Petroleumkachel om je huis te verwarmen? 2 ervaringen

petroleumkachel

Veel mensen komen op Huisvlijt vanwege mijn post over koken op een petroleumstel. En er zijn ook mensen die een petroleumkachel gebruiken om hun huis te verwarmen.

Zoals collegabloggers Eurominderen en Spaarmoeder.

Eurominderen en een petroleumkachel

Zij kocht een petroleumkachel in september 2022 om zo te bezuinigen op de energiekosten. In november constateert Eurominderen dat ze nog geen 400 m3 gas hebben verbruikt in 2022. Even ter vergelijking: Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo'n 1.239 kuub (m3) gas.

Ik vind de ervaringen van Eurominderen interessant om te lezen, want bij een petroleumkachel denk ik al snel:

'Stinkt dat dan niet, en is het niet heel ongezond?'

Petroleumkachel als verwarming

Eurominderen woont samen met haar man Euroman. Als ze thuis zijn gebruiken ze hun kachel om de ruimte waar ze zijn te verwarmen. De kachel wordt ook gebruikt om vlees op te laten sudderen als ik het goed begrijp.

 1. Ze doen de kachel buiten aan in verband met eventuele geur.
 2. Na 2 uur is de temperatuur in de kamer ruim 19 tot 20 graden
 3. Eurominderen schrijft dat ze niets ruiken.
 4. Ze gebruiken alleen gas om te douchen en de afwas. Verwarmen doen ze dus met de kachel.

Spaarmoeder en een petroleumkachel

Ook Spaarmoeder koos voor een petroleumkachel. Zij kocht een zogenoemde laserkachel om precies te zijn. Ze nam hem in gebruik in september 2022. Een laserkachel is een moderne/geavanceerde petroleumkachel die werkt op stroom en petroleum. Spaarmoeder schrijft op haar blog:

'Dit houdt in dat de kachel op brandstof door middel van een elektrische brander in werking wordt gezet, je gebruikt géén lont en de verbranding is zeker schoon.'

Spaarmoeder gebruikt Qlima Chrystal en Turboheat voor haar laserkachel. Het gasverbruik ging 'spectaculair' omlaag schrijft Spaarmoeder: 70 m3 minder dan het jaar ervoor. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n laserkachel:

petroleumkachel

Duur zijn ze niet: bovenstaande laserkachel kost 286,- en krijgt goede beoordelingen op bol.com.

Milieu Centraal raad het af!

Toch raadt Milieu Centraal een dit type kachel hartgrondig af. Dat doen ze op basis van het klimaat. Op de website staat:

'Verwarmen met een petroleumkachel is niet klimaatvriendelijk: de CO2-uitstoot wordt op deze manier meer dan 1,5 keer zo hoog als met de cv-ketel. '

Volgens Milieu Centraal is alleen een elektrische warmtepomp een duurzame vervanger voor gas.... Eigenlijk raden ze alle alternatieven voor gas verder hartgrondig af.

Lees ook mijn post over Infrarood verwarming ervaringen.

Hoe gaat het met jou qua energierekening?

Similar Posts

11 Comments

 1. En waar komt die elektriciteit vandaan voor die warmtepomp? Meest kolen en gas, maar bomen kappen voor pellets is tegenwoordig ook al 'groen'. Als er al voldoende elektriciteit is, want dat probleem gaat steeds groter worden.
  Zonnepanelen en windmolens zijn niet duurzaam omdat ze maar kort mee gaan en voor een enorme berg giftig afval zorgen.

  Ik ben blij met mijn cv installatie. Al vind ik het bizar dat iedereen van het gas moet, omdat dit een schone manier van verwarmen is die in andere landen gepromoot wordt.
  Als het echt om CO2 en de natuur ging, zouden er bossen aangeplant worden ipv massaal gekapt.
  Het CO2 verhaal komt bij de familie Rothchild vandaan. Net als Greta daar vandaan komt en er is goed aan te verdienen.

 2. @VeggieMo Ik deel het onbegrip om massaal van het gas te moeten. Er is niets mis met gas, behalve dat het bizar duur geworden is door marktwerking tijdens oorlogen. Wij willen in ons nieuwe huis ook nog gewoon een goede CV-ketel laten plaatsen nu het nog kan. De huidige is 20j oud. In een monumentaal pand van 500jr oud ga ik echt geen hybride ketel (of erger: een warmtepomp) neerzetten.

 3. Wij hebben nog lokale gaskachels. In de ochtend gebruik ik een elektrisch kacheltje om de woonkeuken sneller op te warmen. Ook in de zitkamer en slaapkamer gebruik ik tot het echt goed gaat vriezen een elektrische radiator. Er is/was nog zoveel over van de zonnepanelen

 4. De petroleum kachel ruiken wij inderdd niet en de petroleum kopen we net over de grens van belgie voor 1,30 per liter.. vele malen goedkoper dan in Nederland.
  (ik had al een berichtje geplaatst maar die is verdwenen of zo)
  We hebben van nov 2022 tot nov 2023 weer alleen op de petroleum kachel gestookt en we hebben de afrekening net gekregen van het energie bedrijf we hebben totaal 151m³ gebruikt

  Milieu Centraalkan er niet blij mee zijn maar dat ben ik niet met de hoge gas prijzen.. het moet uit de lengte of breedte komen.

 5. Marijke we hebben in het stook seizoen in totaal zo'n 200liter gebruikt wat neer komt op ca 260,-
  Dat was vele malen goedkoper dan de cv aanzetten.
  We betaalde afgelopen jaar 70,- per maand aan het energie bedrijf en we kregen iets meer dan 50,- nog terug bij de afrekening.

 6. Dat andere landen nu juist aan gas beginnen komt omdat die van de nog veel vuilere bruinkool stook afkomen. Wij zijn de voorlopers. Maar dat zij naar gas overgaan wil nog niet zeggen dat wij zo goed bezig zijn omdat we daar al op stoken.
  De gasvoorraad is eindig en wel redelijk snel komt dat eind inzicht, nog zo'n jaar of 50 is er beschikbaar bij het huidige verbruik. Maar we gaan met z'n allen steeds meer energie verbruiken. De onderontwikkelde landen ontwikkelen zich en gaan meer energie verbruiken.

  Zelf heb ik zonder noemenswaardige acties dit jaar ruim 100 kuub minder gebruikt dan vorig jaar. Van 700 kuub naar een kleine 600 en dat in een matig geïsoleerd oud huis. We hebben de thermostaat strakker geprogrammeerd en dat wekelijks bijgesteld op ons werk/schoolrooster ipv dat 1x in het seizoen in te stellen. De temperatuur is 1 graad lager gegaan, van 19 naar 18 graden en 's nachts naar 14 graden ipv 15. We laten 'm iets eerder afkoelen omdat we merkten dat tot 10 uur verwarmen helemaal niet nodig is als we om half 12 gaan slapen want dan is de temperatuur nog helemaal niet gedaald, dus verwarmen we nu nog maar tot half 9. Rond 12 uur is de temperatuur in de woonkamer dan gedaald naar 17 graden.
  Wat erg heeft geholpen om van bijna 1000 kuub naar de 700 te gaan was het isoleren van het dak en het aanbrengen van tochtstrips, isolatiefolie op de ramen, folie achter de radiatoren en vooral het zeer consequent sluiten van deuren van ruimten waar je niet bent en regelmatig echt luchten, juist als het buiten koud en droog is zodat het vocht het huis uit gaat want het verwarmen van vocht kost veel energie.

  1. Wat goed dat je zoveel minder gas hebt verbruikt Willemien. En dat zijn stappen die inderdaad goed te doen zijn. Van luchten ben ik ook altijd een groot voorstander.

 7. De afbeelding van de Qlima kachel is een afbeelding van een dubbelbrander kachel, dus geen laserkachel. Bij een laserkachel wordt de vlam elektronisch geregeld en is er altijd een 220 volt aansluiting nodig. Bij de afgebeelde dubbelbrander of en enkelbrander is dit niet het geval, deze werken op batterijen en(of) een aansteker. Bij verwarming binnenshuis zou ik alleen een dubbelbrander (tweetrapsbrander) gebruiken want deze brand heter en gebruik een co2 melder voor veiligheid. Een enkelbrander zou ik in elk geval niet gebruiken in huis (te veel verontreiniging/co2). Hou ook altijd wat ventilatie open.
  Wij halen ook onze (peut) uit België, dat scheelt enorm (momenteel 1,20 E/l. Het is daar gewoon verkrijgbaar bij een beperkt aantal pompen, let er wel op de juiste soort petroleum (petroleum C).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.