Koken op een petroleumstel

petroleumstelJe zou denken dat het voor vrouwen makkelijker werd om te koken toen ze een echt fornuis kregen, en ze niet langer hoefden te koken op een open vuur. Maar in Ruud Meijers boek Beroep huisvrouw las ik dat er weliswaar minder warmte verloren ging, maar dat de ‘kookarbeid’ er zeker niet eenvoudiger op werd! Het eenvoudiger leven van vroeger wat soms best ingewikkeld.

Koken op fornuis meer werk!

Want wat wil het geval? Bij het koken boven een open vuur kon je als vrouw gewoon alle ingrediënten bij elkaar in een ketel of vuurvaste aarden pot kwakken, en dan had je er verder geen omkijken meer naar. Gewoon urenlang laten sudderen, tot je wilde eten. Men at toen meestal dan ook stamppot of soep.

Maar door de komst van het kolenfornuis had je als vrouw ineens te maken met meerdere pannen met een platte bodem, waarmee je verschillende gerechten tegelijkertijd kon klaar maken en die hadden vaak ook nog allemaal een verschillende bereidingstijd!

Koken op een petroleumstel

In de tijd van de opkomst van het kolenfornuis kwam tegelijkertijd het petroleumstel op de markt. Dat was heel populair onder de minder rijke mensen omdat het klein was en goedkoper in het gebruik. Ik weet dat bijvoorbeeld Teunie van Eenvoudig Leven  en Neurootje regelmatig koken op een petroleumstel. En her en der lees ik over mensen die hun draadjesvlees lekker laten sudderen op een petroleumstel.

Hierdoor kijk ik tegenwoordig in de kringloopwinkels of ze niet een goedkoop petroleumstel hebben, want dat lijkt mij ook wel wat! Hoewel er inmiddels een moderne variant op is die ‘slow cooker’ heet. Maar die ziet er helemaal niet zo gezellig uit, en kost zo 60 euro, dus die blief ik niet.

Vroeger kookte mijn oma in de zomer op een petroleumstel, omdat dan de kachel tenminste niet aan hoefde, maar mijn moeder vond dat als kind wel stinken!

Kook jij wel eens op een petroleumstel?

18 Responses to Koken op een petroleumstel

 1. ik heb er sinds kort een bij de kringloop gekocht..ik heb het nog niet geprobeerd…maar met lampenolie schijnt het prima te werken….ik ga het volgende week maar eens proberen met de hachee….dat kan dan tijdens de drukke verhuisdagen lekker rustig doorpruttelen en heb ik er geen omkijken naar 😉

 2. Je kan ook op MP terecht voor stellen, ‘k heb 3 verschillende stellen en gebruik ze regelmatig om slowfood op te sudderen, wel met lampolie dat ruik je minder erg als petroleum,
  Zo lekker…
  groet

 3. Ik heb er ook één, die is van mijn schoonmoeder geweest.
  Ik gebruik hem ook met lampenolie, om de soep te laten trekken, vlees te laten sudderen of de stoofpeertjes te laten garen en kleuren…en het staat inderdaad gezellig!

 4. Leuk, ik zette het boek gisteren op mijn leeslijst! Mijn moeder werkte nog wel met een petroleumstel, ik heb er geen. Wel een “hooikist”,d.w.z.een oude koelbox met hooi, maar ik gebruik hem te weinig. Goed voornemen?

 5. Leuk, ik zette het boek gisteren op mijn leeslijst! Mijn moeder werkte nog wel met een petroleumstel, ik heb er geen. Wel een “hooikist”,d.w.z.een oude koelbox met hooi, maar ik gebruik hem te weinig. Goed voornemen?

 6. Ik heb twee peteroleumstellen. Een eenpitter en een driepitter. Ik heb ze allebei nog niet gebruikt, maar wil ze zeker gaan gebruiken.
  Maakt het veel uit of het glaasje ontbreekt? Dat is bij mijn driepitter het geval.

  • hallo ik heb er drie en kook er alle dagen op al een jaar lang gaat net zo snel als op gas en draadies vlees is lekkerder omdat je dat heel zacht kunt laten gaan

 7. Ik heb er wel een natuurlijk, maar kook er weinig op hoor, met jonge kinderen in huis vind ik het wel gevaarlijk om eerlijk te zijn 🙂
  Ik ben het trouwens niet heel erg met die meneer eens, mij lijkt het dat hout hakken/halen voor je vuur ook vrij zwaar is?

 8. Ik kook sinds kort regelmatig op zo’n pertroleumstel, en het bevalt heel erg goed! Alleen de geur is inderdaad wat minder, maar ik zet het stel in de gang, dan hebben er toch minder mensen last van!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.