou ja..ik dan.

  Half uurtje draaien en heerlijk ijs. Het is inderdaad wel zo dat de rest die ik in een bak invries, keihard wordt. Er zitten geen zachthouders in zoals ijs uit de winkel, dus geduld als je de volgende dag een portie ijs wil. Even laten ontdooien en dan staafmixeren voor algehele zachtheid.

 8. Ik heb die roze magimix maar vind het een onding. Hij wil nooit in elkaar en doet het niet denderend.
  Ik gebruik nu de bak ervan en roer het dan zelf tot ijs.
  Ik maak heeeeel graag ijs. Vooral chocolade! Ik gebruik daarvoor rijstroom, honing en rauwe cacao. Net zo lekker als bij de ijsboer en zonder suiker en zuivel :)
  Ik zal weleens een receptje posten!

 9. Oh ik ben gek op ijs (en dl sinds kort ook). Heb het zelden in huis, dus ala ik er zin in heb, wil ik het ook gelijk hebben, dus dan is de winkel een stuk sneller. Bananenijs (milkshake) maak ik wel eens zelf

 10. Ijs mmm heerlijk vooral nu met deze temperaturen.Wij komen niet echt verder dan van die 4 ijsvormpjes die je zelf kunt vullen met sap of water met een smaakje invriezen en klaar;) Echt zelf ijs maken hebben wij nog nooit gedaan. Ik schrok wel van de prijzen van die ijsmachine,s dan inderdaad maar een keer naar de italiaan.
  Ook ik wist niet dat je eigenlijk maar weinig ingrediënten nodig hebt. leuk om te lezen.

 11. Ik heb al jaren een philips ijsmachine. In de zomer maak ik regelmatig ijs van alles wat maar voorhanden is: aardbeien, rabarber, bananen. Op vaderdag heb ik zelfs een keer man die een groot liefhebber is van het zwarte goedje met dropijs verrast. Wij eten het dan als dessert, niet als tussendoortje Sorbetijs is echt amper werk, roomijs is iets bewerkerkelijker als je het goed wilt doen, maar met een blikje zoete gecondenseerde krijg je heel snel een acceptabel resultaat. Meestal maak ik het ijsmengsel ruim van te voren in zet het weg in de koelkast. Met een mengsel dat door en door koud in de machine gaat is het resultaat nog beter.

  Grote voordeel van de ijsmachine is dat je weet wat er in zit, je met allerlei smaken kunt experimenteren en voor een groot gezin is het een stuk voordeliger dan een bak (kwaliteits)ijs.

 12. Venezia ken ik natuurlijk wel :) Een ijsmachine heb ik staan en slechts één keer gebruikt, zonder succes. Door dit artikel krijg ik wel weer zin om het te proberen.

 13. ik heb al meer dan 20 jaar een ijsmachine, en pas deze week heb ik nog 4 soorten gemaakt
  het is zoveel lekkerder dan de winkel
  .Ik wens je een fijn weekend, en hier is een @->- voor jou.

 14. Heel even dacht ik: zo moeilijk is het niet, dat kan ik ook. Maar toen kwam het verhaal over de ijsmachine en tja, die vind ik toch echt te duur. Ik koop mijn ijs wel gewoon. Ook goed voor de ijssalons;).

 15. Ik haal alle ingredienten keurig op elkaar afgestemd en goed gemixt in 1 bak supermarktijs. Scheelt tijd en energie. Moet al 160 worden wil ik ooit met een ijsmachine goedkoper uit zijn. M’n goedkoopste methode is een literbak huismerk. Kost me 40 ct per ijsje. (Kan goedkoper met C-merken, maar die zijn doorgaans niet echt lekker.) Haal onderweg vaak van die kleine Hertog-achtige 200ml bakjes voor circa 1 euro. (Zelf wel een lepeltje meenemen.) Bij ijssalons mag je voor de helft daarvan 1,50 tot 1,90 betalen. Losse magnums (die ik niet lekker vind) zijn nog wat duurder, vooral bij (tank- of NS-)stations, waar het bij 2,75 euro start. Van zo’n prijs valt natuurlijk wel snel te winnen.

 16. Heerlijk ijs met 2 ingredienten. Bevroren fruit zoals Mango (koop zak bij AH) dan griekse yoghurt, of slagroom of cocosmelk. In de blender en klaar. Doe er soms cocosrasp bij. Er hoeft geen suiker of wat dan ook bij. Kan met elk bevroeren fruit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.