Jaloezieën: 9 veelgestelde vragen en antwoorden + grappig filmpje!

jaloezieënJaloezieën….

Bij veel mensen hangen ze voor de ramen.

Maar hoe zit dat nou precies?

Op Google zag ik dat er aantal vragen zijn die mensen heel vaak stellen! Ik ging op zoek naar de antwoorden, en vond die op verschillende deskundige websites. Een overzicht van deze geraadpleegde experts vind je onderaan deze post.

Hieronder 9 veelgestelde vragen

1. Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn een vorm van raamdecoratie. Het zijn horizontale stroken of latjes.

Het leuke aan dit type raamdecoratie is dat je de ruimte tussen de latjes kunt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld wat minder licht? Dan doe je ze een beetje dicht. Wil je juist zoveel mogelijk licht? Dan zet je ze juist open. Of je trekt ze zelfs helemaal omhoog. Hieronder zie je een voorbeeld:

wat zijn jaloezieën

2. Hoe jaloezieën naar beneden?

Hoe trek je jaloezieën naar beneden? In theorie is dat heel simpel: je trekt schuin aan het speciale koord en dan gaan ze omlaag. En met schuin adviseren ze een hoek van 45 graden. Maar vaak gaan ze scheef naar beneden! En dan heb je ze links veel hoger hangen dan rechts. Geen gezicht.

Maar hoe moet het dan wel?

In principe is de methode die hierboven staat prima.

Gaan ze toch scheef?

Trek ze dan eerst weer even helemaal omhoog. Trek vervolgens opnieuw aan het koord en laat ze langzaam zakken.

Hieronder een grappig filmpje waarin het niet helemaal goed gaat:

3. Hoe jaloezieën schoonmaken?

Ah, het grootste nadeel is het schoonmaken! Al die latjes zijn natuurlijk een geweldige plek voor stof om zich te verzamelen! Het simpelst is om gewoon met een vochtige doek de latjes één voor één schoon te vegen. Maar er zijn ook allerlei handige hulpmiddelen om ze mee schoon te maken! Ik zou zeggen lees even mijn post over Jaloezieën schoonmaken!

Supertip!

Wist je dat je ze tegenwoordig ook tussen het glas van je ramen kunt laten zetten?! In dat geval kan er simpelweg geen viezigheid bijkomen en hoef je ze dus ook niet schoon te maken.

4. Wat kosten jaloezieën?

Het prijskaartje van wordt beïnvloed door een aantal factoren:

 • Het materiaal
 • Koop je kant en klare of jaloezieën op maat?
 • De grootte en breedte
 • Waar je ze koopt. Een speciaalzaak is duurder dan bijvoorbeeld de bouwmarkt.
 • De soort
 • Kies je voor een merknaam of een huismerk versie?

Sommige winkels beloven ze al vanaf 26 euro, maar dat lijkt me weinig realistisch. Een gemiddelde van 340,- lijkt me logischer. Volgens VTWonen is een kunststof versie doorgaans goedkoper dan gordijnen. De houten variant is in het algemeen juist weer duurder.

Sommige winkels bieden een handige online calculator. Je vult de breedte en hoogte in, en dan rolt er een prijskaartje uit.

5. Hoe jaloezieën meten? En wil je In de dag of Op de dag?

Als je houten jaloezieën op maat wilt, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je de juiste maten doorgeeft! Dus goed meten is wel ‘even een dingetje’ zoals men tegenwoordig zegt. Gelukkig vind je bij de meeste aanbieders handige meetinstructies.

Belangrijk is dat je zowel de breedte als de hoogte op 3 plekken meet! Dat lijkt misschien overdreven, maar op deze manier weet je zeker dat je maten kloppen.

N.B. Voordat je begint met meten moet je beslissen: wil je ze bóven het raam ophangen, of tussen het raamkozijn?! In het raamkozijn heet ‘In de dag’.

Hieronder een voorbeeld van een meetinstructie voor In de dag:

hoe jaloezieën meten
En dit dan 3 keer!

Vind je dit allemaal te ingewikkeld, of maak je je zorgen dat je het verkeerd doet? Sommige bedrijven komen bij jou thuis en meten voor je!

6. Hoe jaloezieën ophangen?

Ah, ze zijn aangekomen! Heerlijk! Maar hoe moet je ze nou ophangen? Ook hier geldt weer dat je het zelf kunt doen, of dat je het laat doen door de verkoper. Je betaalt dan wel voor de montage. De prijzen voor montage liggen rond de 40 euro per jaloezie. Niet alle bedrijven bieden een montageservice! Als je dit wilt, let hier dan op voordat je gaat kopen.

Dit heb je nodig

Maar als je goed bent in klusjes kun je ze waarschijnlijk best zelf ophangen met behulp van de montage instructies. Dit heb je doorgaans nodig:

 • Lamellenschaar
 • Potlood
 • Schaar
 • Schroefboormachine
 • IJzerzaag
 • Rolmaat

7. Waarom heten jaloezieën jaloezieën?

Het woord jaloezieën klinkt als jaloezie, oftewel afgunst. Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op een kennis, omdat die in de supermarkt wél de juiste kassa heeft gekozen, en daardoor veel sneller aan de beurt is dan jij!

Het grappige is dat de term inderdaad is afgeleid van het woord jaloezie. Volgens Etymologiebank.nl komt het woord jaloezie van het Italiaanse woord ‘gelosia’. Dat betekent ‘tralies van ijzer of hout van waarachter men kan zien zonder gezien te worden’ betekent.

Die betekenis is vermoedelijk bij overdracht ontstaan uit ‘middel tegen jaloersheid’, ‘last van jaloersheid’ en dan is afgeleid van geloso ‘jaloers’, het Italiaanse equivalent van → jaloers. In het Italiaans zou het feit dat het traliewerk vrouwen verborg voor blikken van buiten tot de naam hebben geleid. (Bron: Etymologiebank)

8. Kun je jaloezieën en gordijnen combineren?

Jazeker kun je jaloezieën en gordijnen combineren! Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat je dan het beste hebt van twee werelden. Je kunt de lichtinval naar wens regelen, en de gordijnen zorgen voor gezelligheid en warmte.

9. Zijn er jaloezieën voor buiten?

Eerst dacht ik: ‘Waarom zou je  in vredesnaam buiten jaloezieën willen hebben. Maar zogenoemde buitenjaloezieën zijn de nieuwste zonwering. Je gebruikt ze als alternatief voor een hor, screen of luiken.

Tot slot

Jaloezieën zijn een praktische en mooie vorm van raamdecoratie. Het grootste voordeel vind ik dat je de lichtinval naar wens kunt instellen. In deze post verzamelde ik antwoorden op 9 veel gestelde vragen.

Leestip: je vensterbank decoreren!

De gebruikte bronnen zijn onder andere: Wikipedia, VTWonen, Etymologiebank, WikiHow, Startpagina, MijnHoutenJaloezieen, Radar, Klussers vinden en Woon Sfeervol.

Wat vind jij van jaloezieën?

Similar Posts

34 Comments

 1. Punt 9 vind ik dat een aanvulling behoeft. Buiten jaloezieën houden als je ze dicht doet ook de warmte buiten. En dat kan in de zomer best wel eens een paar graden schelen in huis.

 2. Pf, ja, dat scheef omhoog en omlaag doen van die dingen. Wij hadden ze op mijn werk in sommige ruimtes en ik had er altijd ruzie mee, dus eigenlijk liet ik ze het liefst hangen zoals ze hingen. Houten jaloezieën vind ik overigens wel héél erg mooi. Als ik ooit een ander huis heb, is dat zeker weten een kanshebber.

 3. ik vond ze fantastisch mijn jaloezieen, tot ikontdekte hoe smerig ze werden…in mijn nieuwe huis koos ik weer voor gordijnen, die gaan fijn in de wasmachien

 4. Wij hebben ze en zijn er zeer tevreden mee. Brede latjes in hout, antracietkleur. Er hing inderdaad wel een prijskaartje aan.
  We hebben een speciaal borsteltje bij de stofzuiger waarmee we ze schoonmaken. Is heel snel gebeurd.

 5. In de keuken heb ik een paar smalle jaloeziën (60 cm breed, 100 hoog), een houten en een goedkope van nog geen dertig euro. Bevallen prima.
  Ze vangen hoogstens wat stof, er wordt niet gerookt, goede afzuiging, geen kachel
  Reinigen met een schone handveger, als ze dicht zijn, daarna omdraaien voor de andere kant.
  Met mooi weer kunnen ze buiten in (zwem-)badje, speciekuip, teil of wat dan ook..

 6. Ik heb echt nooit geweten dat je ze ook tussen de ramen kunt plaatsen. Wij hebben houten jaloezieën in huis en ze pakken inderdaad wel wat stof op.

 7. Supertip!

  Wist je dat je ze tegenwoordig ook tussen het glas van je ramen kunt laten zetten?! In dat geval kan er simpelweg geen viezigheid bijkomen en hoef je ze dus ook niet schoon te maken.
  Echt nog niet eerder van gehoord.

 8. Ik heb ooit op Ali express eens een borsteltje gekocht die heeft verschillende lagen en eigenlijk is/ was die bedoeld voor de roosters in de auto maar hij is ook perfecr voor de jaloezieën in huis

 9. Dat filmpje 🤣. Zo herkenbaar. Net als dat ruk schoonmaken. Helaas werkt een voor een (bij mij) het beste. Al doe ik dat bijna nooit (ai). Die van ons hangen al jaren in de kleed- en badkamer (loopt door zonder deur) en door de combinatie vocht en stof moet ik ze toch echt weer gaan schoonmaken. Voor mij werkt het het beste om een washandje te gebruiken (ietwat vochtig). De lamellen (eigenlijk noem ik ze zo) zijn van metaal dus dat is wel handig want glad.

 10. Dat filmpje doet me heel erg aan kantoor denken, daar overkomt het ons ook regelmatig dat het compleet mis gaat. Thuis hebben we ze niet, maar ik vind ze op zich wel mooi, alleen dat schoonmaken zou niks voor mij zijn.

 11. Een leuk artikel over jaloezieën. Ik heb ze niet en het past ook niet bij me. Ik heb een rolgordijn en nog meer dubbele gordijnen voor daarover.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.