Koken op inductie: mijn oordeel na 3 maanden

Toen ik moeizaam mijn eerste maaltijd bereidde op mijn gloednieuwe inductiefornuis had ik veel zin om in huilen uit te barsten.

Wie maakt er nou een touchscreen op een fornuis?!

Ik kon niet overweg met die rare touchscreen, waarop ik moest drukken om de kookplaat aan te zetten, dingen kookten over, waarop het hele fornuis zich uitschakelde vanwege de wateroverlast en ik miste mijn pittoreske, authentieke gasfornuis. Het enige dat me kon troosten was de gedachte dat als we ooit zonnepanelen zouden hebben, ik kon koken op de energie van de zon.

Inmiddels heb ik drie maanden ervaring met koken op inductie en ik hoef niet meer te huilen. Sterker nog, ik ben inductiekoken gaan waarderen.

Mijn bevindingen over inductiekoken op een rijtje:

+ Een inductiefornuis is ontzettend makkelijk schoon te maken! Waar ik voorheen elke vrijdagmiddag minstens een kwartier nodig had om ons gasfornuis te reinigen, kost me dat nu maar 3 minuten. Gewoon een kwestie van een doek er over, en klaar! Ik kan hier uren over jubelen.

+ Het koken gaat sneller! Ik begin altijd om half vijf te koken, en dan eten we om vijf uur. Maar met mijn inductiefornuis zijn tot mijn verrassing de aardappels om kwart voor vijf al gaar! Ik kan niet anders dan concluderen dat inductie efficiënter en sneller is.

– De touchscreen knoppen vind ik nog steeds wennen. Ik blijf maar de neiging houden aan een knop te draaien om ‘het vuur’ lager of hoger te zetten.

– Omdat het sneller gaat, kookt er nog steeds regelmatig iets over. En als dan het fornuis blank staat, schakelt het zichzelf uit. Dat blijft irritant.

Conclusie over inductie koken

Ik vind koken op gas nog steeds romantischer, pittoresker, en authentieker voelen. Maar het gemak van inductie koken is boven verwachting groot. Al met al ben ik dus blij met onze keuze voor inductie koken. En wacht maar tot we zonnepanelen hebben! Dan kook ik alleen nog maar schaterlachend onze maaltijden.

Neem een email abonnement!

Similar Posts

11 Comments

 1. Dank! Ook ik denk, vooruitlopend op zonnepanelen over inductie en blij met zulke ervaringsverhalen. Het wordt gewoon inductie, al was het alleen al om het schoonmaken! :)

 2. Ik kook al ruim 10 jaar op een inductiekookplaat en ik zou niet anders willen! Inductie reageert als gas dus als je de plaat lager zet, reageert ie onmiddelijk en niet zoals bij elektrisch koken dat het eeuwen duurt en de boel dus toch overkookt. In combinatie met het gemak van het schoonmaken maakte voor mij de keuze heel makkelijk. Nu alleen nog zonnepanelen op het dak want dat is het enige minpuntje, het kost erg veel elektriciteit.

 3. hmm ik ben nog niet geheel overtuigd, wij denken aan een nieuwe keuken en dan wil ik weer een fornuis ipv wat ik nu heb een aparte combi/magnetron oven….bij anderen kook ik wel eens op inductie, en ik vind het erg wennen …..

  1. Dan heb ik voor jou een link naar de Fagor inductie keukens. Fagor is de uitvinder van inductie en is heel innoverend op dit gebied. Er is nu een kookplaat ‘Totalium’ waarmee je met het hele oppervlak kunt koken, of 3 verschillende kookzones in kunt stellen of zelfs programma’s kunt opslaan per pan. Je kunt dan heel gemakkelijk de pan verplaatsen zonder dat je het programma opnieuw moet instellen!

   Neem maar even een kijkje:)
   https://www.inbouwapparatuur-fagor.nl/producten/kookplaten/inductie/

 4. Wij koken al 10 jaar op inductie en we zijn zeer tevreden. Het gaat idd sneller dat koken. Als ik bij schoonbroer wel eens help in de keuken dan duurt en duurt het eer het water in een grote pan kookt. Ons nieuwe inductieplaat heeft ook een reuze zone speciaal om te wokken. En ook het schoonmaken is erg makkelijk. Ook vind ik het schoner omdat je bij gas altijd een verbrandingsluchtje hebt.
  Groetjes Nicole

 5. Ik heb er helaas ook een, zat in de keuken die we overnamen. Het is makkelijk schoon te maken, ja, maar mijn katten zetten hem vaak aan als ze weer eens over het aanrecht heen lopen ‘s nachts, vallen er een paar druppels water op slaat hij af uit veiligheid ook al sta je te koken, de kindervergrendeling gaat me iets TE makkelijk aan waardoor ik onder het koken als ik even een doekje over het touchscreen heen haal gelijk de vergrendeling aan springt en als ik iets lager moet zetten duurt het best lang voor ik hem weer uitgeschakeld heb, ook als je door het koken ietswat vettige of vieze vingers hebt reageert hij niet meer, en toen we pasgeleden een aantal uur zonder stroom zaten en we niet konden koken had ik ook liever een gasfornuis gehad. Ik ga hierna als we ooit verhuizen/nieuwe keuken nemen mooi weer over op gas.

 6. Koken op inductie heeft zeker veel voordelen:
  – snel
  – zuinig: het wordt alleen heet door warmteterugkoppeling van de pan.
  – veilig: inductie kookplaten zijn uitgerust met meerdere temperatuurbeveiligingen en een restwarmte indicator geeft aan welke kookzones nog heet zijn.
  – gemak: schoonmaken gaat super makkelijk.

  Ik heb hier nog een linkje naar het merk Fagor dat goede inductie kookplaten in haar assortiment heeft:
  https://www.inbouwapparatuur-fagor.nl/producten/kookplaten/inductie/.

  De Totalium is helemaal top! Daarmee kun je met het hele oppervlak koken en zelfs programma’s per pan opslaan waardoor je de pan kunt verplaatsen!

 7. Inductie werkt voor je levensmiddelen net als een magnetron. Zelfs bij de nieuwe keuken die we kochten; geen inductie. Ik eet liever gezond. Er gaan zoveel vitaminen en mineralen verloren bij deze vorm van voedsel bereiden. Heel erg jammer dat onze regering dit niet verbiedt, zoals enkele andere landen wel hebben gedaan.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.