Melk koken + 4 tips tegen overkoken

melk koken

Melk koken.

Van mijn moeder leerde ik om een pan altijd eerst even met water om te spoelen, voordat ik er melk in kookte. Dat spoelen met water zou namelijk voorkomen dat de melk overkookte. En als de melk dan toch overkookte dan moest je er snel in blazen om te vermijden dat het 'over het pannetje' ging.

Rauwe melk

Als kind stuurde mijn moeder ons met een melkbusje met een hengseltje naar de buren die koeien hielden. Dan werd dat melkbusje bij een enorm vat gehouden waar de melk in zat, en gevuld. Dat was rauwe melk, oftewel melk die nog niet bewerkt was. Wij dronken daar thuis warme chocolademelk van, en mijn moeder gebruikte het voor bakken, pudding en sausjes. Tegenwoordig koopt mijn moeder halfvolle melk, en ik eigenlijk ook.

Rauwe melk koken voordat je het drinkt

Er zijn mensen die denken dat rauwe melk gezonder is dan de melk die je in de supermarkt koopt. Maar volgens Het Voedingscentrum is dit niet bewezen. Bovendien heb je met rauwe melk een grotere kans op voedselvergiftiging. Het Voedingscentrum adviseert dus: rauwe melk koken voordat je het drinkt! Nadat je rauwe melk gekookt hebt is het helemaal veilig om te drinken.

In welke pan melk koken?

Ik heb van mijn moeder geleerd dat je melk kookt in een steelpannetje. Het kan ook best in een gewone pan, maar dat in vind ik zelf minder handig. Een steelpannetje is doorgaans een fijn formaat voor melk, en ik vind de steel handig. Sommige melkpannetjes hebben bovendien zelfs een handig tuitje, zodat je de melk makkelijker kunt uitgieten. Zoals dit melkpannetje van bol.com.

Melk koken magnetron

Mijn kinderen zetten gewoon een mok met melk in de magnetron, en warmen de melk zo op. Maar toch vind ik 'ouderwets' melk koken leuker en gezelliger. De clou is natuurlijk dat je niet weg moet gaan, maar keurig bij de melk blijft staan. Dan kookt het ook niet over. Ook in de magnetron kan de melk flink overkoken. Het is dus niet zo dat je er dan niet bij hoeft te blijven.

Hoe lang duurt het?

Volgens WikiHow duurt melk koken in de magnetron 3 tot 4 minuten bij 'de hoogste stand' van je magnetron. Maar de hoogste stand verschilt natuurlijk per magnetron. Op de site melkvoordieren.nl waarschuwen ze juist om de magnetron niet hoger dan 200 Watt te zetten. Het is dus even een kwestie van uitproberen hoe het loopt met je eigen magnetron.

Melk koker: nooit aangebrande melk

Je kunt er ook voor kiezen om melk te koken in een zogenoemde melk koker. Die heeft als voordeel dat de melk nooit overkookt! Een melk koker is een pan met een enkele of dubbele wand. In de dubbele wand gaat water, en dát is hoe je melk kookt. Dat is dus met de zogenoemde au bain marie methode. Hieronder zie je een moderne melk koker die je bijvoorbeeld bij bol.com kunt kopen: melk koker

Hele mooie vintage melk kokers vind je onder andere op Etsy! Zoals deze schoonheid:melk koker

Volgens het Groot Margriet Huishoudboek uit 1969 moet een goede melkkoker een speciaal deksel hebben, 'dat het overkoken van de melk verhindert.' Dat wil zeggen dat het deksel een aantal gaten moet hebben, en minstens 5 centimeter onder de bovenrand van de melkkoker op een richel moet rusten.

Video melk koken: 2 praktische tips tegen overkoken!

In onderstaande video laten ze in 48 seconden zien hoe je melk moet koken. En ze geven een aantal handige tips om overkoken te voorkomen! Zoals: neem een stukje keukenpapier en doe daar beter aan. Gebruik dit vervolgens om de binnenste bovenkant van de melk in te vetten! Daarna doe je een beetje water in de pan. Verwarm de melk op een lage temperatuur.

Koken met halfvolle melk

Als je gaat koken met halfvolle melk is de kans op aanbranden iets groter! Dat komt omdat halfvolle melk minder vet is. In volle melk zit meer vet, en dat beschermt tegen aanbranden. Als je gaat koken met halfvolle melk, bijvoorbeeld in pannenkoeken of om een sausje mee te maken, zul je merken dat de smaak wat minder vol is. Volle melk voelt zachter en voller in je mond.

Melk koken zonder aanbranden

Op de website Oma weet raad geven ze de tip om een houten lepel bovenop de man te liggen. Dit zou overkoken voorkomen. Zelf weet ik dat het ook kan helpen om voorzichtig in de melk te blazen als hij begint over te koken!

Is de melk toch overgekookt en zit je nu met een aangebrande pan? Lees dan mijn post over een aangebrande pan schoonmaken.

Hebben jullie tips hoe je voorkomt dat de melk overkookt?

Similar Posts

27 Comments

 1. Dat van het omspoelen met water kende ik niet eens.
  Blazen moet ik altijd.

  Ik heb wel ontdekt dat de melk in een bredere pan eerder kookt dan in een klein pannetje.

 2. Die 'rauwe melk' is wel heeel lekker! En die kun je toch ook gewoon zó drinken? Mijn zus in Frankrijk heeft altijd melk van de boer en die drinken ze gewoon ook.
  Je moet 't natuurlijk niet te lang bewaren, dat is wel weer zo.

  Ik kook bijna nooit melk, alleen voor kookpudding, rijstepap, havermoutpap en lammetjespap, griesmeelpudding etc., zo af en toe. Voor de koffie doe ik 't zo in de magnetron.

  Ik zou best een boer in de buurt willen hebben waar je melk kunt halen!

 3. Ik weet niet hoor, maar volgens mij is rauwe melk niet gezond om die zó te drinken. Bij mijn weten moet die melk eerst gekookt worden. Vroeger was alles anders...

 4. Heb een ouderweste melkkoker met zo'n deksel met gaatjes waar de evtuele overgekookte melk weer terug in de koker gaat. Superhandig.

  1. kijk bij google afbeeldingen , het eerste plaatje is een emaille melkkoker. Ik heb een roestvrijstalen examplaar. Ben nu 42 jaar getrouwd en ziet er nog als nieuw uit. Terwijl hij echt heel veel gebruikkt wordt. Sorry voor het late beantwoorden.Had het druk Pasen en Gastdag voor 20 man. Maar het was wel gezellig

 5. Gewoon erbij blijven en vaak hoeft melk niet eens te koken maar is tegen de kook aan ook goed als je bv de melk in koffie wilt doen.
  Rauwe melk kan tbc veroorzaken, dus liever niet doen.
  Vroeger hebben wij ook een tijdje rauwe melk gehad van een ekoboerderij. Dit was idd heel lekkere melk.

  Groetjes, VeggieMo

 6. Ik heb me laten vertellen dat juist in platteland streken veel mensen zijn met de ziekte van Crowm wat mogelijk verband houdt met het drinken van onbewerkte of niet gekookte melk van het platteland

 7. Crohn, of tbc de meningen schijnen erover verdeeld te zijn. Heb ff gegoogled.
  Uit eigen ervaring weet ik dat melk, en dan met name de lactose bij mij de reuma verergert. Ik had het er eens over met een vrouw die mijn polsbrace aanmat en zei vertelde dat ze dit al zeer vaak gehoord had.
  Helaas gaan melkproducten zonder lactose ook niet echt geweldig. Mijn lijf is er niet blij mee, dus ik laat het maar staan al ben ik gek op kaas (vooral oude, hoe ouder hoe lekkerder).
  Er zijn meer van die types in mijn gezin. Drie van de vier kunnen niet goed tegen melk. Onze zoons (en waarschijnlijk ik zelf ook) hadden koemelkallergie. Van mij is het nooit onderzocht omdat dat toen een nog onbekend fenomeen was. Wel was ik als baby erg goed in projectielspugen en ben ik dagelijks misselijk geweest tot ergens in mijn 30e jaar en een natuurarts me aanraadde om geen melk meer te drinken. Toen was het over. Ik lustte geen melk, maar dronk het omdat ik dacht dat het gezond voor me was.
  Ik ga nu wel heel erg off topic ;-)

  Groetjes, VeggieMo

 8. Klontje boter in de melk helpt tegen overkoken. Mijn oma haalde vroeger ook rauwe mek bij een naburige boer. Het werd wel altijd gekookt of verwerkt tot pap of pudding enzo. Ik moet er echt niet aan denken dat er allerlei viezigheid uit de stal in terecht kan komen en het dan rauw drinken...! Maar ook gekookt is het nog sreeds een lekkerdere melk dan die uit de melkfabriek!

 9. Goed om te weten! Ik hoop maar datmijn zus de melk toch kookt dan... Maar ik geloof echt niet dat er viezigheid in de melk terecht komt, ze moeten daar enorm hygienisch werken.

 10. Tape-lait ... Dat gebruiken we in Zwitserland.
  Het is een plaatje metaal dat je in de pan met melk doet en als de melk bijna gaat koken ... Gaat het tikken op de bodem van de pan. Een soort alarm, zeg maar. Heel eenvoudig ... En het werkt prima.
  Hier nog nooit gezien.
  Kijk zo op internet voor een foto ...

 11. je kunt het voorkomen door een houten pollepel plat over de pan te leggen. Dan kookt het niet over.

 12. Mijn moeder gebruikte vroeger iets wat wij "de melkklapper" noemden. Het was een dik glazen "dekseltje" met een klein openingetje erin. Je legt het op de bodem en tegen de tijd dat de melk kookt hoor je hem klapperen. En dan moest je snel zijn, anders kookte de melk natuurlijk alsnog over. Ik heb ze nog niet zo lang geleden op een brocante markt gezien en die meneer vertelde dat je ze ook nog bij D.ille en K.amille kan kopen. Groetjes van een stille volger.

 13. ik zie dat een melkklapper oftewel tape-lait zeker in frankrijk overal te koop is , maar in nederland nergens..... we zijn wat meer van goud van oud afgeweken zoals zo vaak....

 14. Maar waarom zou je melk koken. Of überhaupt drinken? Volwassen mensen hebben geen melk meer nodig en er gaat veel dierenleed aan vooraf voor melk in een pak zit.

 15. Vroeger thuis altijd een glazen melkkleppertje in de pan die gaat klepperen als het kookt dus kookte nooit over.
  En rauwe melk is het lekkerste dat er is, niks mis mee.

 16. Het is vaak met de - op het oog - simpelste bereidingen in de keuken die toch wel wat vaardigheid nodig hebben.
  Ik merk dat er veel verschil zit in types melk. Ik drink zelf vrijwel geen koemelk, maar echtgenoot wel in de pap. Standaard hebben we de houdbare volle bio melk van AH. Deze melk komt wel omhoog in de pan, maar kookt niet snel over. Wel altijd blijven opletten natuurlijk. Soms halen we verse (maar niet rauwe) flessen melk van de boerderijwinkel en dat is altijd gedoe met koken. Het is wel dat koken wat de lekkere smaak geeft aan de melk. Als je het vuur eronder vandaan haalt, vlak voordat het kookt, dan smaakt het minder romig en vol.
  O en wat dacht je van custardvla maken met melk! Ooo zo lekker, maar daar moet je echt goed bij opletten. Kans op overkopen én op aanbranden. Man man man, het is wat :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.