Gordijnen voor verwarming? 8 aandachtspunten!

isolatie gordijnen

Gordijnen hebben invloed op de temperatuur in je huis. In de winter kunnen ze je huis warm houden. En in de zomer juist koel.

Gordijnen in de winter

Gordijnen kunnen dus een gunstig effect hebben op je energierekening. Met de juiste gordijnen krijg je je energierekening omlaag. Met goede raambekleding die je dicht doet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 220 per jaar (prijspeil januari 2021). (Bron: Milieucentraal)

Tot mijn spijt heb ik de verkeerde gordijnen! Die van mij zijn namelijk van dun polyester, en je kunt er dwars doorheen kijken. Baal.

Maar welke gordijnen moet je dan wel hebben om je energierekening omlaag te krijgen?

Wil je gordijnen hebben die gunstig zijn voor je energierekening? Let dan hier op:

 1. Ze moeten van dikke stof zijn. Denk velours. Eventueel met een speciale coating aan de binnenkant. Meer daarover verderop in deze post.
 2. Als het even kan moeten de gordijnen ook nog gevoerd zijn!
 3. Ze moeten ruim vallen. Het liefst een klein stukje over je muren.
 4. Zorg dat ze in het midden goed aansluiten, zodat er geen kou door kan. Of warmte ontsnappen.
 5. Hang ze zo dicht mogelijk tegen het plafond.
 6. Kies voor lange gordijnen tot op de grond.
 7. Als je het niet lelijk vind, kies dan ook nog voor zo'n ruche rand over de gordijnen heen.
 8. Hang lange, dikke gordijnen niet voor een verwarming.

Als je gordijnen hieraan voldoen, bespaar je flink op je energiekosten.

Leestip: Gordijnen wassen.

Wat zijn dikke gordijnen?

Met dikke gordijnen worden meestal gordijnen bedoeld die een isolerende werking hebben. Hoe dikker de stof, hoe meer ze de warmte binnen en de kou buiten houden is het idee.

Curtaincy: kijk naar de weeftechniek van de gordijnen!

Op de website Curtaincy zijn ze het hier niet mee eens! Daar schrijven ze dat dikke gordijnen niet per definitie isolerend zijn. Volgens hen moet je kijken naar hoe dicht de stof geweven is. Zij adviseren om niet persé dikke gordijnen te nemen, maar te letten op de weeftechniek van de gordijnen. Hoe strakker geweven, hoe minder lucht er kan ontsnappen hoe beter ze isoleren.

Volgens Milieucentraal bespaar je het meest op je energierekening met dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant.

Aandachtspunten bij dikke gordijnen in de winter

Ook in de winter kan het zonnetje schijnen! Gooi op zulke momenten snel je dikke gordijnen open. Want ze houden niet alleen de kou tegen, maar ook de warmte van de zon. Dus geef overdag de zon de kans om je woonkamer op te warmen. En zo gauw de zon weg is, doe je je gordijnen weer dicht.

N.B. Doe je gordijnen regelmatig even open. Zo voorkom je condens, en rotte kozijnen.

Gordijn trapgat

Een gordijn in het trapgat is ook een geweldige manier om je energiekosten te drukken! Door een isolerend gordijn in het trapgat te hangen voorkom je dat warme lucht ontsnapt, en houd je tegelijkertijd koude lucht tegen. Dit is trouwens ook heel geschikt voor als je een vide hebt. Een gordijn in je trapgat monteren hoeft niet moeilijk te zijn. Koop een roede, klem die in de opening en hang er een gordijn aan.

Warmteverlies gordijnen voor verwarming

Bij ons zitten de radiatoren onder de ramen. Dus als ik lange, dikke gordijnen voor de ramen hang, en die dichttrek bedekken ze de radiatoren. Het idee is de warmte van de radiatoren daardoor niet de woonkamer in komt. Dat roept de vraag op: 'Hoeveel warmte verlies je door gordijnen die voor de verwarming hangen?'

Op het forum van Kassa schrijft iemand dat de warmte die blijft hangen tussen gordijnen en verwarming een 'warmtebrug' vormt die juist isolerend werkt. En op wonenonline.nl schrijven ze dat warmteverlies van gordijnen voor de verwarming, afhangt van de dikte van je gordijnen en het soort plooien:

'Als je kiest voor een ruim geplooide inbetween-stof (qua dikte tussen overgordijn en glasgordijn) dan kun je dit gordijn best voor de verwarming laten hangen, zonder dat deze veel warmte tegenhoudt.'

Let op: heb je vloerverwarming? Dan zijn lange, dikke gordijnen gunstig!

2 gordijnen achter elkaar

In plaats van dikke gordijnen, kun je ook kiezen voor 2 gordijnen achter elkaar. Zo kun je als het ware spelen met het isolerende effect van de gordijnen! Is het buiten koud en guur? Dan doe je de 2 gordijnen achter elkaar dicht. Is het niet zo koud, dan is 1 gordijn dicht voldoende.

Hoeveel graden scheelt rolluiken?

Rolluiken helpen net als gordijnen om warmte vast te houden, en de kou buiten. Maar hoeveel graden scheelt het nou precies in huis als je rolluiken hebt? Op de website Bouw en Wonen schrijven ze dat je met rolluiken 10% op je stookkosten bespaart. Op de site van Velux schrijft iemand dat de temperatuur dankzij haar rolluiken tijdens een hittegolf 8 tot 10 graden lager is in huis!

Isolatiegordijnen

Er bestaan speciale energiezuinige gordijnen. Ze worden ook wel isolatiegordijnen genoemd. Zo heb je bijvoorbeeld isolatiegordijnen met een aluminium coating. Volgens Milieu Centraal isoleren die zelfs beter dan dubbel glas. Bij isolatiegordijnen kun je denken aan:

 • Lichtdichte gordijnen
 • Dikke stoffen
 • Stof met thermische voering (warme en kouwerende voering)
 • Stof met aluminium coating
 • Strak geweven stof

In onderstaand filmpje demonstreren ze het effect van isolatiegordijnen aan de hand van een... ijsje!

Gordijn bij elkaar houden

Als de zon schijnt in de winter, en je schuift je gordijnen open zodat de zon je huis kan verwarmen, dan kun je het gordijn natuurlijk gewoon openschuiven. Maar er zijn ook diverse leuke dingen om een gordijn bij elkaar te houden als je het opent. Bijvoorbeeld met behulp van een zogenoemde embrasse of speciale gordijnhouder. Zoals deze prachtige herten versie:

Screenshot 2021 11 29 at 13.47.22

Gordijnen in de zomer

In de zomer zijn mijn transparante, polyester gordijnen geen probleem. Tenzij het buiten 35 graden is, en ik de zon wil buitensluiten. Wil je in de zomer de warmte weren met je gordijnen? Zorg dan voor een witte voering aan de binnenkant van je gordijnen.

Polyester gordijnen

Zowel mijn zomer als wintergordijnen zijn van goedkoop polyester. Mijn zomergordijn kocht ik bij de Xenos en mijn wintergordijn bij de Wibra. Het voordeel van deze polyester gordijnen is dat ik ze kan wassen en meteen weer ophangen. Ze zijn binnen no time weer droog. Daarnaast zijn ze heel licht. Maar het nadeel van mijn polyester gordijnen is dat ze qua isolerende werking waardeloos zijn. Mijn gordijnen zijn echt vooral decoratief.

Conclusie

Gordijnen zijn een relatief goedkope methode om je huis warm te houden in de winter. Maar dan moet je wel dikke gordijnen hebben of je gebruikt een dubbele laag stof. Zie ook mijn post over gordijnen voor dakramen. Sommige mensen wisselen daarom zomer en winter gordijnen met elkaar af.

Het meest isolerende gordijn is een dubbel plisségordijn met aan de binnenkant een aluminium coating.

Leestips

Gebruik  jij gordijnen om je energierekening omlaag te krijgen?

Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, Bouw & Wonen, Velux, Klimaathandel, Doehetbudget.nl, Curtaincy, Kwantum, Gordijnshop, Bouwen en Klussen, Radar, Interieur Ispiratie, Klusidee, Gordijnen.nl, Wonenonline.nl

Similar Posts

49 Comments

 1. Ja, dat doen we hier ook. Gisteren heb ik een gordijn met voering uitgezocht en besteld. Was niet goedkoop, maar ben helaas niet zo handig met de naaimachine. En de gang hier is flink koud, dus geen overbodige luxe. Bij een zijraam dat niemand ziet heb ik voor tijdelijk een handdoek gehangen om de kou buiten te houden. Hier beneden hangen een soort in betweens. Ik twijfel nog over andere gordijnen. Hier komt nog een beetje licht doorheen en overdag heb ik de meesten nu ook dicht zitten. Dar zou ik niet doen met hele dikke gordijnen. Gelukkig wel dubbelglas hier overal in huis,
  En wat hier veel scheelt is dat de vloer zoveel beter geïsoleerd is. In het vorige huis had ik met dit koude weer zeker last gehad van koude voeten.

  1. Wij hebben plannen om aan de oostkant van het huis waar de keukenramen (open keuken) zitten en bij onze slaapkamer (ook aan de oostkant) rolluiken te laten monteren. Lijkt me nog meer schelen. Alleen wordt het eerst uitrekenen of we extra gaan aflossen op onze hypotheek of dat we dat soort uitgaven doen.

  2. Ik denk dat dikke gordijnen met voering een goede investering zijn. Maar ik heb dat zelf dus ook nog niet gedaan. Ik zie op tegen die grote kostenpost. En op zich hebben we hier ook luiken, die ik nog dicht kan doen als het echt heel koud wordt.

  3. Dat is wel fijn van die luiken, dat houdt vast ook veel kou buiten.
   Dat gordijn was idd niet goedkoop, iets van 135 euro incl maken. Misschien kun je bij de kringloop iets vinden. Ik wilde bij de voordeur iets laten maken want zelf kan ik dat niet en ik zag het nu ook even niet zitten om dat te gaan uitproberen.
   Voor een ander raam dus wel. Evt handmatig iets op maat maken. En voor het kantoor wil ik de gordijnen uit ons vorige huis gaan gebruiken. Nu nog hulp vinden voor het vermaken :-)

 2. Hier voor de deuren, in gang en bijkeuken, best dikke gordijnen, beide ruimten zijn anders veel te koud, de gordijnen blijven zomers wel hangen maar dan sluiten we ze niet. Of het echt helpt, weet ik niet, het voelt wel alsof deze ruimten minder koud zijn.
  groet

 3. In een trapgat heb ik een rails gemonteerd en in de winter hangt daar een verduisteringsgordijn, dat helpt ook prima.

 4. Wij hebben in de woonkamer lange gordijnen. Van plafond tot vloer. Erg mooi hoor, maar we doen ze niet dicht, omdat ze dan voor de verwarming hangen. Het zijn mooie stevige gordijnen. Ze zouden denk ik best lekker wat kou tegenhouden. We hebben in de woonkamer wel dubbelglas, maar dat is al zo oud dat het waarschijnlijk niet goed meer isoleert. Een nieuw raam is ook een optie, maar omdat het zo groot is ook een dure.
  Ik heb er ook al eens aan zitten denken om de gordijnen af te knippen tot net onder de vensterbank. Dan kunnen ze wel dicht.
  In het trapgat hebben we ook een gordijn hangen. Dat zit 's winters dicht. Dat houd lekker veel kou tegen.

  1. Wij hebben op de benedenverdieping overal enkel glas. Het zijn best veel ramen dus dubbel glas wordt vast heel erg duur. Dus we sukkelen nog maar even zo verder.

 5. Ook bij ons hangen de gordijnen voor de verwarming als we ze dicht hebben. We overwegen rolgordijnen dicht tegen het raam aan voor de winter. Een gordijn voor het trapgat lijkt mij ook wel wat voor de winter (als de kinderen het huis uit zijn). Ik merk het verschil als er in het trapgat een dekbed hangt, het is op de overloop behaaglijker.
  Misschien zou ik gordijnen om het bed moeten plaatsen (hemelbed) knus en lijkt me veel warmer. Of zou je dan bedwantsen krijgen?

 6. Heel erg bedankt voor deze informatie. Ik liep al een tijdje te piekeren hoe ik de kou beter uit mijn huis kon krijgen. Ik heb wel dubbel glas, maar dat is oud en van een paar jaar geleden. Ik weet dat ik nog veel kan verbeteren. Bij Milieucentraal wordt een plaatje getoond van Luxaflex. Dat is wel weer een heel duur merk meestal. Waarschijnlijk zijn er wel goedkopere merken. Ik zal eens onderzoeken.

 7. De vorige bewoners van ons huis hebben helaaas de radiator voor het raam laten plaatsen, dus bij ons zijn gordijnen juist niet handig omdat die dan voor de radiator zitten. Toch willen we wel gordijnen gaan kopen omdat het toch wel een stuk gezelliger is. Maar die gaan dan niet dicht; daar kopen we dan waarschijnlijk iets van rolgordijnen voor, of plissé...

 8. Wij hebben een tijdje geen gordijnen gehad (drie hoog, dus voor inkijk was het niet nodig, en we hikten erg aan tegen het gordijnrails ophangen - ik ben kort en kon niet bij waar ze vast moesten, en man heeft hoogtevrees en vond op een trapje bij ons raam staan dus erg eng). De rails zijn uiteindelijk wel gekomen, en nu hebben we een soort in between gordijnen hangen die we van iemand hebben gekregen. Zelfs met gordijnen die niet heel dik zijn merken we een enorm verschil! Het tocht veel minder in de woonkamer.

  1. Fijn dat zelfs korte gordijnen al helpen om warmte binnen te houden! Ik herken het gedoe met een gordijnrail. Wij hebben hier ook bijna 3 jaar gewoond zonder gordijnen, en zonder rails.

 9. Klopt helemaal! Ik woon in een huis uit 1890 (in Berlijn) en het huis is zo moeilijk warm te krijgen, maar vooral ook te houden. Zodra de zon onder gaat, doen wij altijd meteen de gordijnen dicht! Dit lijkt echt te schelen!

  1. Ja! Vooral alle ornamenten en beelden die in de gevel en planfonds verwerkt zijn, zijn echt mooi. Maar omdat het zo hoog is, en het glas zo dun, soms wat minder praktisch in de winter haha

 10. Ik lees hier nergens iets over de combi glasgordijnen en overgordijnen. Nu weet ik wel dat glasgordijnen 'uit' zijn, maar we hebben hier beneden dus vouwgordijnen van lichtdoorlatende stof hangen waar 's avonds de overgordijnen overheen gaan. Dan heb je dus geen zware gevoerde gordijnen nodig én de mogelijkheid om ook overdag een beetje warmte binnen te houden zonder dat je al het licht buitensluit. Werkt hier uitstekend.

  Omdat we in NL eigenlijk áltijd radiatoren onder ramen plaatsen zijn vloerlange gordijnen niet zo handig. Tot op de vensterbank is dan het beste.

 11. Toen wij nog enkel glas hadden hebben wij ook goede dikke gordijnen aangeschaft.
  Deze hangen op de vensterbank zodat de verwarming gewoon goed zijn werk kan doen.
  Het scheelde enorm, een stuk aangenamer in huis.
  Inmiddels hebben we afgelopen mei de kozijnen met enkelglas laten vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas.
  De gordijnen blijven hangen, staat gezellig.
  Maar jeej wat scheelt dat een hoop zeg, hopelijk gaan we het ook aan de energie rekening zien.

  1. Dat klinkt goed Budget Mama. Mag ik vragen wat zoiets nou kost: nieuwe kozijnen met HR++ glas? Wij moeten dus ook nodig doen, maar ik hik tegen de kosten aan.

  2. We hebben eerst een aanbouw geplaatst met 2 ramen en een achterdeur.
   twee flinke ramen in de woonkamer.
   5200,- voor de beneden verdieping incl insectenhorren voor alle ramen.

   De boven verdieping geeft een beetje een vertekend beeld.
   Daar waren de kosten €7750,-
   Maar dit is inclusief het plaatsen van een dakkapel+ rolluiken en insectenhorren.

 12. In mijn ouderlijk huis hadden we rolluiken en dat werkt wel echt heel fijn om de kou of de warmte een beetje buiten te houden. Ik heb zelf nu alleen vouwgordijnen. Dat doet niks voor de temperatuur, maar ik woon in een prima geïsoleerd appartement, dus ik weet ook niet of ik met gordijnen nog winst zou kunnen behalen.

 13. De video laat wel heel duidelijk het verschil zien.
  Inderdaad zelfs dubbelglas voelt aan de binnen kant van de woning kouder aan dan de omgeving.
  Daarom gebruikt me trippel glas in heel koude landen.
  Trouwens Hollanders staan bekend dat ze in de avond hun gordijnen open hebben, inbrekers noemen het ook wel winkelen. Hans

 14. Onze gordijnen zijn alleen voor het 'mooi', niet functioneel. We hebben overal in huis degelijke rolluiken die in de winter de kou buiten houden en in de zomer de warmte.

 15. Ja, het soort gordijnen maakt een groot verschil uit wat isolatie betreft.
  Het is nl. een onderwerp waar wij momenteel mee bezig zijn.
  Ondertussen hebben we voor 1 kamer reeds de meest geschikte gordijnen gevonden die zowel isoleren als totaal verduisterend zijn.
  Nu nog op maat maken en ophangen.

 16. Buitenlandse bezoekers verwonderen zich altijd over het feit dat Nederlanders 's avonds de overgordijnen openlaten. Is dat zodat de buren goed kunnen zien wat ze allemaal niet hebben? Een nieuw bankstel b.v.? Staan al die planten en andere pruts op de vensterbank te veel in de weg? Het kan niet alleen om de radiatoren gaan. Neem goed gevoerde kortere gordijnen! Ik ben geen naaister van beroep maar kan toch aardig omgaan met een naaimachine. Een voering in een gordijn naaien is niet moeilijk. Instructies zijn best te vinden op Internet. Begin met een klein gordijntje

 17. Ja gordijnen zijn natuurlijk belangrijk. we hebben dikke, ik vind ze niet mooi, maar ze helpen wel goed.

  Love as always
  dimario

 18. Leuk en interessant om te lezen! Ik heb net mijn hele huis voorzien van nieuwe gordijnen, en inderdaad, het werkt echt om de kou buiten te laten! Ik heb dikke gordijnen genomen, gevoerd, met plissé en een witte achterkant (het is hier in de zomer erg warm.

 19. Ik wist niet dat gordijnen invloed hebben op de temperatuur in je huis! Handig om te weten, ook dat het een gunstig effect kan hebben!

  Ik snap nu dat je dan onder andere gordijnen met dikke stof en gevoerde gordijnen moet hebben!

 20. Gordijnen zijn inderdaad zeer gunstig om warmte binnen te houden en de velours soorten zijn werkelijkwaar prachtig! Dan wel niet over de radiatoren heen natuurlijk.

 21. Ik heb plisségordijnen. Zonder die coating maar toch isoleren ze heel goed. Dat voel je als je ze open doet 's morgens. Dan voel je echt de koude lucht erachter.

 22. Wij hebben rolluiken en niet overal (onder)gordijnen. We hebben geen overgordijnen. Dat bespaart mij althans een hele hoop werk (naaien, wassen, terug ophangen, …) voor mij werken de rolluiken prima. En ik kijk graag naar buiten en contact met mensen op straat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.