Gordijnen en de temperatuur in je huis

gordijnenGordijnen hebben invloed op de temperatuur in je huis. In de winter kunnen ze je huis warm houden. En in de zomer juist koel.

Gordijnen in de winter

Gordijnen kunnen een gunstig effect hebben op je energierekening. Met de juiste gordijnen krijg je je energierekening omlaag. Zelfs met relatief eenvoudige gordijnen kun je de energiekosten al met eenderde omlaag krijgen! (Afhankelijk van of je enkel glas, of dubbele beglazing hebt)

Tot mijn spijt heb ik de verkeerde gordijnen! Die van mij zijn namelijk van dun polyester, en je kunt er dwars door heen kijken. Baal.

Maar welke gordijnen moet je dan wel hebben om je energierekening omlaag te krijgen?

Wil je gordijnen hebben die gunstig zijn voor je energierekening? Let dan hier op:

 1. Ze moeten van dikke stof zijn. Denk velours.
 2. Als het even kan moeten de gordijnen ook nog gevoerd zijn!
 3. Ze moeten ruim vallen. Het liefst een klein stukje over je muren.
 4. Zorg dat ze in het midden goed aansluiten, zodat er geen kou door kan. Of warmte ontsnappen.
 5. Hang ze zo dicht mogelijk tegen het plafond.
 6. Kies voor lange gordijnen tot op de grond.
 7. Als je het niet lelijk vind, kies dan ook nog voor zo’n ruche rand over de gordijnen heen. Zie onderstaande foto.
 8. Hang je lange, dikke gordijnen niet voor een verwarming.

Als je gordijnen aan deze drie dingen voldoen, halveer je het energiegebruik met 50%!

Aandachtspunten bij dikke gordijnen in de winter

Ook in de winter kan het zonnetje schijnen! Gooi op zulke momenten snel je dikke gordijnen open. Want ze houden niet alleen de kou tegen, maar ook de warmte van de zon. Dus geef overdag de zon de kans om je woonkamer op te warmen. En zo gauw de zon weg is, doe je je gordijnen weer dicht.

Doe je gordijnen regelmatig even open. Zo voorkom je condens, en rotte kozijnen.

Speciale energiezuinige gordijnen

Er bestaan zelfs speciale energiezuinige gordijnen. Bijvoorbeeld isolatiegordijnen met een aluminium coating. Volgens Milieu Centraal isoleren die zelfs beter dan dubbel glas. Wij hebben nog enkel glas in onze woonkamer, en dit zou dus een alternatief zijn. Ware het niet dat ik me opgesloten voel als ik hele dikke gordijnen heb, die ook nog dicht zitten…

Gordijnen in de zomer

In de zomer zijn mijn transparante, polyester gordijnen geen probleem. Tenzij het buiten 35 graden is, en ik de zon wil buitensluiten. Wil je in de zomer de warmte weren met je gordijnen? Zorg dan voor een witte voering aan de binnenkant van je gordijnen.

Conclusie

Gordijnen zijn een relatief goedkope methode om je huis warm te houden in de winter. Maar dan moet je wel dikke gordijnen hebben of je gebruikt een dubbele laag stof. Zie ook mijn post over gordijnen voor dakramen. Sommige mensen wisselen daarom zomer en winter gordijnen met elkaar af.

Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!

Gebruik  jij gordijnen om je energierekening omlaag te krijgen?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ja, dat doen we hier ook. Gisteren heb ik een gordijn met voering uitgezocht en besteld. Was niet goedkoop, maar ben helaas niet zo handig met de naaimachine. En de gang hier is flink koud, dus geen overbodige luxe. Bij een zijraam dat niemand ziet heb ik voor tijdelijk een handdoek gehangen om de kou buiten te houden. Hier beneden hangen een soort in betweens. Ik twijfel nog over andere gordijnen. Hier komt nog een beetje licht doorheen en overdag heb ik de meesten nu ook dicht zitten. Dar zou ik niet doen met hele dikke gordijnen. Gelukkig wel dubbelglas hier overal in huis,
  En wat hier veel scheelt is dat de vloer zoveel beter geïsoleerd is. In het vorige huis had ik met dit koude weer zeker last gehad van koude voeten.

  1. Wij hebben plannen om aan de oostkant van het huis waar de keukenramen (open keuken) zitten en bij onze slaapkamer (ook aan de oostkant) rolluiken te laten monteren. Lijkt me nog meer schelen. Alleen wordt het eerst uitrekenen of we extra gaan aflossen op onze hypotheek of dat we dat soort uitgaven doen.

  2. Ik denk dat dikke gordijnen met voering een goede investering zijn. Maar ik heb dat zelf dus ook nog niet gedaan. Ik zie op tegen die grote kostenpost. En op zich hebben we hier ook luiken, die ik nog dicht kan doen als het echt heel koud wordt.

   1. Dat is wel fijn van die luiken, dat houdt vast ook veel kou buiten.
    Dat gordijn was idd niet goedkoop, iets van 135 euro incl maken. Misschien kun je bij de kringloop iets vinden. Ik wilde bij de voordeur iets laten maken want zelf kan ik dat niet en ik zag het nu ook even niet zitten om dat te gaan uitproberen.
    Voor een ander raam dus wel. Evt handmatig iets op maat maken. En voor het kantoor wil ik de gordijnen uit ons vorige huis gaan gebruiken. Nu nog hulp vinden voor het vermaken :-)

 2. Hier voor de deuren, in gang en bijkeuken, best dikke gordijnen, beide ruimten zijn anders veel te koud, de gordijnen blijven zomers wel hangen maar dan sluiten we ze niet. Of het echt helpt, weet ik niet, het voelt wel alsof deze ruimten minder koud zijn.
  groet

 3. In een trapgat heb ik een rails gemonteerd en in de winter hangt daar een verduisteringsgordijn, dat helpt ook prima.

 4. Wij hebben in de woonkamer lange gordijnen. Van plafond tot vloer. Erg mooi hoor, maar we doen ze niet dicht, omdat ze dan voor de verwarming hangen. Het zijn mooie stevige gordijnen. Ze zouden denk ik best lekker wat kou tegenhouden. We hebben in de woonkamer wel dubbelglas, maar dat is al zo oud dat het waarschijnlijk niet goed meer isoleert. Een nieuw raam is ook een optie, maar omdat het zo groot is ook een dure.
  Ik heb er ook al eens aan zitten denken om de gordijnen af te knippen tot net onder de vensterbank. Dan kunnen ze wel dicht.
  In het trapgat hebben we ook een gordijn hangen. Dat zit ‘s winters dicht. Dat houd lekker veel kou tegen.

 5. Ook bij ons hangen de gordijnen voor de verwarming als we ze dicht hebben. We overwegen rolgordijnen dicht tegen het raam aan voor de winter. Een gordijn voor het trapgat lijkt mij ook wel wat voor de winter (als de kinderen het huis uit zijn). Ik merk het verschil als er in het trapgat een dekbed hangt, het is op de overloop behaaglijker.
  Misschien zou ik gordijnen om het bed moeten plaatsen (hemelbed) knus en lijkt me veel warmer. Of zou je dan bedwantsen krijgen?

 6. Heel erg bedankt voor deze informatie. Ik liep al een tijdje te piekeren hoe ik de kou beter uit mijn huis kon krijgen. Ik heb wel dubbel glas, maar dat is oud en van een paar jaar geleden. Ik weet dat ik nog veel kan verbeteren. Bij Milieucentraal wordt een plaatje getoond van Luxaflex. Dat is wel weer een heel duur merk meestal. Waarschijnlijk zijn er wel goedkopere merken. Ik zal eens onderzoeken.

 7. De vorige bewoners van ons huis hebben helaaas de radiator voor het raam laten plaatsen, dus bij ons zijn gordijnen juist niet handig omdat die dan voor de radiator zitten. Toch willen we wel gordijnen gaan kopen omdat het toch wel een stuk gezelliger is. Maar die gaan dan niet dicht; daar kopen we dan waarschijnlijk iets van rolgordijnen voor, of plissé…

 8. Wij hebben een tijdje geen gordijnen gehad (drie hoog, dus voor inkijk was het niet nodig, en we hikten erg aan tegen het gordijnrails ophangen – ik ben kort en kon niet bij waar ze vast moesten, en man heeft hoogtevrees en vond op een trapje bij ons raam staan dus erg eng). De rails zijn uiteindelijk wel gekomen, en nu hebben we een soort in between gordijnen hangen die we van iemand hebben gekregen. Zelfs met gordijnen die niet heel dik zijn merken we een enorm verschil! Het tocht veel minder in de woonkamer.

  1. Fijn dat zelfs korte gordijnen al helpen om warmte binnen te houden! Ik herken het gedoe met een gordijnrail. Wij hebben hier ook bijna 3 jaar gewoond zonder gordijnen, en zonder rails.

 9. Klopt helemaal! Ik woon in een huis uit 1890 (in Berlijn) en het huis is zo moeilijk warm te krijgen, maar vooral ook te houden. Zodra de zon onder gaat, doen wij altijd meteen de gordijnen dicht! Dit lijkt echt te schelen!

   1. Ja! Vooral alle ornamenten en beelden die in de gevel en planfonds verwerkt zijn, zijn echt mooi. Maar omdat het zo hoog is, en het glas zo dun, soms wat minder praktisch in de winter haha

 10. Ik lees hier nergens iets over de combi glasgordijnen en overgordijnen. Nu weet ik wel dat glasgordijnen ‘uit’ zijn, maar we hebben hier beneden dus vouwgordijnen van lichtdoorlatende stof hangen waar ‘s avonds de overgordijnen overheen gaan. Dan heb je dus geen zware gevoerde gordijnen nodig én de mogelijkheid om ook overdag een beetje warmte binnen te houden zonder dat je al het licht buitensluit. Werkt hier uitstekend.

  Omdat we in NL eigenlijk áltijd radiatoren onder ramen plaatsen zijn vloerlange gordijnen niet zo handig. Tot op de vensterbank is dan het beste.

 11. Toen wij nog enkel glas hadden hebben wij ook goede dikke gordijnen aangeschaft.
  Deze hangen op de vensterbank zodat de verwarming gewoon goed zijn werk kan doen.
  Het scheelde enorm, een stuk aangenamer in huis.
  Inmiddels hebben we afgelopen mei de kozijnen met enkelglas laten vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas.
  De gordijnen blijven hangen, staat gezellig.
  Maar jeej wat scheelt dat een hoop zeg, hopelijk gaan we het ook aan de energie rekening zien.

   1. We hebben eerst een aanbouw geplaatst met 2 ramen en een achterdeur.
    twee flinke ramen in de woonkamer.
    5200,- voor de beneden verdieping incl insectenhorren voor alle ramen.

    De boven verdieping geeft een beetje een vertekend beeld.
    Daar waren de kosten €7750,-
    Maar dit is inclusief het plaatsen van een dakkapel+ rolluiken en insectenhorren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.