Aangebrande pan schoonmaken: 17 simpele tips!

aangebrande pan

Een aangebrande pan schoonmaken: hoe doe je dat?

Aangebrande pan schoonmaken

Ik heb het al vaker gezegd: koken op inductie is zo efficiënt dat het me bij tijd en wijle verrast, en dan brandt het eten jammerlijk aan. Dit keer was het de rode kool, die ik heel eventjes uit het oog verloor. Het pannetje is het voorval nog niet te boven, ondanks veelvuldig schoonmaken met een schuursponsje.

aangebrande pan schoonmaken

Weer een aangekoekte pan!

Omdat ik blijkbaar enorm hardleers ben, kwam ik een jaar later hetzelfde probleem tegen van een aangekoekte pan:

aangekoekte pan schoonmaken

Sinds onze verhuizing naar het platteland moet ik koken op een inductie fornuis. En dat ding is zo snel, dat ik zelfs na een jaar nog regelmatig de boel laat aanbranden. Dat leidt tot een aangekoekte pan!

Aangekoekte pan met cola behandelen

Gisteren was het weer raak. Een aangekoekte pan doordat ik de rode kool liet aanbranden. Dus ik googlede ‘aangekoekte pan’. De eerste tip die ik las was: giet cola in je aangekoekte pan. Het artikel beloofde dat de aangekoekte pan binnen vijf minuten weer schoon zou zijn. Cola had ik warempel in huis, dus ik goot het in de pan.

aangebrande pan schoonmaken met cola

Helaas zag ik na vijf minuten nog geen verschil. En toen ik er venijnig met de afwasborstel door heen ging, hielp dat ook niks. De dikke laag zwart bleef koppig zitten. Zou het aan de (goedkope) cola kunnen liggen? Ik heb nog tien minuten extra gewacht, maar de cola hielp niet voor de aangekoekte pan.

Aangekoekte pan schoonmaken: zout met water

Een andere tip die ik tegenkwam luidde: doe keukenzout in de pan, water erbij en breng het aan de kook.

aangekoekte pan schoonmaken

Ook dit hielp nauwelijks. Hieronder het resultaat:

aangebrande pan schoonmaken

Aangebrande pan schoonmaken met schoonmaakazijn

Omdat ik geen gewone azijn meer in huis had, heb ik toen schoonmaakazijn in de aangekoekte pan gegooid. En die aan de kook gebracht. Daarna heb ik dit nog een half uur laten staan. Daarna kon ik er met de afwaskwast flink wat zwarte aanslag uit poetsen. Maar de pan was nog steeds te aangekoekt om weer te kunnen gebruiken.

Vaatwasmachineblokje oplossen in water in aangekoekte pan

Toen heb ik opnieuw water in het pannetje gedaan, en een vaatwasmachinetablet van de Lidl. Ik had gelezen dat dit ook wonderen zou verrichten voor een aangebrande pan schoonmaken. Het advies was het pannetje zo een nachtje te laten staan. Dus dat heb ik gedaan. De volgende ochtend zag ik al veelbelovend veel van de zwarte roet drijven. En inderdaad, ik kon het pannetje echt zo schoonmaken met de afwasborstel!

aangebrande pan

Hier zie je het eindresultaat:

aangekoekte pan

Aangebrande pan schoonmaken tips van Huisvlijt bezoekers

 1. Mijn gouden tip voor een aangebrande pan schoonmaken is een schepje (kleding-)wasmiddel in een bodempje water, en dan rustig een poosje laten koken. Werkt altijd bij een aangebrande pan schoonmaken!! Hoef je niet te schuren…!
 2. Probeer een bodem natuurazijn te koken erin, en dan even laten afkoelen en met een schuursponsje na schrobben. Als het goed is moet het dan makkelijker gaan, suc6. (Wondermama)
 3. Oppassen trouwens met pannen die ooit flink zijn aangebrand: volgens mijn moeder worden ze nooit meer ‘de oude,’ en branden ze daarna sneller weer aan. Wat is jullie ervaring daarmee? Biotex is trouwens ook heel handig om groene aanslag van je houten tuinmeubilair te verwijderen trouwens. Met een schuursponsje. En ‘t ruikt ook lekker. Wel heel stevig drukken met dat schuursponsje, niet aaien want dat zet geen zoden aan de dijk. De bulg derop in t’Fries.
 4. Bodempje azijn erin, even op het vuur zetten (niet te lang ;-)), dan met een (schuur)sponsje de aangebrande pan schoonmaken. Misschien wil het met Dasty ook wel (van de Wibra, maakt heel veel schoon). Maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. (Inge)
 5. Wij hadden in ons vorige huis ook inductie, en dat verraste mij ook keer op keer. Ik heb nu (gelukkig) weer ‘gewoon’ gas. Succes! Vaatwas blokje en dan uurtje zachtjes pruttelen. werkt hier altijd! Ook inductie hier thuis en melk kookt 8 van de 10 keer het pannetje zwart… (Rianne)
 6. Een nachtje in een sopje van Biotex (Ans)
 7. Heb gisteren de buitenkant van een ooit glimmende pan schoongemaakt met gewoon een stukje staalwol, was helemaal bruin geworden. Maar nu is ie weer glimmend en blinkend. Zonder krassen :) (Valhalla)
 8. Ik doe altijd een schepje Biotex of een blokje van de vaatwasser doet ook wonderen. Kijk uit dat je het water niet te hard laat doorkoken, want het vaatblokje kan gaan schuimen :-) Het kan soms een paar uurtjes duren, maar dan is de bodem weer helemaal spik en span!! (Puck)
 9. johanna@ zo is hij ook verkleurd, kan nooit erger worden. ik doe het ook met water en soda met schuursponsje krijg je lelijke krassen in zo`n pan. (Renske)
 10. Nooit soda gebruiken in zo’n pan, kan erge verkleuringen geven. (Johanna)
 11. Ben het eens met Nelleke: koken met water en soda, en zo de aangebrande pan schoonmaken. Groet, (Neurootje)
 12. Even met heet water en een beetje bleek laten staan. Ik ben een kampioen in het aanbranden van pannen. (Anoniem)
 13. Uitkoken met water en soda. (Nelleke)
 14. Een schuursponsje van Brillo doet wonderen. Anders een nacht in wat schoonmaakazijn. (Johanna)
 15. Doe een bodempje water in de pan en doe daar vervolgens afwasmiddel bij. Breng het water aan de kook en laat daarna 10 minuten zachtjes koken. (Ineke)
 16. Zet de aangebrande pan een paar uur in de vriezer. Als de etensresten bevroren zijn zijn ze gemakkelijker te verwijderen. Deze tip is voor mij niet van toepassing, omdat het geen aangekoekte resten zijn, maar ik vind het een leuke tip!(Alledaagse dingen buitengewoon gebruikt).
 17. Maak een papje van zuiveringszout en water/of citroensap. Doe dat in de aangekoekte pan, en laat een nachtje staan. De volgende ochtend kun je de aangekoekte pan schoonmaken. (Angela Martin)
 18. Ik gebruik soda. Een eetlepel soda + een bodempje water even laten koken en een tijdje laten staan, dan is je pan zo weer schoon. Niet gebruiken bij aluminiumpannen, want soda lost het aluminium op. Een kg soda kost ongeveer 99 cent en daar kun je héél lang mee. (Zuinigaan)
 19. Schepje soda in het water en even aan de kook brengen. In de pan af laten koelen. Daar krijg zelf dikke aangebrande voedsel koeken mee los. Je kunt de pan met een zachte spatel schoonvegen. Een andere tip voor vlekken in je pannen is: als er wittige wolkjes aanslag in de pan achterblijven, gewoon met een doorgesneden citroen boenen.(Ineke)
 20. Sinds een tijdje gebruik ik aardappelschillen, even koken in een bodempje water, tijdje laten staan en schoon is uw pan! (Purperpolletje)
 21. Met zo’n grove stalen spons ( dus niet zo’n brilloding, mar zo’n ding die je maanden achtereen kunt gebruiken) krijg je alles schoon met een minimum aan moeite is mijn ervaring. Zelfs ingebrande rijstkorrels… (Bespaarzuinig)
 22. Ik gebruik ook soda met water. Even opwarmen, en het wordt gemakkelijk schoon. Overigens denk ik dat de kwaliteit van de pannen ook uitmaakt – ik heb geïnvesteerd in een paar goede kwaliteit pannen, en die krijg ik bijna altijd ook schoon na eventjes weken in alleen water. (Jacqueline)
 23. Ik laat een aangekoekte pan een paar uur weken in water met wat afwasmiddel. Dan laat het meeste wel los. De rest schuur ik schoon met een aluminum schoonmaaksponsje. Werkt goed. (Tabitha)
 24. Het overkomt mij de laatste tijd ook weleens. In ieder geval meer als vroeger toen er geen internet was. Hm. Biotex of met brillo. Zelf gebruik ik meestal brillo maar ik zet hem dan eerst wel een tijdje in warm water zo dat ik niet erg hoef te schuren. (Johanna)

Oma weet raad tips voor een aangebrande pan schoonmaken

Hieronder een aantal tips van de bekende website Oma weet raad. De meeste tips hadden jullie al genoemd.

 • De bodem van de pan insmeren met groene zeep.
 • Kook een aardappelschil in de aangebrande pan.
 • Vul de pan met een scheut Antikal.

Blauwe aanslag in pannen?

Een ander vervelend probleem dan een aangekoekte pan is blauwe aanslag in pannen die op een inductiefornuis worden gebruikt.. Op de Facebookpagina van Plus supermarkt geven ze de oplossing! Doe een beetje azijn en een beetje afwasmiddel in de pan. Was de pan daarna goed af. Dit werkt uitstekend bij roestvrijstalen pannen.

Maar hoe komt die blauwe aanslag in pannen eigenlijk? Het bedrijf Amefa waar je terecht kunt voor keukenspullen weet het. Volgens hen is die blauwe aanslag een normale reactie van roestvrij staal dat verwarmd wordt. Zij adviseren een roestvrijstaal of koper reiniger, of een beetje citroensap of azijn! Doe dit in de pan en veeg het daarna schoon met keukenpapier.

Kortom, blauwe aanslag krijg je weg met azijn of citroen!

Conclusie: Vaatwasmachine blokje oplossen in aangekoekte pan beste oplossing

Mijn conclusie is dus dat een aangebrande pan schoonmaken het beste gaat door er een afwasmachineblokje in op te lossen. Het is mij gelukt om de aangebrande pan succesvol schoon te maken. De pan gebruik ik gewoon weer dagelijks.

De belangrijkste tip voor een aangekoekte pan schoonmaken is dat je de spullen waarschijnlijk al in huis hebt! Je kunt een vaatwasmachine blokje, Biotex, groene zeep, schoonmaakazijn, cola, soda of baking soda gebruiken.

Lees ook mijn post met schoonmaak hacks met koffie!

Heb jij nog tips voor een aangebrande pan schoonmaken? Vertel het hieronder in de comments!

Similar Posts

29 Comments

 1. ik laat gelukkig niks aankoken, wat een werk anders
  maar moest het een beetje zijn, dan zet ik de pan gewoon teug op het vuur met water en laat het loskoken
  Een @->- voor U.

 2. Wat een fijne en waardevolle tips! Dankjewel voor het delen! Het gebeurt mij ook weleens (vooral met koekenpannen trouwens).

 3. Heel herkenbaar dat met inductie. Hier helaas ook nog met enige regelmaat, het gaat inderdaad zo snel. Ik doe het altijd met een schuursponsje, wat Dreft en flink wat kracht. Dat van het vaatwasblokje ga ik even onthouden voor de volgende keer.

 4. Dit artikel komt echt als geroepen! Ik heb van de week een pan laten aanbranden en ik denk dat ik ook maar eens in de weer ga met een vaatwasblokje.

 5. Je tips komen als geroepen. Ik heb eergisteren mijn favoriete pan laten aanbranden en ik kreeg hem niet meer goed maar verkreeg het niet over mijn hard om het weg te gooien. Ik ga al je tips proberen :)

 6. Ach ja, met elkaar op vakantie gaan, ja een jongeren groep.
  Koken was vele vreemd, ik heb heel wat panne gereinigd van de aankoek laag.
  Het geheim zand. Hans

 7. Bij zo iets laat ik vooral eerst de pan al niet afkoelen maar doe er direct heet water in met een scheutje dreft en zet deze terug op het warme vuur. Daarna even met de spons erdoor en alles is weer in orde.

 8. Handige tips. Toen ik net op mezelf woonde heb ik eten laten aanbranden met zo’n pan als gevolg. Ik heb het eten met pan en al weg gegooit

 9. Wat een handige tip met het vaatwasblokje, nog nooit aan gedacht! En ik zie ook op je site voorbij komen dat het goed werkt voor het toilet! Ga het testen binnenkort ♥️

 10. Het kan aan de cola liggen ik denk als je andere cola had gebruikt dat het misschien wel goed lukt. Zo heb ik namelijk met cola een keer mijn douche tegels en air fryer schoon gekregen kan je nagaan hoeveel troep er eigenlijk in cola zit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.