Reacties

Minimale temperatuur in huis: 18 graden — 34 reacties

 1. Wij hebben woonkamer met open keuken: daar heb ik het overdag 17,5/18 en ‘s-avonds 18,5/19.
  Vorig jaar nog iets kouder, maar we hebben lekkage gehad dus het huis moet opdrogen.
  Ik heb gemerkt dat je echt kunt wennen aan lagere temperaturen en het dan ook echt behaaglijk hebt.

  In de ouderslaapkamer/zolder/badkamer staat de cv een klein beetje open. Het is boven meestal wel minstens 15 graden, wat goed te doen is.
  In mijn ouder’s huis was boven geen verwarming en enkel glas, dus als ik huiswerk maakte zat ik in een slaapzak te kleumen. Blij dat dat voor DL anders is ;-)

 2. Ik ben een notoire koukleum. Dus om je vraag te beantwoorden: als ik de temperaturen bekijk die je voor jezelf hanteert kun je als je nu bij mij langskomt maar beter een dun zomerjurkje aantrekken. In mijn hele appartement staat de verwarming overdag op 22-23 graden.

  Ik heb natuurlijk minder beweging vanwege mijn beperking maar ik denk niet dat het daardoor komt. Ik ken een aantal mensen die ook in een rolstoel zitten en toch een meer gangbare temperatuur in huis hanteren.

  Het voordeel is wel dat ik enorm goed tegen hitte kan. Toen afgelopen zomer iedereen liep te klagen hoorde je mij absoluut niet over het warme weer.
  Het nadeel is natuurlijk dat mijn stookkosten aanzienlijk hoger zijn dan die van iemand anders in een vergelijkbare situatie. Dat zie ik ook elk jaar weer terug in de afrekening van de energieleverancier.

  • LOL. Ik denk dat ik aan een zomerjurkje dan inderdaad wel genoeg heb Jo. Maar mooi hoe je het voordeel ziet: dat je het afgelopen zomer dus relatief goed kon uithouden tijdens de tropische temperaturen : )

 3. Ik vind het zoiets armoedigs om te bezuinigen op stook kosten. Nou haat ik ook de kou hoor. Heb zelfs al mijn elektrische deken tevoorschijn gehaald voor koude nachten. Mijn huis is ook wel erg koud, in de zomer is dat erg fijn, maar in de winter vreselijk.

  • Als je echt binnenshuis zit te rillen vind ik het ook niet meer oké. Een elektrische deken heb ik niet. Ligt je huis aan een donkere kant dat het er zo koud is?

 4. Mijn woonkamer geeft nu 19 graden aan en ik draag een t-shirt met lange mouwen. Als ik het koud krijg trek ik een vestje aan.
  Als ik de oven gebruikt heb laat ik de klep een stukje open staan zodat de warmte de keukenruimte kan verwarmen...
  Op onze slaapkamer is de verwarming alleen aan als het heel erg vriest want de man zegt dat anders de leidingen bevriezen. Er is daar enkel glas en het raam staat altijd open. We hebben wel een waterbed dus dat is altijd een beetje warm.

 5. In Nederland houden we het meestal rond de 20 graden. De hele dag, want we werken allebei thuis. Hier op Curaçao hoeven we natuurlijk niet te stoken (gemiddelde temperatuur is 30 graden), maar is het de vraag op welke temperatuur je de airco zet. Wij gebruiken die alleen 's nachts en dan staat hij op 26 of 27 graden. Voor echtgenoot is dat juiste temperatuur, ik heb daar een zomerdekbed bij nodig, want anders heb ik het koud ;-)
  Op kantoren staat de airco hier vaak op 21 graden, dat lijkt de ideale temperatuur te zijn, maar daar moet je je dan wel op kleden. Kantoormedewerkers dragen lange broeken, overhemden en zelfs jasjes. Als wij binnenlopen in onze zomerkleren zitten we te bibberen...

  • Als ik vragen mag, waarom wordt de temperatuur in de kantooromgeving dan zo laag gezet, als iedereen het toch relatief koud blijkt te hebben?

  • Blijkbaar is de productie toch het hoogst bij ongeveer 21 graden (of dat is wat men denkt - als wij het echt heel druk of lastig werk hebben, zetten we de airco op 25 graden). Bovendien ziet men dat soort kleding ook als 'professioneel' en daarvoor moet de temperatuur ook omlaag. Gelukkig plaatsen steeds meer bedrijven zonnepanelen om de energie voor de aircos op te wekken, wat overdag een goede oplossing is.

 6. Het hele stookseizoen, gemiddeld vanaf oktober tot mei is de temperatuur in mijn woonkamer dag en nacht circa 21 graden. Centrale verwarming heb ik niet en wil ik ook niet omdat ik convectiewarmte, die de lucht verwarmt, als onaangenaam ervaar. Dit in tegenstelling tot infrarood verwarming die objecten verwarmt en door mensen als zeer aangenaam ervaren wordt. De kamerdeur staat altijd open zodat mijn slaapkamer en keuken niet te zeer afkoelen. Op plaatsen waar ik niet langdurig verblijf zoals badkamer, keuken en bijkeuken hangen infraroodplaten aan het plafond.
  Ik verwarm dus traditioneel op steenkool. Maar dan wel op een moderne wijze en zeker niet vergelijkbaar met al dat extra werk dat de huisvrouwen in de jaren vijftig en eerder hadden. Om half zes opstaan in de hoop dat de kachel nog wat smeulde zodat de rest van het gezin het lekker warm had als ze opstonden.
  Bovendien vind ik het uitgesproken gezellig om voor de kachel te zitten met een goed boek, of gewoon gedachteloos naar het vuur kijken. Diezelfde bijkomende gezelligheidsfactor heb ik dan weer niet bij een verwarmingsplaat van een C.V.

  • Ik snap helemaal wat je zegt over de gezelligheid van een brandende kachel Joannes. Kijken naar de vlammen kan heerlijk rustgevend zijn.

   Is dat nog lastig om te regelen die infrarood platen aan het plafond? En is dat niet lelijk?

 7. Hier staat de kachel 's avonds op 20 graden, 's nachts op 17 en door de dag heen wordt dat steeds wat meer. Wij hebben de ramen op de zonkant, en goede isolatie. Ik heb het nog niet kouder gezien als 19 graden gezien 's ochtends vroeg. De verwarming is hier nog niet heel veel aan geweest omdat de zon toch nog best veel verwarmt overdag.
  Wij zitten veel op de slaapkamers, als ik daar de verwarming ver open draai wordt het er relatief snel lekker warm terwijl de thermostaat in de woonkamer lager afgesteld kan worden. Wat best fijn is want ik ben een koukleum met een temperatuurregulatieprobleem.

  • Ideaal als je aan de zonkant zit. Onze keuken zit daar ook, en is veel behaaglijker dan de woonkamer daardoor.

   Intrigerend dat jullie veel in de slaapkamers zitten. Waarom is dat als ik vragen mag?

  • Ik ben ben grotendeels bedlegerig en heb daardoor alles bij bed staan, zowel hobby als computer. Manlief heeft er een puzzeltafel staan, waar hij dus zijn computer ook maar bij gezet heeft zodat het het kan afwisselen. 's zomers zit hij regelmatig op het balkon en puzzelt hij minder.
   Bovendien hebben wij geen tv in de woonkamer, dus daarvoor hoeven we het ook al niet te doen. Doordat we in een flat wonen en de afstanden dus klein zijn maakt het dus weinig uit waar ik lig. Zo houd ik de woonkamer wat liefst netter, zodat ik niet te veel hoef op te ruimen bij bezoek omdat ik dan zo de slaapkamerdeur dichttrek.

  • Ah, dankjewel voor je toelichting Ingebord. Wat lief dat je man zijn puzzeltafel bij je bed heeft gezet. Dat lijkt me dan wel weer een voordeel van een flat: alles is lekker dichtbij!

 8. Hier staat de verwarming wel op 18 graden en dat betekent dat ik automatisch de verwarming nog niet aan heb. We wonen nieuwbouw en zodra de zon maar even schijnt dan is het al snel 23 graden in de woonkamer. Het duurt lang voor warmte verdwijnt dus voor de verwarming een keer aan het werk gaat is het al december.
  Ik ben iemand die het altijd warm heeft.

 9. Om 8:30 gaat mijn CV op 17 graden. Door medicijnen mag ik een uur niet eten en doe dan aan wat ochtengynastiek. Vervolgens ga ik na ontbijt e.d. de deur uit (wandelen/boodscahppen/etc) en gaat de CV naar 14,5. Bij thuiskomst zet ik hem op 18,5 en na 21:00 weer op 14,5. Dat gaat ie niet halen, dan moet het buiten eerst een stuk kouder worden. Punt is dat ik een slaapnis in m'n woonkamer heb en ik het niet prettig vind als het daar te warm is als ik in bed duik rond 1 uur.

  Iets heel anders is dat thermometers enorm kunnen verschillen. Koop 3 exact dezelfde thermometers, digitaal of analoog en zie dat er zomaar anderhalve graad tussen kan zitten. Hang een thermometer een halve meter lager in je huis en hij geeft zo een graad minder aan. 18 graden bij de een is dan niet hetzelfde als 18 graden bij de ander.

  Zelf loop ik op warme pantoffels, die nog geen 5 euro kosten. De kachel kan daarmee een graad lager en dat scheelt een 10voud aan stookkosten.

  • Daar zeg je me wat Ximaar. Ik heb een heel goedkope thermometer die ik ooit ergens kocht. Nou vraag ik me ineens af hoe betrouwbaar die is.

   Wat heb je een mooi ochtendritme trouwens.

 10. Ik heb niet echt een vaste temperatuur in huis. Het ligt eraan wat ik doe en wat voor weer het is. Als het zonnig is, hoeft de verwarming minder hoog dan wanneer het regent. Het kantoor (tuinkamer) is de warmste plek van het huis. Daar zitten de mannen achter hun pc's. We hebben er dit jaar een grotere radiator in laten zetten omdat het daar niet warm genoeg werd nadat we de radiatoren in de woonkamer hadden vernieuwd. Die hadden maar de helft van de capaciteit die nodig is voor deze ruimte.
  Ik ben graag bezig en als ik zit vind ik een dekentje fijn. Als ik bezoek heb zet ik de verwarming vaak wat hoger. Ik vraag ook of ze het warm of koud hebben en ik houd daar dus rekening mee.

 11. Hier staat de termostaat op 20 graden overdag, 's nachts op 17. Ik wil em 's avonds nog weleens naar 21 schuiven, we hebben een oud huis en als je dan op de bank zit is het gauw koud aan je voeten. Wel altijd fleece-dekentjes paraat... In de slaapkamers staan de radiotoren ook een beetje aan, mijn kinderen moeten daar huiswerk maken, en als ik het niet doe heb ik altijd condens op de ramen 's morgens. Wijzelf hebben een waterbed, dus dat is altijd lekker warm als je erin stapt..heerlijk!

  • 'n Waterbed verbruikt tussen de € 100,- en de € 200,- per jaar. Dat heb ik ruimschoots over voor een heerlijk slaapcomfort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder