Comments

Melk koken + 4 tips tegen overkoken — 27 Comments

  1. Dat van het omspoelen met water kende ik niet eens.
    Blazen moet ik altijd.

    Ik heb wel ontdekt dat de melk in een bredere pan eerder kookt dan in een klein pannetje.

  2. Die ‘rauwe melk’ is wel heeel lekker! En die kun je toch ook gewoon zó drinken? Mijn zus in Frankrijk heeft altijd melk van de boer en die drinken ze gewoon ook.
    Je moet ‘t natuurlijk niet te lang bewaren, dat is wel weer zo.

    Ik kook bijna nooit melk, alleen voor kookpudding, rijstepap, havermoutpap en lammetjespap, griesmeelpudding etc., zo af en toe. Voor de koffie doe ik ‘t zo in de magnetron.

    Ik zou best een boer in de buurt willen hebben waar je melk kunt halen!

  3. Ik weet niet hoor, maar volgens mij is rauwe melk niet gezond om die zó te drinken. Bij mijn weten moet die melk eerst gekookt worden. Vroeger was alles anders…

  4. Heb een ouderweste melkkoker met zo’n deksel met gaatjes waar de evtuele overgekookte melk weer terug in de koker gaat. Superhandig.

    • kijk bij google afbeeldingen , het eerste plaatje is een emaille melkkoker. Ik heb een roestvrijstalen examplaar. Ben nu 42 jaar getrouwd en ziet er nog als nieuw uit. Terwijl hij echt heel veel gebruikkt wordt. Sorry voor het late beantwoorden.Had het druk Pasen en Gastdag voor 20 man. Maar het was wel gezellig

  5. Gewoon erbij blijven en vaak hoeft melk niet eens te koken maar is tegen de kook aan ook goed als je bv de melk in koffie wilt doen.
    Rauwe melk kan tbc veroorzaken, dus liever niet doen.
    Vroeger hebben wij ook een tijdje rauwe melk gehad van een ekoboerderij. Dit was idd heel lekkere melk.

    Groetjes, VeggieMo

  6. Ik heb me laten vertellen dat juist in platteland streken veel mensen zijn met de ziekte van Crowm wat mogelijk verband houdt met het drinken van onbewerkte of niet gekookte melk van het platteland

  7. Crohn, of tbc de meningen schijnen erover verdeeld te zijn. Heb ff gegoogled.
    Uit eigen ervaring weet ik dat melk, en dan met name de lactose bij mij de reuma verergert. Ik had het er eens over met een vrouw die mijn polsbrace aanmat en zei vertelde dat ze dit al zeer vaak gehoord had.
    Helaas gaan melkproducten zonder lactose ook niet echt geweldig. Mijn lijf is er niet blij mee, dus ik laat het maar staan al ben ik gek op kaas (vooral oude, hoe ouder hoe lekkerder).
    Er zijn meer van die types in mijn gezin. Drie van de vier kunnen niet goed tegen melk. Onze zoons (en waarschijnlijk ik zelf ook) hadden koemelkallergie. Van mij is het nooit onderzocht omdat dat toen een nog onbekend fenomeen was. Wel was ik als baby erg goed in projectielspugen en ben ik dagelijks misselijk geweest tot ergens in mijn 30e jaar en een natuurarts me aanraadde om geen melk meer te drinken. Toen was het over. Ik lustte geen melk, maar dronk het omdat ik dacht dat het gezond voor me was.
    Ik ga nu wel heel erg off topic ;-)

    Groetjes, VeggieMo

  8. Klontje boter in de melk helpt tegen overkoken. Mijn oma haalde vroeger ook rauwe mek bij een naburige boer. Het werd wel altijd gekookt of verwerkt tot pap of pudding enzo. Ik moet er echt niet aan denken dat er allerlei viezigheid uit de stal in terecht kan komen en het dan rauw drinken…! Maar ook gekookt is het nog sreeds een lekkerdere melk dan die uit de melkfabriek!

  9. Goed om te weten! Ik hoop maar datmijn zus de melk toch kookt dan… Maar ik geloof echt niet dat er viezigheid in de melk terecht komt, ze moeten daar enorm hygienisch werken.

  10. Tape-lait … Dat gebruiken we in Zwitserland.
    Het is een plaatje metaal dat je in de pan met melk doet en als de melk bijna gaat koken … Gaat het tikken op de bodem van de pan. Een soort alarm, zeg maar. Heel eenvoudig … En het werkt prima.
    Hier nog nooit gezien.
    Kijk zo op internet voor een foto …

  11. je kunt het voorkomen door een houten pollepel plat over de pan te leggen. Dan kookt het niet over.

  12. Mijn moeder gebruikte vroeger iets wat wij “de melkklapper” noemden. Het was een dik glazen “dekseltje” met een klein openingetje erin. Je legt het op de bodem en tegen de tijd dat de melk kookt hoor je hem klapperen. En dan moest je snel zijn, anders kookte de melk natuurlijk alsnog over. Ik heb ze nog niet zo lang geleden op een brocante markt gezien en die meneer vertelde dat je ze ook nog bij D.ille en K.amille kan kopen. Groetjes van een stille volger.

  13. ik zie dat een melkklapper oftewel tape-lait zeker in frankrijk overal te koop is , maar in nederland nergens….. we zijn wat meer van goud van oud afgeweken zoals zo vaak….

  14. Maar waarom zou je melk koken. Of überhaupt drinken? Volwassen mensen hebben geen melk meer nodig en er gaat veel dierenleed aan vooraf voor melk in een pak zit.

  15. Vroeger thuis altijd een glazen melkkleppertje in de pan die gaat klepperen als het kookt dus kookte nooit over.
    En rauwe melk is het lekkerste dat er is, niks mis mee.

  16. Het is vaak met de – op het oog – simpelste bereidingen in de keuken die toch wel wat vaardigheid nodig hebben.
    Ik merk dat er veel verschil zit in types melk. Ik drink zelf vrijwel geen koemelk, maar echtgenoot wel in de pap. Standaard hebben we de houdbare volle bio melk van AH. Deze melk komt wel omhoog in de pan, maar kookt niet snel over. Wel altijd blijven opletten natuurlijk. Soms halen we verse (maar niet rauwe) flessen melk van de boerderijwinkel en dat is altijd gedoe met koken. Het is wel dat koken wat de lekkere smaak geeft aan de melk. Als je het vuur eronder vandaan haalt, vlak voordat het kookt, dan smaakt het minder romig en vol.
    O en wat dacht je van custardvla maken met melk! Ooo zo lekker, maar daar moet je echt goed bij opletten. Kans op overkopen én op aanbranden. Man man man, het is wat :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>