Reacties

Koken op een petroleumstel + 2 duurzame alternatieven! — 72 reacties

 1. ik heb er sinds kort een bij de kringloop gekocht..ik heb het nog niet geprobeerd...maar met lampenolie schijnt het prima te werken....ik ga het volgende week maar eens proberen met de hachee....dat kan dan tijdens de drukke verhuisdagen lekker rustig doorpruttelen en heb ik er geen omkijken naar ;)

 2. Je kan ook op MP terecht voor stellen, 'k heb 3 verschillende stellen en gebruik ze regelmatig om slowfood op te sudderen, wel met lampolie dat ruik je minder erg als petroleum,
  Zo lekker...
  groet

  • Hallo allemaal,
   Ben in het bezit van 3 peutstellen.
   Gebruik ze dagelijks. Ze staan gewoon op het gasstel want die gebruiken we niet meer. Doe er lampolie in.
   Al mijn pannen kunnen erop, ook de koekenpan voor n gebakken ei of roerbakgroente.
   En natuurlijk de fluitketel voor heet water.
   Ik sta met plezier in de keuken te koken.

  • Je ruikt de lampolie niet. Ik haal deze in literflessen bij supermarkt Dirk, die is het goedkoopst.

 3. Ik heb er ook één, die is van mijn schoonmoeder geweest.
  Ik gebruik hem ook met lampenolie, om de soep te laten trekken, vlees te laten sudderen of de stoofpeertjes te laten garen en kleuren...en het staat inderdaad gezellig!

  • Ik heb er zelf één gemaakt van een oude koelbox. Kussentjes met wollen vulling. Maar ik vind koken op de gaskachel prettiger,het gerecht blijft warmer.

 4. Leuk, ik zette het boek gisteren op mijn leeslijst! Mijn moeder werkte nog wel met een petroleumstel, ik heb er geen. Wel een "hooikist",d.w.z.een oude koelbox met hooi, maar ik gebruik hem te weinig. Goed voornemen?

 5. Leuk, ik zette het boek gisteren op mijn leeslijst! Mijn moeder werkte nog wel met een petroleumstel, ik heb er geen. Wel een "hooikist",d.w.z.een oude koelbox met hooi, maar ik gebruik hem te weinig. Goed voornemen?

 6. Ik heb twee peteroleumstellen. Een eenpitter en een driepitter. Ik heb ze allebei nog niet gebruikt, maar wil ze zeker gaan gebruiken.
  Maakt het veel uit of het glaasje ontbreekt? Dat is bij mijn driepitter het geval.

  • hallo ik heb er drie en kook er alle dagen op al een jaar lang gaat net zo snel als op gas en draadies vlees is lekkerder omdat je dat heel zacht kunt laten gaan

 7. Ik heb er wel een natuurlijk, maar kook er weinig op hoor, met jonge kinderen in huis vind ik het wel gevaarlijk om eerlijk te zijn :-)
  Ik ben het trouwens niet heel erg met die meneer eens, mij lijkt het dat hout hakken/halen voor je vuur ook vrij zwaar is?

  • Ik denk dat de mannen het vuur hakten destijds. Als koken echt vrouwenwerk was, dan was hout hakken echt mannenwerk lijkt me. Anders is het niet eerlijk!

 8. Ik kook sinds kort regelmatig op zo'n pertroleumstel, en het bevalt heel erg goed! Alleen de geur is inderdaad wat minder, maar ik zet het stel in de gang, dan hebben er toch minder mensen last van!

 9. Petroleum is een fossiele brandstof en draagt net zoals gas of andere aardolie-producten bij aan de schadelijke CO2 uitstoot. Wil je dus milieubewust bezig zijn is het geen goed idee. Of het zuiniger is, lijkt me ook sterk.

  • Precies wat ik dacht. Liever geen fossiele petroleum gebruiken ipv aardgas. Water naar de zee dragen. Het lost voor het milieu niets op.

 10. ha Nicole,

  ja... mijn moeder kookte op een petroleumstel en we hebben er nog heel lang eentje in het huisje op de berg gehad.
  Maar we koken daar nu op de houtover.
  Heerlijke warmte in huis en je eten wordt er lekker gaar op en ook lijkt het zelfs lekkerder.
  Maar dat kan door het grote gevoel komen...

  :-))

  Groetjes!

 11. Je foto ziet er oud uit! Leuk dat je beschrijft waar een pertoleumstel uit bestaat. Het is voor mij ook duidelijk dat ik het op marktplaats of in de kringloop kan halen. Ook leuk dat je een filmpje hebt toegevoegd, hoe je met een pertoleumstel kookt.

 12. Sorry hoor maar ik vraag me toch af wat er mis om met de apparaten te koken die je waarschijnlijk al hebt, zoals je gasfornuis, kookplaat, oven, ipv weer een nieuw apparaat te kopen (slowcooker) of een milieuvervuilend petroleumstel. Ik kook de dingen die lang moeten garen gewoon op de allerlaagste stand van mn inductieplaat in een pan met dikke bodem, vlees zou ook nog kunnen op een heel lage stand in de oven in een gietijzeren pan. Meestal zet ik de warmtebron op een gegeven moment uit en laat de pan zo staan, beetje experimenteren. En dit gaat allemaal prima en scheelt ook nog eens ruimte in je keuken. Leon

  • Petroleumstellen zijn erg populair onder bijvoorbeeld preppers Leon. Of bij mensen zoals blogger Neurootje die zo haar gasrekening omlaag bracht. Met mijn inductiefornuis kan ik helaas niet hetzelfde doen als met mijn slow cooker.

 13. Ik hou het nog gewoon bij de dingen die ik heb. Al hoewel ik wel met weemoed terug denk aan de tijd dat mijn oma het gebruikte.

  Love As Always
  dimario

 14. Mag ik nog een alternatief kookmiddel toevoegen? Mijn beste hulp op kampeervakanties met 6 personen was mijn pressure cooker. Met het oog op mijn cylinder "camping gaz" en een 2-pits fornuis moest ik snel en creatief te werk gaan. In de ochtend, alvorens de hele dag uit te gaan, zette ik achter de tent een pan bonen in de week. 's Avonds gingen die de pressure cooker in samen met wat aardappelen, vlees, zout/peper/kruiden, uien, knoflook etc. en een flinke scheut wijn.
  Een half uur later ging de familie aan tafel. Als ik het ventiel van het deksel trok en er met wat herrie veel stoom de lucht in ging dan kwamen er soms mensen in paniek toeschieten.... Die pannen zijn nog steeds te koop.

 15. Petroleumstellen heb ik in diverse maten. In de zomer kook ik erop en in de wintermaanden doe ik dat op de kachel. Voedsel met een korte opwarmingstijd zoals een ei bakken doe ik gewoon op het gas. Sucadelappen, stoofpotjes enz. zet ik vroeg op de avond op het petroleumstel en de dag erna is het rond 17.00 klaar. Als alles op temperatuur is laat ik van de driepitter het middelste vlammetje in de laagste stand staan om de zaak op temperatuur te houden.

 16. Het petroleumstel ken ik nog wel, heerlijk rook het in huis van het sudderende eten.
  Maar om nu zo te gaan koken, lijkt me wat overdreven en daarnaast is olie een fossielebrandstof. Hans

 17. Ik vind het stiekem heel fijn dat we tegenwoordig zoveel luxe hebben in de keuken! Heerlijk om op de inductieplaat of met een oven te koken. Maar tof om te lezen dat er nog mensen zijn die op een petroliumstel koken.

 18. Geen plek in mijn keuken voor een petroleumstel, maar ik maakte wel zelf een soort van hooimadam. Dat deed ik met een oude slaapzak.die ik al bijna in de kledingcontainer had gegooid, op maat knippen en een leuk stofje wat ik nog had liggen erom heen en voila een hooimadam die me niets gekost had. Wat ik doe is mijn stoofvlees eerst een tijdje garen op mijn gasfornuis en daarna in de hooimadam door laten garen. Tot mijn verbazing blijft het nog uren warm en het voordeel is je kunt in de tussentijd gewoon de deur uit om bijvoorbeeld even boodschappen te gaan doen, want er kan niets aanbranden en je hoeft niet bang te zijn voor brand.

 19. nog een manier om langzaam en goedkoop te koken: zet na het bbq-en een pan met aardappels met een laagje water in de warme as, de volgende dag zijn je piepers gaar

 20. Het is erg gemakkelijk om te hebben zeker als de stroom uitvalt zoals laatst in Spijkenisse je kan dan in ieder geval iets zeker als je ook geen gas meer gebruikt

 21. Ik kook ook regelmatig met een petroleumstel met daarop een oude wonderpan. Heerlijke gerechten en cakes komen hieruit. Gewoon omdat het zo leuk is. Ik gebruik lampenolie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>